Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Lip 2016

Posjetili smo tehnološkog diva koji vrijedi kao hrvatski BDP

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Nikola Sučec  

Posjetili smo tehnološkog diva koji vrijedi kao hrvatski BDP

Dok se u Hrvatskoj vodila polemika oko toga treba li država prodati 20 posto dionica Končara, švicarsko-švedski ABB proslavio je 125. obljetnicu postojanja. Obje tvrtke su podjednako stare i bave se istim poslom, no ABB je u privatnom vlasništvu u svojih sto i kusur godina od skromne radionice izrastao u globalni konglomerat s više od 130.000 zaposlenih čija je burzovna vrijednost tek nešto manja od cijelog hrvatskog BDP-a

Tvrtka je to čije je poslovanje vrlo teško jednostavno opisati, no ukratko, bave se visokom tehnologijom: motorima, pogonima za vlakove i radne strojeve, softverom i najvažnije – opremom koja štedi i racionalno upravlja električnom energijom.

Godišnji prihod iznosi im 35,5 milijardi dolara, a njihove dionice na burzi vrijede 45 milijardi dolara - ukupna vrijednost svih dobara i usluga proizvedenih u Hrvatskoj u jednoj godini (BDP) veća je samo za četiri milijarde dolara. Tportal je posjetio ABB u Švicarskoj i popratio tehnološka dostignuća te kompanije koja posluje u više od sto zemalja svijeta.

Njihove vještine u automatizaciji do izražaja su najviše došle u najvećem građevinskom projektu u povijesti Švicarske – željezničkom tunelu Gotthard. Tunel je dugačak 57 kilometara, gradnja je trajala 17 godina, a koštao je 11 milijardi eura. ABB-ova oprema nalazi se na svakom metru i zadužena je za to da tunel nikada ne ostane bez struje.

Pogoni koji nikad ne ostaju bez struje

'ABB industriji, uslugama, transportu i infrastrukturi diljem svijeta dostavlja energiju i radi to automatski. Nekad je sve bilo jednostavnije, a danas kada se svijet sve više oslanja na obnovljive izvore energije naša uloga postaje sve važnija. Može se dogoditi da iznad Bavarske prođe oblak i smanji proizvodnju solarnih panela. Ako prijenos i transformacija struje nije savršeno podešena, robot koji lakira automobile u BMW-ovoj tvornici možda zbog toga oblaka neće napraviti svoj posao kako treba. Zato smo mi tu, da svojim mušterijama osiguramo stalnu isporuku struje', objasnio nam je glavni direktor ABB-a, Ulrich Spiesshofer (na slici desno).

Kako taj kompliciran posao izgleda u stvarnosti, doznali smo u Green Data Centeru u blizini Zuricha, koji je dom stotina servera koji svake sekunde prikupljaju i obrađuju podatke za svoje operatere, bili oni obližnja bolnica, vojska, velike i male tvrtke ili serveri preko kojih igrate online igre. Ostane li takav centar bez struje na jednu sekundu, ugroženi su terabajti podataka.

Spremni za svaku katastrofu

Prva linija obrane su golemi UPS-ovi (Uninterruptible Power Supply), slični onima koji se koriste za osobna računala. Njihove baterije se pale već u milisekundama nakon prekida struje. To za većinu potrošača ne predstavlja nikakav problem, no u kompleksnom data centru milisekunde mogu napravi velike poremećaje.

Zakažu li iz nekog razloga UPS-ovi ili se njihove baterije potroše, tu su tri dizelska generatora s po više od 700 konjskih snaga. Naravno, niti oni se ne pale na guranje, već su posve automatizirani, dok senzori sami vuku gorivo iz spremnika. Ti dizelski strojevi mogu držati cijelo postrojenje pod strujom puna dva tjedna.

Dogodili li se katastrofa nakon koje više neće biti snage u UPS-ovima niti goriva u generatorima, preostaje vrlo jednostavno, ali učinkovito rješenje. Prostorija puna običnih akumulatora, kabelima povezanim na glavnu sklopku. Takav sustav opskrbe strujom, koji bi preživio i najveće katastrofe, ne bi bio moguć bez ABB-ove tehnike i rješenja koja graniče sa znanstvenom fantastikom.

Poluvodiči koji traju po 20 godina

Jedan od proizvoda čija proizvodnja zahtijeva više od stotinu raznih postupaka i traje mjesecima je silicijski poluvodič. Njega je najbolje opisati kao golemi računalni procesor koji radi pod neprestanim opterećenjem te je u sposoban u sekundi nekoliko puta zaustaviti i propustiti struju preko sebe kako bi postigao određeni napon. Poluvodiče ABB proizvodi u specijalnom postrojenju koje je zapravo zgrada izgrađena unutar druge zgrade ne bi li bila otporna na potrese i vanjske utjecaje.

Poluvodiči se, naime, moraju proizvodi u gotovo sterilnim uvjetima kako se silicij ne bi zagadio česticama koje dolaze iz zraka. Senzori postavljeni u takozvanoj čistoj sobi toliko su precizni da mogu izmjeriti zagađenje koje nastane kada se pokraj zgrade proveze kamion. Završen poluvodič ima vijek trajanja od dvadeset godina i svoju karijeru započinje primjerice u pogonskom dijelu vlaka gdje brine da pogon uvijek dobiva potrebnu količinu struje.

Kako se razvija Švicarska

Za kraj, potrebno se vratiti na tunel Gotthard. U njega se može sažeti ABB-ova, ali i razvojna politika cijele Švicarske.

Renzo Simoni, čovjek koji je na neki način otac tunela i koji je nadgledao njegovu izgradnju punih 17 godina, na pitanje kada će se tunel isplatiti odgovara – 'Nikad'. Zbog čega je onda švicarska potrošila 11 milijardi eura na 228 kilometara tračnica, 200.000 betonskih blokova i 2.800 kilometara kablova na tunel koji je 140 metara ispod zemlje?

'Naša zemlja je siromašna resursima – nemamo nafte, nemamo zlata, a nemamo niti drugih sirovina. Baš zato moramo ulagati u infrastrukturu koja će nam kasnije donijeti ekonomski uspjeh', zaključio je Simoni.


Komentari članka

Vezani članci

HS-Produkt osniva Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku

17.10.2019.

Tijekom sljedećih desetak godina snaga tvornice mjerit će se po kriteriju koliko imate robota, a ne brojem radnika. U tom smislu mi se pripremamo za budućnost i da ćemo biti potpora razvoju gospodarstva

Treća generacija nasljednika raspe 90 posto bogatstva

17.10.2019.

Sudeći prema tekstu Financial Timesa, ostavljanje bogatstva djeci vodi u premoćnom broju slučajeva u njegov nestanak, a nije niti dobro za zdravlje nasljednika

Njemačku je spašavao rekordni rast malih i srednjih firmi. Sad sve više slabi

16.10.2019.

Oko 3,8 milijuna malih i srednjih poduzeća u Njemačkoj postiglo je prošle godine još jedan rekord zaposlivši 31,7 milijuna ljudi do kraja 2018. godine, što je povećanje od 391.000 zaposlenih u usporedbi s godinom ranije.

AD Plastik: U tri mjeseca gotovo 158 milijuna eura novih poslova u Rusiji

11.10.2019.

Komplet statičkih brtvi za novi model vozila Lada Granta te vanjski strugači stakla za Renault Logan i Sandero proizvodit će se u ruskoj tvornici AD Plastik Togliatti

Italija uvodi 'internetski' porez

10.10.2019.

Italija će u 2020. godini uvesti porez od tri posto na određene internetske transakcije velikih digitalnih kompanija, izjavio ministar gospodarstva Roberto Gualtieri.

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1972 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1249 članka imaju tag izvoz
 5. 846 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 981 članka imaju tag svijet
 7. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 838 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 864 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 571 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 549 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 367 članka imaju tag poticaji
 22. 429 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 396 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 347 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 305 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 351 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija