Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ou 2018

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Požeški proizvođač namještaja Spin Valis rijedak je primjer dobre privatizacijske priče u Hrvatskoj – svih 25 godina od kada ima privatne vlasnike tvrtka je pozitivno poslovala, uključujući i ratne, te godine velike gospodarske krize.

U plusu je završena i 2017., u kojoj su prihodi grupe s 500-njak zaposlenih bili nešto više od 150 milijuna kuna i rasli su oko 4 posto na godišnjoj razini, a istom stopom rastao je i konsolidirani EBITDA. Na još veći rast uprava računa u ovoj godini, a za optimizam zaslužna je njihova poslovna filozofija da stalno gledaju nekoliko koraka unaprijed. Posljednjih godina Spin Valis imao je tako najprije velika ulaganja u tehnološki naprednu opremu, a pratio ih je i zaokret u proizvodnji i prodaji.

Novu nišu našli su, naime, u izradi manjih serija namještaja veće vrijednosti, koje do zahtjevnijih kupaca sada plasiraju izravno kroz manje salone s luksuznijom ponudom. Nova razvojna faza s čijom pripremom se već odmaklo slijedi s ulaganjem u razvojni centar za dizajn masivnog namještaja.

Bio bi to, pojašnjava predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prvi industrijski vođen centar za tehnološki razvoj u drvno-prerađivačkom sektoru u Hrvatskoj. Dosad se, naime, u istraživačku infrastrukturu kod nas ulagalo uglavnom kroz istraživačke institucije i akademsku zajednicu, odnosno fakultete, institute i veleučilišta.

No, u Spin Valisu su, nadmećući se na globalnom tržištu, shvatili da upravo oni sa svojim iskustvom trebaju biti inicijator uspostave tješnje suradnje i povezivanja industrije i znanstvene zajednice. Njihovo rješenje je Centar kompetencije CEKOM Spin, projekt vrijedan 10 milijuna eura.

“Ovaj centar financiramo mi u Spinu svojim sredstvima i vjerujte jako dobro razmišljamo o svakoj uloženoj kuni. On je realna potreba nas kao tvrtke, ali i cijelog drvno-prerađivačkog sektora u podizanju konkurentnosti, a ne umjetno stvorena iluzija i nešto što se neće koristiti,” ističe Jelčić. Centar je zamišljen kao inovacijska infrastruktura za koju je već predviđena lokacija i zgrada unutar koje će se smjestiti.

U prvoj fazi ulaganja će se usmjeriti prvenstveno na opremu i adaptaciju prostora, a potom slijedi razvoj projekata koji za cilj imaju nove inovativne modele namještaja od masivnog drveta hrasta i bukve.

“U početku su to projekti koje će većinom Spin Valis kasnije probati komercijalizirati kroz svoje pogone. U tome nas prate partneri za koje smatramo da su za tu vrst projekata najrelevantniji i mogu nas oplemeniti u tom razvoju - krojački obrt Igla i tvrtka Kuzmić iz Slavonskog Broda. Međutim, tu ne mislimo stati. CEKOM Spin biti će otvorena inovacijska infrastruktura dostupna svima koji žele razvijati nešto u području inovativnog drvnog namještaja. Znači otvoreni smo za suradnju sa svima te ćemo nuditi svoje usluge i opremu na raspolaganje svima koji imaju interes razvoja. Ovim početnim projektima želimo potaknuti interes i pokazati da se može nešto raditi u Hrvatskoj te da postoji mjesto za to”, ističe Jelčić. Primarna je želja, dodaje, surađivati na razvoju proizvoda s malim i srednjim poduzetnicima s područja Slavonije, ali i iz šire regije BiH, Srbije, Mađarske.

“Mi ćemo nuditi mjesto za „igranje“ s najnaprednijom razvojnom tehnologijom i opremom te inženjerima koji znaju zahtjeve i uvjete da se određena vrst razvoja prenese u realnu proizvodnju. Ako netko ima modernu ideju – cilj nam je omogućiti uvjete te zajednički istražiti realnost te ideje te surađivati na komercijalizaciji iste”, kaže Jelčić. Kroz projekt se kani povezati s Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom u traženju dizajnera u ovom području. Već se stupilo u suradnju s klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koja bi trebala rezultirati otvaranjem baze kreativaca i produkt dizajn inženjera.

Dodatan pečat ovom ulaganju daje i činjenica da se inicijativa pokrenula u Slavoniji u kojoj se trenutno suočavaju s najvećim odljevom mladih, perspektivnih kadrova. U Spin Valisu ne kriju da priželjkuju da njihovo ulaganje rezultira, osim prilikom mladim dizajnerima za provedbu svojih ideja u nekom naprednom prototipu, i mogućim doseljavanjem u Požegu.

S ulaganjem u Spin Valisu računaju krenuti tijekom jeseni 2018, dok se za dvije godine planira završiti opremanje prostora u kojem će CEKOM djelovati. Postoji i mogućnost da se dinamika ulaganja ubrza, dobivanjem bespovratnih sredstava EU. Projekt je prijavljen u okviru natječaja Ministarstva gospodarstva „Podrška razvoju Centara kompetencije“, koji podržava razvoj ove vrst razvojno-inovacijske infrastrukture i za koji je postupak evaluacije u tijeku.


Komentari članka

Vezani članci

Valamar unapređuje naturistički kamp Istra Sunny u premium camping resort

17.08.2018.

Najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera iduće godine planira ukupne investicije od 616,5 milijuna kuna, a jedna od većih bit će u kamp Istra Sunny u Funtani

Investicija od 400 milijuna kuna: Novi trgovački centar zove se Max City i zaposlit će 500 osoba

13.08.2018.

Kamen temeljac položen je krajem srpnja prošle godine i već je tada obznanjeno da će se novi trgovački centar službeno otvoriti u četvrtak 8. studenog ove godine.

Kreće gradnja Vinskog puta vrijednog 2,65 milijuna kuna

03.08.2018.

Uz izgradnju ceste do kraja godine će se i elektrificirati okolno područje, formirana je biciklistička ruta, a planira se i izgradnja vidikovca

Grade tvornicu od 100 milijuna kn i zapošljavaju

31.07.2018.

Klimaoprema se planira širiti na rumunjsko i bugarsko tržište, a srednjoročni je plan i pokušaj proboja na zahtjevno njemačko tržište

U Lici niče turistički raj s bajkovitim kućicama na jezeru i drveću

31.07.2018.

Goran Štrok u impresivnu investiciju nedaleko Lovinca ulaže 14 milijuna eura Da Goran Štrok kreće u novi poslovni pothvat, javnost je prvi put mogla saznati iz intervjua hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija u travnju ove godine.

Tag cloud

 1. 1789 članka imaju tag hrvatska
 2. 1820 članka imaju tag turizam
 3. 1493 članka imaju tag financije
 4. 1169 članka imaju tag izvoz
 5. 768 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 951 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 905 članka imaju tag trgovina
 8. 646 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 777 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 822 članka imaju tag ict
 13. 819 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 517 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 403 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 281 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP