Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Svi 2020

Recesija u Njemačkoj već se prelijeva i na nas, otkazuju se poslovi u Hrvatskoj

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Recesija u Njemačkoj već se prelijeva i na nas, otkazuju se poslovi u Hrvatskoj

RECESIJA u Njemačkoj izaziva veliku zabrinutost među hrvatskim poduzetnicima, od kojih su mnogi okrenuti upravo izvozu na tržište najveće europske ekonomije.

U hrvatskim tvrtkama upozoravaju da će recesija u Njemačkoj izazvati velik pad narudžbi u Hrvatskoj. Posljedica toga bit će i gašenja brojnih radnih mjesta, odnosno brojni otkazi. Hrvatski izvoznici stoga od vlade očekuju da uskoro usvoji paket mjera za pomoć izvoznom sektoru i industriji, a najavljuju i traženje novih poslovnih prilika na drugim tržištima.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika: Moglo bi doći i do zatvaranja tvrtki

"Jasno je da će kriza u Njemačkoj dovesti do gašenja radnih mjesta u Hrvatskoj jer smo jako vezani uz Njemačku. Moglo bi doći i do gašenja dijela tvrtki. Nemojmo zaboraviti da je Hrvatska posljednjih godina prepoznata kao zemlja u kojoj se proizvode solidne komponente, koje se potom ugrađuju u gotove proizvode, među ostalim i one njemačke", upozorava Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika i donedavno čelni čovjek Končara.

U Hrvatskim izvoznicima stoga od Banskih dvora očekuju da u lipnju izađu s mjerama za pomoć izvoznom sektoru. Te bi mjere, smatra Bago, trebale biti teške oko dvije milijarde eura. Također, nadaju se da će im vlada pomoći subvencioniranjem amortizacije. To su mjere, ističe Bago, koje provode i druge europske zemlje kako bi pomogle svojim izvoznicima.

Prvi čovjek Spin Valisa: Pad narudžbi iz Njemačke do 15 posto u prva četiri mjeseca 2020.

Pad narudžbi s njemačkog tržišta već je osjetio požeški proizvođač namještaja Spin Valis, čiji čelni čovjek Zdravko Jelčić kaže da im njemačko tržište u ukupnom izvozu sudjeluje s 30 do 40 posto. Pad narudžbi iz Njemačke u prva je četiri ovogodišnja mjeseca iznosio 10 do 15 posto, a realno je očekivati, dodaje, da bi u nastavku godine mogao biti i veći.

Unatoč tome, Jelčić ne vjeruje u najcrnji scenarij. Ističe da su njemačke vlasti dosad već prilično pomogle svom gospodarstvu te da u Berlinu najavljuju nastavak mjera potpore.

"Nadamo se da recesija u Njemačkoj neće biti ni duga ni duboka. Njemačke vlasti ipak poduzimaju korake da ublaže pad", napominje Jelčić.

Zbog toga, dodaje, ne očekuje da bi Spin Valis u narednom razdoblju trebao ni otpuštati radnike ni smanjivati plaće. Ako i dođe do velikog pada narudžbi s njemačkog tržišta, tvrtka kojoj je na čelu vjeruje da će bar dio potražnje moći nadoknaditi na drugim tržištima.

"Njemačko tržište je za nas ključno"

Bez obzira na to, jasno je, kažu makroekonomisti, da će sada već sasvim izgledna recesija u Njemačkoj predstavljati značajan udarac za hrvatsko gospodarstvo. Prema podacima državne statistike, hrvatske su tvrtke u Njemačku lani izvezle robe u vrijednosti oko 14,9 milijardi kuna, dok je naš robni uvoz iz najveće europske ekonomije iznosio oko 28,5 milijardi kuna. Velika je i ovisnost hrvatskog turizma o njemačkim gostima.

"Njemačko tržište za nas je ključno, ne samo u robnoj razmjeni nego i u turizmu, pa je jasno da će se ono što se tamo događa odraziti i na nas", kaže Zrinka Živković Matijević, makroekonomistica Raiffeisena.

Šaravanja: Recesija u Njemačkoj mogla bi nas dodatno gurnuti prema dnu

Ista upozorenja daje i makroekonomist Goran Šaravanja, koji strahuje da bi nas recesija u Njemačkoj mogla dodatno gurnuti prema recesijskom dnu. Ipak, dodaje, jasno je da će se proizvodna slika svijeta nakon korona krize prilično izmijeniti, što otvara prilike i Hrvatskoj, a ona bi na njima već sada trebala početi raditi.

"Već sada je jasno da će se skratiti proizvodni lanci, koji su sada raštrkani diljem svijeta. To je posebno važno u kontekstu njemačkih tvrtki, koje posluju po cijelom svijetu. Ako Nijemci odluče više proizvodnje zadržati u vlastitoj zemlji i okolnim državama, i Hrvatska tu ima šansu za jačanje svoje pozicije", zaključuje Šaravanja.


Komentari članka

Vezani članci

Izazovna jesen - Ekonomska bijeda gotovo je zajamčena

21.05.2020.

Mnogima se vjerojatno u nekom trenutku tijekom koronakrize drastično promijenila percepcija onih ‘nedovoljnih‘ 2,5 posto gospodarskog rasta prije nego je najveći show na svijetu počeo, a kako odmiču proljetni mjeseci ta se misao sve više vraća.

Porinut brod za polarne ekspedicije; Horvat: To je najveći hrvatski izvozni proizvod

20.05.2020.

Novogradnja 487 putničkog broda za polarne ekspedicije Ultramarine, vrijedan 106 milijuna eura, porinut je u subotu u Brodograđevnoj industriji Split​, a ministar gospodarstva Darko Horvat ustvrdio je kako je to najveći hrvatski izvozni proizvod.

Hrvatski adut; mali broj zaraženih koronavirusom, mamac za njemačke turiste

20.05.2020.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas razgovarao je s kolegama iz zemalja koje slove kao potencijalna turistička odredišta ovog ljeta za njemačke građane o mogućnostima otvaranja granica i uklanjanja prepreka za ljetni odmor. Među njima je i Hrvat

U fokus globalne ekonomije vratila se proizvodnja hrane

18.05.2020.

"Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, ali to ne govori toliko o razvijenosti domaće poljoprivrede, koliko o neiskorištenosti potencijala ostalih ekonomskih sektora. Bruto dodana vrijednost primarne proiz

Velika analiza: Koliko je hrvatski javni sektor zapravo (ne)efikasan?

18.05.2020.

Hrvatska nažalost spada u države EU u kojima javne službe ne tretiraju sve građane jednako. Moglo bi se reći da su na papiru svi jednaki, ali postoje oni "nejednakiji". Tako su javne službe u Hrvatskoj jako pristrane i neprofesionalne. Po razini nepristra

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija