Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Svi 2020

RENESANSA POLJOPRIVREDE U ISTRI: Sve općine i gradovi daju u zakup zemljište, A PLANIRA SE I GRADNJA VELIKOG CENTRA ZA VOĆE I POVRĆE

Izvor: www.glasistre.hr · Autor: Jasna ORLIĆ  

RENESANSA POLJOPRIVREDE U ISTRI: Sve općine i gradovi daju u zakup zemljište, A PLANIRA SE I GRADNJA VELIKOG CENTRA ZA VOĆE I POVRĆE

Zemlje ima, treba organizirati čitav sustav i to je put razvoja proizvodnje voća i povrća kao jedne od značajnih i potencijalno dohodovnih grana poljoprivredne proizvodnje, smatra županijski pročelnik Ezio Pinzan

Rezultat sadašnje proizvodnje voća i povrća te plasmana na tržište temeljem zakona ponude i potražnje i „tko se kako snađe“ je uvozna hrana loše kvalitete u trgovačkim centrima. Gubitak je to za našu proizvodnju i za zdravlje kupaca.

Proizvodnja voća i povrća u Istri uglavnom je tržišno neorganizirana i zapravo vrlo mala s obzirom na mogućnosti i potrebe stanovništva. Ono što presudno nedostaje ne samo Istri nego i cijeloj Hrvatskoj jest siguran otkup i garantirane cijene. Bez toga nema razvoja postojeće proizvodnje, a upitan je opstanka postojećih poljoprivrednika.

Kada bi imali centar za otkup i plasman povrća sve bi bilo lakše, kaže predsjednik Ceha poljoprivrednika Dean Matić iz Ciburi produkta, velikog proizvođača pretežno kiselog kupusa s Pazinštine.

- Organizirani otkup i plasman jako je potreban proizvođačima, posebice onim manjima. Jedino tako možemo povećati poljoprivrednu proizvodnju, veli Matić.

U smjeru organiziranja proizvodnje hrane idu napori Istarske županije i Ministarstva poljoprivrede. O tome smo razgovarali s pročelnikom županijskog Odjela za poljoprivredu, Eziom Pinzanom.

- OPG-ovi i male poljoprivredne tvrtke u Istri uglavnom proizvode voće i povrće samo za zelene tržnice i prodaju na kućnom pragu. Iz razgovora s proizvođačima povrća utvrdili smo da postoji potreba za centrom za voće i povrće koji bi planski organizirao proizvodnju, otkupljivao proizvode, pakirao, plasirao i distribuirao voće i povrće. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je „Akcijski plan jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od 2019. do 2023. godine“ s ciljem stvaranja nužnih preduvjeta za proizvođače voća i povrća za stvaranje tržišne pozicije za njihove proizvode. Planira se gradnja županijskih skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, koji bi uključili otkupne stanice, pakiranje i skladištenje voća i povrća te zajednički nastup na tržištu. Uvjereni smo da ćemo u Istri izgraditi jedan takav centar, kojim će upravljati buduća proizvođačka organizacija, odnosno sami poljoprivrednici, veli Pinzan.

Gradnja centra, kao i opremanje financirat će se Mjerom iz Programa ruralnog razvoja u 100 postotnom iznosu (85 posto sredstvima iz EU, a 15 posto iz državnog proračuna).Vlasnik zgrade i nositelj investicije bit će županija.

Kada bi bila organizirana proizvodnja svaki poljoprivredni proizvođač kao član Proizvođačke organizacije bavio bi se uzgojem nekoliko kultura koje bi unaprijed ugovorio te bi proizvodili planski poštivajući plodored. Istra ima još veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, ima određena područja vrlo kvalitetne zemlje za poljoprivrednu proizvodnju. Na Poreštini se trenutno gradi i Sustav javnog navodnjavanja s akumulacijom za 550 hektara poljoprivrednih površina na kojima će uskoro biti moguće navodnjavanje bez kojeg nema moderne, organizirane, planske i stabilne proizvodnje povrća.

- Neobrađene zemlje ima dosta. Otvoreni su ili će se otvoriti natječaji svih općina i gradova u našoj županiji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Budući da je godinama zemljište bilo neobrađeno, izuzetno je pogodno za ekološku proizvodnju koju posebno potičemo putem programa Istra Bio-regija. Imamo više od 30.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se u narednom periodu ponuditi u zakup našim poljoprivrednicima.

Zemlje ima, treba organizirati čitav sustav i to je put razvoja proizvodnje voća i povrća kao jedne od značajnih i potencijalno dohodovnih grana poljoprivredne proizvodnje, smatra Pinzan. Nalazimo se u području u kojem je radi klime moguće započeti ranije, i završiti kasnije s poljoprivrednom proizvodnjom na polju što našim poljoprivrednicima daje veliku prednost u odnosu na područja s kontinentalnom klimom. To moramo znati i moći iskoristiti, naglašava Pinzan.


Komentari članka

Vezani članci

U Istri zbog korone za sada nestalo oko 100 obrta

25.05.2020.

Kad prestanu državne potpore - bit će još gore. NAJVIŠE STRADALI KAFIĆI I JOŠ JEDNA DJELATNOST KOJA JE POSLJEDNJIH GODINA JAKO RASLA

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

22.05.2020.

Korištenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem SAD-a postavljaju ih na brojnim farmama. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Hrvatskoj poljoprivredi 120 mil. kuna

12.05.2020.

EK je već ranije usvojio paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti. Odobrila je i potpore za pomoć gospodarstvu koji podrazumijeva dodjelu nepovratnih sredstava u vrijednosti 30 milij

Sezonce u poljoprivredi platili bi zlatom

04.05.2020.

U Hrvatskoj je 160 tisuća nezaposlenih, a njih oko 30 tisuća ostalo je bez posla zbog pandemije. Mnoge europske zemlje u ovo vrijeme potiču zapošljavanje onih koji su ostali bez posla upravo u poljoprivredi. Može li i Hrvatska tako?

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija