Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Srp 2017

Privatna imovina obrtnika i dalje je ostala nezaštićena

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Igor MIKULIĆ  

Privatna imovina obrtnika i dalje je ostala nezaštićena

Vlasnici obrta imaju manje zaštite od ovrha od svojih zaposlenika

I nakon izmjena Ovršnog zakona obrtnici su ostali, kako kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori, nezaštićeni u procesu provedbe ovrha.

Vlasnici obrta zapravo imaju manje zaštite od ovrha od svojih zaposlenika i svih drugih radnika. Zbog toga su u HOK-u razočarani što ni jedan amandman koji je HOK uputio Vladi, Ministarstvu pravosuđa i klubovima saborskih zastupnika prije donošenja izmjena Ovršnog zakona nije usvojen.

Podsjetimo, HOK je prošloga tjedna predložio amandmane na prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona kojima bi se zaštitio položaj obrtnika u procesu provedbe ovrhe. U HOK-u su isticali kako je riječ o zakonu “koji je godinama nepovoljan za obrtnike te ih dovodi u neravnopravan položaj u usporedbi s ostalim fizičkim osobama”. U prijedlozima amandmana HOK je tražio da sredstva potrebna za uzdržavanje obrtnika i njegove obitelji budu zaštićena na jednak način kao što su zaštićene plaće radnika. U HOK-u su predlagali promjenu zakona kojom bi se od ovrhe izuzimao dio dohotka koji obrtnik ostvaruje, i to u visini dvije trećine prosječne netoplaće, odnosno jedne polovine kod ovrhe za zakonsko uzdržavanje te jedne četvrtine kod ovrhe za uzdržavanje djeteta.

Uzalud. Tako je i dalje zakonski omogućeno da se obrtnicima mogu ovršiti sva sredstva na računima (privatnim i poslovnim), “čime se u pitanje dovodi egzistencija samog obrtnika, ali i članova njegove obitelji”.

HOK je tražio i da se kod ovrhe koju provodi Fina obveze obrtnika koje nisu vezane uz poslovanje, nego je riječ o privatnim obvezama, ne mogu prisilno naplatiti s obrtnikova poslovnog računa. Na taj bi se način zaštitilo poslovanje obrtnika.

Predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i potpredsjednik HOK-a Darko Knežević za naš list kaže kako je HOK tražio da obrt dobije svoj OIB, različit od OIB-a vlasnika obrta.

- Kada vlasnik obrta dobije kaznu za neki prometni prekršaj, ona se automatski u Poreznoj upravi skida s računa obrta - upozorava Knežević.

No, ni to nije izmijenjeno u zakonu, tako da ovrhe zbog privatnih obveza nekog obrtnika mogu stvoriti probleme svim zaposlenima kod obrtnika, pa i prouzročiti primjerice nemogućnost isplate plaće radnicima, a u konačnici i zatvaranje obrta. A to bi, navodi HOK u obrazloženju neprihvaćenih prijedloga amandaman, “u današnje vrijeme dodatno narušilo cjelokupnu gospodarsku sliku Republike Hrvatske”.

Nadalje, HOK je predlagao da se izmjenama zakona zaštiti obrtnikova nekretnina nužna za stanovanje, kako bi obrtnici imali jednaku razinu zaštite kao i ostale fizičke osobe. Također neuspješno.

Osim toga, HOK je tražio i niže kazne za prekršaj koji se odnosi na propust dostave propisanih podataka za obrtnike te primjenu novih, povoljnijih odredbi u postupcima koji su već započeti.

Knežević ističe nejednakost obrtnika i s poduzetnicima. Obrtnik je (u Našicama) 24 godine i njegov obrt se bavi proizvodnjom kartonske ambalaže te zapošljava pet osoba. Kaže mogao bi zaposliti još pet osoba, ali ih ne može naći. Koristio je potporu za zapošljavanje djelatnika, odnosno mlađe visokoobrazovane osobe uz sufinanciranje države, preko Zavoda za zapošljavanje.

- Potpora mi je odobrena, no zauzvrat moram dati osobnu zadužnicu i pronaći jamca, dok za usporedbu jednom jednostavnom društvu s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) koje se može osnovati za deset kuna, za ovu potporu nije potrebna nikakva garancija. Na ovom primjeru se vidi obespravljenost obrtnika - kaže Knežević, naglašavajući s druge strane kako su najveći doprinos hrvatskom gospodarskom rastu u protekle dvije godine dali upravo obrtnici, odnosno mikropoduzetnici. Također su oni, dodaje, dali najveći doprinos otvaranju 50 tisuća novih radnih mjesta u posljednje vrijeme, koje spominju statistike.

Broj obrta smanjen, ali je broj zaposlenih u obrtima povećan

Na pitanje koliko obrtnika prijeđe u neki drugi oblik poslovanja, poput j.d.o.o.-a, Knežević kaže da vjerojatno ima takvih primjera. “Jednostavna društva s ograničenom odgovornošću mogu poslovati s različitim poreznim olakšicama, u prvoj godini nisu u sustavu PDV-a, itd. Nakon godinu dana rada, vlasnik takvog j.d.o.o.-a može ga zatvoriti i otvoriti novo društvo te ponovno koristiti neke povlastice. S druge strane ozbiljan poduzetnik ili u našem slučaju obrtnik nema vremena za takve ekshibicije. U odnosu na 2008. godinu, kada je u Osječko-baranjskoj županiji egzistiralo 5300 obrta, njihov broj je smanjen na sadašnjih 3700. Nestali su obrti dijelom onih koji se nisu snašli u poslu, a dijelom onih koji su svjesno 'lovili u mutnom'. Ostalo je zdravo obrtništvo. To se vidi po tome što danas 3700 obrta ima ukupno više zaposlenih nego 5300 obrta prije devet godina”, naglašava Knežević.

ZAŠTITITI IMOVINU OBRTNIKA

Prijedlozi izmjena Ovršnog zakona koje su HOK-ovi stručnjaci pripremali, a koji nisu prihvaćeni, bili su u svrhu zaštite imovine obrtnika koja nije vezana uz poslovanje obrta. Činjenica da svojom cjelokupnom imovinom odgovaraju za eventualna nepodmirena potraživanja vjerovnika nastala poslovanjem obrta, stavlja obrtnike u puno nepovoljniji položaj u odnosu na vlasnike drugih pravnih osoba, ističu u HOK-u. “Dodatno, za eventualne osobne nepodmirene obveze obrtnika kao građanina (npr. alimentacija ili kredit koji nije vezan uz poslovanje obrta), ovrhom se ovršuje poslovni račun obrtnika što ponovno dovodi obrtnike u nepovoljniji položaj”, kažu u HOK-u. Ističu kako su pripremili šest amandmana na ovaj zakon, a redovno pokušavaju utjecati i na druge zakone ne samo amandmanima nego i konstruktivnim prijedlozima rješavanja problema na terenu.


Komentari članka

Vezani članci

Upitna je provedba Zakona koji bi trebao stati na kraj nepoštenim trgovcima

08.12.2017.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji u četvrtak stupa na snagu, trebao bi uvesti red na tržištu i stati na kraj nekorektnom ponašanju trgovaca i prerađivača prema proizvođačima hrane

Stupio na snagu Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

07.12.2017.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji u četvrtak stupa na snagu, namijenjen je sprječavanju korištenja dominantne tržišne pozicije i nametanja nepoštenih trgovačkih praksi u proizvodnji, preradi i trgovini hranom

Što to znači biti „paušalac“?

28.11.2017.

Kao zaključak možemo reći kao su glavne prednosti paušalnog oporezivanja jednostavnije knjigovodstvo i niža osnovica za doprinose, kao i jasnije planiranje poreznih obveza

Ograničavaju se porezne olakšice za uzdržavane članove obitelji

13.11.2017.

Uzdržavani članovi obitelji osiguravali su ove godine 1750 kuna dodatnoga mjesečnog poreznog odbitka, odnosno svaki ponaosob 400 kuna veće neto plaće za one kojima je zarada oko državnog prosjeka do 600 kuna za one čija su primanja natprosječna

OPG do ekonomske vrijednosti 3000 eura nema obvezu zapošljavanja

30.10.2017.

Zakonom se želi pojednostaviti pravila za stjecanje dohotka kroz uključivanje u različite dopunske djelatnosti, pruža formalnu podršku da u radu na sezonskim i povremenim poslovima smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnos

Tag cloud

 1. 1702 članka imaju tag hrvatska
 2. 1731 članka imaju tag turizam
 3. 1477 članka imaju tag financije
 4. 1122 članka imaju tag izvoz
 5. 716 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 910 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 621 članka imaju tag poduzetništvo
 8. 871 članka imaju tag trgovina
 9. 714 članka imaju tag investicije
 10. 889 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 798 članka imaju tag ict
 13. 734 članka imaju tag menadžment
 14. 739 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 533 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 465 članka imaju tag krediti
 19. 451 članka imaju tag tehnologija
 20. 289 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 380 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 382 članka imaju tag obrazovanje
 25. 366 članka imaju tag hnb
 26. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 323 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 28. 215 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 273 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 292 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 276 članka imaju tag rast
 39. 266 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija