Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Velj 2009

Porezne olakšice kao spas za obrtnike

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Luka Capar  

Porezne olakšice kao spas za obrtnike

Obrtništvo i malo poduzetništvo čini 97 posto europskoga gospodarstva i često se navodi kao najfleksibilniji i najprilagodljiviji dio gospodarstva. Ni u Hrvatskoj nije drukčije. Kao što je prije nekoliko tjedana naglasio Mato Topić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), obrtnici će se nekako prilagoditi globalnoj financijskoj krizi kao što su to činili i dosad. No, potrebna im je pomoć, odnosno potpora države.

Prije desetak dana i ministar financija Ivan Šuker izjavio je kako svaki obrtnik i mali poduzetnik koji se nađe u problemima uzrokovanim financijskom krizom može potražiti pomoć Ministarstva financija, te će učiniti sve što je moguće kako bi im se kroz porezne olakšice olakšalo poslovanje.

U Ministarstvu financija kažu da je nekoliko poduzetnika iskoristilo tu mogućnost, no u ovom trenutku nije moguće reći koliko ih je točno na razini cijele Hrvatske, jer se tek prikupljaju podaci iz područnih poreznih uprava.

Topić kaže kako posljedice globalne ekonomske krize zahvaćaju i hrvatsko tržište te naši obrtnici traže načine kako opstati u ovakvim otežanim uvjetima poslovanja. Velikom broju obrtnika blokirani su računi, a izvjesno je da će ih zbog vala neplaćanja biti sve više.

»Hrvatska obrtnička komora je u prosincu 2008. Vladi uputila paket od tridesetak mjera u cilju prevladavanja gospodarske krize. Jedna od mjera je porezno rasterećenje gospodarstva. Naime, porezi i porezna opterećenja u velikoj mjeri utječu na formiranje cijena, a time na konkurentnost na tržištu, ali i na mogućnosti ulaganja u razvoj. U situaciji usporenoga gospodarskog rasta, smanjenjem poreznog opterećenja kroz niže cijene može se potaknuti potražnja na tržištu koja je znatno opala i time olakšati opstanak velikog broja obrta te omogućiti preusmjeravanje raspoloživih sredstava u ulaganja koja će imati dugoročan učinak«, ističe Topić.

Dodaje da bi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva trebalo zajedno s Ministarstvom financija i Poreznom upravom, dogovoriti oblike poreznih olakšica.

»Posebno predlažemo da se razmotre mogućnosti smanjenog oporezivanja, uključujući potpuno oslobođenje od poreza na dohodak ili dobit za prve tri godine poslovanja novih obrta te posebne porezne olakšice za tradicijske i deficitarne obrtničke djelatnosti i povećanja kriterija za prijelaz iz oporezivanja dohotka na oporezivanje dobiti (da obrtnici koji ostvaruju oporezivi godišnji promet do 3,5 milijuna kuna plaćaju porez na dohodak prema ostvarenom dohotku, a iznad toga umjesto poreza na dohodak plaćaju porez na dobit). Tu je i mogućnost podizanja granice za obvezni ulazak u sustav PDV-a - da u sustav PDV-a ulaze obrtnici koji ostvaruju oporezivi promet viši od 200.000 kuna umjesto dosadašnje granice od 85.000 kuna - te smanjenja osnovne stope PDV-a i smanjenja stope poreza na promet nekretnina kod ulaganja u gospodarstvo«, kaže Topić.

Odgode zabrane rada nedjeljom i zabrane pušenja

Obrtnici osim poreznog rasterećenja predlažu i smanjenje kamata na poduzetničke kredite i reprogramiranje postojećih kreditnih obveza poduzetništva, zatim energičnije i učinkovitije suzbijanje neregistriranog obavljanja djelatnosti, intenzivnije državne potpore, posebice u području maloga gospodarstva, učinkovitiju zaštitu vjerovnika, provedbu propisa o kupnji poslovnih prostora u vlasništvu države te omogućavanje kupnje prostora u vlasništvu jedinica područne uprave i jedinica lokalne samouprave, smanjenje troškova poslovanja smanjenjem iznosa različitih javnih davanja i drugih naknada, odgodu zabrane rada nedjeljom, odgodu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima te odgodu primjene HACCP-a. Također predlažu pojednostavljenje uvjeta poslovanja kao i smanjenje specifičnih troškova za pojedine djelatnosti.


Komentari članka

Vezani članci

Šime Gligora: Vlastima je važnije spaliti novac na aute nego pomoći poljoprivredi

27.07.2020.

U više navrata smo kroz Udrugu malih mljekara apelirali na smanjenje PDV-a na sve mliječne proizvode, kako bi krajnji proizvod bio jeftiniji i potakla se potrošnja tih proizvoda. Također je bilo i zahtjeva za oslobađanjem i ostalih nelogičnih nameta i oba

Direktor trgovačkog lanca: Hrvatsku čeka vrlo teška jesen, ali onda ide oporavak

16.07.2020.

"Postoje dvije politike. Jedni kažu da ne žele rušiti cijene jer jednom kad se ljudi naviknu da je moja cijena duplo jeftinija, uvijek će me tražiti tu cijenu. Radije ću tu robu baciti. Drugi kažu bitan mi je tijek novca i želim dobiti najviše što u ovom

Hrvatska usred krize nije srezala nijedan porez. Pogledajte kako to rade pametniji

14.07.2020.

Hrvatska se zasad nije odlučila na smanjenje poreza. Nova vlada, koja se upravo formira, zasad još stidljivo najavljuje prve zahvate u poreznom sustavu, i to prije svega u segmentu poreza na dohodak i proširenja primjene snižene stope PDV-a na cjelokupnu

U prva dva tjedna lipnja 500 otkaza na dan. Maruška Vizek: Ovo je tek početak

23.06.2020.

I u razdoblju od 16. ožujka do 16. lipnja najviše je novonezaposlenih zabilježeno na području Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, a najmanje na području Vukovara. Međutim, najveći postotni rast nezaposlenosti imala je Istra te regije Zagreba i Rijeke, poka

Porezni prihodi u svibnju na polovini prošlogodišnjih

28.05.2020.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u srijedu da su s jučerašnjim danom porezni prihodi u svibnju bili na polovini prošlogodišnjih, dok je vrijednost fiskaliziranih računa oko 18 posto manja u odnosu na isto lanjsko razdo

Tag cloud

 1. 2028 članka imaju tag hrvatska
 2. 2097 članka imaju tag turizam
 3. 1578 članka imaju tag financije
 4. 1306 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1024 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 740 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 956 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 269 članka imaju tag koronavirus
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 314 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici