Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Ruj 2020

Predsjednik uprave ‘AD Plastik Grupe‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Precijenjena kuna ‘pojela‘ nam je u pet godina čak 90 milijuna kuna prihoda

Izvor: slobodnadalmacija.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Predsjednik uprave ‘AD Plastik Grupe‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Precijenjena kuna ‘pojela‘ nam je u pet godina čak 90 milijuna kuna prihoda

Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini. S Došenom smo razgovarali i o krizi koja je pogodila automobilski sektor i proizvođače komponenti, planovima "AD Plastika" i situaciji na tržištu.

Možete li ponoviti prošlogodišnje rezultate za koje ste dobili dobitnik nagrade Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini?
- Prošle smo godine ostvarili povijesno najbolje rezultate što je stručna javnost prepoznala. Tako su poslovni prihodi "AD Plastik Grupe" u 2019. godini porasli za 16,68 posto u odnosu na godinu ranije i iznose više od 1,5 milijardi kuna.
EBITDA bilježi rast od 22,10 posto, a neto dobit porasla je za 14,91 posto i iznosi 102,6 milijuna kuna.

Čime se trenutačno "AD Plastik" bavi?
- U ovom trenutku imamo više od 50 otvorenih projekata, a serijska proizvodnja vozila značajnih za naše poslovanje stabilizira se što je u ovim okolnostima dobra vijest.

KORONA ODNIJELA 23 POSTO PRIHODA
Koliko su pali prihodi i jesu li pale narudžbe zbog krize?
- Rezultati za treće tromjesečje bit će u skladu s očekivanjima, a na razini godine očekujemo sveukupan pad u poslovnim prihodima nešto viši od 20 posto. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareni poslovni prihodi Grupe manji su za 23,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 548,78 milijuna kuna.

Upravo je u drugom tromjesečju došlo do zatvaranja tvornica i vjerujemo kako je to ipak bilo najteže razdoblje koje je sada iza nas.

Koliko je ova kriza pogodila automobilski sektor uključujući i proizvođače komponenti?
- Automobilska je industrija jako pogođena ovom krizom, a veliki svjetski proizvođači automobila u jednom su trenutku zbog više sile bili primorani zaustaviti proizvodnju.

Kako pripadamo industriji u kojoj se posluje bez zaliha, posljedično smo bili primorani privremeno zaustaviti svoje proizvodne procese i mi kao dobavljači. Krajem travnja proizvodnja se postepeno počela pokretati, ali sa smanjenim kapacitetima.
Dobra je vijest kako su najave naših kupaca iznad naših očekivanja što nam ulijeva blagi optimizam. Naši kupci pripremaju nove projekte i količina novih upita koje zaprimamo je iznenađujuće dobra. Svi su proizvođači automobila vrlo brzo reagirali i napravili transformacije u

svom poslovanju kako bi što lakše i brže prebrodili ovo vrlo zahtjevno razdoblje. I mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji te osim brige o zdravlju i sigurnosti svojih zaposlenika, brinemo se o održivosti svog poslovanja.

Kako se sa što manje gubitaka izvući iz ove krize i kada se može očekivati oporavak?
- Prerano je govoriti o oporavku, ali ako budemo dovoljno brzi, efikasni i konkurentni, a vjerujem da hoćemo, moguće je ostvariti oporavak brži od tržišta. S obzirom na to da smo posljednjih godina rasli više od rasta samog tržišta, to ne bi bila novina.
Važno je usmjeriti svoje potencijale u pravom smjeru i zahvatiti val oporavka na najbolji mogući način. Pronašli smo dobru nišu unutar industrije i radimo vrlo zahvalne segmente vozila. Čim se tržište malo smiri, vjerujem kako će se industrija brzo vratiti na svoj stari kolosijek.

Jesu li odgođeni planovi "AD Plastika" što se tiče ulaganja, investicija i zapošljavanja?
- Svoje smo ambiciozne planove i ciljeve prilagodili okolnostima te poduzeli sve potrebne mjere i aktivnosti kako bismo osigurali visoku razinu sigurnosti svojih zaposlenika, održivo poslovanje i financijsku stabilnost kompanije. Prilagodili smo plan investicija, racionalizirali troškove i poduzeli sve mjere u cilju održavanja što bolje likvidnosti.

Imate li, ipak, u planu neke investicije?
- Za sada smo zaustavili sve investicije koje nisu nužne za odvijanje proizvodnih aktivnosti. Poslujemo u vrlo zahtjevnom razdoblju koje iziskuje potpunu usredotočenost, odlučnost i ustrajnost. Vanjski su nas utjecaji privremeno usporili u razvojnim planovima, ali sigurno nas neće zaustaviti.

Najavljivali ste ozbiljniji iskorak i mogućnost partnerstva kako bi kao razvojni dobavljač našli partnera za serijsku proizvodnju i na taj način plasirali svoje usluge razvoja i istraživanja.
- Ozbiljan opstanak na tržištu zahtjeva stalna ulaganja u nove kompetencije. Napori koje smo uložili proteklih godina potvrđuju svoju isplativost sklapanjem novih poslova. Naše globalno poslovanje stalno nas potiče na razvoj novih poslovnih modela i partnerstava s ciljem povećanja i razvoja svojih kompetencija.

Okolnosti uzrokovane korona-krizom natjerali su nas na mali predah, ali sigurno nas neće zaustaviti u dugoročnom razvoju ovog dijela našeg poslovanja.

UGOVORENO NOVIH 92,5 MILIJUNA EURA POSLOVA
Jeste li ove godine dobili neke nove poslove i projekte?
- U prvih smo šest mjeseci ugovorili 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima.
Od toga je 9,4 milijuna eura ugovoreno za PSA Grupu na europskom tržištu, a 83,1 milijun eura odnose se na rusko tržište, točnije na Alijansu Renault Nissan AvtoVaz i to na modele Renault Sandero i Logan, Lada Granta i Niva.

Koliko "AD Plastiku" ide na ruku spajanje FCA i PSA Grupe koje se dogodilo u prošloj godini?
- Njihovo spajanje nama svakako ide na ruku jer se nalazimo na panelu dobavljača gotovo svih proizvođača unutar grupacije. To je grupacija koja uključuje Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Chrysler, Vauxhall Jeep, Dodge, Ram, Alfa Romeo i Maserati, a kako smo sa svima surađivali nemamo ograničenja poput nekih drugih dobavljača koji su radili samo s jednim od njih.

Ovo je spajanje uvelike trebalo pomoći Fiatu koji je malo posustao, a ključan razlog njihovog udruživanja zajednički je razvoj i tržište. Zbog proizvodnje na zajedničkoj platformi ostvarit će značajne uštede i biti konkurentniji na tržištu. Nekoć su FCA i PSA Grupa jedni drugima bili direktna konkurencija, a sada su postali četvrti po veličini proizvođač automobila u svijetu.

Kakva je situacija na ruskom tržištu gdje također imate tvornice? Rusko tržište često reagira drukčije od ostalih?
- Rusija je u svibnju ove godine bila četvrto tržište u Europi po broju prodanih vozila, iza Njemačke, Italije i Francuske. To dovoljno govori o važnosti tržišta.

U prvih osam mjeseci prodaja automobila u Rusiji pala je manje od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. AutoVAZ, jedan od naših najznačajnijih kupaca na tom tržištu, i dalje ima snažnu poziciju na tržištu, iako trenutno proizvode sa smanjenim kapacitetima. Treći kvartal, u odnosu na drugi, bilježi oporavak, a operativni planovi za zadnji kvartal najavljuju daljnji porast i postupni povratak na količine prije početka krize.

Stvaran rast količina ovisit će o potražnji, popunjenosti prodajne mreže, potporama države, tečaju i slično. AvtoVAZ je u 2019. imao pozitivan poslovni rezultat i snažan je oslonac strategiji i poziciji Renault Grupe koja na ovom tržištu drži 37 posto udjela. Budućnost ruskog tržišta je neupitna, a planovi govore o 2,38 milijuna vozila do 2035. godine. U 2019. proizvedeno je 1,5 milijuna putničkih vozila, a otvorene su nove tvornice Mercedesa u Osipovom i Haval u Tuli. Sve to govori u prilog razvoju automobilske industrije na tom tržištu.

Kako je u vašem pogonu u Srbiji ?
- To je tržište s konkurentnom cijenom rada i jeftinijom energijom, a Fiat je tamo uložio jako puno i vjerujemo kako će se tamo aktivnosti uskoro pokrenuti. Naša tvornica u Mladenovcu proizvodi i za druga tržišta poput Slovenije, Italije i Francuske.

KAKO DO JAPANA I KOREJE
Jeste li dovršili integraciju svih procesa u vašem pogonu u Mađarskoj? Što ste dobili preuzimanjem pogona Tisza Automotive?
- Postupak integracije još nije u potpunosti dovršen jer nismo implementirali sve naše standarde, ali očekujemo kako ćemo taj proces završiti do kraja godine. Zahvaljujući ovoj akviziciji ostvaren je cilj proširenja portfelja kupaca i smanjenja rizika.
Uvođenje novog kupca u svoj portfelj, u ovoj industriji nije jednostavan niti kratkotrajan proces koji smo akvizicijom tvornice u Mađarskoj znatno ubrzali.

Suzuki je tako postao jedan od naših važnih kupaca i to nam je referenca koja će nam sigurno olakšati pristup drugim kupcima iz Japana i Koreje s kojima ne radimo ili radimo kao dobavljači drugog reda.

Spomenuli ste da vam je taj pogon bitan i zbog japanskih i korejskih proizvođača automobila. Možete li to pojasniti?
- Mi svakako imamo planove širenja poslovanja prema toj skupini kupaca, a njihovo je poslovanje na europskom tržištu specifično. To je prije svega drugačija kultura općenito pa samim time i drugačija industrijska kultura. Japanski proizvođači automobila primjerice rade sa svojim poznatim japanskim dobavljačima pa europski dobavljače za njih rade većinom kao dobavljači drugog reda.

Akvizicijom mađarske tvornice postali smo dobavljači prvog reda japanskim proizvođačima automobila, konkretno Suzukiju koji u Mađarskoj ima svoju jedinu EU tvornicu.
Kao i sa svim proizvođačima, s njima je potrebno razvijati dugoročno partnerstvo i neke posebne modele suradnje. Kod Korejaca je možda još zahtjevnije postati dobavljač prvog reda. Primjerice u Rusiji nastojimo raditi s korejskim dobavljačima kao dobavljač drugog reda u početku, ali svakako nam je cilj postati dobavljač prvog reda.

Kako se kreće dionica "AD Plastika"?
- Globalna pandemija koronavirusa snažno je pogodila financijska tržišta diljem svijeta. Neki su svjetski dionički indeksi tokom ožujka zabilježili pad veći i od 40 posto, ali danas se većina njih u dobroj mjeri oporavila. Strah od pandemije i neizvjesnosti izazvali su poremećaje i na domaćem tržištu kapitala. To pokazuje i kretanje indeksa Crobex koji je sredinom ožujka izgubio više od 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na početak godine. Nažalost, njegov oporavak je puno blaži od drugih svjetskih dioničkih indeksa. Ključan je razlog tome nedostatak investitora na tržištu kapitala.

Kretanje cijene dionice ADPL treba promatrati u kontekstu industrije u kojoj posluje, ali i tržišta na kojem kotira. U ožujku, koji je bio jedan od najgorih mjeseci za tržišta kapitala ikada, cijena naše dionice pala je za preko 50 posto ali brzo se počela polagano oporavljati. Trenutna cijena naše dionice za 33 posto je niža u odnosu na početak godine, a slično kretanje cijena bilježe i druge usporedive dionice iz autoindustrije s inozemnih burzi. Razlika je jedino u oporavku koji je nešto brži na tržištima kapitala koja su efikasnija.

S obzirom na zadovoljavajuće poslovne rezultate koje ostvarujemo unatoč krizi i padu prihoda, a uzimajući u obzir dobru financijsku poziciju te značajne poslove koji su ugovoreni, vjerujem kako će to i tržište kapitala prepoznati.


Komentari članka

Vezani članci

Iznadprosječna regija - Izvozni rezultati i dalje cvjetaju na sjeveru

29.10.2020.

U sjevernoj hrvatskoj regiji pet je županija: Varaždinska, koja je prema prvom pisanom spomenu najstarija hrvatska županija i spomenuta je točno 20. kolovoza 1181. godine u Povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III., zatim tu je Međimurska županija, pros

Još jedan certifikat NATO-a za hrvatsku tvrtku

28.10.2020.

Obrambena industrija u Hrvatskoj zapošljava oko 3 tisuće radnika. Godine 2018. u toj grani industrije ostvaren je izvoz od 135 milijuna kuna. Prostor za plasman proizvoda otvara se i među članicama NATO-a, a nedavno je njihov certifikat dobila i tvrtka HE

FIVE: U pandemijskoj godini najveći rast prihoda u povijesti, nova zapošljavanja i projekti

26.10.2020.

U prvih devet mjeseci zagrebačka tvrtka s podružnicom u New Yorku, koja gotovo sav prihod ostvaruje na američkom tržištu, ostvarila je rast od 34 posto u odnosu na cijelu 2019. godinu.

Juraj Zigman niže svjetske uspjehe. Surađuje s Nicki Minaj, Ritom Orom, Cardi B...

26.10.2020.

MODNE kreacije sve više postaju jedan od hrvatskih aduta za svjetsko tržište. To možda najbolje zna Juraj Zigman, koji u svom modnom ateljeu u neposrednoj blizini Rijeke kreira odjeću za svjetske zvijezde. "Već više od 10 godina se bavim modnim dizajnom

Brojimo šlepere (24): Tvrtka Salonašped mjesečno za izvoznike preveze 16 šlepera, većinom aluminija

22.10.2020.

Prijevoznička tvrtka Salonašped iz Splita, iako mali prijevoznik, svoje šlepere šalje prema izvoznim tržištima na mjesečnoj bazi, što pokazuje da su i mali prijevoznici zapravo veliki kada se govori o izvozu.

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici