Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Stu 2008

Poljoprivreda je posljednja na kojoj treba štedjeti u kriznim vremenima

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Poljoprivreda je posljednja na kojoj treba štedjeti u kriznim vremenima

Poljoprivreda je posljednja na kojoj bi trebalo štedjeti, upravo suprotno, u kriznim vremenima u poljoprivredu treba još više ulagati, jer se pozitivni efekti najbrže ostvaruju u proizvodnji hrane.
Međutim, poljoprivreda, odnosno proizvodnja hrane, je vrlo teška i komplicirana djelatnost, a neće biti ništa lakše ni nagodinu ni u godinama koje su pred nama, izjavio je, između ostalog, ministar poljoprivrede Božidar Pankretić na nedavno održanoj radionici posvećenoj aktivnostima u poljoprivredi i seoskom razvoju, na kojoj je sudjelovao zajedno sa suradnicima, državnim tajnicima Krešimirom Kuterovcem, Josipom Kraljičkovićem i Stjepanom Mikolčićem, a koju je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz potporu Istarske županije. Ministar Pankretić je dodao kako ulažu ogromne napore u rješavanje ključnih problema u segmentu poljoprivredne proizvodnje.
- Jedan od većih problema je nedostatak znanja naših poljoprivrednih proizvođača, stoga planiramo pojačati rad na njihovoj edukaciji. Ubrzat ćemo i provedbu prodaje i okrupnjavanja zemljišnih posjeda koje su ključne za povećanje poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti, a valja prihvatiti i činjenicu da više neće biti poljoprivredne proizvodnje koja nema osiguranog kupca. Jedan od prioritetnih ciljeva je i s manje hektara proizvesti više hrane, uz utrošak što manje vode i energije, brinući o zaštiti okoliša, izjavio je Pankretić.
Ministar je naveo i da je do kraja listopada isplaćeno približno tri milijarde kuna poticaja (2,965 milijardi kuna) a jedna od novina koja je uvedena jest da svaka od 180.000 fizičkih i pravnih osoba koje primaju različite oblike poticaja, dobiju točno specificiran iznos za svaku isplaćenu kunu. Najviše je novca isplaćeno dvjema istočnim županijama; Osječko-baranjskoj - 622 milijuna kuna i Vukovarsko-srijemskoj - 340 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja
Ministar se osvrnuo i na promjene vezane uz model kapitalnih ulaganja, koji, kako je naveo, nema ni jedna zemlja na svijetu, a koji omogućuje poljoprivrednicima investiranje u proizvodnju uz vrlo povoljne uvjete, odnosno uz mogućnost povrata i do čak 50 posto od ukupne investicije. Prema novom modelu, povrat sredstava moguće je dobiti i za investicije u koje su uložena i vlastita sredstva, što do sada nije bio slučaj. Do sada je povrat sredstava bio na temelju kredita.
Analizirajući cjelokupno stanje hrvatskog agrara, ministar je istaknuo i kako je agrarnu politiku gotovo nemoguće voditi bez intervencija. - Početkom ove godine imali smo izuzetno skupu stočnu hranu, a cijenu mesa na razini od prije pet ili šest godina. Da tada nismo intervenirali, danas bi imali još težu situaciju, rekao je Pankretić. Radi povećanja konkurentnosti i proizvodnje određene su promjene nastupile i kod operativnih programa. Kod govedarskog programa je omogućeno dobivanje čak tri puta većeg iznosa kredita, a produžen je i rok otplate. Ministar je naglasio kako je činjenica da je u uvjetima rasplamsavanja financijske krize teže doći do kredita, međutim dodao je kako je HBOR dao određena jamstva da se neće stati s kreditiranjem operativnih programa. Pankretić je također naveo kako je poljoprivreda od nacionalnog interesa te se nastoji u kreiranje poljoprivredne politike uključiti što je moguće veći broj poljoprivrednih proizvođača.

Pomoć ribnjacima
Budući da je, kako se smatra Pankretić, ključ svih problema hrvatskog agrara zemljište, u tijeku je rješavanje problema zemljišne politike, odnosno izrađen je konačni prijedlog izmjena i dopuna postojećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji bi na snagu trebao stupiti već krajem godine. - Primjena Zakona pokazala je da postoje brojne zapreke u njegovoj provedbi. Do sada je prodano samo 16 posto poljoprivrednog zemljišta, a 19.000 ha još je uvijek pod minama. Novim zakonom ubrzat ćemo raspolaganje državnim zemljištem, uvesti veću disciplinu kod prenamjene poljoprivrednog zemljišta te pojačati promet privatnim zemljištem. Kroz ovaj Zakon riješit ćemo i problem ribnjaka koji će dobiti zemljište u koncesiju na 50 godina, a radi okrupnjavanja zemljišnih posjeda osnovat ćemo agenciju za zemljište koja će, između ostalog, posredovati u prometu privatnim poljoprivrednim zemljištem, rekao je Krešimir Kuterovac, te dodao kako će se novim Zakonom onemogućiti špekuliranje zemljištem.

Hrvatska - ruralna zemlja
Budući da je od 21 županije čak 16 pretežito ruralnih, donesena je i Strategija ruralnog razvoja za razdoblje od 2008. do 2013. godine kojom su, kako je istaknuo mr. Josip Kraljičković, jasno definirani ciljevi. Riječ je, između ostalog, o poboljšanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora, očuvanju i zaštita okoliša, kvaliteta života u ruralnim područjima, proširenje gospodarskog programa ruralnog gospodarstva te poboljšanje učinkovitosti institucijskog okruženja.


Komentari članka

Vezani članci

Ciljana populacija su vrtići i škole te sportaši i rekreativci

11.02.2020.

Preferiraju obroke spravljene od sezonskih namirnica, lako nabavljivih i s domaćih OPG-ova ili tržnica na našem području

Najbolji ocat u Hrvatskoj

11.02.2020.

Ocat od kupine i lavande Jasne Picek iz Posavskih Podgajaca, vlasnice OPG-a Picek Mala vidrica, o kojoj je Glas Slavonije nedavno pisao, utjecajni gastroportal Kult Plave Kamenice uvrstio je među dva ili tri najfinija octa koji se proizvode u Hrvatskoj, p

Je li shake hrana ili piće? To u Hrvatskoj odlučuje Porezna uprava

27.01.2020.

Zašto shake ima poreznu stopu od 25 posto, a sladoled 13 posto, vjerojatno nikada nećemo odgonetnuti, ta tajna poznata je samo najvećim umovima koji smišljaju hrvatske porezne propise,

Zastrašujući rezultati analize s polica hrvatskih trgovina

30.10.2019.

Ispravnost hrane trebao bi biti najvažniji zahtjev potrošača, no podaci koje je Jutarnji list prikupio od Državnog inspektorata pokazuju kako, kontrolama usprkos, na tržištu postoji bezobrazna količina proizvođača koji namjerno zavaravaju svoje kupce.

Varanje potrošača skupo će se plaćati

28.10.2019.

Nakon što je europsko tržište potresao niz skandala s hranom, od zaraženog mesa bolesnih krava iz poljske klaonice mesa do raznih bakterija prisutnih u hrani, Europska komisija odlučila se radikalnije obračunati s prekršiteljima. Kazne će u svim zemljama

Tag cloud

 1. 1973 članka imaju tag hrvatska
 2. 2007 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1277 članka imaju tag izvoz
 5. 864 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1021 članka imaju tag svijet
 7. 996 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 860 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 875 članka imaju tag industrija
 14. 644 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 386 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 436 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 269 članka imaju tag potpore
 25. 357 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 384 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija