Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ou 2018

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Požeški proizvođač namještaja Spin Valis rijedak je primjer dobre privatizacijske priče u Hrvatskoj – svih 25 godina od kada ima privatne vlasnike tvrtka je pozitivno poslovala, uključujući i ratne, te godine velike gospodarske krize.

U plusu je završena i 2017., u kojoj su prihodi grupe s 500-njak zaposlenih bili nešto više od 150 milijuna kuna i rasli su oko 4 posto na godišnjoj razini, a istom stopom rastao je i konsolidirani EBITDA. Na još veći rast uprava računa u ovoj godini, a za optimizam zaslužna je njihova poslovna filozofija da stalno gledaju nekoliko koraka unaprijed. Posljednjih godina Spin Valis imao je tako najprije velika ulaganja u tehnološki naprednu opremu, a pratio ih je i zaokret u proizvodnji i prodaji.

Novu nišu našli su, naime, u izradi manjih serija namještaja veće vrijednosti, koje do zahtjevnijih kupaca sada plasiraju izravno kroz manje salone s luksuznijom ponudom. Nova razvojna faza s čijom pripremom se već odmaklo slijedi s ulaganjem u razvojni centar za dizajn masivnog namještaja.

Bio bi to, pojašnjava predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prvi industrijski vođen centar za tehnološki razvoj u drvno-prerađivačkom sektoru u Hrvatskoj. Dosad se, naime, u istraživačku infrastrukturu kod nas ulagalo uglavnom kroz istraživačke institucije i akademsku zajednicu, odnosno fakultete, institute i veleučilišta.

No, u Spin Valisu su, nadmećući se na globalnom tržištu, shvatili da upravo oni sa svojim iskustvom trebaju biti inicijator uspostave tješnje suradnje i povezivanja industrije i znanstvene zajednice. Njihovo rješenje je Centar kompetencije CEKOM Spin, projekt vrijedan 10 milijuna eura.

“Ovaj centar financiramo mi u Spinu svojim sredstvima i vjerujte jako dobro razmišljamo o svakoj uloženoj kuni. On je realna potreba nas kao tvrtke, ali i cijelog drvno-prerađivačkog sektora u podizanju konkurentnosti, a ne umjetno stvorena iluzija i nešto što se neće koristiti,” ističe Jelčić. Centar je zamišljen kao inovacijska infrastruktura za koju je već predviđena lokacija i zgrada unutar koje će se smjestiti.

U prvoj fazi ulaganja će se usmjeriti prvenstveno na opremu i adaptaciju prostora, a potom slijedi razvoj projekata koji za cilj imaju nove inovativne modele namještaja od masivnog drveta hrasta i bukve.

“U početku su to projekti koje će većinom Spin Valis kasnije probati komercijalizirati kroz svoje pogone. U tome nas prate partneri za koje smatramo da su za tu vrst projekata najrelevantniji i mogu nas oplemeniti u tom razvoju - krojački obrt Igla i tvrtka Kuzmić iz Slavonskog Broda. Međutim, tu ne mislimo stati. CEKOM Spin biti će otvorena inovacijska infrastruktura dostupna svima koji žele razvijati nešto u području inovativnog drvnog namještaja. Znači otvoreni smo za suradnju sa svima te ćemo nuditi svoje usluge i opremu na raspolaganje svima koji imaju interes razvoja. Ovim početnim projektima želimo potaknuti interes i pokazati da se može nešto raditi u Hrvatskoj te da postoji mjesto za to”, ističe Jelčić. Primarna je želja, dodaje, surađivati na razvoju proizvoda s malim i srednjim poduzetnicima s područja Slavonije, ali i iz šire regije BiH, Srbije, Mađarske.

“Mi ćemo nuditi mjesto za „igranje“ s najnaprednijom razvojnom tehnologijom i opremom te inženjerima koji znaju zahtjeve i uvjete da se određena vrst razvoja prenese u realnu proizvodnju. Ako netko ima modernu ideju – cilj nam je omogućiti uvjete te zajednički istražiti realnost te ideje te surađivati na komercijalizaciji iste”, kaže Jelčić. Kroz projekt se kani povezati s Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom u traženju dizajnera u ovom području. Već se stupilo u suradnju s klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koja bi trebala rezultirati otvaranjem baze kreativaca i produkt dizajn inženjera.

Dodatan pečat ovom ulaganju daje i činjenica da se inicijativa pokrenula u Slavoniji u kojoj se trenutno suočavaju s najvećim odljevom mladih, perspektivnih kadrova. U Spin Valisu ne kriju da priželjkuju da njihovo ulaganje rezultira, osim prilikom mladim dizajnerima za provedbu svojih ideja u nekom naprednom prototipu, i mogućim doseljavanjem u Požegu.

S ulaganjem u Spin Valisu računaju krenuti tijekom jeseni 2018, dok se za dvije godine planira završiti opremanje prostora u kojem će CEKOM djelovati. Postoji i mogućnost da se dinamika ulaganja ubrza, dobivanjem bespovratnih sredstava EU. Projekt je prijavljen u okviru natječaja Ministarstva gospodarstva „Podrška razvoju Centara kompetencije“, koji podržava razvoj ove vrst razvojno-inovacijske infrastrukture i za koji je postupak evaluacije u tijeku.


Komentari članka

Vezani članci

Pevec gradi centar u Vukovaru vrijedan 35 milijuna kuna, otvorit će 50 novih radnih mjesta

17.01.2019.

Trgovački lanac Pevec najavio je u srijedu da kreće u izgradnju novog prodajnog centra u Vukovaru, investiciju koja se u prvoj fazi izgradnje procjenjuje na 35 milijuna kuna, a centar bi trebao biti otvoren u zadnjem tromjesečju ove godine i u njemu će bi

Valamar Riviera: Još 120 milijuna kuna za uređenje kapaciteta na Rabu

15.01.2019.

U ovoj godini ukupna ulaganja u Valamarovim odredištima dosegnut će 793 milijuna kuna, a investicijski projekti usredotočeni su na repozicioniranje portfelja. Valamar Riviera tako će zaokružiti trogodišnji investicijski ciklus vrijedan više od dvije milij

Hrvatske šume odobrile su ukupno 1.157.445 kubičnih metara drvne sirovine za pedeset novih kupaca

10.01.2019.

Iako je povećan broj novih kupaca, ukupna količina odobrenog drva nije povećana u odnosu prema dosadašnjim godinama zbog očuvanja šuma

Carlsberg Croatia otvorio novo skladište

19.12.2018.

Ukupna vrijednost investicije je 10,8 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na dogradnju skladišta od gotovo 2000 četvornih metara. Carlsberg Croatia uložio je znatna sredstva i u uređenje novih vanjskih manipulativnih površina od 3500 četvornih me

CEMEX-u gotovo milijun kuna iz EU fondova za tvornicu Sv. Juraj

19.12.2018.

Cilj je energetski učinkovitija regulacija rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraj i smanjenje potrošnje električne energije za otprilike 25 posto, odnosno 1.175.249 kWh.

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast