Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ou 2018

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Požeški proizvođač namještaja Spin Valis rijedak je primjer dobre privatizacijske priče u Hrvatskoj – svih 25 godina od kada ima privatne vlasnike tvrtka je pozitivno poslovala, uključujući i ratne, te godine velike gospodarske krize.

U plusu je završena i 2017., u kojoj su prihodi grupe s 500-njak zaposlenih bili nešto više od 150 milijuna kuna i rasli su oko 4 posto na godišnjoj razini, a istom stopom rastao je i konsolidirani EBITDA. Na još veći rast uprava računa u ovoj godini, a za optimizam zaslužna je njihova poslovna filozofija da stalno gledaju nekoliko koraka unaprijed. Posljednjih godina Spin Valis imao je tako najprije velika ulaganja u tehnološki naprednu opremu, a pratio ih je i zaokret u proizvodnji i prodaji.

Novu nišu našli su, naime, u izradi manjih serija namještaja veće vrijednosti, koje do zahtjevnijih kupaca sada plasiraju izravno kroz manje salone s luksuznijom ponudom. Nova razvojna faza s čijom pripremom se već odmaklo slijedi s ulaganjem u razvojni centar za dizajn masivnog namještaja.

Bio bi to, pojašnjava predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prvi industrijski vođen centar za tehnološki razvoj u drvno-prerađivačkom sektoru u Hrvatskoj. Dosad se, naime, u istraživačku infrastrukturu kod nas ulagalo uglavnom kroz istraživačke institucije i akademsku zajednicu, odnosno fakultete, institute i veleučilišta.

No, u Spin Valisu su, nadmećući se na globalnom tržištu, shvatili da upravo oni sa svojim iskustvom trebaju biti inicijator uspostave tješnje suradnje i povezivanja industrije i znanstvene zajednice. Njihovo rješenje je Centar kompetencije CEKOM Spin, projekt vrijedan 10 milijuna eura.

“Ovaj centar financiramo mi u Spinu svojim sredstvima i vjerujte jako dobro razmišljamo o svakoj uloženoj kuni. On je realna potreba nas kao tvrtke, ali i cijelog drvno-prerađivačkog sektora u podizanju konkurentnosti, a ne umjetno stvorena iluzija i nešto što se neće koristiti,” ističe Jelčić. Centar je zamišljen kao inovacijska infrastruktura za koju je već predviđena lokacija i zgrada unutar koje će se smjestiti.

U prvoj fazi ulaganja će se usmjeriti prvenstveno na opremu i adaptaciju prostora, a potom slijedi razvoj projekata koji za cilj imaju nove inovativne modele namještaja od masivnog drveta hrasta i bukve.

“U početku su to projekti koje će većinom Spin Valis kasnije probati komercijalizirati kroz svoje pogone. U tome nas prate partneri za koje smatramo da su za tu vrst projekata najrelevantniji i mogu nas oplemeniti u tom razvoju - krojački obrt Igla i tvrtka Kuzmić iz Slavonskog Broda. Međutim, tu ne mislimo stati. CEKOM Spin biti će otvorena inovacijska infrastruktura dostupna svima koji žele razvijati nešto u području inovativnog drvnog namještaja. Znači otvoreni smo za suradnju sa svima te ćemo nuditi svoje usluge i opremu na raspolaganje svima koji imaju interes razvoja. Ovim početnim projektima želimo potaknuti interes i pokazati da se može nešto raditi u Hrvatskoj te da postoji mjesto za to”, ističe Jelčić. Primarna je želja, dodaje, surađivati na razvoju proizvoda s malim i srednjim poduzetnicima s područja Slavonije, ali i iz šire regije BiH, Srbije, Mađarske.

“Mi ćemo nuditi mjesto za „igranje“ s najnaprednijom razvojnom tehnologijom i opremom te inženjerima koji znaju zahtjeve i uvjete da se određena vrst razvoja prenese u realnu proizvodnju. Ako netko ima modernu ideju – cilj nam je omogućiti uvjete te zajednički istražiti realnost te ideje te surađivati na komercijalizaciji iste”, kaže Jelčić. Kroz projekt se kani povezati s Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom u traženju dizajnera u ovom području. Već se stupilo u suradnju s klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koja bi trebala rezultirati otvaranjem baze kreativaca i produkt dizajn inženjera.

Dodatan pečat ovom ulaganju daje i činjenica da se inicijativa pokrenula u Slavoniji u kojoj se trenutno suočavaju s najvećim odljevom mladih, perspektivnih kadrova. U Spin Valisu ne kriju da priželjkuju da njihovo ulaganje rezultira, osim prilikom mladim dizajnerima za provedbu svojih ideja u nekom naprednom prototipu, i mogućim doseljavanjem u Požegu.

S ulaganjem u Spin Valisu računaju krenuti tijekom jeseni 2018, dok se za dvije godine planira završiti opremanje prostora u kojem će CEKOM djelovati. Postoji i mogućnost da se dinamika ulaganja ubrza, dobivanjem bespovratnih sredstava EU. Projekt je prijavljen u okviru natječaja Ministarstva gospodarstva „Podrška razvoju Centara kompetencije“, koji podržava razvoj ove vrst razvojno-inovacijske infrastrukture i za koji je postupak evaluacije u tijeku.


Komentari članka

Vezani članci

Pevec podiže minimalnu plaću za tisuću kuna te najavljuje otvaranje 200 novih radnih mjesta

16.10.2018.

Planiraju i otvaranje novih centara u Vukovaru, Vinkovcima i Splitu tijekom 2019. i 2020. godinu u što će biti uloženo oko 200 milijuna kuna te će biti otvoreno 200 novih radnih mjesta.

UNIDO-ISEC na forumu u Pekingu otvara vrata divovskim investicijama u Hrvatsku

16.10.2018.

Po prvi puta jedna je država, Hrvatska, dobila čast i priznanje da bude u fokusu investicijskog foruma u organizaciji UNIDO-a. Najvažniji događaj hrvatskog investicijskog foruma je dodjela granta za rekonstrukciju ratom razrušenih područja od strane čelni

Internetska prodaja podigla godišnje prihode Ikee

11.10.2018.

Prihodi od prodaje u trgovinama namještaja IKEA porasli su u protekloj financijskoj godini 4,5 posto zahvaljujući novim prodajnim prostorima i rastu prodaje putem Interneta, objavila je u srijedu Inter IKEA

Istraživanjem došli do izrade "supervrata"

25.09.2018.

"Istraživanje u poduzeću Spačva d.d. u svrhu razvoja inovativnih masivnih vrata od slavonske hrastovine", naziv je projekta koji najveći hrvatski drvoprerađivač, vinkovačka Spačva, sljedeće četiri godine provodi u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagreb

U ACI-u taje kakav hotel grade na Korčuli

05.09.2018.

Nadzorni odbor ACI d.d. dao je suglasnost na projekt ulaganja u izgradnju ACI hotela/parkinga u ACI marini Korčula u iznosu do 65.010.000,00 kuna.

Tag cloud

 1. 1811 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1501 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 918 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 848 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 556 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 401 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP