Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Kol 2017

Pojačava se kontrola online kupovine: evo što to točno znači za Hrvate

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Linda Perić  

Pojačava se kontrola online kupovine: evo što to točno znači za Hrvate

Prije nekoliko dana Europol je na svojim web-stranicama objavio savjete za sigurnu kupnju preko interneta koje je potom prenio i hrvatski MUP.

U svakom slučaju, kupcima se sugerira da dobro provjere prodavače, odnosno stranice na kojima kupuju, da pripaze komu daju svoje podatke o plaćanju, te da ne šalju novac unaprijed.

Jaču kontrolu online tržišta na kojem se, prema procjenama, vrti ogroman novac - oko 230 milijardi eura godišnje, planira uvesti i Europska unija.

Komisija je, naime, izdala smjernice za nacionalne vlasti o sigurnijoj online kupovini.

Spomenute se smjernice odnose na čitav niz uredbi i direktiva koje će, kada se izglasaju na EU razini, biti prenesene na domaće zakonodavstvo.

Svaka bi zemlja morala štititi prava svojih građana, i to boljom primjenom Direktive o pravima potrošača (koja, primjera radi, obvezuje trgovce unutar EU-a da osiguraju besplatan povrat robe u roku od 14 dana), kao i Direktive o poštanskim uslugama. Na reviziji ove druge direktive, kao izvjestiteljica, radi i Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka.

Velike nelogičnosti

- Velika većina online kupnje završi dostavom, a za naše kupce ona je još uvijek skuplja i nedostupnija nego drugdje u Europskoj uniji. Potrošač u Hrvatskoj kupuje određeni proizvod i plaća dostavu višestruko skuplje nego recimo potrošač u Njemačkoj.

Također, na tržištu imamo vrlo velike nelogičnosti, primjerice, da na istoj relaciji, ali u dva različita smjera, dostava košta dva ili tri puta više. Uz to, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko viša nego u veće - ističe Borzan.

Trenutačno se, prema njezinim riječima, u Europskom parlamentu raspravlja o dvjema direktivama vezanim za online trgovinu, jedna je o opipljivim, a druga o digitalnim dobrima.

Cilj prve je urediti jamstva na dobra kupljena online, izjednačiti ih na razini EU-a, te istovremeno regulirati problem programiranog kvarenja, tako da se ono zabrani, a minimalno trajanje uređaja bude propisano po kategorijama. Druga direktiva koja se odnosi na digitalna dobra propisuje kako bi garancija na takva dobra trebala biti neograničena, jer to nisu kvarljivi proizvodi, već je, primjera radi, riječ o glazbi, pretplati na knjige i slično.

Podsjetimo i kako je prije mjesec dana u Europskom parlamentu izglasana uredba Biljane Borzan o prekograničnoj dostavi paketa. Cilj ove uredbe, koja će se evaluirati svake tri godine, jest povećati transparentnost tržišta dostave u EU-u te pojeftiniti cijene dostave za krajnje korisnike.

Ucjene 'velikih igrača'

- Svaki dan u Europsku uniju se dostavi oko 11 milijuna paketa što je oko četiri milijarde paketa godišnje. Tržište čini jedan posto BDP-a EU-a.

Međutim, to tržište dostave je neregulirano što dovodi do netransparentnosti cijena, a neke poštanske operatere i grupe potrošača stavlja u izrazito nepovoljnu poziciju - kaže Borzan, i dodaje kako je uspjela izboriti da se cijene koje su neprimjereno visoke prijavljuju Europskoj komisiji, kao i uvjeti po kojima se dogovara suradnja između poštanskih operatera. Nerijetko se, prema njezinim riječima, događa da veliki igrači manjina postavljaju ucjenjivačke uvjete ugovora...

Povećanje online trgovine s trenutačnih 5 na 15 posto značilo bi siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Stoga ne čudi što Europska unija raznim aktivnostima želi otkloniti prepreke za daljnji razvoj internetske kupovine. Time će se, naravno, okoristiti i kupci.

Deset 'zlatnih pravila' sigurne online kupnje (Europol)

1) Kupujte od provjerenih izvora
Koristite marke i trgovine koje su vam poznate ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

2) Provjeravajte trajna plaćanja
Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, doznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

3) Razmislite hoćete li trgovcima ostaviti svoje podatke o plaćanju "na čuvanje"

4) Koristite kreditne kartice pri online kupovini
Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice vratit će vam novce.

5) Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen
Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet

6) Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online kupnje
Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu

7) Kad kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed
Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

8) Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete
Ako vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

9) Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici preko elektroničke pošte
Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Secure Code)

10) Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti
Neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefaksa kao jamstvo. Neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefaksa kao jamstvo.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska pošta (HP) prodaje domaće proizvode s OPG-ova

23.05.2018.

Hrvatska pošta (HP) u ponudu svoje internetske trgovine "Žuti klik" uvrstila je domaće proizvode s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG), čime pomaže plasman domaćih proizvoda i potiče ruralni razvoj.

Kraj geoblokiranja za hrvatske kupce

07.02.2018.

Napominje kako se ukidanje barijera odnosi samo na fizičke proizvode, a servisi za čitanje e-knjiga ili streaming glazbe možda će biti uključeni u zakon kroz iduće dvije godine

Hrvatska pri vrhu u EU prema udjelu poduzeća koja koriste vlastitu internetsku stranicu

16.01.2018.

Među zemljama članicama EU-a, najviši udjel poduzeća koja za prodaju koriste vlastitu internetsku stranicu ili aplikaciju zabilježen je u Češkoj, 98 posto, zatim Slovačkoj i Finskoj, u obje 97 posto, dok s 96 posto slijede Hrvatska i Island

Autozubak: Putem online kanala prodano prvih 100 automobila

11.12.2017.

Od 1. travnja do danas AutoZubak je prodao prvih stotinu vozila online kanalom prodaje. – Očekujemo nastavak rasta prodaje jer na dan stranicu Neostar.hr posjeti do deset tisuća jedinstvenih korisnika. Nemamo tako veliku fizičku trgovinu koja ima toliko p

Kupujete preko interneta? EU uvodi nova pravila za potrošače i trgovce

16.11.2017.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su nove mjere za zaštitu potrošača koje je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Tag cloud

 1. 1778 članka imaju tag hrvatska
 2. 1802 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1165 članka imaju tag izvoz
 5. 760 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 944 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 642 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 918 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 516 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 321 članka imaju tag poticaji
 21. 394 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 394 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 236 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 313 članka imaju tag agrokor
 30. 296 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 304 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 300 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 357 članka imaju tag BDP