Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Svi 2020

Posjetili smo farmu u Vladislavcima, na kojoj pola posla odrađuje robot; ondje svaka krava ima ime, najproduktivnija je Bobica, mladi i ne pomišljaju na odlazak, a koronakriza ih nije ni takla

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Ivana Barišić  

Posjetili smo farmu u Vladislavcima, na kojoj pola posla odrađuje robot; ondje svaka krava ima ime, najproduktivnija je Bobica, mladi i ne pomišljaju na odlazak, a koronakriza ih nije ni takla

Ivica Kruljac iz Vladislavaca nedaleko od Osijeka krenuo je u mljekarski posao prije 19 godina. Tada su se još u ranu zoru morali ustajati kako bi pomuzli sve krave. Sada nešto duže spavaju jer je petero radnika na farmi dobilo pomoć - robota. Posjetili smo moderno i automatizirano Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Kruljac, na kojem proizvodnja mlijeka nije stala ni u vrijeme karantene

Završeni autolimar uspješan je farmer. Ivica Kruljac iz Vladislavaca nedaleko od Osijeka krenuo je s time prije 19 godina. Tada je u staju doveo prvih 12 muznih krava. U prvom desetljeću posao je narastao na njih 40, a u drugom se gotovo udvostručio i zaokružio na 70 muznih krava, odnosno 178 podmladaka različitog uzrasta, od telića do junica. Uz pet radnika, sada je tu i robot.

'Investicija se već isplatila', zadovoljno će u razgovoru za tportal Ivica, a prije tri godine aplicirao je s projektom za potporu europskih fondova. Trud je donio rezultat, pa je na farmu stigao robot vrijedan 1,2 milijuna kuna.

'On je sve promijenio. Nikoga nismo otpustili, ne bismo ni smjeli jer tako stoji i u ugovoru koji smo potpisali. Prema njemu nam je zadaća čak i povećati broj radnika. To smo i zadovoljili. Zaposlili smo djecu', objašnjava Ivica, a sjeća se kako je na početku morao čučati za vrijeme mužnje i cijeli posao odvijao se u visini očiju.

'Ovo je puno lakše. Robot je potpuno automatiziran, sam prati tijek proizvodnje, zdravstveno stanje, gravidnost, tjeranje krava bolje nego što to čovjek može kontrolirati', dodaje nam.

Na tom obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu obrađuju i sto hektara zemlje. Mahom siju krmno bilje kojim prehranjuju životinje. Za budućnost farme Ivica se ne brine jer već sada ima nasljednike koji su ozbiljno zasukali rukave – kćer Mariju i sina Dorijana.

'Vidim se u ovom poslu. Završila sam za veterinarskog tehničara. Volim životinje, željela sam to raditi i bilo mi je normalno krenuti u tom smjeru', govori za tportal Marija Kruljac, tek nedavno izišla iz školskih klupa.

Radni joj dan započinje u 6 sati. Robot im sada pruža sat vremena dužeg spavanja.

'Puno je lakši posao meni i bratu nego tati prije deset godina. Dosta posla odrade sami strojevi', iskreno će nam Marija, a ona najveći dio vremena provodi u sirani. Prije karantene redovito je odlazila na osječku tržnicu te je prodavala domaći kravlji sir.

Na farmi Kruljčevih dnevno se proizvede oko 1300 litara mlijeka. Najveći dio predaju Dukatu dok 200 litara prerađuju u sir koji rade po narudžbi.

'Radimo svaki dan. Nedjeljom nema radnika, ali ustajemo u 7. Nije strašno i nema puno više posla nego u tjednu. Ako svi troje radimo, tata, brat i ja, potrebno nam je ukupno oko dva sata ujutro i navečer da nahranimo životinje', kaže Marija.

Karantena i koronavirus nisu zaustavili posao. Ne odlaze samo na tržnicu, na kojoj imaju svoj štand. Prodaja ide putem online narudžbi, uz dostavu na kućnu adresu.

'Sve teče normalno. Otkup mlijeka je redovit. Vozač s cisternom dolazi svaki drugi dan, a predaja se odvija prema strogim epidemiološkim mjerama, uz maske i rukavice', govori Ivica, otkrivajući i da nije tražio poticaje za koronu.

Staja im je vrlo uredna. Pod je čist. Po njemu, između kravljih papaka, kruži čistač poput usisavača, stroj koji se puni po dva sata. Kada se zažele, životinje se prošeću do četke koju aktiviraju senzori. Za 'češkanje' krave znaju stajati, sa smiješkom će Marija, i u redu. Svaka životinja ima svoju 'postelju' te spava na spužvi poput gimnastičke strunjače.

'Vole to', kaže nam.

Govori nam kako su iz srednje škole koju je pohađala uvijek htjeli doći kod njih na farmu. No bilo joj je neugodno da vide kako to izgleda.

'Kada sam krenula odrađivati praksu na terenu, vidjela sam u kakvim uvjetima rade ostali. Svatko radi najbolje što može, to je normalno. Onda sam shvatila da se nemam čega sramiti kod kuće. Prije četiri godine farma je izgledala dobro, ali kako vrijeme prolazi, tata se trudi i radi, ide na te mjere, pa i farma izgleda sve bolje i ljepše', iskreno će Marija.

Nijedna od životinja nije bezimena. Najproduktivnija je Bobica te dnevno daje i do 50 litara mlijeka. Društvo joj u oborima prave Perla, Cifra, Medinka, Karla, Sofi...

'Imena im odabire Jelica, naša radnica na farmi, i to joj super ide. Čim ih vidi, odmah joj sine kako bi se mogle zvati', domeće Ivica.

Pitamo Mariju žele li i ostali mladi, kao i ona, raditi u poljoprivredi te što o tome misle njezini prijatelji.

'Mladi sa sela ne vole ovaj posao. Ne znam, možda im je to nekako ispod časti. No i da sada nekoga želimo ovdje zaposliti, treba nam sigurno više od mjesec dana da naučiti sve raditi', jasna je mlada farmerica, a ovaj posao, kaže nam bez razmišljanja, ne bi mijenjala ni za jedan drugi.

'Moraš raditi nešto u životu. A ovdje sam ipak svoja na svome. Koliko god mislili da nemamo radnog vremena, opet ga životinje diktiraju jer ne možeš dogovoriti kada će ti se, primjerice, krava teliti. Neke se stvari, poput hranjenja i čišćenja, ne mogu odgoditi', kaže Marija dok otac Ivica zaključuje priču time da imaju odlične radnike kojima je jako zahvalan.

'Puno nam izlaze u susret. Možemo čak otići i na godišnji sedam dana na more te njima prepustiti upravljanje i vođenje farme s punim povjerenjem. Oni su savjesni i odgovorni', ističe Ivica Kruljac.


Komentari članka

Vezani članci

Pothvat Marice Jakoliš: Ostavila olovku, uzela motiku i proširila imanje na tri županije!

23.09.2020.

Ako radiš što voliš sve je isplativo, kaže Marica Jakoliš. Zašto je napustila posao knjigovođe i kako je s jednog hektara u Biloj Vlaki povećala proizvodnju na 10 hektara u Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Nanobit i Rimac nisu proizvod države ili društva već puno rjeđi primjer poduzetničke upornosti

23.09.2020.

Trebali bismo se zapitati gdje bi nam gospodarstvo bilo da počnemo njegovati poduzetnički i inovatorski duh, a i nešto što bi se trebalo podrazumijevati samo po sebi – izostanak korupcije.

Hobi su pretvorile u posao. Blizanke su oduvijek znale da će biti modne dizajnerice

21.09.2020.

Sestre blizanke Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić 2001. godine su osnovale obrt Boudoir. Sljedeće godine obilježavaju jubilarnu 20. godišnjicu postojanja modnog salona za čije su se osnivanje odlučile nakon što su završile studij modnoga dizajna

Kriza zaustavila prodaju i napunila skladišta sirom, morali otkazati i otkup mlijeka

18.09.2020.

Kriza prodaje koja je uslijedila zbog pandemije koronavirusa, dovela je Mini siranu Šestak na rub opstanka te su od deset kooperanata, otkup mlijeka morali otkazali od sedam manjih.

Samo domaće i prirodno: kozji sir i češnjak s OPG-a Lepoglavec

17.09.2020.

Naše koze se hrane domaćim sijenom, travom i kukuruzom. Češnjak nije šprican, a imamo klasični kojeg svi poznajemo i krupni, ne tako čest. To je jako stara sorta i više je salatar, pojašnjava Mario.

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici