Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Lip 2018

Prijavio se i uspio - mladi poljoprivrednik EU novcem izgradio vinski podrum

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Poljoprivredna TV  

Prijavio se i uspio - mladi poljoprivrednik EU novcem izgradio vinski podrum

Operacija 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske odnosi se na potporu mladim poljoprivrednicima. U prva dva natječaja za ovu operaciju mladim proizvođačima diljem Hrvatske dodijeljena su sredstva od 244 milijuna kuna, koja po projektu iznose 372 tisuće kuna.

Jedan od vinara čiji je projekt dobio zeleno svjetlo je Hrvoje Pavlović iz Velike, koji je pomoću odobrene potpore odlučio sagraditi novi vinski podrum u Češljakovcima.

"Prijava projekta je bila u prosincu 2015. godine. Odluku o odobrenom projektu smo dobili 01. kolovoza 2016. Nakon toga smo podnijeli zahtjev za isplatu prve rate. Prva rata je isplaćena u rujnu 2016. godine. Nakon toga smo krenuli u realizaciju završnog dijela papirologije dobivanja građevinske škole", rekao je Pavlović.

Objekt završen - još treba nabaviti opremu

Izgradnja novog podruma, krenula je u srpnju prošle godine. Objekt je završen, sada još preostaje nabavka opreme.

"Kapaciteti koje smo imali nisu zadovoljavali naše potrebe. Tržište je tražilo veće količine. Morali smo ići u izgradnju objekta i proširenje kapaciteta vina. Ovo je bila odlična prilika iskoristiti podmjeru 6.1. da izgradimo novi podrum od temelja do krova. Kao što vidite, objekt je kompletan i sagrađen. Ići ćemo na Vinsku omotnicu za popunjavanje cisternama i kompletnom novom opremom", otkriva Pavlović.

Sve to, prema riječima našeg sugovornika, potrebno je za jednu suvremenu proizvodnju vina. Kada je riječ o administraciji za samu operaciju 6.1.1., Hrvoje otkriva da nije bila komplicirana.

"Ako zadovoljavate osnovne uvjete tu nema nikakvih prepreka. U listopadu 2015. sam saznao za tu operaciju i tada je izašao natječaj, a u prosincu smo već imali kompletnu dokumentaciju i predali smo zahtjev za potporu", pojašnjava Hrvoje. Do manjih problema došlo je na lokalnoj razini.

"Bilo je malih problema oko ishođenja građevinske dozvole i legalizacije čestice na kojoj je podrum izgrađen, ali riješili smo i taj problem. Mora čovjek biti strpljiv u svemu tome, jer ne ide to ništa brzo, kako je zamišljeno", priznaje Hrvoje.

Staru kuću rekonstruirat će u kušaonicu

Poučen, većinom pozitivnim iskustvima s mjerama ruralnog razvoja, Hrvoje će se prijaviti i na operaciju 6.2.1. "Potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima".

"Dobili smo građevinsku dozvolu u dvije faze. Prva faza je ovaj podrum koji smo izgradili, a druga je faza ova kuća, stara preko 200 godina. To će biti jedna cjelina. Staru kuću ćemo rekonstruirati u kušaonicu, odnosno prodavaonicu vina koja će biti povezana s vinskim podrumom. U nastavku podruma je prerada, tako da bi dobili jedan niz, od ulaska grožđa do finalnog proizvoda u ovoj staroj kući", pojašnjava Hrvoje.

Riječ je o povezivanju vina i ruralnog turizma, koji prema Pavlovićevim riječima još uvijek dobrano zaostaje za Jadranom, ali ipak ima prostora za napredak.

"Mislim da bi se turistička zajednica trebala puno više aktivirati i raditi na popularizaciji ruralnog turizma. Stranci koji dolaze u Dalmaciju sve više su zainteresirani za kontinentalni turizam. Njima je dosta dva tri dana kupanja i oni bi rado dolazili u Slavoniju i Baranju. Mi ovdje imamo Papuk koji pruža neiscrpne izvore, od vizualnih do rekreativnih. Perspektive ima, potencijala ima i mislim da bi ovakva jedna priča mogla zaživjeti u dogledno vrijeme", optimističan je Hrvoje.

Mjere brzo dolaze, a još brže prolaze

Prema riječima našeg sugovornika, zbog trenutačno loše situacije u državi, mladi poljoprivrednici trebali bi se osloniti na europske fondove.

"Treba svatko sebe pronaći, što koja mjera donosi i koliko mu može pomoći. Meni je trenutno to puno pomoglo, ali još uvijek čekamo, prijavljujemo se i pratimo projekte. Jedino tako možemo krenuti dalje i pratiti trendove i moderni način prerade i proizvodnje. Ako ne budemo to radili, mislim da ćemo zaostati. Već sada zaostajemo, tako da svim mladim obrtnicima i poljoprivrednicima savjetujem da prate situaciju. Mjere brzo dolaze, a još brže prolaze, vrijeme nam leti. Pod hitno se treba zauzeti i krenuti u realizaciju svega toga", zaključuje Hrvoje.


Komentari članka

Vezani članci

Otvoren novi pogon Sirele

20.05.2019.

U Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna.

U srcu Zagore osnovala obrt koji joj donosi veću zaradu nego struka, a sve je nastalo u rodnoj kući njezinih roditelja

20.05.2019.

U kozmetiku "Silvan" utkani su mirisi Dalmacije, ona svojim izgledom i sastojcima predstavlja prirodu i jednostavnost. Riječ je o ručno izrađenoj prirodnoj kozmetici, koja se otisnula u svijet iz Kljaka u srcu Dalmatinske zagore

Stanovnici Krila Jesenice imaju flotu od dvije milijarde kuna i zapošljavaju 2000 ljudi

14.05.2019.

Stanovnici Krila Jesenice, malog mjesta na pola magistralnog puta od Omiša do Splita, vlasnici su flote od čak 180 malih kruzera, zapošljavaju 2000 ljudi i po sezoni prosječno prihoduju oko dva milijuna kuna po brodu, piše nedjeljni Jutarnji list

Ostvarili san u Hrvatskoj! Tvrtka iz Samobora svojim proizvodima od lavande oduševila Francuze

10.05.2019.

Možda će se na prvu činiti kako nema ništa neobično u prirodnoj kozmetici s mirisima Mediterana, no kad se ti proizvodi proizvode u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše i još k tome oduševljavaju Francuze koji tvrde da takvih sličnih proizvoda kod njih nema,

Miodrag Šajatović: Djeca i unuci današnjih hrvatskih birača radit će za Kineze

10.05.2019.

Novo GEM istraživanje bilježi sve lošiju poduzetničku klimu. Naše društvo ne voli domaće poduzetnike. Ali s radošću prihvaća strane koji dolaze s, naivno se vjeruje, ‘vrećama novca’. U Kini poduzetnika ima za izvoz čak i u zemlje kao što je Hrvatska

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 334 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija