Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Lis 2017

Proizvođači pojašnjavaju zašto će cijene mandarina 'odletjeti u nebo': Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo, uskoro će hrvatsko tržište preplaviti roba iz uvoza!

Izvor: maslina.slobodnadalmacija.hr · Autor: Stanislav SOLDO  

Proizvođači pojašnjavaju zašto će cijene mandarina 'odletjeti u nebo': Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo, uskoro će hrvatsko tržište preplaviti roba iz uvoza!

Beru se mandarine na neretvanskim poljima. Za razliku od prethodnih godina kada je berba u listopadu i studenom bila na vrhuncu, ove jeseni kao nikada do sada, početkom studenoga uopće neće biti neretvanskih mandarina.

Posljedica je to drastično smanjenog uroda zbog polarnih hladnoća koje su u siječnju zadesile dolinu Neretve te ekstremno sušnoga ljeta.

Tako vrlo brzo na policama trgovačkih centra i tržnicama neće biti neretvanskih mandarina, nego samo uvozne, mandarine iz Turske i klementina iz Španjolske, po znatno većim cijenama od onih na koje su dosadašnjih godina naviknuli naši građani. Još je gora situacija s klementinom koja dospijeva u prosincu mjesecu i koja je potpuno stradala od zime.

Na neretvanskim plantažama neće biti klementina niti za osladiti se, a kamoli za tržište.

– Berba mandarina će nam završiti u listopadu. Kasne sorte su slabo rodile, a mandarine brzo zriju. Urod će biti manji od trideset tisuća tona – kazao nam je poljoprivredni proizvođač Niko Kapović, naglašavajući da je iznimno dobra otkupna cijena od 3,8 kuna po kilogramu mandarina.

- I kada bi takva ostala i dogodine, bilo bi to dobro za neretvanskog proizvođača - ističe on, napominjući da bi se dogodine na neretvanskim plantažama trebalo ubrati i do 100 tisuća mandarina ako ne bude ekstremnih hladnoća.

– Već u studenom mjesecu nećemo imati dovoljno mandarina u maloprodaji i nije neočekivano da se uveze turska mandarina, jer Španjolci imaju uglavnom rane sorte mandarina, a poslije imaju klementine – pojasnio je Kapović.

Iako je riječ o drastično manjem urodu, optimistične procjene govorile su o oko tridesetak tisuća tona, a ubrat će se znatno manje.

Sami proizvođači nisu toliko nezadovoljni jer se mandarina u Neretvi prodaje po 3,8 kuna za kilogram, što je iznimno dobra cijena za ovo voće. Istodobno se mandarina u velikim gradovima prodaje po cijeni od 7,70 kuna po kilogramu u Rijeci, u Osijeku je 6,60 kuna, dok su mandarine u Zagrebu oko 6 kuna za kilogram.

Međutim, manji urod te toplo vrijeme koje je ubrzalo zriobu plodova na stablima mandarina uvjetovali su da će glavnina berbe završiti do blagdana Svih svetih, pa bi se u studenom i prosincu mogao osjetiti nedostatak mandarina na hrvatskom tržištu, uz naravno znatno veću cijenu.

Procjene govore da bi mandarina mogla u maloprodaji biti i do dvadeset kuna, što nikako nije dobro za krajnje potrošače, poglavito u uvjetima niskoga standarda i ekonomske krize, jer su do sada neretvanske mandarine bile socijalno voće dostupno i onima plićeg džepa.

– Mandarine su loše rodile i stanje je puno gore negoli smo procjenjivali – kaže nam Mijodrag Kiridžija iz Udruge voćara "Mandarina".

– S urodom smo nezadovoljni. Na početku se nije činilo da će situacija biti ovakva. Ali očito su stabla rodila samo izvana, dok u unutrašnjosti krošnje nema ništa. Tako da smo imali optimističnije procjene od stvarnog stanja – pojašnjava Kiridžija, koji naglašava da je cijena mandarina u ovakvim okolnostima stabilna, od 3,5 do 4 kune.

– Cijena je dobra, ali uroda nema. Mandarine se traže i prodaju se bez ikakvih problema. Nažalost, sve prognoze o količinama bile su preoptimistične – rekao je Kiridžija, koji očekuje da će glavnina berbe završiti do kraja listopada, što je ravno čudu jer bi u tom kalendarskom razdoblju berba mandarina trebala biti na vrhuncu.

– Ovakvo nešto nikada se nije dogodilo u dolini Neretve. Na to sve utječu i klimatske promjene. Prejaka zima, a sada pretoplo vrijeme, zbog čega je ubrzana zrioba plodova – pojasnio je Kiridžija.

Loš ovogodišnji urod mandarina negativno će se odraziti i na buduća razdoblja intenzivne proizvodnje mandarina, poglavito jer će se izgubiti određena tržišta.

Dogodine se očekuje regularan urod mandarina od oko 100 tisuća tona, koji se neće moći plasirati jer je ove jeseni zbog nedostatka mandarina izostao izvoz na neka tradicionalna tržišta koja su se okrenula mandarini iz Turske ili Španjolske.


Komentari članka

Vezani članci

20 milijuna kuna za dolinu Neretve: Zašto Vlada subvencionira mandarine

24.05.2019.

Zapitali smo se zašto je baš mandarina godinama miljenica Vlade po pitanju davanja potpora te potražili mišljenje stručnjaka je li to opravdano.

U uzgoj goji bobica ušli kao "grlom u jagode", učili na greškama, a sad stiže prvi pravi urod

03.05.2019.

U uzgoj goji bobica Vedran Hero i Lovro Uher ušli su kao potpuni laici. "Grlom u jagode", kažu. No danas njihov nasad ulazi u četvrtu godinu, a prijavom na natječaj raspisan putem LAG-a Terra liburna planiraju nabaviti i strojeve potrebne za održavanje pl

Kupinovo vino Josipa Špoljara ove godine osvojilo petu zlatnu medalju

11.04.2019.

Uz 700 sadnica kupina, obitelj Špoljar ima zasađeno i 130 sadnica aronije te se bavi proizvodnjom kupina, kupinovog vina, prirodnog soka mješavine kupine i aronija

Hrvoje Pavlić sadi klapice, stare sorte trešanja kojima će istražiti i DNK

20.03.2019.

Mladi agronom Hrvoje Pavlić na imanju u zagrebačkim Šestinama sadi pedesetak trešanja klapica, tamošnjih starinskih sorti više genskih tipova i vremena dozrijevanja. Planira im istražiti DNK, rodnost i drugo kako bi se utvrdilo je li to naša autohtona vrs

Moramo se udružiti, država može poticati, ali ne i prodavati mandarine

04.02.2019.

Proizvođači mandarina iz Doline Neretve preživjeli su teške godine. Jedan od njih je i Ivan Mataga koji, iako mali proizvođač agruma, ne odustaje, a (svjetliju) budućnost vidi u udruživanju u proizvođačke organizacije.

Tag cloud

 1. 1900 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 929 članka imaju tag svijet
 11. 956 članka imaju tag EU
 12. 878 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 523 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija