Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2018

Proizvođači u Baranji mljevenoj paprici dižu cijenu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Proizvođači u Baranji mljevenoj paprici dižu cijenu

Za razliku od ratara, stočara pa i vinogradara, baranjski povrtlari, posebice proizvođači začinske paprike, ovu će godinu nastojati što prije zaboraviti. Većina njih tvrdi kako će prinos u odnosu prema prošloj godini biti gotovo prepolovljen, u najboljem slučaju za trećinu manji nego prošlogodišnji.

Osnovni krivac za to su meteorološki uvjeti. Dugo sušno razdoblje te samo tu i tamo pokoja kap kiše, ‘‘tiha su patnja‘‘ za proizvođače. Premda baranjska mljevena paprika nije (dovoljno) brendirana poput, primjerice, kulena i vina, kraj između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko je poznat upravo po njoj, pa nije rijetkost da po sitnu mljevenu papriku, bilo slatku, bilo ljutu, u Baranju stižu kupci iz udaljenijih krajeva. Ili do nje dolaze na neke druge načine. Osim toga, prodaja paprike osnovni je izvor prihoda velikog dijela stanovnika Luga, Vardarca i Kopačeva, ali i pojedinaca iz drugih dijelova Baranje. Svi su oni, više-manje počeli s berbom i sušenjem paprike kako bi do kraja rujna (ove godine i prije) završili s ovim mukotrpnim poslom. S berbom su, tako, počeli u luškom OPG-u Majerhof.

Mljevenje i berba

- Dio paprike već pripremamo za mljevenje, a dio je još uvijek na polju. U berbi nam, među ostalima, pomaže rodbina i poznanici - priča Margita Majerhof, čija je začinska paprika osvajala nagrade na brojnim luškim festivalima paprike. Ona se žali na meteorološke uvjete koji su im prepolovili prinose.
- Količina mljevene paprike bit će slična prošlogodišnjoj, ali samo zato što smo posadili dvostruko više rasade - u polušali ističe Margita, napominjući kako papriku uzgajaju na površini od oko 1,5 katastarskih jutara. Već desetak godina, tvrdi, cijena njihove mljevene paprike je ista - 120 kuna za kilogram slatke, a 130 kuna za istu količinu ljute. Ove je godine, dodaje, krajnje vrijeme da povise cijenu, ali će, najvjerojatnije, to učiniti samo sa slatkom mljevenom paprikom.
- Cijena ljute ostat će 130 kuna, koliko će ove godine biti i slatka - naglašava. Čula je kako neki proizvođači planiraju još više podići cijenu, ali je ona, bar za sada, odlučila kako će podići cijenu samo za slatku papriku, dok će ljutu prodavati po već dugo vremena uobičajenih 130 kuna. Skuplje će papriku zasigurno prodavati i u luškom OPG-u Vašarević.
- Vremenski uvjeti, točnije prepolovljen urod, sve skuplja radna snaga, koju u posljednje vrijeme plaćamo i po 20 kuna za sat rada i slično, osnovni su razlog zašto će naša mljevena paprika ove godine biti skuplja nego proteklih desetak godina - tvrdi Juliana Vašarević. Cijenu nove paprike još uvijek nije htjela reći, ali će sigurno biti veća od 120 kuna, za koliko su je prodavali prošle godine. I ona se žali na katastrofalno nepovoljne meteorološke uvjete koji su kulminirali baš onda kada je bilo najpotrebnije. Kiša, kaže, nije padala kada je trebala, pa su vrućine odradile svoje.
Problem s beračima

Papriku uzgajaju na površini nešto većoj od jednog jutra, za vlastitu slatku i ljutu mljevenu papriku su i oni osvajali nagrade, a zarada od prodaje služi im isključivo za popravljanje kućnog budžeta. Ona i suprug, naime, već su duže vremena u mirovini, a kako ističe, od iznosa njihovih mirovina gotovo da ne mogu platiti ni režije. Stoga im ne preostaje ništa drugo nego držati se stare tradicije proizvodnje začinske paprike, pa čak i intenzivirati proizvodnju, kako to čine mnogi mještani baranjskih sela poznatih po proizvodnji tog začina.
Najveći baranjski proizvođač začinske paprike je Ferenc Salai iz Belog Manastira. Do nedavno se mogao pohvaliti da je među najvećim proizvođačima u Hrvatskoj, ali je smanjio površine. Za razliku od prošlogodišnjih sedam hektara, ove godine papriku uzgaja na približno četiri hektara, najviše u okolici Novog Bezdana. Budući da će iduće godine otići u mirovinu, površine posađene ovom kulturom još će smanjiti.
- Globalno gledajući, ova godina neće biti rekordna, ali ni najlošija. Paprika je raznolika, zavisi od toga na kakvom je tlu posađena. Imam jedan pjeskoviti komad, veličine približno jednog hektara, gdje je paprika poprilično "izgorjela", dok je na crnici, posebice u blizini kanala, paprika dobro rodila - priča Salai, koji će u berbu krenuti polovinom rujna.
Ne krije da mu je radna snaga veliki problem. Za spomenute površine, potrebno mu je najmanje 20 ljudi, koje ‘‘skuplja‘‘ iz nekoliko baranjskih sela. Satnicu u poslovima kopanja jesenas je povisio s 15 na 17 kuna, koliko planira platiti i za sezonsku radnu snagu koja mu bude radila u branju paprike. Razlog manjka sezonske radne snage, među ostalim, vidi u brojnim odlascima iz Baranje i Hrvatske, velikom broju korisnika raznih oblika socijalne pomoći i javnim radovima koji su organizirani baš u vrijeme kada počinje sezona branja paprike. Za razliku od manjih proizvođača, ne planira poskupljenje začinske paprike.
Dostava poštom

- Cijena kilograma moje mljevene začinske paprike je 90 kuna i takva će ostati i ove godine - tvrdi, obrazlažući ovu odluku činjenicom da većinu paprike plasira poštom, pa bi krajnji kupac, u konačnici, zajedno s poštarinom, papriku trebao platiti 120 kuna. Kada bi cijenu povisio, kao i većina ostalih baranjskih proizvođača, njegova bi paprika u Međimurju, Zagorju, Zagrebu i ostalim mjestima gdje ju šalje, bila i po 150 kuna, što ne želi. Hvali se činjenicom kako mljevene paprike za prodaju ima tijekom cijele sezone, što kod mnogih manjih proizvođača nije slučaj.

Cijena paprike u Baranji prošle se godine kretala od 90 do 140 kuna za kilogram, a takva je cijena već godinama, bez obzira na povećanje osnovnih proizvodnih, pa i životnih troškova. Upravo stoga, ali i svih drugih navedenih razloga, ove godine, u većini slučajeva, zasigurno neće biti takva. U prvu ‘‘službenu‘‘ potvrdu poskupljenja cijene paprike moći ćemo se uvjeriti već 15. rujna, na Ribarskim danima u Kopačevu te nešto kasnije na luškom Paprika festu. Manifestacije su to koje, među ostalim, ‘‘slave‘‘ upravo slatku i ljutu baranjsku mljevenu papriku, u koju se ‘‘zaljube‘‘ svi oni koji je probaju. Dakako u umjerenim količinama.


Komentari članka

Vezani članci

'Naše rajčice uzgajamo prirodnim putem, uz pomoć marljivih ljudi, sunca i 10.000 bumbara'

15.04.2019.

Zarja grupa, koja je svoje moderne staklenike s rajčicama postavila u Kerestincu pokraj Svete Nedjelje, nakon više od deset godina mijenja ime brenda - od danas se na policama trgovina njezine rajčice mogu pronaći pod imenom Rajska

Na OPG-u Loboda nema praznog hoda, u slavonskoj ravni zasadili su i bademe

29.03.2019.

Obitelj Loboda na svojem gospodarstvu u općini Erdut, odlučila se za uzgoj kasnocvatućeg badema koji sve više niču u tamošnjem kraju. Združili su bademe nasadima oraha kao i uzgoju povrća, cvijeća, gljiva i božićnih drvaca. Izbor kultura je šarolik jer zb

Slavonski češnjak, grah, kupus, krumpir s OPG-a Šestanj - spojili iskustvo i znanje

25.03.2019.

Kako imamo iskustva u poljoprivredi, a sin je završio Poljoprivredni fakultet, odlučili smo spojiti iskustvo i znanje te krenuti u ozbiljniju proizvodnju slavonskog češnjaka, kupusa, graha, krumpira i graška, kaže Stjepan Šestanj.

Rana proizvodnja rajčice u plastenicima bez grijanja

14.01.2019.

Proizvodnja rane rajčice u plastenicima počinje sjetvom rasada (početak siječnja), pripremom i dezinfekcijom zemljišta u plasteniku, sadnjom, kao i formiranjem jednog ili dva stabla ovisno o odabranoj sorti

Od korijena do cvijeta - sve se može jesti

14.01.2019.

Na zapadu se pojavio novi trend. Kuhari u pripremi hrane koriste sve dijelove biljaka - ništa se ne baca, a hit su strugotine pastrnjaka uvaljane u rižino brašno i pržene u dubokom ulju te posute cimetom i šećerom.

Tag cloud

 1. 1881 članka imaju tag hrvatska
 2. 1904 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 947 članka imaju tag trgovina
 8. 816 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 911 članka imaju tag svijet
 11. 950 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 505 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 568 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija