Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Lip 2020

Ratari unatoč suši i koroni odradili odličan posao, čeka nas dobra žetva pšenice?

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Damir Rukovanjski  

Ratari unatoč suši i koroni odradili odličan posao, čeka nas dobra žetva pšenice?

itnica Hrvatska sprema se za skidanje pšenice, a premda tako nije izgledalo prije samo par mjeseci, stanje ove krušarice prije žetve u Slavoniji, Baranji i Srijemu je dobro. Kako sada izgleda žetva će proći vrlo dobro, iako će sigurno, sporadično, biti vremenskih neprilika koje mogu pokvariti to stanje. No, izgleda da su unatoč koroni i suši, ratari odradili dobar posao ovoga proljeća. Naravno, uvjet je bio i da dobro obave posao u jesen.

Od svih ozimih kultura, mora se istaknuti da je pšenice i ječma zasijano više nego prijašnjih godina, a nešto manje tritikalea. Ovih dana iImali smo puno oborina, samo da ih ne bude i previše. Bilo je problema i u onim danima u travnju kada je nedostajalo vlage, ali pšenica je izašla i, kako smo čuli na terenu, očekujemo dobar urod i solidnu kvalitetu. Cijena je određena mnogim čimbenicima. Vjerojatno ratari neće biti zadovoljni kao uvijek, ali trebalo bi biti na razini prethodnih godina.

Rusija zabranila izvoz, moguća veća cijena domaće pšenice?
Ima jedna situacija koja će možda domaćoj pšenici podići cijenu na našem tržištu, a to je činjenica da je Rusija zabranila njezin izvoz. Oni su najveći izvoznici, ali se s pravom boje nove korona krize na jesen i ne daj bože da nemaju pšenice na zalihama. Ako je potražnja veća, cijena će biti veća. Ipak smo mi uvoznici pšenice više nego li izvoznici. Stručnjaci. a i teren kaže, pšenica je dobra. K tome, na našim je njivama uglavnom hrvatski sortiment.

"Išli smo u Gradište na dane polja sorti pšenice i kad usporedim s mojim krajem, za sada je dosta dobro. Oko 20% manji prinos će biti u odnosu na prošlu godinu", rekao nam je Josip Zmaić, ratar iz Starih Perkovaca i koji je napomenuo da su zbog suše, a i krize uzrokovane koronom imali znatno veće troškove proizvodnje. Razmišlja on da bi bilo i lijepo da se država za ovu godinu odrekne troškova zakupa državne zemlje.

"Posijali smo pšenicu negdje oko 10. listopada nakon predsjetvene gnojidbe. Sada je u dobrom stanju. Obavili smo dvije zaštite od bolesti", rekao nam je i Marin Kulaš iz Vrpolja.

Da izgleda bolje, slaže se i dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave zagrebačkog Bc Instituta. "U ovom trenutku ozimi usjevi, nakon što su dobili kiše u dovoljnim količinama koja se nestrpljivo iščekivala jer situacija je bila dosta zabrinjavajuća, izgledaju puno bolje. Zima koja je bila blaga, kao i činjenica da u prva četiri mjeseca kad ozimi usjevi prolaze ključne faze razvoja nije bilo oborina, ostavili su traga i posljedice i vidjet ćemo do kraja vegetacije kako će se situacija razvijati, ali mišljenja smo da se ove godine možemo nadati samo prosječnim proizvodnim rezultatima".

Očekuju i do devet tona po hektaru
Već više od četiri desetljeća u Gabošu kod Vinkovaca ratarstvom i proizvodnjom pšenice bavi se i Đorđe Runjanin koji je prošle jeseni posijao 65 jutara pšenice. "Od pšenice najviše sijem osječku kraljicu i u odličnom je stanju. Nakon tri zaštite očekujem i do devet tona po hektaru", kaže Runjanin.

Luka Kolarević iz srijemskog sela Ilača također je zadovoljan stanjem pšenice. "Sijali smo BC Mandicu i BC Opsesiju, a ove godine stanje je veoma dobro, ali su malo ječmovi lošiji. Sjetvu smo obavili krajem listopada i početkom studenog i uz propisanu gnojidbu", kaže Luka koji ističe da je kod njih bila dovoljna samo jedna zaštita, a inače moraju obaviti dvije.

Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika na krajnjem istoku Hrvatske također ističe da je usprkos svemu stanje pšenice dobro. Dodaje da su kao organizatori proizvodnje i kooperacije spremni za žetvu pa i prihvat pšenice.


Komentari članka

Vezani članci

Slijedi nam solidna žetva pšenice, ali kolika će joj biti cijena?

26.06.2020.

U HGK, Županijskoj komori Osijek danas je održana konferencija za medije o predstojećoj žetvi pšenice. Unatoč lošem vremenu, korona krizi, očekuje se da će biti solidna. Kod nekih i iznadprosječna. A cijena?

Pivarski ječam sve zanimljiviji ratarima - razloga je nekoliko

26.06.2020.

Unatoč paralizi gospodarstva, uzrokovanoj pandemijom te prilično ćudljivom, proljetnom vremenu, za uzgajivače pivarskog ječma ova je godina i više nego dobra. Ta bi žitarica ove sezone trebala zadovoljiti i kvantitetom, ali i kvalitetom, kažu u tvrtki Axe

Trendovi u ratarstvu: Njemačka ove godine proizvodi 30% više zobi

26.06.2020.

U Njemačkoj je ove godine zasijano 161.700 hektara zobi, što je skoro 30% više nego lani. Najviše proizvode pokrajine Schleswig-Holstein i Donja Saksonija

Žita ćemo i u koronagodini imati dosta, zabrinjava izvoz u COVID-om poharanu Italiju

15.06.2020.

U Italiju je odlazio višak pšenice. Sada nema ljudi ni turista i traže se nova tržišta

Obitelj Šimić kupila sušare i krenula u ozbiljnu proizvodnju kamilice

02.06.2020.

Šimići iz Čađavičkog Luga u budućnosti planiraju širiti proizvodnju kamilice i daljnju preradu, ali i uzgajati ostalo ljekovito bilje. Također, posjeduju sušare, a u planu im je postavljanje solarnih panela kao i proizvodnja agropeleta.

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici