Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Kol 2018

Prođe li novi prijedlog EK, našim ribarima se crno piše

Izvor: novilist.hr · Autor: Irena Frlan Gašparović  

Prođe li novi prijedlog EK, našim ribarima se crno piše

Ribari, kao i oni koji se bave uzgojem i preradom ribe, ubuduće bi mogli teže dolaziti do novca iz Europske unije ako zemlje članice EU-a prihvate prijedlog Europske komisije o fondu za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje nakon 2020. godine.

Europska unija trenutno pregovara o novom sedmogodišnjem proračunu, za razdoblje od 2021. do 2027. godine. U okviru toga Komisija je u lipnju predstavila i prijedlog uredbe o spomenutom fondu. Komisija je tada navela da za sljedeći dugoročni proračun EU-a »predlaže 6,14 milijardi eura za europsko ribarstvo i pomorsko gospodarstvo u okviru jednostavnijeg i fleksibilnijeg fonda«. To znači da će, primjerice, države članice imati više slobode da same određuju mjere koje će provoditi čime se, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, »znatno olakšava provedba u odnosu na dosadašnji način«, pa će i Hrvatska imati mogućnost »uvrstiti svoje specifičnosti u provedbu« u sljedećem programskom razdoblju.

Početak rasprave

Ono što, međutim, Hrvatskoj ne odgovara tiče se dodatnih uvjeta koje je Komisija predvidjela svojim prijedlogom. Uz »uobičajene« kriterije koje treba ispuniti da bi se moglo konkurirati za europski novac, Komisija predviđa i uvjete koji bi se primjenjivali na ribare pojedinačno, a tiču se, primjerice, broja ribolovnih dana, pojašnjavaju u Ministarstvu, napominjući da su »prema trenutnom prijedlogu ovi uvjeti znatno postroženi u odnosu na trenutno razdoblje«. Prema neslužbenim informacijama, predloženi su stroži uvjeti za, primjerice, ulaganje u modernizaciju plovila te za privremeni ili trajni prestanak ribolovne aktivnosti. Broj ribolovnih dana, koji je i dosad bio među kriterijima za dobivanje određene potpore, u prijedlogu Komisije znantno je povećan u odnosu na dosadašnja pravila.

Time bi se, smatraju naši izvori, jednom broju hrvatskih ribara praktički onemogućilo da sudjeluju na natječajima. No, s obzirom da su rasprave tek u početnoj fazi, a da je dosta zemalja članica već izrazilo rezervu prema tim uvjetima, izvjesno je da će oni ipak biti ublaženi. Računaju na to, očito, i u Ministarstvu poljoprivrede iz kojeg poručuju da Hrvatska »poduzima sve potrebne radnje kako bi se zaštitili interesi hrvatskog ribarstva, u skladu sa našim specifičnostima, te ispravile nelogičnosti u konačnom tekstu Uredbe«.
U resoru Tomislava Tolušića nelogičnim smatraju još jedan prijedlog, onaj koji se tiče akvakulture. »Prema trenutnom prijedlogu Europske komisije, neće biti moguće dodijeliti potporu u obliku bespovratnih sredstava za proizvodna ulaganja u sektoru akvakulture, tj. za ulaganja u izgradnju, proširenje, modernizaciju ili opremanje objekata za proizvodnju u akvakulturi.

Povoljni krediti

Naime, prijedlogom je predviđeno ovakva ulaganja, kao i ulaganja u sektoru prerade proizvoda ribarstva i akvakulture, sufinancirati kroz financijske instrumente, odnosno InvestEU«, kažu u Ministarstvu. Drugim riječima, umjesto novca iz EU fonda koji korisnik ne mora vraćati, ovakva ulaganja financirala bi se kroz povoljne kredite osigurane uz jamstvo iz proračuna Unije. No, taj novac, dakako, ne bi bio bespovratan. Hrvatska se tome usprotivila jer smatra da svaka članica za sebe treba birati na koji način će podupirati proizvodnju u akvakulturi i prerađivačku industriju. Konkretnije, da svaka država može koristiti i financijske instrumente (poput programa InvestEU) i bespovratna sredstva te odlučiti hoće li koristiti jedno, drugo ili kombinaciju te dvije mogućnosti.
»Ovakav stav je već iznesen u tijeku razgovora s tijelima Europske komisije, te će nadležna tijela uložiti sve svoje napore kako bi se i ova nelogičnost ispravila pri donošenju konačnog teksta Uredbe«, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.


Komentari članka

Vezani članci

Gotovinina firma širi posao

26.10.2018.

PELAGOS Net Farma, tvrtka kojoj je suvlasnik Ante Gotovina, planira proširiti i povećati uzgoj tune te su od Šibensko-kninske županije zatražili da im poveća obuhvat koncesije za uzgoj u akvatoriju južno od otoka Balabre u murterskom moru

Plava ekonomija stvara radna mjesta za 3,5 milijuna ljudi

17.08.2018.

Iako je u Hrvatskoj prošle godine ukupan ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama pao za 2 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 83.318 tona, ohrabruje činjenica da je sektor ribarstva i marikulture prepoznao važnost međunarodne suradnje

Europska komisija smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a

13.07.2018.

Europska komisija smanjila je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto, s prethodnih 2,8 posto, i poručila da će u ostatku godine rast podržavati domaća potražnja te da su rizici od Agrokora smanjeni.

Vrhunski chef spravljat će delicije od jadranske tune za prestižnu svjetsku klijentelu

29.03.2018.

Osnivač i vlasnik razvikanog lanca restorana Nobu nedavno je posjetio Hrvatsku te dogovarao nabavku tune za svoje restorane u kojima se diljem svijeta hrane bogati i slavni

'Podigli smo plaće, ali nema baš pretjeranog interesa za rad...'

18.01.2018.

ULOŽILI TRI MILIJUNA EURA, ALI NA OTOKU NEMA DOVOLJNO RADNIKA

Tag cloud

 1. 1898 članka imaju tag hrvatska
 2. 1917 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1220 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 927 članka imaju tag svijet
 11. 955 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 494 članka imaju tag tehnologija
 21. 354 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija