Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Lis 2017

Proizvođači pojašnjavaju zašto će cijene mandarina 'odletjeti u nebo': Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo, uskoro će hrvatsko tržište preplaviti roba iz uvoza!

Izvor: maslina.slobodnadalmacija.hr · Autor: Stanislav SOLDO  

Proizvođači pojašnjavaju zašto će cijene mandarina 'odletjeti u nebo': Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo, uskoro će hrvatsko tržište preplaviti roba iz uvoza!

Beru se mandarine na neretvanskim poljima. Za razliku od prethodnih godina kada je berba u listopadu i studenom bila na vrhuncu, ove jeseni kao nikada do sada, početkom studenoga uopće neće biti neretvanskih mandarina.

Posljedica je to drastično smanjenog uroda zbog polarnih hladnoća koje su u siječnju zadesile dolinu Neretve te ekstremno sušnoga ljeta.

Tako vrlo brzo na policama trgovačkih centra i tržnicama neće biti neretvanskih mandarina, nego samo uvozne, mandarine iz Turske i klementina iz Španjolske, po znatno većim cijenama od onih na koje su dosadašnjih godina naviknuli naši građani. Još je gora situacija s klementinom koja dospijeva u prosincu mjesecu i koja je potpuno stradala od zime.

Na neretvanskim plantažama neće biti klementina niti za osladiti se, a kamoli za tržište.

– Berba mandarina će nam završiti u listopadu. Kasne sorte su slabo rodile, a mandarine brzo zriju. Urod će biti manji od trideset tisuća tona – kazao nam je poljoprivredni proizvođač Niko Kapović, naglašavajući da je iznimno dobra otkupna cijena od 3,8 kuna po kilogramu mandarina.

- I kada bi takva ostala i dogodine, bilo bi to dobro za neretvanskog proizvođača - ističe on, napominjući da bi se dogodine na neretvanskim plantažama trebalo ubrati i do 100 tisuća mandarina ako ne bude ekstremnih hladnoća.

– Već u studenom mjesecu nećemo imati dovoljno mandarina u maloprodaji i nije neočekivano da se uveze turska mandarina, jer Španjolci imaju uglavnom rane sorte mandarina, a poslije imaju klementine – pojasnio je Kapović.

Iako je riječ o drastično manjem urodu, optimistične procjene govorile su o oko tridesetak tisuća tona, a ubrat će se znatno manje.

Sami proizvođači nisu toliko nezadovoljni jer se mandarina u Neretvi prodaje po 3,8 kuna za kilogram, što je iznimno dobra cijena za ovo voće. Istodobno se mandarina u velikim gradovima prodaje po cijeni od 7,70 kuna po kilogramu u Rijeci, u Osijeku je 6,60 kuna, dok su mandarine u Zagrebu oko 6 kuna za kilogram.

Međutim, manji urod te toplo vrijeme koje je ubrzalo zriobu plodova na stablima mandarina uvjetovali su da će glavnina berbe završiti do blagdana Svih svetih, pa bi se u studenom i prosincu mogao osjetiti nedostatak mandarina na hrvatskom tržištu, uz naravno znatno veću cijenu.

Procjene govore da bi mandarina mogla u maloprodaji biti i do dvadeset kuna, što nikako nije dobro za krajnje potrošače, poglavito u uvjetima niskoga standarda i ekonomske krize, jer su do sada neretvanske mandarine bile socijalno voće dostupno i onima plićeg džepa.

– Mandarine su loše rodile i stanje je puno gore negoli smo procjenjivali – kaže nam Mijodrag Kiridžija iz Udruge voćara "Mandarina".

– S urodom smo nezadovoljni. Na početku se nije činilo da će situacija biti ovakva. Ali očito su stabla rodila samo izvana, dok u unutrašnjosti krošnje nema ništa. Tako da smo imali optimističnije procjene od stvarnog stanja – pojašnjava Kiridžija, koji naglašava da je cijena mandarina u ovakvim okolnostima stabilna, od 3,5 do 4 kune.

– Cijena je dobra, ali uroda nema. Mandarine se traže i prodaju se bez ikakvih problema. Nažalost, sve prognoze o količinama bile su preoptimistične – rekao je Kiridžija, koji očekuje da će glavnina berbe završiti do kraja listopada, što je ravno čudu jer bi u tom kalendarskom razdoblju berba mandarina trebala biti na vrhuncu.

– Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo u dolini Neretve. Na to sve utječu i klimatske promjene. Prejaka zima, a sada pretoplo vrijeme, zbog čega je ubrzana zrioba plodova – pojasnio je Kiridžija.

Loš ovogodišnji urod mandarina negativno će se odraziti i na buduća razdoblja intenzivne proizvodnje mandarina, poglavito jer će se izgubiti određena tržišta.

Dogodine se očekuje regularan urod mandarina od oko 100 tisuća tona, koji se neće moći plasirati jer je ove jeseni zbog nedostatka mandarina izostao izvoz na neka tradicionalna tržišta koja su se okrenula mandarini iz Turske ili Španjolske.


Komentari članka

Vezani članci

Moramo se udružiti, država može poticati, ali ne i prodavati mandarine

04.02.2019.

Proizvođači mandarina iz Doline Neretve preživjeli su teške godine. Jedan od njih je i Ivan Mataga koji, iako mali proizvođač agruma, ne odustaje, a (svjetliju) budućnost vidi u udruživanju u proizvođačke organizacije.

Više od polovice EU naranči dolazi iz Španjolske

14.01.2019.

Države članice EU proizvele su 6,2 milijuna tona naranče u 2017. godini, a Španjolska je sudjelovala u više od polovice proizvodnje!

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

14.01.2019.

Ovo je pitanje od krucijalnog značaja, jer krečenje je potrebno isključivo obaviti u razdoblju od trenutka otpadanja lišća do pojave prvih mrazeva, što znači prije početka zime. U nekim regijama se ono može obavljati do polovine siječnja, ali to sve ovisi

Shema školskog voća za mnoge je proizvođače bila spasonosna

19.12.2018.

U trgovačkim centrima trži se 80 % voća - jabuke ne možemo prodati ako ih ne damo na akciju

Niže cijene jabuka na veletržnicama

18.12.2018.

"U odnosu prema rujnu znatno niže cijene imale su sorte jabuka idared i zlatni delišes (za 19 % i 20 %), a cijene jabuka gala, jonagold i granny smith bile su niže od 6 do 12 %

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1892 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 982 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 533 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 345 članka imaju tag poticaji
 22. 412 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 247 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 367 članka imaju tag BDP
 39. 328 članka imaju tag porezi
 40. 266 članka imaju tag investicija