Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Lip 2018

Prijavio se i uspio - mladi poljoprivrednik EU novcem izgradio vinski podrum

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Poljoprivredna TV  

Prijavio se i uspio - mladi poljoprivrednik EU novcem izgradio vinski podrum

Operacija 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske odnosi se na potporu mladim poljoprivrednicima. U prva dva natječaja za ovu operaciju mladim proizvođačima diljem Hrvatske dodijeljena su sredstva od 244 milijuna kuna, koja po projektu iznose 372 tisuće kuna.

Jedan od vinara čiji je projekt dobio zeleno svjetlo je Hrvoje Pavlović iz Velike, koji je pomoću odobrene potpore odlučio sagraditi novi vinski podrum u Češljakovcima.

"Prijava projekta je bila u prosincu 2015. godine. Odluku o odobrenom projektu smo dobili 01. kolovoza 2016. Nakon toga smo podnijeli zahtjev za isplatu prve rate. Prva rata je isplaćena u rujnu 2016. godine. Nakon toga smo krenuli u realizaciju završnog dijela papirologije dobivanja građevinske škole", rekao je Pavlović.

Objekt završen - još treba nabaviti opremu

Izgradnja novog podruma, krenula je u srpnju prošle godine. Objekt je završen, sada još preostaje nabavka opreme.

"Kapaciteti koje smo imali nisu zadovoljavali naše potrebe. Tržište je tražilo veće količine. Morali smo ići u izgradnju objekta i proširenje kapaciteta vina. Ovo je bila odlična prilika iskoristiti podmjeru 6.1. da izgradimo novi podrum od temelja do krova. Kao što vidite, objekt je kompletan i sagrađen. Ići ćemo na Vinsku omotnicu za popunjavanje cisternama i kompletnom novom opremom", otkriva Pavlović.

Sve to, prema riječima našeg sugovornika, potrebno je za jednu suvremenu proizvodnju vina. Kada je riječ o administraciji za samu operaciju 6.1.1., Hrvoje otkriva da nije bila komplicirana.

"Ako zadovoljavate osnovne uvjete tu nema nikakvih prepreka. U listopadu 2015. sam saznao za tu operaciju i tada je izašao natječaj, a u prosincu smo već imali kompletnu dokumentaciju i predali smo zahtjev za potporu", pojašnjava Hrvoje. Do manjih problema došlo je na lokalnoj razini.

"Bilo je malih problema oko ishođenja građevinske dozvole i legalizacije čestice na kojoj je podrum izgrađen, ali riješili smo i taj problem. Mora čovjek biti strpljiv u svemu tome, jer ne ide to ništa brzo, kako je zamišljeno", priznaje Hrvoje.

Staru kuću rekonstruirat će u kušaonicu

Poučen, većinom pozitivnim iskustvima s mjerama ruralnog razvoja, Hrvoje će se prijaviti i na operaciju 6.2.1. "Potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima".

"Dobili smo građevinsku dozvolu u dvije faze. Prva faza je ovaj podrum koji smo izgradili, a druga je faza ova kuća, stara preko 200 godina. To će biti jedna cjelina. Staru kuću ćemo rekonstruirati u kušaonicu, odnosno prodavaonicu vina koja će biti povezana s vinskim podrumom. U nastavku podruma je prerada, tako da bi dobili jedan niz, od ulaska grožđa do finalnog proizvoda u ovoj staroj kući", pojašnjava Hrvoje.

Riječ je o povezivanju vina i ruralnog turizma, koji prema Pavlovićevim riječima još uvijek dobrano zaostaje za Jadranom, ali ipak ima prostora za napredak.

"Mislim da bi se turistička zajednica trebala puno više aktivirati i raditi na popularizaciji ruralnog turizma. Stranci koji dolaze u Dalmaciju sve više su zainteresirani za kontinentalni turizam. Njima je dosta dva tri dana kupanja i oni bi rado dolazili u Slavoniju i Baranju. Mi ovdje imamo Papuk koji pruža neiscrpne izvore, od vizualnih do rekreativnih. Perspektive ima, potencijala ima i mislim da bi ovakva jedna priča mogla zaživjeti u dogledno vrijeme", optimističan je Hrvoje.

Mjere brzo dolaze, a još brže prolaze

Prema riječima našeg sugovornika, zbog trenutačno loše situacije u državi, mladi poljoprivrednici trebali bi se osloniti na europske fondove.

"Treba svatko sebe pronaći, što koja mjera donosi i koliko mu može pomoći. Meni je trenutno to puno pomoglo, ali još uvijek čekamo, prijavljujemo se i pratimo projekte. Jedino tako možemo krenuti dalje i pratiti trendove i moderni način prerade i proizvodnje. Ako ne budemo to radili, mislim da ćemo zaostati. Već sada zaostajemo, tako da svim mladim obrtnicima i poljoprivrednicima savjetujem da prate situaciju. Mjere brzo dolaze, a još brže prolaze, vrijeme nam leti. Pod hitno se treba zauzeti i krenuti u realizaciju svega toga", zaključuje Hrvoje.


Komentari članka

Vezani članci

Divlje svinje poharale vinograde: ograđujemo, ostavljamo pse u nasadu, upaljene traktore, bacamo petarde. Ništa ne pomaže

15.08.2018.

Mnogo vinogradara našeg podneblja odustalo je od svojih trsova, a kako i ne bi kada na cijelom potezu od Biokova do Mosora očito ima više divljih svinja nego trsova loza, jada se Tomislav Bakota.

Fondovi EU: Dijele se vaučeri za web stranice

09.08.2018.

Nepovratna sredstva u sklopu tog natječaja dodjeljuju se putem vaučera. Riječ je o Pozivu ‘WWW vaučeri za MSP-ove’, na koji se mogu prijaviti mikro, mala i srednja poduzeća.

650 milijuna kuna za poljoprivrednike – prijave od 31. kolovoza

08.08.2018.

Krajem kolovoza otvaraju se prijave za dodjelu 650 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a za poljoprivredna gospodarstva koja ulažu u sadnju voćnjaka, uzgoj peradi, zbrinjavanje stajskog gnojiva i korištenje obnovljivih izvo

Od brodograditelja do šampiona autohtonih vina

08.08.2018.

Ivica Milan ne skriva svoje oduševljenje titulom šampiona i nije mogao odoljeti da se ne usporedi s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom. Mali vinar, s jedva hektar vinograda, postao je šampion prve revije autohtonih vina u Hrvatskoj.

Kreće gradnja Vinskog puta vrijednog 2,65 milijuna kuna

03.08.2018.

Uz izgradnju ceste do kraja godine će se i elektrificirati okolno područje, formirana je biciklistička ruta, a planira se i izgradnja vidikovca

Tag cloud

 1. 1787 članka imaju tag hrvatska
 2. 1817 članka imaju tag turizam
 3. 1492 članka imaju tag financije
 4. 1169 članka imaju tag izvoz
 5. 767 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 949 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 905 članka imaju tag trgovina
 8. 645 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 776 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 821 članka imaju tag ict
 13. 818 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 473 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 402 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 281 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP