Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Svi 2020

Posao na Jadranu ovisit će o brzini pokretanja turizma

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Posao na Jadranu ovisit će o brzini pokretanja turizma

Netom objavljeni bilten osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za travanj donio je podatke o povećanju broja nezaposlenih na području Osječko-baranjske županije, ali potvrdio i strahovanje - dobar dio Slavonaca, a ponajviše njih je iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije - neće ovog ljeta na sezonski rad u turizmu na jadranskoj obali.

Sezonska krivulja
Te dvije županije imaju karakterističnu sezonsku krivulju kretanja nezaposlenosti, njezin pad počinje od mjeseca koji prethodi Uskrsu kada počinje odlazak na rad u sezoni, a on kulminira početkom lipnja. Krajem rujna počinje povratak na zavod, a tijekom zimskih mjeseci bilježi se najveća nezaposlenost. Ove godine zbog pandemije koronavirusa ovaj uhodani scenarij je - izostao.

​Da slavonske županije nisu iznimka, potvrdili su i podatci HGK-a s kraja travnja za razinu cijele Hrvatske - izostalo je masovnije zapošljavanje u turizmu te dijelovima drugih djelatnosti koji su povezani s turizmom. Potkrepljuju to podatkom da su od 1. do 28. travnja iz evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva izišle tek 424 osobe. U prošlogodišnjem travnju bilo ih je višestruko više - 7120 novozaposlenih. U osječkom zavodu, što se tiče zapošljavanja prema ugovoru o radu, u ovogodišnjem travnju zaposleno je 613 osoba, prema djelatnostima najviše u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te trgovini. Dakle, nigdje turizma.

Još donedavno Slavonci su činili gotovo 50 posto jadranskih sezonaca. Prema prethodno objavljenim podatcima u našem listu, a izvor je HZZ, u prva četiri mjeseca 2019. godine preko zavoda traženo je 21.100 sezonaca, a preko tog servisa zaposleno ih je 14.300 iz cijele zemlje, najviše iz slavonskih županija - njih više od 3500. Samo s područja Osječke županije bilo ih je 1200. U istom razdoblju godinu prije broj zaposlenih Slavonaca u sezoni bio je za 760 njih veći, a 2017. je iz Slavonije bilo 4500 sezonaca.

Istina, u posljednje dvije godine njihov udio počeo je opadati jer su se mnogi odlučili Jadran sezonski zamijeniti radom u drugim destinacijama u Europskoj uniji, no ove godine, zbog poznatih razloga, i taj je scenarij izostao. Može se očekivati kako će se popuštanjem epidemioloških mjera te "novim normalnim" za dio njih ipak naći mjesta na Jadranu, to više što se gotovo svi nadaju produljenju sezone u slučaju vremenski ugodnog rujna, čak i listopada.

Ipak, potencijalni poslodavci i dalje su na oprezu, sve će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije. Izvjesno je da ove godine neće biti "regrutiranja" potrebnih radnika po kontinentu, pri čemu je Osijek bio neizostavno središte.

Otvaranje granica
Iz tvrtke Valamar Riviera kažu kako od početka globalne pandemije aktivno prate situaciju te kontinuirano poduzimaju potrebne mjere za očuvanje zdravlja djelatnika i radnih mjesta. "Socijalni partneri Valamar Riviere, na čelu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, dali su podršku programu očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja pod nazivom ‘Pauza, Restart‘, koji se u Valamaru primjenjuje za sve djelatnike počevši od 1. travnja ove do 31. ožujka 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. Sporazum između Valamar Riviere i socijalnih partnera potpisan je na godinu dana te obje strane očekuju da će i mjere Vlade RH kojima se podupire očuvanje radnih mjesta biti produžene na isto razdoblje. Produženje mjera Vlade RH ključno je da bi se poslodavcima pomoglo u zadržavanju radnika tijekom jeseni i zime te sačuvala stabilnost turističkog sustava koji može imati najznačajniji utjecaj na brzi restart hrvatskog gospodarstva", kažu u Valamaru.

U tijeku su pripreme za ponovno otvaranje njihovih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja. "Međutim, otvaranje turističkih objekata prvenstveno ovisi o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju, u čemu Hrvatska ima prednost jer je za naša emitivna tržišta dostupna kao autodestinacija. Daljnje zapošljavanje u sezoni 2020. ovisit će o brzini pokretanja turističkog prometa prema Hrvatskoj i našim objektima", ističu u Valamaru. O tome će, jasno je, ovisiti i ponovni povratak slavonskih sezonskih radnika.

VLADINE MJERE UBLAŽILE VAL OTPUŠTANJA
U evidenciju osječkog Regionalnog ureda HZZ-a tijekom travnja najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo je izravno iz radnog odnosa, njih 1585. Najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju iz prerađivačke industrije (341 osoba), a odmah potom iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (254 osobe), što znači da su i lokalni turističko-ugostiteljski poslodavci otpuštali dok su im lokali zbog restriktivnih mjera bili zatvoreni. No i ovdje su se mjere koje je donijela Vlada RH, osiguravajući prije svega isplatu plaća, pokazale učinkovite, odnosno ublažile su val općeg otpuštanja u ovoj djelatnosti.

Izostalo je “regrutiranje” radnika po kontinentu, pri čemu je Osijek bio neizostavno središte


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska među najtraženijim destinacijama

25.09.2020.

Dobre trendove i najave s američkog tržišta za Hrvatsku potvrđuju podaci Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA), koji je objavio pregled destinacija koje su korisnici najviše pretraživali u razd

Dalmatinski poduzetnici: Čeka nas crna zima! Pojedini među nama od Velike Gospe nisu inkasirali ni 10.000 kn

24.09.2020.

Prekid redovnog poslovanja, drastično smanjenje prometa i prihoda, ali i otkazi radnicima, tek su neki u moru problema s kojima su suočeni Mario Blažević, vlasnik dvorane za vjenčanja, novootvorenog restorana i tvornice za proizvodnju kolača u Kaštelima,

Agencija Uniline baca se na novi poslovni model, ovo će zanimati vlasnike vila

23.09.2020.

Uniline će voditi računa o prihvatu i ispraćaju gostiju, kompletnu brigu o pripremi i održavanju iznajmljenih nekretnina, kao i cijelom procesu najma, uključujući fotografiranje i oglašavanje nekretnine.

Tjedan odmora vrijedan

22.09.2020.

Domaći gosti kojih je i ovaj vikend, kao što smo vidjeli, najviše - u ovoj izazovnoj godini ostvarili su 20 posto ukupnih turističkih dolazaka i noćenja, što je dvostruko više nego lani. Kako bi ih se i u posezoni potaknulo na putovanja, Ministarstvo turi

Pustolovni turizam okosnica ponude

22.09.2020.

Odmah poslije lockdowna jako puno domaćih gostiju imalo je potrebu boraviti u prirodi i baviti se fizičkim aktivnostima kojima možda nikad prije nije. U tom smislu COVID je pozitivno utjecao i nadamo se da smo time stekli neke nove klijente, jer domaće tr

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici