Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Tra 2020

Proizvodnja - Pune se skladišta za gotovu robu, prazne se ona za repromaterijal

Izvor: www.lider.media · Autor: Edis Felić  

Proizvodnja - Pune se skladišta za gotovu robu, prazne se ona za repromaterijal

Neke se tvrtke sa smanjenom potražnjom i otežanom dobavom sirovina nose bolje, a neke lošije, ali svima je zajedničko da ovako ne mogu dugo izdržati. Rokovi isporuke sve su dulji, a skladišta sve punija, što dugoročno nije održivo

Zabrinutost, ali ne i očaj može se osjetiti dok razgovaramo s poduzetnicima koji su suočeni s padom proizvodnje zbog koronavirusa. Takav je dojam barem zasad jer ne znamo kako će se stvari razvijati, a poduzetnici kao pravi generali povukli su se uglavnom na rezervne položaje s ciljem što manjih gubitaka. Smanjenje proizvodnje nužna je posljedica, saznajemo da se svi pripremaju i za najcrnji scenarij, premda se nadaju da se neće dogoditi.

Također, pandemija koronavirusa uvelike je poremetila dobavne lance na globalnom tržištu, što neizbježno osjećaju i hrvatski proizvođači, iako se zasad relativno uspješno nose s tom situacijom. Ili su stvorili zalihe repromaterijala ili sada uspijevaju osigurati koliko-toliko dovoljne količine za aktualnu razinu proizvodnje. S druge strane, gomilaju se zalihe gotovih proizvoda na skladištima. Situacija je različita od tvrtke do tvrtke, a nisu ni sve branše jednako pogođene.

Kompanije su uglavnom smanjile proizvodnju, iako ima i onih koje su je obustavile, poput drvoprerađivačkih tvrtki u vlasništvu švedsko-hrvatskog poduzetnika Darka Pervana (Pervanovo), čija desna ruka Stjepan Vojinić kaže da su zaustavili proizvodnju potkraj ožujka samo da bi se pripremili za mjere sprečavanja zaraze u pogonima. Nastavkom smanjene proizvodnje najviše zapravo, dodaje, proizvode 'za skladište' te očekuju da će robu plasirati kada živne tržište na kojem je sada, procjenjuje, aktivnost smanjena 90 posto. Punjenje skladišta (zbog smanjenih narudžbi) bilo je razlog da su u Vetropack Straži od 11 proizvodnih linija zaustavili jednu, a proizvodnja je potpuno zaustavljena u solinskom proizvođaču autodijelova AD Plastiku jer nema narudžbi. U Omcu Croatia, nekoć sestrinskoj tvrtki Vetropack Straže, a sada dijelu belgijske grupe Omco, vele da polako osjećaju pad jer su primjerice pivovare smanjile promet, iako u Zagrebačkoj pivovari ističu da rade, samo su bili stali nakon potresa u Zagrebu.

Solinski Include, hardverska kompanija koju je osnovao mladi inovator Ivan Mrvoš, privremeno je zatvorio urede u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, a blago je smanjio proizvodnju. Modularna izrada finalnog proizvoda koji se isporučuje kupcu omogućuje mu da se pripremi za buduće narudžbe uz optimalno iskorištavanje svih raspoloživih resursa i kapaciteta.

– Naši proizvodni kapaciteti, iako neznatno smanjeni, popunjeni su u sljedećim mjesecima. Ne osjećamo nedostatak robe na tržištu, a za neku robu su se samo malo produljili rokovi isporuke – kažu u Includeu.

I građevinski se sektor zasad nekako održava, radnici mogu dolaziti na posao, doduše često je to reduciran broj, a od njihovih aktivnosti ovise i proizvođači građevinskog materijala. Doduše i od brzine isporuke proizvoda, ali tako je svima. U Holcimu posluju u četiri različita segmenta, od čega dva (proizvodnja cementa i kamenolomi) proizvode prema planu i tek od kraja ožujka bilježe manji pad prodaje jer je većina gradilišta organizirala rad na siguran način; druga dva segmenta (proizvodnja betona i ugradnja dekorativnih betona) bilježe znatan pad proizvodnje i prodaje jer su vezana uz područje Primorsko-goranske županije, gdje su neki veći projekti zaustavljeni. Zbog zaustavljanja investicija trpi i proizvodnja u Grad-exportu, čiji nam većinski vlasnik Petar Šimić kaže da sada proizvode za trećinu manje svojih dekorativnih panela za ulazna vrata, ali vjeruje da će se potkraj ove i u sljedećoj godini stanje normalizirati, pa čak i povećati potražnja za njihovim proizvodima. U Holcimu je slično jer prema optimističnoj procjeni vodstva te kompanije na čelu s predsjednicom Uprave Virnom Višković Agušaj prihodi bi u sljedeća tri mjeseca mogli pasti za 30 posto, a pesimistična procjena pada prihoda od 50 posto donosi im više od 50 milijuna kuna manji prihod, što je godišnji bruto iznos plaća svih zaposlenika.


Komentari članka

Vezani članci

Da ne ugase tvrtku, prenamijenili su proizvodnju

26.05.2020.

Svaka je kriza za neke i nova prilika. Tvrtka iz Vinkovaca morala je, zbog otkazivanja narudžbi i manjka posla, nešto poduzeti ili se ugasiti. Osmislili su dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata. Zanimanje na tržištu je go

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija