Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2018

Proizvođači u Baranji mljevenoj paprici dižu cijenu

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivica Getto  

Proizvođači u Baranji mljevenoj paprici dižu cijenu

Za razliku od ratara, stočara pa i vinogradara, baranjski povrtlari, posebice proizvođači začinske paprike, ovu će godinu nastojati što prije zaboraviti. Većina njih tvrdi kako će prinos u odnosu prema prošloj godini biti gotovo prepolovljen, u najboljem slučaju za trećinu manji nego prošlogodišnji.

Osnovni krivac za to su meteorološki uvjeti. Dugo sušno razdoblje te samo tu i tamo pokoja kap kiše, ‘‘tiha su patnja‘‘ za proizvođače. Premda baranjska mljevena paprika nije (dovoljno) brendirana poput, primjerice, kulena i vina, kraj između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko je poznat upravo po njoj, pa nije rijetkost da po sitnu mljevenu papriku, bilo slatku, bilo ljutu, u Baranju stižu kupci iz udaljenijih krajeva. Ili do nje dolaze na neke druge načine. Osim toga, prodaja paprike osnovni je izvor prihoda velikog dijela stanovnika Luga, Vardarca i Kopačeva, ali i pojedinaca iz drugih dijelova Baranje. Svi su oni, više-manje počeli s berbom i sušenjem paprike kako bi do kraja rujna (ove godine i prije) završili s ovim mukotrpnim poslom. S berbom su, tako, počeli u luškom OPG-u Majerhof.

Mljevenje i berba

- Dio paprike već pripremamo za mljevenje, a dio je još uvijek na polju. U berbi nam, među ostalima, pomaže rodbina i poznanici - priča Margita Majerhof, čija je začinska paprika osvajala nagrade na brojnim luškim festivalima paprike. Ona se žali na meteorološke uvjete koji su im prepolovili prinose.
- Količina mljevene paprike bit će slična prošlogodišnjoj, ali samo zato što smo posadili dvostruko više rasade - u polušali ističe Margita, napominjući kako papriku uzgajaju na površini od oko 1,5 katastarskih jutara. Već desetak godina, tvrdi, cijena njihove mljevene paprike je ista - 120 kuna za kilogram slatke, a 130 kuna za istu količinu ljute. Ove je godine, dodaje, krajnje vrijeme da povise cijenu, ali će, najvjerojatnije, to učiniti samo sa slatkom mljevenom paprikom.
- Cijena ljute ostat će 130 kuna, koliko će ove godine biti i slatka - naglašava. Čula je kako neki proizvođači planiraju još više podići cijenu, ali je ona, bar za sada, odlučila kako će podići cijenu samo za slatku papriku, dok će ljutu prodavati po već dugo vremena uobičajenih 130 kuna. Skuplje će papriku zasigurno prodavati i u luškom OPG-u Vašarević.
- Vremenski uvjeti, točnije prepolovljen urod, sve skuplja radna snaga, koju u posljednje vrijeme plaćamo i po 20 kuna za sat rada i slično, osnovni su razlog zašto će naša mljevena paprika ove godine biti skuplja nego proteklih desetak godina - tvrdi Juliana Vašarević. Cijenu nove paprike još uvijek nije htjela reći, ali će sigurno biti veća od 120 kuna, za koliko su je prodavali prošle godine. I ona se žali na katastrofalno nepovoljne meteorološke uvjete koji su kulminirali baš onda kada je bilo najpotrebnije. Kiša, kaže, nije padala kada je trebala, pa su vrućine odradile svoje.
Problem s beračima

Papriku uzgajaju na površini nešto većoj od jednog jutra, za vlastitu slatku i ljutu mljevenu papriku su i oni osvajali nagrade, a zarada od prodaje služi im isključivo za popravljanje kućnog budžeta. Ona i suprug, naime, već su duže vremena u mirovini, a kako ističe, od iznosa njihovih mirovina gotovo da ne mogu platiti ni režije. Stoga im ne preostaje ništa drugo nego držati se stare tradicije proizvodnje začinske paprike, pa čak i intenzivirati proizvodnju, kako to čine mnogi mještani baranjskih sela poznatih po proizvodnji tog začina.
Najveći baranjski proizvođač začinske paprike je Ferenc Salai iz Belog Manastira. Do nedavno se mogao pohvaliti da je među najvećim proizvođačima u Hrvatskoj, ali je smanjio površine. Za razliku od prošlogodišnjih sedam hektara, ove godine papriku uzgaja na približno četiri hektara, najviše u okolici Novog Bezdana. Budući da će iduće godine otići u mirovinu, površine posađene ovom kulturom još će smanjiti.
- Globalno gledajući, ova godina neće biti rekordna, ali ni najlošija. Paprika je raznolika, zavisi od toga na kakvom je tlu posađena. Imam jedan pjeskoviti komad, veličine približno jednog hektara, gdje je paprika poprilično "izgorjela", dok je na crnici, posebice u blizini kanala, paprika dobro rodila - priča Salai, koji će u berbu krenuti polovinom rujna.
Ne krije da mu je radna snaga veliki problem. Za spomenute površine, potrebno mu je najmanje 20 ljudi, koje ‘‘skuplja‘‘ iz nekoliko baranjskih sela. Satnicu u poslovima kopanja jesenas je povisio s 15 na 17 kuna, koliko planira platiti i za sezonsku radnu snagu koja mu bude radila u branju paprike. Razlog manjka sezonske radne snage, među ostalim, vidi u brojnim odlascima iz Baranje i Hrvatske, velikom broju korisnika raznih oblika socijalne pomoći i javnim radovima koji su organizirani baš u vrijeme kada počinje sezona branja paprike. Za razliku od manjih proizvođača, ne planira poskupljenje začinske paprike.
Dostava poštom

- Cijena kilograma moje mljevene začinske paprike je 90 kuna i takva će ostati i ove godine - tvrdi, obrazlažući ovu odluku činjenicom da većinu paprike plasira poštom, pa bi krajnji kupac, u konačnici, zajedno s poštarinom, papriku trebao platiti 120 kuna. Kada bi cijenu povisio, kao i većina ostalih baranjskih proizvođača, njegova bi paprika u Međimurju, Zagorju, Zagrebu i ostalim mjestima gdje ju šalje, bila i po 150 kuna, što ne želi. Hvali se činjenicom kako mljevene paprike za prodaju ima tijekom cijele sezone, što kod mnogih manjih proizvođača nije slučaj.

Cijena paprike u Baranji prošle se godine kretala od 90 do 140 kuna za kilogram, a takva je cijena već godinama, bez obzira na povećanje osnovnih proizvodnih, pa i životnih troškova. Upravo stoga, ali i svih drugih navedenih razloga, ove godine, u većini slučajeva, zasigurno neće biti takva. U prvu ‘‘službenu‘‘ potvrdu poskupljenja cijene paprike moći ćemo se uvjeriti već 15. rujna, na Ribarskim danima u Kopačevu te nešto kasnije na luškom Paprika festu. Manifestacije su to koje, među ostalim, ‘‘slave‘‘ upravo slatku i ljutu baranjsku mljevenu papriku, u koju se ‘‘zaljube‘‘ svi oni koji je probaju. Dakako u umjerenim količinama.


Komentari članka

Vezani članci

Za uzgoj feferona potreban mali početni kapital

08.11.2018.

Za pokretanje ove proizvodnje potreban je vrlo mali početni kapital, idealna je za ekološki uzgoj, ne zahitjeva specifične uvjete proizvodnje, vrlo je zdrava i korisna namirnica u prehrani te je moguće plasirati ju na tržšte u raznim oblicima.

Na "stazi" obilazili 27 podruma

01.10.2018.

Približno 2500 maratonaca sudjelovalo je na 13. Vinskom maratonu, manifestaciji koju Zmajevčani organiziraju u povodu Dana sela.

Supružnici Preložnjak pioniri su proizvodnje ajvara od čilija, traženi su im i ljuti džemovi

30.09.2018.

Međimurska obitelj Preložnjak iz Nedelišća uzgoj paprike, rajčice i salate koji je kažu zahtijevao "robiju", zamijenila je čili papričicama i nisu pogriješili jer prodaju sve što proizvedu. Pioniri su i proizvodnje ajvara od čilija, a nezaobilazni su im i

Plastenike OPG Komar uništili vjetar i tuča - za obnovu dobili 371 tisuću kuna europskog novca

30.08.2018.

Zahvaljujući novcu Europske unije kroz mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja obitelj Komar proširila je preklani plasteničku proizvodnju povrća, a kroz mjeru 5.2. lani su dobili 371 tisuću kuna i obnovili plastenike koji su im stradali u velikoj elementa

Donedavno nezamislivo - u Slavoniju njemački gosti dolaze provesti godišnji odmor

20.08.2018.

Njemački gosti dolaze u Slavoniju i Baranju uglavnom preko njemačkog I.D. Riva Toursa

Tag cloud

 1. 1823 članka imaju tag hrvatska
 2. 1854 članka imaju tag turizam
 3. 1506 članka imaju tag financije
 4. 1186 članka imaju tag izvoz
 5. 785 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 965 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 920 članka imaju tag trgovina
 8. 659 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 793 članka imaju tag investicije
 10. 931 članka imaju tag EU
 11. 861 članka imaju tag svijet
 12. 837 članka imaju tag industrija
 13. 839 članka imaju tag ict
 14. 750 članka imaju tag menadžment
 15. 918 članka imaju tag kriza
 16. 558 članka imaju tag maloprodaja
 17. 525 članka imaju tag marketing
 18. 444 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 479 članka imaju tag krediti
 20. 480 članka imaju tag tehnologija
 21. 333 članka imaju tag poticaji
 22. 403 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 239 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 315 članka imaju tag eu fondovi
 30. 320 članka imaju tag agrokor
 31. 287 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag hgk
 33. 318 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 268 članka imaju tag poduzetnici
 35. 337 članka imaju tag energetika
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 362 članka imaju tag BDP