Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Sij 2018

Poljoprivrednici na piku kupaca prevaranata

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sandra Špoljar  

Poljoprivrednici na piku kupaca prevaranata

Nažalost, malo se koje poljoprivredno gospodarstvo u našoj zemlji može pohvaliti da nije imalo problema pri naplati svojih proizvoda. Neki se poljoprivrednici pak žale da nemaju kome prodati svoje proizvode, dok bi, sudeći po objavama presuda na oglasnim pločama sudova, neki drugi bili itekako sretni da neke kupce nisu nikada pronašli. Ili konkretnije, kupci njih.

Jer, poljoprivrednici su ostali i bez proizvoda i bez novaca. Samo rijetki se u takvim slučajevima odluče za sudske tužbe jer procesi koštaju, a čak i pravomoćne presude u njihovu korist nisu garancija da će isporučeno ikada moći naplatiti.

Preuzeo 10 tona jabuka i 5.000 litara soka, pa nestao

Upravo se to posljednje prije nekoliko godina dogodilo proizvođaču voća i voćnih sokova Marijanu Panduru iz Kozarevca, od kojeg je zagrebačka tvrtka "Mivaz" d.o.o. koja više ne postoji, budući da je najprije otišla u stečaj, a potom brisana iz Sudskog registra, naručila 10 tona jabuka i čak 5.000 litara soka od toga voća.

Nakon što je njezinu direktoru Zoranu Ivoševiću, Pandur u Zagreb dovezao naručenu robu, dobio je zadužnicu s rokom plaćanja od 60 dana. No kad ju je, nakon isteka toga roka pokušao naplatiti, ispostavilo se da tvrtka nema novaca, a do direktora Ivoševića više nije mogao doći niti putem telefona. S obzirom da je vrijednost isporučene robe bila 100 tisuća kuna, podravski je voćar podnio kaznenu prijavu. Usput je doznao kako nije jedini kojeg je tvrtka "Mivaz" na taj način prevarila.

S obzirom da je vrijednost isporučene robe bila 100 tisuća kuna, podravski je voćar podnio kaznenu prijavu.

"Ja sam zadužnicu pustio na naplatu dok je firma "Mivaz" još postojala, ali već tada je na isplatu prije mene čekalo 38 fizičkih i pravnih osoba. Ipak nisam odustajao, krenuo sam i u sudski spor, mada je njezin direktor Zoran Ivošević tijekom suđenja bio nedostupan hrvatskim sudovima. Dobio sam spor i imam pravomoćnu presudu prema kojoj mi mora isplatiti 100 tisuća kuna za moje jabuke i sokove. Ali on je, koliko sam čuo, nakon tih prevara otišao u Srbiju, a i potjernica za njim je vremenom povučena, pa novac očito neću nikad dobiti. Jednostavno, morate se pomiriti s tim da ste prevareni, inače vam samo zdravlje može stradati", ističe voćar Marijan Pandur.

Direktor s tjeralice koji je volio kupinovo vino

Vrijednost kupinovog vina bila je 34.000 kuna

Prije nekoliko godina, od proizvođača kupinovog vina Ivana Grošeka iz Glogovca, nedaleko od Koprivnice, Tomislav Budulica, direktor zagrebačke tvrtke "Unus interijeri" d.o.o. koja sada također više ne postoji, u dva je navrata naručio kupinovo vino, ukupne vrijednosti 34 tisuće kuna.

OPG-u je oba puta dao bjanko zadužnice, iako je znao da su nenaplative, jer na računu tvrtke nije bilo novaca. Vidjevši da su prevareni, i ovi su se proizvođači odlučili za tužbu, koja je nedavno rezultirala presudom prema kojoj je bivši direktor bivše tvrtke osuđen na 10 mjeseci uvjetnog zatvora i vraćanje nezakonito stečenog novca. Tokom suđenja kupac Budulica sudu nije bio dostupan, a i postojala je sumnja da je napustio državu, pa mu je bio određen pritvor te za njim bila raspisana međunarodna tjeralica. Pritvor je nakon suđenja u odsutnosti i pravomoćnosti presude ukinut, a tjeralica povučena. Hoće li gospodarstvo Grošek uspjeti naplatiti isporučene proizvode, pokazat će vrijeme.

"Čim smo shvatili da smo prevareni, otišli smo k jednom koprivničkom odvjetniku kako bi napisao tužbu protiv Budulice, no iz nama nepoznatih razloga, on dugo vremena nije ništa napravio. Onda smo jednog dana dobili poziv s policije i doznali da je taj naš kupac direktor otišao u Srbiju i da će za njim biti raspisana tjeralica. Također su nam kazali da smo trebali odmah doći do njih, jer bi policija pokušala spriječiti da našu robu odveze preko granice.

Nažalost, za to je bilo prekasno, ali pokrenut je sudski spor koji smo mi dobili. Budući da se nalazi u drugoj zemlji, do Tomislava Budulice se ne može, a i sud je ukinuo tjeralicu za njim. Navodno, čovjek najnormalnije živi u Novom Sadu. Znači imamo pravomoćnu presudu da nam je dužan isplatiti novac za preuzetu robu, ali teško da ćemo do njega i novca ikada doći, jer ga je naša zemlja prestala tražiti", ističe Grošek.

Predavala mlijeko osam mjeseci, a nije zaradila ni kune
Od veljače do rujna Dragica nije isplaćena

Da proizvođači mlijeka već godinama muku muče s niskim otkupnim cijenama i zakašnjelim isplatama, svima je poznato. Kao i da ima onih koji za predano mlijeko novac nikad nisu vidjeli.

Upravo u toj poziciji našla se i poljoprivrednica Dragica Ivšak iz Bogačeva, sela u prigorskoj općini Sv. Petar Orehovec. Ugovor o predaji mlijeka sklopila je početkom prosinca 2014. godine s tvrtkom "LE-Milk" d.o.o. iz Lemeša i sve je bilo u redu do veljače 2016. kada su isplate prestale.

Ipak, mlijeko je i dalje predavala sve do rujna iste godine, kada je pismenim putem raskinula ugovor, budući da niti nakon razgovora s direktoricom tvrtke - otkupljavača, novac Dragica nije dobivala. Pa je do njega odlučila doći sudskim putem. Tokom postupka, predstavnici tvrtke su kazali kako je problem nastao, jer je Dragičino gospodarstvo počelo isporučivati manje mjesečne količine mlijeka od dogovorenih, no sud takvu obranu nije prihvatio.

Donio je presudu prema kojoj "LE-Milk" d.o.o. spomenutom gospodarstvu mora platiti nešto više od 19 tisuća kuna, koliko mu duguje za preuzeto mlijeko, zatezne kamate te sudske troškove. Ova tvrtka srećom još posluje, pa će prigorska proizvođačica mlijeka do svojega novca, vrlo vjerojatno doći.

Dao mu 90 tisuća eura keša za ulaganje u poljoprivredu, pa shvatio da je prevaren

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je prije nešto više od mjesec dana donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina rođenog 1961. godine (ime, inicijali, niti drugi podaci nisu nam poznati), zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prevare. Naime, postoji osnovana sumnja da je od kraja 2008. do listopada 2010. godine u Varaždinu i Brezju Dravskom, nagovorio jednu osobu da sudjeluje u financiranju navodnog projekta vezanog za poljoprivrednu ekološku proizvodnju, obećavši kako će u okolici Otočca kupiti više poljoprivrednih parcela i prodavateljima dati kaparu, a potom mu dostaviti potpisane kupoprodajne ugovore kao potvrdu o utrošenom novcu.

Oštećenik (podaci nam također nisu poznati) povjerovao je u tu priču i na ruke mu dao 90 tisuća eura, koje osumnjičenik nije iskoristio za kupnju parcela, već ga zadržao za sebe. Prijavio ga je zbog prevare i vjeruje da će sve navedeno biti i dokazano.

Pa ti sad uloži ili prodaj.


Komentari članka

Vezani članci

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

16.08.2018.

Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposob

Tamo gdje ne može traktor, može dron

16.08.2018.

U zemlji u kojoj je pristup poljima često težak za traktore, pa čak i avione, dronovi pokazuju veliki potencijal.

Strategija razvoja poljoprivrede nije dovršena već dvije godine

14.08.2018.

Na pitanje radi li se i u kojoj je fazi izrada poljoprivredne strategije, Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo je kako je "trenutačno u fazi analize učinkovitosti postojećih mjera poljoprivredne politike, kako bismo na osnovi tih pokazatelja te u okviru

Jeftinim kreditima do novih nasada, junica, traktora...

07.08.2018.

Ova nova kreditna linija apsolutno je prihvatljiva, a to se trebalo napraviti od prvog dana ulaska u Europsku uniju kako bi bili ravnopravni s proizvođačima s toga prostora. Do sada smo imali kredite s kamatama oko deset posto, što je bilo neprihvatljivo

Kreću povoljniji krediti za poljoprivrednike

02.08.2018.

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) pokrenulo financijske instrumente - "Mikro i Male zajmove za

Tag cloud

 1. 1789 članka imaju tag hrvatska
 2. 1820 članka imaju tag turizam
 3. 1493 članka imaju tag financije
 4. 1169 članka imaju tag izvoz
 5. 768 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 951 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 905 članka imaju tag trgovina
 8. 646 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 777 članka imaju tag investicije
 10. 920 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 822 članka imaju tag ict
 13. 819 članka imaju tag svijet
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 914 članka imaju tag kriza
 16. 552 članka imaju tag maloprodaja
 17. 517 članka imaju tag marketing
 18. 473 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 322 članka imaju tag poticaji
 21. 403 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 369 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 338 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 297 članka imaju tag hgk
 31. 306 članka imaju tag eu fondovi
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 303 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 281 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP