Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Stu 2019

Pokrenuli projekt iz zabave i radoznalosti, a želja im je napraviti proizvod za globalno tržište

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Sergej Novosel Vučković  

Pokrenuli projekt iz zabave i radoznalosti, a želja im je napraviti proizvod za globalno tržište

S više od 20 godina profesionalnog iskustva rada na razvoju naprednih elektroničkih sustava, ali i entuzijazmom i ‘žarom’ za sastavljanje nečeg što ih i osobno zanima i što vole, zagrebački kolege u jednoj kompaniji, Goran Fiolić i Gordan Galić, pokrenuli su tim Pixblasters, sa ciljem stvaranja i proizvodnje inovativnog RGB LED kontrolera, električnog uređaja koji bi omogućio, jednako profesionalcima i amaterima, pa i onima bez iskustva i znanja iz elektronike, izradu velikih, ogromnih video ekrana pomoću tzv. adresabilnih LED traka.

Svoju su želju formulirali u projekt i lansirali ga na web platformu Crowd Supply, namijenjenu grupnom financiranju (tehnoloških) projekata. Crowdfunding kampanja krenula je prije nekih mjesec dana i već je donijela oko 6000 dolara, od ciljanih 18.000 u ovoj rundi koja završava za 12 dana. Zašto su se odlučili na prilično hrabar potez, i u pogledu ideje proizvodnje i u pogledu prikupljanja kapitala? I tko su u biti Pixblastersi?

“Mi smo ‘makerski’ duo s iskustvom na značajno kompleksnijim projektima izvedenim za globalno tržište. Danas kad se s punim pravom promovira startup kultura i poduzetništvo koji u našoj zemlji zaostaju u odnosu na zapadnije uzore, mi smo možda malo drugačija ekipa koja je projekt pokrenula prije svega iz zabave i radoznalosti. Nakon prototipa, koji je atraktivnošću iznenadio i nas same, te na poticaj prijatelja i kolega, odlučili smo pokrenuti projekt sa ciljem izvedbe profesionalnog elektroničkog kontrolera koji bi bio komercijalno zanimljiv. Volimo napraviti nešto što nas zanima. To može biti maleni elektronički detektor prašine ili nekoliko stotina kilograma težak stroj s elektronički upravljanim pneumatskim i elektromotornim podsustavima”, objašnjava Galić u svoje i Fiolićevo ime.

PRVO MANJA SERIJA

Spontano su tako znali razgovarati i o LED ekranima i iskustvima od prije 20 godina pa se rodila i priča o Pixblastersu.

“Zbilja je riječ o istinitoj anegdoti. Obojica smo u to vrijeme razmišljali o gradnji takvih ekrana, ali to je bio pothvat koji je prelazio mogućnosti većine samograditelja. Za jedan piksel (točkicu na ekranu) LED ekrana su potrebne minimalno 3 LED diode: crvena, zelena i plava. Dok su u doba o kojem pričamo, crvene i zelene diode bile relativno jeftine, plave su zbog specifične konstrukcije koštale i 40-tak kuna po komadu. Samo nabavna cijena dioda za displej rezolucije 120x50 pixela, poput displeja iz naše kampanje je bila oko 300.000 kuna, bez troškova nabave ostalih elektroničkih dijelova. Zakjučili smo da zbog napretka tehnologija takav uređaj danas mora koštati značajno manje i biti dostupan svima. I zbilja je naša kalkulacija pokazala da bi se LED ekrani takve rezolucije danas mogli izgraditi uz 100 puta manje troškove”, objašnjava Gordan.

Zagrebački tehno ‘makeri’ ističu da je Pixblasters uređaj potpuno pripremljen i prilagođen za serijsku proizvodnju koja im je, uostalom i krajnji cilj. No, naglašavaju da njihov LED kontroler ipak nije gotov konzumni proizvod, već uređaj koji tek omogućuje izgradnju velikih i atraktivnih LED ekrana.

“Mi smo zasad planirali manju seriju od stotinjak komada kako bismo ostvarili obećane isporuke podržavateljima i raspolagali s određenim brojem komada za demonstracije potencijalnim kupcima većih količina. Za tu količinu bi sredstva skupljena kroz kampanju bila dovoljna”, kaže.

Gdje su planirali prvotnu i gdje bi bila serijska, da ne kažemo masovna proizvodnja njihova kontrolera?

“Prva serija će se proizvoditi u Sloveniji zbog prijašnjih poslovnih veza. Razmišljali smo o Hrvatskoj, proizvodne sposobnosti i kapaciteti hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom elektroničkih uređaja su značajno porasli zadnjih godina. Mislim da su i neopravdano podcijenjene. Do prije par godina bi bilo relativno teško proizvesti uređaj složenosti ranga Pixblasters kontrolera u Hrvatskoj, ali danas je to moguće i planiramo poraditi na tome”, otkriva nam Galić. Svjesni su da bi za potrebe velikoga tržišta trebali imati i veće izvore financiranja, npr. iz natječaja ministarstava ili privatnih sponzora, ali zasad Pixblasters promoviraju kao rješenje za zajednicu samograditelja (DIY) i bitno im je da dopre do njih. Prednost je njihova kontrolera, opisuju, u tome što bi se njime, uz maksimalnu ekonomičnost, ostvarile najznačajnije značajke LED ekrana: jednostavno generiranje sadržaja, atraktivan video prikaz, daljinsko upravljanje aplikacijama i velike dimenzije.

TEKSTOVI VISINE DVA METRA

“Pixblasters kontroler omogućuje izgradnju vrlo atraktivnih ekrana koji koriste mali broj dioda, npr. ekran koji prikazuje tekstualne vijesti slovima visine dva metra se s ovim uređajem mogu napraviti lako i uz male troškove. Takav ekran bi težio svega par kilograma i mogao bi se sa lakoćom montirati npr. na autobuse. Uređaj se može primjeniti u svakojakim aplikacijama. Moguće je zalijepiti manji broj traka oko uličnog kioska i pretvoriti ga u multimedijalni ekran kojim se može upravljati kroz internetsku vezu”, kaže pixblasterski dvojac Goran Fiolić i Gordan Galić. Njihov bi idealni klijent, zaključuju, bila tvrtka koja se bavi svjetlećim reklamama i koja, čak i za potrebe neke velike kampanje nacionalnog ranga, kreće u izvedbu LED instalacija koje se mogu pogoniti Pixblasters uređajem.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska inovacija nagrađena najboljim proizvodom za sprečavanje širenja korone

14.07.2020.

Proizvodu "iTherapy" je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim

U Vinkovcima osmišljena 'dezinfekcijska barijera' protiv koronavirusa

14.05.2020.

Vinkovački Grad-Export, jedan od vodećih europskih proizvođača dekorativnih panela za ulazna vrata, brzo je reagirao na tekuće promjene na tržištu izazvane koronavirusom. Na tržište su prije desetak dana plasirali dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se

Alarm automatika - Novi proizvod: Samoposlužni kiosk za brzu prijavu i odjavu gostiju

26.02.2020.

ABSmartKiosk omogućava provjeru dokumenata u skladu s obveznom procedurom identifikacije hotelskoga gosta, i to skeniranjem putovnice ili osobne iskaznice i uspoređivanjem fotografije s licem gosta

Inovacijama i suradnjom do širenja na europskom tržištu poliuretanskih proizvoda

20.02.2020.

Tvrtka Poli-mix iz mjesta Šapjane u okolici Rijeke putem suradnje programa Eureka s međunarodnim je partnerima razvila nove suvremene materijale za široku primjenu u industriji koji nisu štetni za zdravlje.

Inovacije i kreacije su njegov način života

27.01.2020.

Tvrtka Nevena Svaline jedina u Hrvatskoj proizvodi specijalizirane dizalice, odnosno mobilne manipulatore

Tag cloud

 1. 2027 članka imaju tag hrvatska
 2. 2094 članka imaju tag turizam
 3. 1577 članka imaju tag financije
 4. 1305 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1023 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 739 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 955 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 268 članka imaju tag koronavirus
 26. 360 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 314 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici