Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Sij 2018

Porezna se referentica potrudila i riješila slučaj smiješno maloga duga

Izvor: lider.media · Autor: Edis Felić  

Porezna se referentica potrudila i riješila slučaj smiješno maloga duga

Prije malo više od godinu dana pisao sam o svom prijatelju koji je kao novinar otvorio obrt i nije mogao ostvariti povrat poreza jer je prema nekim stavkama za doprinose imao preplatu, a prema nekima bio je dužan. Problem je u tome što je preplatu i dugovanja mogao prebiti u svim stavkama osim u onima u kojima je bio dužan nekoliko lipa, pa je zbog tog sitniša čekao povrat od desetak tisuća kuna. Potkraj prošle godine ispričao mi je novo, ljepše iskustvo.

Prijatelju je potkraj 2016. Porezna uprava isplatila povrat poreza za 2015. tek nakon što je za nekoliko stavki za doprinose uplatio po nekoliko lipa duga. Za svaku je uplatu od nekoliko lipa morao platiti dvije kune bankarske usluge jer nije mogao prebiti dugovanja i potraživanja (tj. preplaćene iznose), kako mu je to objasnio tadašnji referent. Također, nije prihvaćen ni prijateljev prijedlog da se od novca namijenjenog za povrat poreza oduzme onoliko lipa ili kuna koliko je dužan i da se tako anulira dug, a da od ostatka bude isplaćen povrat poreza.

Dobra volja
Obrtnik je ostvario pravo na povrat poreza, ali u Poreznoj upravi rekli su mu da će novac dobiti tek kad uplati dug od nekoliko kuna na ime nekih doprinosa koji su nastali zbog kašnjenja uplata od najvjerojatnije jednog ili nekoliko dana. Ipak, porezna je referentica našla bezbolno rješenje.
Potkraj prošle godine dogodila mu se ista situacija, tj. nije mogao ostvariti povrat poreza za 2016. jer je lani prema nekim stavkama bio dužan nekoliko desetaka lipa, a prema drugima je preplatio također za nekoliko desetaka lipa. Ovaj put vjerojatno je imao sreće, naime, umjesto referenta dobio je referenticu koju je toliko nahvalio da sam počeo sumnjati kako se tu događa nešto mnogo veće nego što je odnos poreznika i poreznog obveznika. Ipak, imao je razloga za zadovoljstvo jer je za razliku od prijašnjeg referenta sadašnja referentica pokazala dobru volju da iznađu rješenje i, što je još važnije, našla ga je.

Najprije je prihvatila njegov ponovljeni prijedlog iz prethodne godine tadašnjem referentu da se od novca namijenjenog za povrat poreza oduzme dug od ukupno nekoliko kuna. Prijatelj je otišao zadovoljan pitajući se zašto njezin kolega godinu dana prije to nije mogao napraviti. Ipak, ispostavilo se da to zaista nije moguće iz ni danas nejasnih razloga (ni ona mu nije rekla zašto, odnosno ne postoji službeni akt, nego samo usmena uputa referentima), pa ga je referentica nazvala i rekla mu da je njegova ideja neprovediva. To bi pak značilo da će moj prijatelj čekati na uplatu povrata poreza tek kad plati državi dug od tih nekoliko kuna. To mu je bila prva pomisao, no referentica je odmah predložila drugo rješenje. Ponudila mu je isplatu preplaćenog poreza, a on je morao obećati da će pri posljednjoj uplati doprinosa uplatiti i dugove. Naime, kako početkom svake godine Porezna uprava pošalje rješenje o visini mjesečnih doprinosa osobama slobodnih zanimanja, tako je i moj prijatelj dobio rješenje za 2017. koliko će kojeg doprinosa uplaćivati mjesečno. Trebalo je samo na te iznose dodatno uplatiti dug.

Angažman referentice

Tako je i bilo, prijatelju je odmah na račun sjeo preplaćeni porez iz 2016., a on je u prosincu uplatio dugove. Na dan uplate doprinosa nazvao je poreznicu i pitao je koliko je dužan za svaku stavku te za rečeni dug povećao je uplatu za doprinose. Tako je riješen taj problem, ne samo za ovaj put nego i za ubuduće.

Želio je da obvezno napišem kako je referentica sjajna, na njegovu izrazu lica bilo je vidljivo oduševljenje njome kao da je otkrio boginju.

Ipak, osim njegova oduševljenja, meni je u ovoj priči mnogo zanimljivije to što u državnoj službi ima i onih koji će se potruditi da za poreznog obveznika pronađu rješenje ne kršeći nimalo propise. Njezin kolega, prethodnik, očito se nije želio potruditi, tvrdeći mom prijatelju da njegove prijedloge nije moguće realizirati. Ona je pak pronašla rješenje kojeg se nije sjetio ni moj prijatelj. Osim toga, i ovo je dokaz da ipak ne postoji pisani akt o tome da se ne smije isplatiti povrat poreza dok se ne podmire dugovi od nekoliko lipa. Mislim da je ova referentica dobar primjer kako trebaju raditi njezine kolegice i kolege i zato je ova priča važna i za nas.

Post scriptum

Ponovit ću ono što sam i lani predlagao. Porezna uprava trebala bi slati mjesečne račune za uplatu poreza i doprinosa svima koji su u registru poreznih obveznika (RPO). Na svakom bi računu, osim iznosa za navedeni mjesec, bio i dug za prethodni mjesec. Tako bi ljudi kontrolirali svoju poreznu obvezu i na vrijeme uplaćivali eventualne zaostatke. Kako PU ne bi plaćala poštarinu, rješenje može biti da račune šalje mailom ako porezni obveznik na to pristane, a vjerujem da bi većina njih na to pristala.


Komentari članka

Vezani članci

Pad cijena najveći kod ove tri vrste mesa, dok se kod Hrvatima omiljene svinjetine neće ni osjetiti

07.01.2019.

S prvim danom nove 2019. godine, na snagu je stupilo čak 80 novih pravilnika, uredbi i izmjena zakona, a PDV na meso, ribu, voće, povrće te pelene smanjen je na 13 posto.

Google u 2017. prebacio gotovo 20 milijardi eura u bermudski porezni raj

07.01.2019.

Tako Googleov vlasnik Alphabet već dulje od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnog SAD-a po efektivnim jednoznamenkastim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ju je ostvario.

Novi propisi unose velik nemir među male iznajmljivače

04.01.2019.

Premda je ostalo manje od mjesec dana za primjenu novih zakonskih odredbi, obiteljski iznajmljivači još ne znaju koliko će paušalnog poreza morati plaćati

U 3,5 godine Porezna izdala svega dva obvezujuća mišljenja

17.12.2018.

Doznajemo da se najviše zahtjeva odnosilo na teme iz područja poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i dohodak. Također, nakon tako slabe trogodišnje bilance, kažu, Porezna je analizirala sadržaj pristiglih zahtjeva u odnosu na zahtjeve koje ispunja

Obrtnik ste i ne znate koliku nagradu možete platiti radnicima bez plaćanja poreza? Evo odgovora

13.12.2018.

Nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika u neoporezivom iznosu do 5.000 kuna godišnje mogu si isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 930 članka imaju tag trgovina
 8. 805 članka imaju tag investicije
 9. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 882 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast