Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Svi 2020

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

Razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u svoje uredske prostorije nije samo manji zdravstveni rizik, kao niti promjena u mindsetu menadžera, već i – ušteda. Uredi i uredsko poslovanje nisu nimalo jeftini.

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća: Dio radnika nikad se više neće vratiti u urede! Sporedno je pri tome i učinkovito cjepivo i tretmani protiv korone, kao i vrijeme kad će se oni pojaviti.

Sporedna je i gospodarska kriza. I ne, neće dobiti otkaz. Kako će to izgledati prvi je u jadranskoj regiji do znanja dao slovenski energetski div, GEN-I, koji uspješno posluje i u Hrvatskoj.

Gostujući na virtualnom panelu “The new beginning” što ga je organizirala IT tvrtka Adacta, Andrej Šajn, član Uprave GEN-I-ja istaknuo je da je njegova kompanija već donijela odluku da se dio zaposlenika više nikada neće vratiti u svoje urede. I ne, ne planira ih otpustiti već im samo omogućiti da nastave raditi od doma.

Šajn je pri tome otvoreno priznao da do ove pandemije nije mislio da je rad na daljinu u tolikom opsegu uopće moguć. GEN-I zapošljava više od 500 zaposlenika. No, nije jedini. Slično je CNBC-u nedavno izjavio James Gorman, izvršni direktor Morgan Stanleyja, kompanije u kojoj je diljem svijeta zaposleno više od 60.000 ljudi.

Nove mogućnosti za sve

“Da ste mi prije tri mjeseca rekli da nam 90 posto zaposlenika može raditi izvan ureda i da to u volumenima koje mi imamo, ja bih vam rekao da je vjerojatnost da se to može izvesti skoro pa nula, ali dogodilo se”, priznaje šef Morgan Stanleyja.

U Hrvatskoj je jedna od prvih tvrtki koje su pokrenule rad od kuće zbog pandemije koronavirusa bio Infobip, koji broji više od tisuću zaposlenika. Ta kompanija i inače ima vrlo fleksibilne uvjete rada.

Međutim, namjerno neću o IT kompanijama, jer one su i prije bile svjesne mogućnosti tehnologije. Činjenica da velike energetske i financijske kompanije razmišljaju o novim mogućnostima jasno ukazuje da će pandemija izmijeniti tržište rada ne samo po pitanju ponude i potražnje već i kvalitativno.

Nedavno istraživanje portala MojPosao pokazalo je da je u Hrvatskoj 69 posto zaposlenika radilo od kuće. Njih četiri posto tako je radilo i prije, 9 posto to izrazito ne želi bez obzira na to što im se može ponuditi, a 18 posto zaposlenika radi poslove koji zahtijevaju da budu na terenu ili uredu.

Do sličnih brojki došao je i GEN-I. Član uprave te kompanije Andrej Šajn kaže da je interes za radom od doma kod njih, i nakon relaksacije mjera zbog pandemije korone, iskazalo 80 posto zaposlenika.

No, razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u urede nije ni samo manji zdravstveni rizik, kao ni promjena u mindsetu menadžera već i – uštede. Uredi i uredsko poslovanje nisu jeftini. Šajn je naveo da je GEN-I zahvaljujući radu od doma smanjio ugljični otisak svoje tvrtke za čak 70 posto. To znači da se manje energije troši u uredima, ali i mnogo se manje energije troši i na put na posao.

Manje kafića i restorana oko poslovnih prostora mora raditi, manje je otpada u poslovnim prostorima. Ne putuje se ni na sastanke već se oni obavljaju preko video-konferencijskih sustava.

Manje poslovnih prostora?

Sve ovo ne znači da GEN-I i Morgan Stanley neće i dalje imati zaposlenike u uredima. No, znači da svi zaposlenici kompanija više neće raditi u njihovim poslovnim prostorima. O tome koji će biti optimalni omjeri između broja zaposlenika u uredu i onih od doma, zasad se još ne raspravlja.

Za neke će tvrtke u Hrvatskoj to postati prilika da zadrže talente koji žele otići raditi u inozemstvo. Ako radite od kuće, iz perspektive poslodavca, svejedno je gdje je vaš dom.

No, ovakva promjena imat će i svoju drugu stranu. U Kini i u SAD-u su to djelomično već osjetile banke koje financiraju poduzetnike koji grade poslovne prostore, kao i ugostitelji i drugi pružatelji usluga na područjima gdje se nalaze veliki poslovni prostori.

Potražnja im je smanjena, a uvjeti koji se postavljaju pred njih poskupljuju im poslovanje. Iz perspektive države, ova će promjena pak biti izazovna zbog mogućnosti i efikasnosti nadzora rada od doma.

Mnogo je interesa u igri, i to prilično različitih pa i oprečnih tako da će ta jedna jednostavna odluka – dio radnika nikad se više neće vratiti u urede – na kraju će imati vrlo velike posljedice.


Komentari članka

Vezani članci

Da ne ugase tvrtku, prenamijenili su proizvodnju

26.05.2020.

Svaka je kriza za neke i nova prilika. Tvrtka iz Vinkovaca morala je, zbog otkazivanja narudžbi i manjka posla, nešto poduzeti ili se ugasiti. Osmislili su dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata. Zanimanje na tržištu je go

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

22.05.2020.

Situacija s koronavirusom smanjila je gužve na tržnici, a kupci i prodavači se strogo pridržavaju zadanih mjera. Kako to izgleda?

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija