Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Ou 2018

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Brnić  

Projektom od 10 milijuna eura spajaju industriju i znanost

Požeški proizvođač namještaja Spin Valis rijedak je primjer dobre privatizacijske priče u Hrvatskoj – svih 25 godina od kada ima privatne vlasnike tvrtka je pozitivno poslovala, uključujući i ratne, te godine velike gospodarske krize.

U plusu je završena i 2017., u kojoj su prihodi grupe s 500-njak zaposlenih bili nešto više od 150 milijuna kuna i rasli su oko 4 posto na godišnjoj razini, a istom stopom rastao je i konsolidirani EBITDA. Na još veći rast uprava računa u ovoj godini, a za optimizam zaslužna je njihova poslovna filozofija da stalno gledaju nekoliko koraka unaprijed. Posljednjih godina Spin Valis imao je tako najprije velika ulaganja u tehnološki naprednu opremu, a pratio ih je i zaokret u proizvodnji i prodaji.

Novu nišu našli su, naime, u izradi manjih serija namještaja veće vrijednosti, koje do zahtjevnijih kupaca sada plasiraju izravno kroz manje salone s luksuznijom ponudom. Nova razvojna faza s čijom pripremom se već odmaklo slijedi s ulaganjem u razvojni centar za dizajn masivnog namještaja.

Bio bi to, pojašnjava predsjednik uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prvi industrijski vođen centar za tehnološki razvoj u drvno-prerađivačkom sektoru u Hrvatskoj. Dosad se, naime, u istraživačku infrastrukturu kod nas ulagalo uglavnom kroz istraživačke institucije i akademsku zajednicu, odnosno fakultete, institute i veleučilišta.

No, u Spin Valisu su, nadmećući se na globalnom tržištu, shvatili da upravo oni sa svojim iskustvom trebaju biti inicijator uspostave tješnje suradnje i povezivanja industrije i znanstvene zajednice. Njihovo rješenje je Centar kompetencije CEKOM Spin, projekt vrijedan 10 milijuna eura.

“Ovaj centar financiramo mi u Spinu svojim sredstvima i vjerujte jako dobro razmišljamo o svakoj uloženoj kuni. On je realna potreba nas kao tvrtke, ali i cijelog drvno-prerađivačkog sektora u podizanju konkurentnosti, a ne umjetno stvorena iluzija i nešto što se neće koristiti,” ističe Jelčić. Centar je zamišljen kao inovacijska infrastruktura za koju je već predviđena lokacija i zgrada unutar koje će se smjestiti.

U prvoj fazi ulaganja će se usmjeriti prvenstveno na opremu i adaptaciju prostora, a potom slijedi razvoj projekata koji za cilj imaju nove inovativne modele namještaja od masivnog drveta hrasta i bukve.

“U početku su to projekti koje će većinom Spin Valis kasnije probati komercijalizirati kroz svoje pogone. U tome nas prate partneri za koje smatramo da su za tu vrst projekata najrelevantniji i mogu nas oplemeniti u tom razvoju - krojački obrt Igla i tvrtka Kuzmić iz Slavonskog Broda. Međutim, tu ne mislimo stati. CEKOM Spin biti će otvorena inovacijska infrastruktura dostupna svima koji žele razvijati nešto u području inovativnog drvnog namještaja. Znači otvoreni smo za suradnju sa svima te ćemo nuditi svoje usluge i opremu na raspolaganje svima koji imaju interes razvoja. Ovim početnim projektima želimo potaknuti interes i pokazati da se može nešto raditi u Hrvatskoj te da postoji mjesto za to”, ističe Jelčić. Primarna je želja, dodaje, surađivati na razvoju proizvoda s malim i srednjim poduzetnicima s područja Slavonije, ali i iz šire regije BiH, Srbije, Mađarske.

“Mi ćemo nuditi mjesto za „igranje“ s najnaprednijom razvojnom tehnologijom i opremom te inženjerima koji znaju zahtjeve i uvjete da se određena vrst razvoja prenese u realnu proizvodnju. Ako netko ima modernu ideju – cilj nam je omogućiti uvjete te zajednički istražiti realnost te ideje te surađivati na komercijalizaciji iste”, kaže Jelčić. Kroz projekt se kani povezati s Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom u traženju dizajnera u ovom području. Već se stupilo u suradnju s klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija koja bi trebala rezultirati otvaranjem baze kreativaca i produkt dizajn inženjera.

Dodatan pečat ovom ulaganju daje i činjenica da se inicijativa pokrenula u Slavoniji u kojoj se trenutno suočavaju s najvećim odljevom mladih, perspektivnih kadrova. U Spin Valisu ne kriju da priželjkuju da njihovo ulaganje rezultira, osim prilikom mladim dizajnerima za provedbu svojih ideja u nekom naprednom prototipu, i mogućim doseljavanjem u Požegu.

S ulaganjem u Spin Valisu računaju krenuti tijekom jeseni 2018, dok se za dvije godine planira završiti opremanje prostora u kojem će CEKOM djelovati. Postoji i mogućnost da se dinamika ulaganja ubrza, dobivanjem bespovratnih sredstava EU. Projekt je prijavljen u okviru natječaja Ministarstva gospodarstva „Podrška razvoju Centara kompetencije“, koji podržava razvoj ove vrst razvojno-inovacijske infrastrukture i za koji je postupak evaluacije u tijeku.


Komentari članka

Vezani članci

Novi natječaj za dodjelu bespovratnih potpora

17.05.2018.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u 2018. godini u ukupnoj vrijednosti od 79,5 milijuna kuna.

Škoti u gradnju najveće slovenske pilane ulažu 40 milijuna eura

17.05.2018.

BSW planira upotrijebiti dodatne količine drva iz šuma u vlasništvu privatnih osoba, koje sada nisu dovoljno iskorištene

Kinezi u tri projekta u Hrvatskoj ulažu oko 100 milijuna eura i ne misle stati na tome

16.05.2018.

Interes Kine i kineskih tvrtki za Hrvatsku postoji, ali prema našim saznanjima, konkretnih investicija u Hrvatskoj za sada nema, osim, prema medijskim napisima, ulaganja kineske Camel grupe u Rimac automobile te u bicikle Greyp.

EBRD u Hrvatskoj planira veća ulaganja nego lani

08.05.2018.

Podupiranje malog i srednjeg poduzetništva putem partnerskih financijskih institucija, dodaje, i nadalje je važno EBRD-u zbog njihove dominantne pozicije u hrvatskom gospodarstvu i činjenici da ih komercijalne banke manje podupiru.

Hrvatske tvrtke u Crnu Goru lani uložile preko 150 milijuna eura, 15 puta više nego 2016.

04.05.2018.

Osim u telekom industriji, te u maloprodaji, hrvatski su ulagači u Crnoj Gori prisutni i u turističkom sektoru. Neki od njih led su stidljivo probili još dok je Crna Gora bila dijelom SR Jugoslavije

Tag cloud

 1. 1751 članka imaju tag hrvatska
 2. 1781 članka imaju tag turizam
 3. 1488 članka imaju tag financije
 4. 1153 članka imaju tag izvoz
 5. 755 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 938 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 898 članka imaju tag trgovina
 8. 629 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 759 članka imaju tag investicije
 10. 911 članka imaju tag EU
 11. 829 članka imaju tag industrija
 12. 818 članka imaju tag ict
 13. 795 članka imaju tag svijet
 14. 743 članka imaju tag menadžment
 15. 912 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 513 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 469 članka imaju tag tehnologija
 20. 309 članka imaju tag poticaji
 21. 375 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 382 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 388 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 232 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 280 članka imaju tag osijek
 31. 304 članka imaju tag agrokor
 32. 297 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 293 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija