Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Sij 2020

Rast e-trgovine postaje važan disruptor na tržištu

Izvor: lider.media · Autor: Ivan Čulo  

Rast e-trgovine postaje važan disruptor na tržištu

Ključne pretpostavke za rast gospodarstva u cjelini stvorene su samim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Prema MMF-ovim procjenama, hrvatsko će gospodarstvo 2019. i 2020. nastaviti trend rasta BDP-a, i to dvostruko snažnije od prosjeka skupine europskih gospodarstava u nastajanju (Rusija, Turska, Poljska, Rumunjska, Ukrajina, Mađarska, Bjelorusija, Bugarska i Srbija). Na nastavak trenda rasta svakako će utjecati i priprema Hrvatske za članstvo u eurozoni, što će povećati konkurentnost njezina gospodarstva.

Pozornost 'last-mile' dostavi
Uz rast gospodarstva u cjelini rast paketnog tržišta u Europskoj uniji prelijeva se i na hrvatsko tržište, što je rezultat stalnog rasta e-trgovine, koja postaje jedan od važnih tržišnih disruptora. Danas je svako poslovanje digitalno, zbog čega su sve kompanije u Hrvatskoj, a u skladu s tim i Hrvatska pošta, pred izazovom razvoja digitalnih poslovnih modela radi unaprjeđivanja poslovanja i stvaranja nove vrijednosti te povećavanja korisničkog iskustva, što je jedan od tvrtkinih glavnih strateških ciljeva.

Poslovni rezultati Hrvatske pošte proteklih su godina bili izvrsni, a pozitivno poslovanje nastavit će se i 2020. Razvojna strategija 'Pošta2022.' postavila je snažne temelje za razvoj pa je danas tvrtka uz bok najuspješnijim svjetskim i europskim poštanskim operatorima.

Posebno smo ponosni na svoju ulogu najvećeg poslodavca u društvu s više od deset tisuća zaposlenika i društveno odgovorne kompanije te se trudimo živjeti svoju misiju – biti građanima na usluzi. Protekla je godina za Hrvatsku poštu bila iznimna i obilježilo ju je dovršenje Novoga sortirnog centra u Velikoj Gorici. Riječ je o najvećoj kapitalnoj investiciji u povijesti Hrvatske pošte i jednom od najsuvremenijih logističkih centara u ovom dijelu Europe. U centru se nalazi i novi stroj za automatsko sortiranje paketa koji u jedan sat može sortirati čak 15.000 paketa različite težine – od 100 grama do 30 kilograma. Gradnjom tog centra i jačanjem logističke infrastrukture pratimo smjernice strategije 'Pošta2022.' koja naglašava razvoj temeljnog poslovanja i stvaramo preduvjete za praćenje globalnih trendova porasta paketnog poslovanja.

Snažan rast paketnog poslovanja donosi nam nove prihode, ali i izazove. Danas tijekom 'običnih' dana kroz poslovnice Hrvatske pošte prolaze količine paketa koje su prošle godine zabilježene u božićno vrijeme. Taj će trend, sigurno, još jačati. Hrvatska pošta u paketnom dijelu poslovanja raste brže od tržišta, zbog čega su bile nužne investicije na koje smo bili usredotočeni u protekle dvije godine, kao i stalna optimizacija poslovnih procesa i pronalaženje novih poslovnih modela, osobito u 'last-mile' dostavi. Tu kao izazov moramo spomenuti nove disruptivne modele poslovanja i 'startupove' koji zbog upotrebe naprednih i nikada dostupnijih tehnoloških dostignuća ozbiljno prijete velikim igračima na tržištu.

Klijentocentrični model poslovanja
Promjene ponašanja korisnika drugi su izazov s kojim se suočavamo. Zadovoljan korisnik, odnosno dobro korisničko iskustvo, imperativ je rasta u svim industrijama, pa tako i u našoj. Više ne postoje usluge koje se podrazumijevaju. Korisnik danas ima velik izbor u svim segmentima. Usluge koje smo donedavno smatrali temeljnima postaju kompleksne i slojevite, a to je odgovor na sve veća korisnička očekivanja. Korisnik danas zna što želi, kada želi i gdje želi, a na nama je da mu omogućimo najbolje korisničko iskustvo.

U Hrvatskoj pošti transformiramo svoje poslovanje prema klijentocentričnome modelu. Identificiranost sa svojim uslugama, odnosno pružanje jednostavnih usluga prilagođenih klijentima, izvrsnost procesa i inovacije samo su neke od smjernica kojima se vodimo. Konkretno, u pripremi je transformacija naše usluge ekspresne dostave koja će biti lansirana početkom sljedeće godine pod nazivom 'Paket 24' i postavljanje paketomata diljem Hrvatske. Nadalje, brže i češće uvodimo pametna rješenja: od naočala za proširenu stvarnost, robota za prijevoz paleta pa sve do nabave električnih vozila. U našem su fokusu svi noviteti koje je donijela industrija 4.0, pa se naši timovi bave umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka te internetom stvari (IoT).U tome će nam jako pomoći i suradnja sa stručnom i akademskom zajednicom.

Nedavno smo zaključili i kupoprodaju 'startupa' Locodels, uključivši tako ekonomiju dijeljenja u svoj poslovni model, što je trend u mnogim industrijama. Tako smo portfelju usluga koje nudimo poslovnim korisnicima pridodali mogućnost dostave istoga dana unutar urbanih sredina. Taj potez također je rezultat strategije 'Pošta2022.' koja izlazak na nova tržišta navodi kao jednu od ključnih smjernica.

Niz pogodnosti za deset tisuća zaposlenika
Naravno, ni jedna tvrtka ne može biti uspješna ako nema zadovoljne i kompetentne zaposlenike, zbog čega intenzivno radimo na projektu kompanijske kulture. To je treći izazov s kojim se suočava Hrvatska pošta, ali i, zapravo, sve kompanije: kako privući, zadržati i razvijati dobre radnike. Zaposlenicima nudimo niz pogodnosti jer smo svjesni da su oni najzaslužniji za uspjeh kompanije. Na kraju, bez zadovoljnog radnika nema zadovoljnog korisnika, što znači da nema ni uspješnog poslovanja. Prije nekoliko godina pokrenuli smo i Akademiju Hrvatske pošte čiji je cilj unaprjeđivanje upravljačkih kompetencija, interni prijenos znanja o radnim procesima te učvršćivanje suradnje i timskog rada. Ona omogućava da zaposlenici stalno unaprjeđuju svoja znanja i vještine i da se usporedno bolje upoznaju s procesima rada u tvrtki. S obzirom na sveobuhvatnu digitalizaciju tržišta Akademija zaposlenicima služi kao centar tehnoloških znanja i menadžerskih vještina. Velika važnost pridaje se timskom radu i internom prijenosu stečenog znanja među kolegama, pa tako obrazujući vodeći kadar obrazujemo i uvodimo promjene u cijelu organizaciju.

Danas svaka tvrtka mora biti spremna na stalne promjene, što je izazov sâm po sebi, ali vjerujem da nas očekuje uspješna 2020. u kojoj ćemo nastaviti sveobuhvatnu digitalnu transformaciju i naglašeni fokus na korisnika. Nadamo se da ćemo i dalje biti prepoznati partner dostupan svim građanima i fizičkim i digitalnim kanalima te opravdati dugogodišnje povjerenje korisnika.


Komentari članka

Vezani članci

Food outlet Žabac otvorio svoju petu trgovinu u Zagrebu

02.07.2020.

Posebnost outleta je i 'detergentomat' aparat za detergente u rinfuzi gdje kupci dolaze s vlastitom ambalažom u koju natoče jedan od proizvoda čime se smanjuje uporaba plastične ambalaže. Ova ideja prepoznata je i od strane globalnog Instituta za istraživ

Zbog korone sniženja započela i ranije, evo od kada možete jeftinije kupovati

01.07.2020.

U srijedu 1. srpnja započinju ljetna sezonska sniženja, a zbog krize uzrokovane koronavirusom ove su godine krenula ranije, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

EU: Postignut dogovor o kolektivnoj zaštiti potrošača

24.06.2020.

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u ponedjeljak kasno navečer politički dogovor o prijedlogu direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.

Lani je domaći uvoz i izvoz porastao za pet posto u odnosu na 2018. godinu

12.06.2020.

Vrijednost hrvatskoga robnog izvoza prošle godine iznosila je 112,9 milijardi kuna, što je 5 posto ili 5 milijardi kuna više nego u istom razdoblju 2018., dok je uvoz dosegnuo 185,2 milijardi kuna, također 5 posto ili 9 milijardi kuna više nego godinu pri

U svibnju su prodana 2173 vozila, pad od visokih 76 %

11.06.2020.

Prema podatcima agencije Promocija plus, u Hrvatskoj je u svibnju dostignuta samo četvrtina od 9149 automobila prodana lanjskog svibnja. No nije baš svako tumačenje tih brojki crno.

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici