Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Sij 2018

Proizvodnja presadnica paprike ima svoje zahtjeve

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Ranka Vojnović  

Proizvodnja presadnica paprike ima svoje zahtjeve

Paprika je povrće za kojim potražnja stalno raste i zauzima sve veće površine. Osim toga, veliki je broj amaterskih vrtlara koji uzgajaju sorte koje privlače pažnju svojim oblikom, bojom, veličinom ili ljutinom.

To je toploljubiva (termofilna) kultura i da bi uzgoj paprike bio uspješan ili da bi se osigurala rana proizvodnja, paprika se uzgaja iz presadnica.

Kod pripreme sjetve presadnica paprike potrebno je odabrati sjeme odgovarajuće sorte koje treba biti kvalitetno i odlikovati se dobrom klijavošću. Kada koristimo sjeme iz vlastitog vrta, plod paprike treba biti fiziološki zreo. Treba znati da je sjeme čili paprika nešto tvrđe i da sporije niče od sjemena slatkih sorti. Sjeme paprike čuvano u dobrim uvjetima može zadržati klijavost do 3 ili 4 godine.
U grijanim plastenicima sjetva početkom veljače

Ukoliko se sadnja presadnica paprike obavlja u plastenike koji imaju grijanje, sjetva se obavlja početkom veljače, sadnja na stalno mjesto početkom travnja, a prvi plodovi dospijevaju početkom lipnja.

Ukoliko planiramo sadnju paprike na otvorenom, sjetva presadnica se obavlja nešto kasnije. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Proizvodnja presadnica paprike od sjetve sjemena do sadnje traje oko 6 do 8 tjedana.

Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva!

Prema dužini vegetacije sorte paprike se dijele na:

rane
srednje rane
kasne sorte paprike

Dužina vegetacije utječe i na vremenski period uzgajanja presadnica i na mogućnost uzgajanja paprike iz sjemena. Prije sjetve dobro upoznajte sortu koju želite uzgajati, dužinu vegetacije, dužinu rasadničkog perioda i slične osobine. Vegetacijski period paprike u našim uvjetima može biti 100 do 150 dana u ovisnosti od sorte.
Izbjegavati nagle promjene temperature

Na klijanje, nicanje, rast i razvoj veliki utjecaj ima temperatura. Toplina je neophodna u svim razvojnim fazama paprike. U uzgajanju presadnica paprike treba izbjegavati nagle promjene temperature, jer to negativno utječe na rast i razvoj biljaka paprike.

Na temperaturi ispod 14ºC zaustavljaju se procesi u sjemenu koje klija i dolazi do propadanja aktiviranog sjemena. Ukoliko se vrijednost temperature kreće između 26 i 28ºC, paprika niče za manje od 10 dana. Snižavanje temperature dovodi do produžavanja vremena klijanja i nicanja, a suviše dug period dovodi do propadanja sjemena i klijanaca.

Nakon što mlade biljčice niknu, tempratura se snižava kako bi se spriječilo izduživanje i omogućio bolji razvojen korijena. Temperatura se snižava na 18ºC, a najmanje na 16ºC. Ovaj period sa sniženom temperaturom traje dok se ne razviju dva lista, tada se temperatura podiže iznad 20 do 24ºC.
Zalijevati vodom sobne temperature

U uzgajanju presadnica paprike treba izbjegavati nagle promjene temperature, jer to negativno utječe na rast i razvoj biljaka paprike.

Temperatura tijekom noći treba biti niža kako bi se osigurao bolji razvoj korijena i spriječilo pregrijavanje korjenove bale. Tokom noći temperatura se kreće između 15 i 18ºC. Nakon pikiranja temperatura tijekom dana može biti nešto veća i iznositi 25ºC.

Ukoliko sijete sjemenke u posudice, razmak na koje se postavljaju sjemenke je 1,5 do 2cm. Sloj supstrata kojim se sjeme prekriva treba biti debeo od 1 do 1,5cm. Zalijevanje se obavlja vodom koja ima sobnu temperaturu, jer hladna voda izaziva šok kod klijanaca i umanjuje njihov imunitet.

Nakon tri do četiri tjedna nakon sjetve mlada biljčica će razviti prave listove i tada se može vršiti pikiranje, odnosno sadnja u pojedinačne teglice ili čašice. Na pikiranje sačekati dok se ne razviju pravi listovi. Mlade bilčice koje imaju samo kotiledone listove su premlade i lako se lome ukoliko bi ih pikirali.


Komentari članka

Vezani članci

Do zemlje došao dok se još nije dobivao poticaj, danas Agro Puškarić gradi još jaču priču i - zapošljava!

10.08.2018.

Od 1996. do 2000. došao sam do 220 hektara državne zemlje zato što se na natječaje nitko nije ni javljao osim mene jer u to vrijeme još nije bilo poticaja, kaže Marijo Puškarić koji će uspješnu proizvodnju povrća dodatno unaprijediti kroz sredstva iz mjer

Uzgajaju povrće, proizvode bučino ulje, sjemenke i brašno, mladi su i vide budućnost u poljoprivredi

08.08.2018.

Mi smo odlučili ostati u poljoprivredi jer vidimo budućnost u tome i volimo ono što radimo. Očekujemo promjene u našoj državi jer bi se svi trebali više posvetiti poljoprivrednicima i domaćim proizvodima, kaže nam Marina Buk.

U igri je bila aronija ili kupina, ali kada smo sve zbrojili odlučili smo se na uzgoj češnjaka

07.08.2018.

Trebalo bi uvesti reda u sve grane proizvodnje na način da naše podružnice Savjetodavne službe po općinama ili regijama vode evidenciju o proizvedenom kako se ne bi stvorio višak na tržištu što dovodi do smanjenja otkupne cijene a samim time i nerentabiln

Ako nešto zaista želite, skupite hrabrosti i krenite - nikad nije kasno za novi početak

11.07.2018.

Ako nešto zaista želite, skupite hrabrosti i krenite - nikad nije kasno za novi početak“, poručuje Dubravka Vidmar koja se s obitelji preselila iz Zagreba u lijepi posavski krajolik gdje se bave poljoprivredom i preradom voća, povrća, ljekovitog i začinsk

Odustali od duhana i poslovnu sreću pronašli u začinskoj paprici: Vaga odvaže, dobijemo račun i mirni smo

13.06.2018.

Lijepo je raditi sa začinskom paprikom jer nema nikakvih nesporazuma i nedoumica. Nema nečistoća, nema odbijanja, sve je čisto, crno na bijelo. Vaga odvaže, dobijemo račun i mirni smo, govori Marija Šušnjić koja je sa suprugom Vladom ušla u proizvodnju i

Tag cloud

 1. 1787 članka imaju tag hrvatska
 2. 1817 članka imaju tag turizam
 3. 1492 članka imaju tag financije
 4. 1169 članka imaju tag izvoz
 5. 767 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 949 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 905 članka imaju tag trgovina
 8. 645 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 776 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 821 članka imaju tag ict
 13. 818 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 473 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 402 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 281 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP