Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2020

Putem servisa u mjesec dana razmijenjeno je oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od 2 milijuna kontakata građana

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

Putem servisa u mjesec dana razmijenjeno je oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od 2 milijuna kontakata građana

Izvanredna situacija u kojoj se država našla pokazala je da se društvo može digitalno transformirati puno brže nego što se smatralo

Kada su uvedene prve mjere radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, nitko nije očekivao da se po isteku 30-dnevnog perioda neće ni nazirati kraj socijalnom distanciranju građana i zabrani obavljanja djelatnosti za veliki broj poslovnih subjekta. Vladini paketi mjera za očuvanje gospodarstva dali su privremeno rješenje tvrtkama, no pitanje opstanka, poduzeća su u većoj mjeri morala preuzeti na sebe i to tako da nastave raditi dislocirano, pronalazeći alternativne načine za rad.

„Izvanredna situacija u kojoj se država našla pokazala je da se društvo može digitalno transformirati puno brže nego što se smatralo. U proteklih mjesec dana putem servisa je razmijenjeno oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od dva milijuna kontakata građana. Vrijednost tih faktura je oko pet milijardi kuna, što dokazuje da je digitalizacija presudna za uspješno gospodarstvo kakvom težimo“, ističe Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun, informacijskog posrednika koji je među prvima ponudio digitalna rješenja za rad od kuće.

Naglasak na usluge koje poslovnim subjektima osiguravaju likvidnost

Od prvih mjera u ožujku, servis Moj-eRačun postupno je širio paket usluga kojima je olakšao poslovnim subjektima da ostanu na tržištu unatoč neizvjesnim vremenima, stavljajući naglasak na usluge koje osiguravaju njihovu likvidnost.

„Proces je išao u tri faze, a povratna informacija naših korisnika je izvrsna i na tome im hvala. Prije nego što je Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo apel tvrtkama da umjesto papirnatih šalju eRačune, a pošta obustavila preuzimanje pošiljki iz tvrtki, bilo je jasno da je jedini način da se svi drže mjera socijalnog distanciranja, a tvrtke zadrže likvidnost da mi, informacijski posrednici, preuzmemo odgovornost i animiramo one koji još uvijek nisu da prijeđu na bespapirno poslovanje. Osigurali smo besplatno slanje eRačuna takvim tvrtkama. Istovremeno, oko 70 stalno zaposlenih u servisu preuzeli su dodatne poslove u korisničkoj službi kako bi odgovarali na upite oko dislociranog rada i postojećim korisnicima izradili baze novih primatelja eRačuna, čime smo ih dodatno zaštitili od situacija u kojima bi, potencijalno, bili izloženi zarazi koronavirusom“ pojašnjava Josip Kovačec, član Uprave servisa Moj-eRačun.

U provedbi svojih mjera ovaj se informacijski posrednik morao držati onih Ravnateljstva civilne zaštite i zaposlenicima osigurati dežurstva i dislocirani rad.

„Većina poslovnih procesa kod nas je u potpunosti digitalizirana jer smo vjerojatno jedina, ili jedna od, tvrtki u Hrvatskoj koja sve radne procese vodi kroz hodograme u sustavu Moj-DMS, a sva dokumentacija nam je pohranjena u eArhivu kojem, za to ovlašteni zaposlenici, mogu pristupiti s bilo koje lokacije gdje imaju internet“ naglašava Emer.

Utoliko su lakše, ističe nadalje, proveli treću fazu očuvanja likvidnosti svojih korisnika.

„Sve mjere koje smo uveli još uvijek traju. Cilj nam je olakšati im naplatu potraživanja kroz pravovremenu dostavu eRačuna i jasnu informaciju kada je račun zaprimljen, što je ključno za redoviti priljev novca. Pružamo tehničku pomoć potpuno novim korisnicima koji do prije mjesec dana možda nisu ni znali da postoje eRačuni, a sada su im oni jedini način da naplate svoj rad. Kako bismo svi što bezbolnije preživjeli ovaj period neizvjesnosti, odrekli smo se prihoda od novih korisnika, od povećanja volumena eRačuna postojećih korisnika i ažuriranja baza na kojima trenutno barem 30 zaposlenika intenzivno radi“, rekao je Kovačec.

Preuzimanje odgovornosti, dodaje Emer, počiva upravo na tome da oni koji znaju kako, pomognu onima koji još nisu spoznali benefit digitalnog poslovanja.

„Najveća hvala je kad vidimo protok broja eRačuna koji svakodnevno prolaze kroz servis. Drži nas vjera da ćemo, kada koronavirus bude prošlost, ipak imati tvrtke koje će ponovno pokrenuti gospodarski rast jer su se, potaknuti nuždom, naučili izbjeći procese koji generiraju troškove i okrenuli se digitalnom poslovanju. No, o tom potom, trenutni cilj je da kroz eRačun osiguramo bržu naplatu svojim korisnicima, odnosno redovit priljev novca u njihove tvrtke bržim i sigurnijim načinom dostave njihovih računa“, zaključuje Emer.

Sadržaj omogućio Moj-eRačun


Komentari članka

Vezani članci

Korona im ne može ništa: Dok drugi bilježe gubitke, njihovi prihodi prijeći će 400 mil. kn

18.05.2020.

Prihodi na hrvatskom tržištu videoigara ove bi godine, usprkos koronakrizi, mogli biti preko 400 milijuna kuna, čak 15 posto više u odnosu na godinu ranije

Njih se sjetimo tek kad nešto ‘zašteka’: Evo zašto je ova struka sada jedna od najvažnijih

06.05.2020.

Da nema IT-a, danas bi kao prvo, bilo puno više žrtava jer bi protok informacija bio spor ili nikakav. Isto tako, u slučaju izolacije ili karantene, gotovo nikakav udaljeni rad ne bi bio moguć, obrazovanje bi stalo, hitne službe ne bi mogle reagirati, kri

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

04.05.2020.

Razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u svoje uredske prostorije nije samo manji zdravstveni rizik, kao niti promjena u mindsetu menadžera, već i – ušteda. Uredi i uredsko poslovanje nisu nimalo jeftini.

Domaći developeri dobili veliko priznanje: Uvršteni u top 3 agencije u New Yorku

27.04.2020.

Zagrebačko-newyorška mobile app developerska agencija Five dobila je prestižno priznanje, uvrštena je među top tri agencije na respektabilnoj poslovnoj platformi Clutch u konkurenciji 480 agencija.

Dvije trećine građana trenutno radi od kuće

23.04.2020.

Uslijed aktualne situacije, velik broj poslodavaca je svojim zaposlenicima omogućio rad od kuće. Portal MojPosao istražio je koliko građana u ovom trenutku radi na daljinu i jesu li se prilagodili radu iz udobnosti vlastitog doma.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija