Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Svi 2018

Recept za uspjeh OPG-a Drempetić: Spoj jagoda i eko zimnice

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Snježana Kratz  

Recept za uspjeh OPG-a Drempetić: Spoj jagoda i eko zimnice

Obitelj Drempetić iz Donje Stubice uzgaja eko jagode, ranu sortu Clery ali i povrće rajčicu, papriku, krastavce, patlidžan od kojih rade eko zimnicu, za čiji su maštovit izgled dobivali i priznanja. Ovih im je dana sve u jeku jagoda koje (ras)prodaju stalnim kupcima, a da ih imaju više otišle bi sve

Srcolike, srednje, slatke tako bi se opisale jagode koje uzgaja obitelj Drempetić na istoimenom OPG-u u Donjoj Stubici. Poljoprivredom se na tom gospodarstvu bave više od dva desetljeća i nije im, kažu teško, jer vole rad na zagorskoj zemlji. Posla je puno i zahtjevan je, ali "ljubav je to". Ovih je dana bujno u desetak postojećih im plastenika, gdje će se uskoro za tržište ubirati prve eko jagode ali i povrće od kojeg spravljaju eko zimnicu. Ima na poljima te obitelji cikle, krastavaca, rajčice, mladog luka ali i patlidžana koji im gotovo sav odlazi za preradu u ajvar kao i roge odnosno "paradajz" paprike. Uzgajaju i patišone (Cucurbita pepo) vrstu pljosnate duguljaste tikvice blago slatkastog okusa i nježnog "mesa".

Clery jagode pogodne za kontinentalni uzgoj

Potonje karakterizira i Clery jagode koje OPG ima kao ranu sortu pogodnu za kontinentalne i hladnije krajeve, dobrog su uroda, jarko crvene boje, izduženog ploda i slatkog okusa. Otporne su Clery na rukovanje kao i transport, a u njima doznajemo mogu uživati ponajprije stalni kupci OPG-a, kojima za mjericu valja izdvojiti od 8 do 10 kuna. Za razliku od prošle godine kada je mraz dosta toga uništio, ove Drempetići očekuju bolji urod jagoda nemalo traženog voća kojeg obitelj broji na 1.600 četvornih metara. Nekada su imali više vrsta ali zadržali su Clery kao jednu od najizdržljivijih. Uzgoj jagoda kaže Stjepan Drempetić (65) dobar je ali težak i osjetljiv posao, jer puno se toga radi na koljenima, ali problema s prodajom nema.

Koliko god proizvedu još im se više jagoda traži, a ako sadnica daje do kilograma – računica je solidna i “novci su odmah”. Prekupcima obitelj ne prodaje svoju robu, a za razliku od nemalo uvoznih španjolskih jagoda, njihove kažu “ne mogu stajati dva dana”. Preračunavajući cleryce radišni Zagorec ističe kako na “pet stotina kvadrata ide oko 1.500 sadnica jagoda”, od kojih oni rade i džem, u pravilu sa smeđim šećerom a staklenka od 370 grama košta im 20 kuna. Sadnice jagoda dobavljaju iz Italije, ali ima ih i u Kupinečkom Kraljevcu, a cijena im se po komadu kreće oko dvije kune.

U kako kažu, familijarnom poslu s povrćem i voćem, sudjeluju svi u obitelji pa se našem sugovorniku rame uz rame pridružila supruga Marija (60) odnosno sinovi Andrija (39) i Damir (41) a posla ima i snaha Martina. ”Sve kaj smo stvorili djelo je naših ruku, novca i rada, nemamo ni lipe kredita i ne bi ga uzimali” odrješito govori gospodin Stjepan. Dodaje da im je četiristotinjak kvadrata plastenika sa 75 posto sufinancirala Krapinsko – zagorska županija a na gospodarstvu sveukupno ih broje desetak (povrće, jagode).

Za papirologiju 36.000 kuna

Kada je o izdacima riječ obitelj Drempetić ne krije razočarenje što su kažu u mjeri za Ruralni razvoj 4.1. za ishodovanje razne papirologije utrošili preko 36.000 kuna, a nisu uspjeli dobiti "ništa od sredstava”, a riječ je bila o nešto više od milijun kuna. To više jer trebali su, kažu, zadovoljiti uvjete od toga da OPG nije stariji od dvije godine (vodi se na sinu Andriji) odnosno da je riječ o mlađem opegeovcu i dr.

"Dolazili su nam doma nekakvi stručnjaci, pregledavali zemlju i kaj sve nisu tražili, i opet ništ' od toga", govori nam stariji Drempetić. Posebice jer sin mu je Andrija u Bedekovčini svršio za ekološkog proizvođača voća i povrća u zatvorenim i otvrorenim prostorima i prošao je dosta edukacije, a nisu se mogla dobiti sredstva koja su namjeravali uložiti u daljnji razvoj plasteničke im proizvodnje. Nezahvalno je i to što je mlađem Drempetiću ove godine i zadnja prilika za prijaviti se za spomenutu mjeru jer koncem godine napunit će 40 ljeta.

"Iako sam prikupio dosta toga i ove godine moram ishoditi još neke papire", požalio nam se Andrija ipak, ne gubeći nadu da će uspjeti priskrbiti novac za ulaganje u daljnu proizvodnju. Ponajprije jer eko jagode (ras)prodaju sve, a njihove ističu nisu kao kupovne koje mogu stajati i par dana. Ove godine očekuju bolji urod jagoda jer prošle im se gotvo sve smrzlo. Više su tisuća cleryca kažu zasadili lanjskog kolovoza postavljajući ih u tzv. tunele jer tako je bolja zaštita jagoda, ponajprije od mraza ali i korova odnosno funkcionalnija je berba. Voću se na taj način zadržava potrebna toplina i vlaga, a kvalitetniji je i bolji prinos.

Eko zimnica

Kao ponajvećeg štetnika jagoda Drempetići ističu voluharice protiv kojih su iskušali mnoga (dozvoljena) sredstva ali s njima je kažu teško. Pribjegli su i narodnim receptima poput postavljanja im pasje dlake pa čak i germe, koja se štetnicima “priprema” kao obrok i pokazala se najučinkovitijom. Početkom svibnja valja im se boriti i protiv lukove muhe koja im napada mladi luk pa ga obitelj štiti natkrivenim platnom, jer se na njega muha sunovraćuje. Luka u plastenicima uzgajaju na petstotinjak kvadrata od čega godišnje uberu 500 kg. Kako se bave i eko zimnicom gospodarstvo im je opremljeno i radionicama (prerada, skladište) gdje se po starim recepturama rade ajvar, kisela paprika odnosno ona punjena zeljem, kisele se patišoni, krastavci i dr.

Potonjeg kiselog povrća tržištu nude po 15 kuna za prvu klasu krastavaca od 720 gr. kao i ciklu za istu gramažu. Ajvar prodaju po 17 kuna za staklenku od 370. grama dok im je kilogram mladog luka 15. Traženi im koncentrat rajčice bez ikakvih konzervanasa i dodatka šećera cijene 8 kuna za dva decilitra. Eko zimnicu obitelj predstavlja i na istoimenim sajmovima, a nemalo na "100 posto Zagorsko" odnosno na zagrebačkom Sajmu zimnice za čiji su dekorativni izgled ali i dobar okus dobivali i priznanja. Ne čudi, jer gospodin Stjepan nekadašnji je djelatnik firme koja se bavila proizvodnjom zimnice i sličnih proizvoda pa je znanja kroz dugogodišnji rad stekao. Prenio ga je na sinove koji će nastaviti rad na gospodarstvu jer kaže imaju "pravu robu, čisti zrak i zemlju, a ni od Zagreba nisu daleko”.


Komentari članka

Vezani članci

Nitko neće u poljoprivredu? One hoće! Iza ove uspješne priče stoji simbol muke dalmatinskih žena

10.01.2019.

Spara je isključivo ženski uporabni predmet. Nalik je okruglom jastučiću promjera 15-20 cm. Izrađuje se povezivanjem višekutnih komada raznobojne tkanine kojom se i puni.

Preko LAG-a do vrijedne potpore, bespovratni novac EU veliki vjetar u leđa mladom pčelaru

03.01.2019.

Igor Pecko iz Ilove trenutačno ima dvadeset košnica pčela, a uz pomoć bespovratnih sredstava dobivenih javljanjem na natječaj za tip operacije 6.3.1., koji je kroz podmjeru 19.2. objavila LAG Moslavina, nada se da će modernizirati i proširiti pčelinjak na

U Osijeku će se graditi RDC kapaciteta 3.000 tona voća

03.01.2019.

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra, ukupnog kapaciteta 3.000 tona jabuka i drugih voćnih vrsta pogodnih za skladištenje uz mogućnost proširenja na dodatnih 1.500 tona, planirana je kroz tri faze

Tolušić odobrio 13,3 milijuna eura za 184 OPG-a

11.12.2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u ponedjeljak ugovore o financiranju projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) na potpomognutim područjima, ukupne vrijednosti 13,3 milijuna kuna, a obuhvaćeno je f

Domaći sir i vrhnje, jogurt, kefir - sve to stiže s OPG-a Konjušić i od mlijeka njihovih kravica pasmine Jersey

19.11.2018.

OPG Konjušić iz Gornjeg Stupnika kraj Zagreba krenuo je s malo krava 90-ih godina prošog stoljeća. Sada cijela obitelj živi isključivo od mljekarstva, a njihove sireve kupuju i restorani. Nude i voće koje sami uzgajaju

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast