Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Pro 2019

Prvu godinu zaključio s prihodom od 250 kuna, a sada surađuje s velikim tvrtkama iz Hrvatske i Europe

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Sergej Novosel Vučković  

Prvu godinu zaključio s prihodom od 250 kuna, a sada surađuje s velikim tvrtkama iz Hrvatske i Europe

Kvalitativni uspon hrvatske gastronomije u posljednjih desetak godina otvorio je domaćim obrtnicima niše koje su prije popunjavali strani dobavljači, čak iz Japana. Naime, poznati hrvatski kuhari shvatili su da im je osim vrhunskih namirnica i biranih vina potrebna još jedna komponenta da bi njihove kulinarske kreacije postale zaokružena cjelina. A to je unikatno posuđe. Baš u tu nišu ušao je Igor Romić, obrtnik iz Svete Nedelje koji se u svom studiju Croker bavi izradom uporabne keramike i jedan je od rijetkih domaćih proizvođača ručno izrađenog posuđa za restorane. Osim lončarstva, ovaj obrtnik, ali i umjetnik bavi se i fotografijom, a neko vrijeme bavio se i slikarstvom. No, formalno likovno obrazovanje nema. “Ja sam po struci kuhar“, kaže Romić. Tim se poslom bavio tijekom 90-ih u Berlinu, gdje je godinu dana intenzivno slikao i prodavao slike. Sedmogodišnja berlinska epizoda završava mu 2001. povratkom u Zagreb i zaposlenjem u jednoj tvrtki kao komercijalista.

“To je najgori posao koji sam ikada radio. A radio sam svašta“, prisjeća se Romić. Nakon dvije godine daje otkaz i traži alternativu. Kuharstvo zbog zdravlja više nije dolazilo u obzir pa je počeo razmišljati o lončarstvu. Upisao je kratki tečaj koji mu, kaže, nije odveć pomogao i već 2003. otvara lončarski obrt za uporabnu keramiku.

Počeo s bocama za ulje

Početak je bio težak – prvu poslovnu godinu zaključio je s prihodom od svega 250 kuna. Iako je isprva želio raditi tanjure, tada još nije bilo potražnje na tržištu za takvom vrstom keramike. Stoga počinje sa sitnim suvenirima, no najviše je radio po narudžbi, npr. šalice. No, ubrzo dolazi prvi uspjeh – izrada keramičkih boca za maslinovo ulje. “To se poklopilo baš s ekspanzijom maslinova ulja. U jednom se trenutku ulje prodavalo u plastičnim bocama na tržnici, a u sljedećem ste mogli u trgovinama kupiti keramičku bocu s pola litre ulje za 250 kuna“, ističe Igor Romić. Maslinari su našli njega i pitali ga može li izraditi bocu.

“Nisam imao pojma kako. Ali sam rekao da ću napraviti. Mlad si, tek si otvorio obrt i možeš sve”, kaže Romić. I napravio je bocu i to za najekskluzivnije ulje poljoprivredne zadruge s Brača. Ta je boca osvojila i međunarodne nagrade za dizajn, potpisuje ga jedna zagrebačka marketinška agencija, a Romić je sudjelovao u njegovu nastajanju. Idućih nekoliko godina posao s bocama postao je okosnica obrta donijevši mu procvat. Dok je na početku od opreme imao samo drvena vrata na dva stalka na kojima je mijesio glinu, četiri godine kasnije proizvodio je stotine boca u radionicama na Trešnjevci i Kajzerici, opremljene velikim pećima za pečenje keramike i zapošljavao je troje ljudi. Širenjem obitelji na petog člana Romić gradi kuću u Sv. Nedelji u čijem je sklopu i radionica. No, tad dolazi kriza.

“Još 2008. imao sam u sezoni sedam ljudi, a već 2009. nisam imao nijednog zaposlenog“, tvrdi Romić. Posao s bocama značajno je pao, ali ipak nije zamro. Sve do 2013. traje vrlo burno i nestabilno razdoblje. “Nije bilo kontinuiteta. Krenulo se u neke projekte, napravila se probna serija i tu se stalo. Krene se u drugi projekt, napravi se i prva serija, ali opet sve stane”, naglašava Romić. Međutim, nakon 2013. opet radi lončariju, i to za restorane. Opet klijenti dolaze do njega.

“U to vrijeme započinje uspon gastronomije, otvaraju se vrhunski restorani, a kako su tražili jedinstvenu opremu, došli su i do tanjura”, pojašnjava Romić. Kontaktira ga Rudolf Štefan, glavni kuhar čuvenog šibenskog restorana Pelegrini koji je tražio posebne tanjure i tako počinje suradnja koja će potrajati pet godina. Prva kolekcija posuđa prema zajedničkom dizajnu Štefana i Romića ‘svjetlo dana’ ugledala je za šest mjeseci i zahtijevala je nebrojene odlaske u Šibenik. Romić u pet sezona za Pelegrini izrađuje potpuno nove kolekcije od 200-tinjak tanjura i zdjela različitih veličina. Na pitanje koliko mu se to isplatilo, Romić kaže da je projekt za Pelegrini bio financijski vrlo isplativ. To je bila i odskočna daska nakon čega Romić postaje svojevrsna lončarska zvijezda među hrvatskim restoraterima. “Nitko dotad u Hrvatskoj nije tražio ručno izrađene tanjure, a restorani su ih naručivali i iz Japana. No, tada su vlasnici restorana i kuhari shvatili da u Hrvatskoj postoji netko tko ih zna i hoće napraviti”, naglašava Romić. Jedan tanjur studija Croker u prosjeku stoji 170 kuna. Iako Romić na lončarskom kolu tanjur izvrti za manje od minute, proces izrade traje 12 dana, uključuje sušenje, dva pečenja i glaziranje. Iako radi s bezolovnim uvoznim glazurama koje imaju sva europska odobrenja i posuđe peče na vrlo visokih 1200 Celzijevih stupnjeva, uzorci iz svake Crokerove kolekcije šalju se u zavod za javno zdravstvo na ispitivanje. Ako se krene od juga prema sjeveru Romićeve tanjure moguće je naći u dubrovačkom Protu, Obidu u Makarskoj, restoranu Zoi u Splitu, zadarskom hotelu Kaštel, rovinjskom restoranu Tutto Bene, a i kod proizvođača tartufa Zigante. U Zagrebu klijenti su mu restorani Pod zidom, Dubravkin put te pizzeria O’Hara. Radio je i za craft pivovaru Garden. Osim u Hrvatskoj, iz njegovih tanjura jedu gosti restorana u Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Luksemburgu. Upita iz inozemstva sve je više, ali je nedostatak standardne ponude posuđa postala zapreka. “Izrada po narudžbi dvosjekli je mač. Imao sam iz Nizozemske upit iz restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Tražili su da im pošaljem katalog. A ja ga nemam jer onda ne bih bio ništa drugačiji od industrije. Ponudio sam im doći u Nizozemsku i prezentiram im uzorke pa da krenemo s izradom unikatne kolekcije kakvu zaslužuje takav restoran, potpuno prilagođene njima. No, na tome je stala sva komunikacija“, kaže Romić.

Nitko ne želi (ozbiljno) raditi

Izrada kolekcija za restorane je uvjetovana turističkom sezonom pa je najviše posla u Crokeru u proljeće kad mu se obraćaju klijenti s Jadrana te u jesen, kad radi za kontinentalne klijente. Godišnje utroši oko osam tona najfinije njemačke mješavine gline ‘kamenine’. Igor Romić, danas na pragu 50. godine života, sve radi sam i to ga je počelo ograničavati s obzirom na opseg posla, ali kaže da nema koga zaposliti u poslu koji traži vještinu, ali i veliku predanost i koncentraciju. “Izrada svakog tanjura sastoji se od 12 radnih operacija, a u svakoj operaciji moguće je uništiti proizvod“, ističe Romić. Kroz njegov studio prošao je ‘mali milijun’ ljudi zainteresiranih za keramiku, ali bez želje za ozbiljnim radom. “Da netko dođe i kaže mi da ga naučim poslu, da želi raditi i time se baviti, odmah bih ga primio. Ali mora znati da se ovdje radi”, dodaje Romić. Planovi uključuju skorašnje lansiranje web trgovine. No, to traži formiranje standardne ponude. “To prvenstveno radim zbog privatnih inozemnih kupaca koji znaju cijeniti takve proizvode. Kod nas se sve više zazire od obrtničkog rada”, zaključuje Igor Romić.


Komentari članka

Vezani članci

Država za minimalac dosad dala 5,62 milijardi: Prednjače ove tri tvrtke

09.07.2020.

U odnosu na potpore za travanjske plaće, u isplatama za svibanjske na HZZ-ovoj listi je 1,7 tisuće poslodavaca manje pa je manji i ukupan iznos uplaćenih potpora.

Slavica Singer: Žene su u biznisu samokritičnije i opreznije, muškarci su umreženiji

08.07.2020.

Sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, s Liderove liste objavljene, u suradnji s Bisnodeom, u novom tiskanom i digitalnom izdanju, donijelo je zanimljive usporedbe.

HZZ objavio mjere za srpanj - tko se može prijaviti i kada, ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora!

08.07.2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o Potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. godine, a koja se odnosi na mikro poduzetnike.

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

06.07.2020.

Puževi su tražena delicija diljem svijeta, a to je prepoznao Kosta Kačev, mladi inženjer građevine iz Bugarske. Na svojoj farmi uzgaja ih oko 250.000, a otkrio je kolika su ondje početna ulaganja i kakvi su mu planovi.

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici