Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Ruj 2019

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70-ak inženjera.

Njegova tvrtka Aconno ima sjedište u Düsseldorfu i bavi se internetom stvari (IoT). Svojim klijentima nudi gotove IoT, ali i druga rješenja prema željama klijenata. Tvrtka u Hrvatskoj također će se baviti razvojem, ali i proizvodnjom komponenti - senzora za te sustave.

Rade i za neke od najvećih kompanija

Razvijaju certificirani software i hardware, prvenstveno povezive senzore, a bave se i istraživanjem nove ultra low power tehnologije. Među njihovim klijentima nalazi se niz velikih međunarodnih kompanija kao što su Vodafone, Telekom, Telefonica, SAP, Bosch i Siemens, čitav niz srednjih i manjih tvrtki, start-upovi, makeri i fakulteti diljem Europe i Sjeverne Amerike.

“Bavimo se internetom stvari. Ovako za laike, radi se o elektroničkim sustavima, senzorima koji mjere temperaturu, kvalitetu zraka, vlažnost, magnetska polja i slično, i onda to šalju na servere te se ti podaci dalje obrađuju kako bi se poboljšali određeni procesi. Na primjer, trgovački lanac može vidjeti jesu li im zamrzivači predugo otvoreni i ako jesu, mogu uvesti neki novi sustav za njihovo zatvaranje kako bi uštedjeli energiju i time smanjili troškove. Klijenti su nam i velike kompanije, ali i manje industrije kojima pomažemo oko digitalizacije. Inače, imamo i jednu softversku firmu Troido koja se bavi razvojem android softvera. Preko nje smo prije nekoliko godina u Zagrebu formirali jedan mali tim da isprobamo kako je raditi u Hrvatskoj. Bili smo zadovoljni i onda smo odlučili i poslovanje Aconna proširiti ovdje”, kaže Šimudvarac.

Prvo računalo dobio sa samo pet godina

U tehnologiju se zaljubio još u djetinjstvu u Vukovaru kada je dobio prvo računalo - ZX Spectrum. Ondje je živio do rata, koji ga je potjerao u Njemačku, gdje je završio školu i fakultet.

“Rođen sam u Vukovaru 1979. godine, tamo sam živio do rata, a tehnika me zanimala oduvijek. Prvo računalo ZX Spectrum dobio sam sa samo pet godina. S mamom sam utipkavao programe iz knjiga i fascinirano gledao kako se izvršavaju. Kasnije su mi roditelji kupili legendarni Commodore 64. Polako sam učio programirati i sa susjedom Darkom provodio dane usavršavanjem prvih programa. I u školi smo imali dopunsku nastavu gdje smo mogli birati informatiku. Nakon toga došao je rat, otišli smo u Njemačku bez ičega i tamo nastavili život. Tamo sam završio školu i direktno uz fakultet otvorio svoju prvu IT tvrtku koja danas vrlo uspješno posluje”, kaže Miroslav.

Razvoj 5G mreža otvorit će nove mogućnosti internetu stvari, području kojim se Aconno bavi.

“Na primjer, kod skladišnih robota. Velika skladišta imaju sve više i više robota koji su jako brzi. Kad im čovjek stane na put, može doći do nesreće. Sa sadašnjim mrežama ne možemo ih izvana kontrolirati, nego imaju svoje autonomne sustave koji paze na takve stvari, da nekoga ne zgaze i slično. Kada 5G mreža bude rasprostranjena, ona je toliko brza da će biti moguće da vanjska umjetna inteligencija upravlja robotom i pazi da ne dođe do nesreće. A moguće da će sve više uređaja biti kontrolirano izvana. Recimo, svaki 3D printer ima svoj softver pa on sam upravlja svime. Ali zašto u budućnosti na 5G mreži ne bismo imali jedan sustav koji izvana upravlja printerima, kontrolira uređaje”, pojašnjava Miroslav.

Hrvatski stručnjaci su top

Miroslav ima visoko mišljenje o hrvatskim IT stručnjacima, zbog čega je, uostalom, i odlučio proširiti svoje tvrtke i na Hrvatsku.

"Kvaliteta Hrvatskih developera je izvrsna. Radili smo s ljudima iz cijelog svijeta i Hrvati su uvijek bili top. Bilo je uvijek pitanje hoćemo li mi zapošljavati ljude iz Hrvatske u Njemačkoj ili ovdje. No svima je lakše ako radimo ovdje jer se ne moraju seliti. Zaposlenici podružnica u Hrvatskoj i Njemačkoj usko će surađivati. Poticat ćemo ih da rade i u drugim poslovnicama, primjerice, zaposlenici iz Düsseldorfa u Osijeku, Osječani u Zagrebu, stručnjaci iz Zagreba u Njemačkoj. Ovom praksom povećat ćemo povezanost timova, a zahvaljujući tome i najmodernijim metodama komunikacije, Aconno će unatoč udaljenostima, poslovati kao jedan tim“, kaže Miroslav.


Komentari članka

Vezani članci

Napokon i oni s jednim zaposlenim mogu računati s gradskim potporama

21.11.2019.

Poslodavci koji se prijave na natječaj obvezuju se na zadržavanje poslovne aktivnosti najmanje 12 mjeseci od dana dodjele potpore, kao i zadržavanje broja zaposlenih uz, što je i isticano kao najvažnije, povećanje brutoplaće od minimalno deset posto za sv

Evo kako u Hrvatskoj možete najbrže do posla

18.11.2019.

'Svježa' statistika dokazuje da viši stupanj naobrazbe znači brži odlazak s burze.

Slavonac otvorio restoran u tromilijunskom gradu i planira otvoriti još jedan, ali počeci nisu bili nimalo laki

17.11.2019.

Hrvatski kuhar Saša Medved (42) iz Orahovice nije ni sanjao da će odlaskom iz Hrvatske završiti čak na Dalekom istoku, a kamoli da će upravo tamo stvoriti poslovnu priču svog života.

Najveća briga naših tvrtki trošak plaća

15.11.2019.

Pada optimizam europskih poduzetnika, dok u Hrvatskoj raspoloženje stagnira.

Diljem Europske unije zaposlenost rekordno visoka, a nezaposlenost je najniža od početka ovog stoljeća

14.11.2019.

U Hrvatskoj se bilježi stagnacija poduzetničkog raspoloženja, a po tomu smo se ipak blago izdvojili iz europskog prosjeka

Tag cloud

 1. 1952 članka imaju tag hrvatska
 2. 1983 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1255 članka imaju tag izvoz
 5. 854 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag svijet
 7. 981 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 587 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 771 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 553 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 369 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 263 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 424 članka imaju tag dzs
 30. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija