Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Kol 2017

Pogledajte male domaće superluksuzne hotele koje bogataši obožavaju

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Pogledajte male domaće superluksuzne hotele koje bogataši obožavaju

Na svjetskom tržištu ekskluzivnog i luksuznog turističkog smještaja od ove godine konkurira i hrvatski brend pod nazivom Stories, Croatian Unique Hotels. Iza njega se krije 17 malih jadranskih hotela, okupljenih u Grupaciju jedinstvenih luksuznih hotela pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koji zajedničkim snagama jurišaju na goste dubljeg džepa

Pod istu kapu okupio ih je Nenad Nizić, vlasnik splitskog luksuznog hotela Vestibul, prošle godine uvrštenog među deset najboljih povijesnih hotela na svijetu.

Njegova ideja bila je da se po uzoru na poznate svjetske luksuzne grupacije, kao što su The Leading Hotels of the World, Relais & Châteaux ili Small Luxury Hotels of the World, i na čijim su listama već neki članovi Storiesa, stvori domaće udruženje.

'Vestibul je od 2010. dio grupacije Small Luxury Hotels. Pomislio sam zašto sličnu priču ne bismo implementirali u Hrvatsku. Glavni cilj Storiesa je pozicionirati se na međunarodnom tržištu kao luksuzni hoteli Hrvatske koji nude vrhunsku uslugu i jedinstvenu ponudu. Bogati gosti, a većinom u naše hotele dolaze Amerikanci, traže jedinstvene doživljaje vrijedne prepričavanja. Već sad imamo kapacitete za takav turizam', rekao je za tportal Nizić.

Glavni kriteriji za ulazak na listu Storiesa su da hotel ima četiri ili pet zvjezdica, najviše 60 soba, restoran koji pruža poseban gurmanski doživljaj te jedinstvenu prodajnu ponudu u najmanje jednoj od sljedećih kategorija: povijest, kultura, priroda, konceptualni dizajn, doživljaj i inovativnost.

'Trebat će nam nekoliko godina da razvijemo brend i postanemo globalno prepoznatljivi. Da smo na pravom putu, dokazuju nam pozivi u New York, Miami, London i Cannes. U New Yorku i Miamiju smo putovali na poziv najjače američke agencije za luksuzni turizam, Virtuoso. Predstavljanja u Londonu i Cannesu tek nas čekaju', ističe Nizić.

Svi Storiesovi hoteli rade cijelu godinu, a prihodi po sobi kreću im se od 50.000 do 65.000 eura godišnje. Ukupno imaju preko 600 soba, čija cijena ide od 250 eura do čak 1500 eura za noć.

'Na razini grupacije popunjenost nam je oko 60 do 65 posto. Cilj nam je doći do 75 posto. Upravo preko Storiesa želimo privući goste izvan sezone, posebno u segmentu gourmet doživljaja i kulture', naglasio je Nizić.

Želja mu je da u dogledno vrijeme svih 17 hotela ima direktan buking preko internetske stranice grupacije.

Sada im je ukupni godišnji promet oko 20 milijuna eura, a Nizić se nada da će 15-ak posto dolaziti od direktnog bukinga.

'Tim dijelom financirat ćemo daljnji razvoj Storiesa. Moramo zaposliti ljude, angažirati marketinške stručnjake, djelatnike koji će voditi buking… Čeka nas još puno posla kako bismo postali svjetski poznata grupacija', rekao je Nizić.

U tome im pomaže američka glumica Eva LaRue, poznata po ulozi detektivke u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji 'CSI: Miami'. Nizić ju je upoznao u travnju ove godine u Rovinju prilikom predstavljanja brenda Stories na europskom samitu Međunarodne udruge luksuznih hotela u Rovinju.

'Kad smo joj prezentirali naš brend, ona se oduševila. Svjetska je putnica i o svojim putovanjima piše na jako popularnom blogu. Ponudili smo joj da bude naša ambasadorica i odmah je to prihvatila. U Hrvatskoj je boravila 15 dana i proputovala je dio između Splita i Dubrovnika. Njezino ime nam puno znači', istaknuo je Nizić.

Ovi hoteli su članovi brenda Stories, Croatian Unique Hotels:
Adriana Hvar Spa Hotel

Adriana, marina hotel & spa u sastavu Sunčanog Hvara otvoren je prije deset godina. Nalazi se uza samu rivu s koje se pruža pogled na katedralu sv. Stjepana, Arsenal, Pjacu i hvarsku luku. Hotel ima 50 de luxe soba i devet apartmana te luksuzni Sensori spa, koji se prostire na tri kata i 1400 kvadratnih metara. Sunčani Hvar u vlasništvu je Prime Tourist Resortsa, odnosno češkog milijardera Radovana Viteka i njegovog CPI Property Groupa.

Adriatic Hotel, Rovinj

Nakon preuređenja vrijednog 30 milijuna kuna Adriatic je otvorio vrata gostima prije dvije godine. Zgrada stogodišnjeg Adriatica jedna je od najprepoznatljivijih građevina u Rovinju, a pročelje je zadržalo svoj autentičan izgled iz 1913. godine. Hotel posluje pod skutima hotelijerske kuće Maistra u vlasništvu Adrisa.

Bastion Boutique, Zadar

Hotel Bastion otvoren je 2008. i diči se s četiri zvjezdice. Smješten je na srednjovjekovnim zidinama kaštela iz 13. st. u povijesnom centru Zadra. Vlasnik mu je zadarski poduzetnik Jadranko Lisica, koji je kupio i preuredio zgradu nekadašnjeg samačkog hotela propale tvornice Bagat. Gostima je na raspolaganju ukupno 28 smještajnih jedinica - 23 dvokrevetne sobe i pet apartmana.

Bevanda hotel, Opatija

Hotel je nastao na temeljima istoimenog restorana, otvorenog 1971. godine. Prije četiri godine je preuređen i nadograđen, u što je uloženo 3,5 milijuna eura. Ima deset bogato opremljenih soba nazvanih po slavnim osobama (Vladimir Nabokov, Sergej Jesenjin, Isadora Duncan, Albert Einstein, Gustav Mahler...). U vlasništvu je riječkog poduzetnika Zorana Maržića.

Lešić Dimitri Palace, Korčula

Hotel Lešić Dimitri Palace smješten je u blizini kuće Marka Pola i stare katedrale unutar gradskih zidina Korčule. Radi od 2009. godine, a u vlasništvu je britanskog bankara Michaela Unswortha i njegove supruge Maše (porijeklom s Korčule). Supružnici su u kupnju i uređenje palače stare više od 600 godina uložili oko 6,5 milijuna eura. Hotel ima samo šest luksuznih apartmana.

Life Palace, Šibenik

Life Palace smješten je u renesansnoj gradskoj palači iz 15. stoljeća u samom središtu Šibenika. Hotel je otvoren prije dvije godine. Ima 17 soba uređenih u renesansnom stilu, a na vrhu palače nalazi se wellness. Vlasnik hotela je splitska tvrtka Tatami trade, na čijem je čelu Mario Erceg.

Martinis Marchi, Šolta

Njemački biznismen Hartmut Lademacher kupio je dvorac Martinis Marchi u Maslinici na Šolti, izgrađen još 1706. godine, prije 16 godina. U obnovu dvorca uložio je oko deset milijuna eura, a prve je goste hotel primio 2007. godine. Martinis Marchi ima sedam apartmana površine od 30 do 208 metara četvornih. U blizini je marina s 50 vezova, u čije je uređenje Lademacher uložio četiri milijuna eura.

Alhambra Boutique Hotel, Mali Lošinj

Hotel Alhambra u uvali Čikat izgrađen je davne 1911. godine. U njegovo preuređenje hotelska tvrtka Jadranka, u vlasništvu ruskog fonda UK Prosmvyaza, investirala je 23 milijuna eura. Otvoren je u rujnu 2015. te ima 36 delux soba i 15 apartmana.

Kazbek Boutique Hotel, Dubrovnik

Vila Kazbek sagrađena je 1573. godine, a nalazi se na lapadskoj obali. Nakon denacionalizacije promijenila je više vlasnika, sve dok je nije kupila švedska tvrtka Välinge Invest u vlasništvu Darka Pervana, Hrvata koji je od mladosti živio u Švedskoj. Pervan se obogatio radeći u drvnoj industriji, a u obnovu vile uložio je 12 milijuna eura. Hotel je otvoren 2009. godine.

Navis Design Hotel, Opatija

Na granici između Opatije i Rijeke, na Preluku, u listopadu 2015. otvoren je Hotel Navis. Riječ je o investiciji opatijskog hotelijera Krunoslava Kapetanovića vrijednoj oko šest milijuna eura. Objekt arhitektonski predstavlja kombinaciju kruzera i razlomljene kuće, a ima ukupno četrdeset soba i četiri apartmana.

San Rocco, Brtonigla (Istra)

Hotel San Rocco u vlasništvu Tullija Ferneticha i njegove obitelji otvoren je 2004. godine. Nekadašnje obiteljsko imanje Fernetichi su pretvorili u ekskluzivan turistički kompleks. Hotel se danas nalazi u tri zgrade. U bivšoj vili gospodara imanja, u kojoj su počeli, staroj štali za boškarine i kući za čuvanje zaprežnih kola i poljoprivrednih alata danas je ukupno 14 luksuznih soba. Investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

The Pucić Palace, Dubrovnik

Hotel The Pucić Palace u povijesnoj jezgri Dubrovnika, otvoren 2001. godine, u vlasništvu je turske tvrtke Uzel turizam, koja je u obnovu i preuređenje luksuznog objekta uložila 8,5 milijuna eura. The Pucić Palace ima 17 soba, dva apartmana i dva restorana, a može primiti 39 gostiju.

Valamar Isabella, Poreč

Hotel Isabella otvoren je u sklopu Island Resorta, Valamarove investicije vrijedne 35 milijuna eura, u lipnju 2015. godine. Riječ je o obnovljenom plemićkom ljetnikovcu iz 19. stoljeća smještenim na otoku Sveti Nikola blizu Poreča. Hotel ima deset luksuznih apartmana. Valamar Riviera u vlasništvu je grupe dioničara, od kojih je najpoznatiji grof Georg Eltz.

Meneghetti Wine Hotel, Bale (Istra)

Stancija Meneghetti izgrađena je krajem 19. stoljeća. Prije 16 godina preuzeli su je i potpuno preuredili zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo i njegova supruga Romana. Od prošle godine hotel ima 25 luksuznih smještajnih jedinica u rasponu od deset soba i apartmana pa sve do petnaest raskošnih rezidencija, s vlastitim terasama i vrtovima.

Vestibul Palace, Split

Hotel Vestibul otvoren je 2005. godine. Smješten je u srcu Dioklecijanove palače, na mjestu nekadašnjih carskih odaja. Hotel ima sedam vrhunski opremljenih soba. Vlasnik Nenad Nizić, po struci ekonomist i financijaš, u njega je uložio oko 1,2 milijuna eura.

Villa Dubrovnik

Villa Dubrovnik, s 56 soba koje gledaju na Stari grad, jedan je od najboljih dubrovačkih hotela i 20-ak godina bila je u većinskom vlasništvu zagrebačkog poduzetnika Dragutina Biondića. Kad je njegova Centar banka 2013. završila u stečaju, pritisnut financijskim problemima Biondić je Villu Dubrovnik 2014. za nepoznat iznos prodao turskoj Dogus grupi.

D-Resort, Šibenik

D-Resort, u sklopu marine Mandalina, uključuje hotel sa 63 luksuzne sobe, šest apartmana i tri ekskluzivne vile. Riječ je o investiciji Dogus grupe čija ukupna vrijednost iznosi 45 milijuna eura. Kompleks je otvoren u srpnju 2015. godine.


Komentari članka

Vezani članci

Općina Fažana dosegnula milijuntno noćenje

19.09.2017.

Najviše noćenja, 31 posto, ostvarili su Nijemci, slijede Slovenci s 12,5 posto koji su bitni u pred i posezoni, potom Nizozemci i Danci koji su česti gosti kampova. Talijani su ostvarili 9,3 posto noćenja i u postupnom su padu

PUNI SE DRŽAVNA KASA PDV samo u srpnju donio milijardu kuna više nego lani

18.09.2017.

Veći prihodi od PDV-a očekuju se i u kolovozu, koji je inače izdašniji od srpnja, pa je tako lani taj porez u državnu blagajnu donio čak 5,22 milijarde kuna

PROPUŠTENE MILIJARDE Zašto Hrvatska ni nakon 26 godina nije zaštitila svoju najvredniju imovinu

18.09.2017.

Riječ je o turističkom zemljištu u kampovima i uz hotele koje u pretvorbi nije ušlo u temeljni kapital dotadašnjih društvenih poduzeća, pa prema tome nije ni privatizirano. Nikada nitko u Hrvatskoj nije izašao s preciznim podacima o kolikim se površinama

Tko je pretvorio apartmane u mali hotel požalio je, to je omča oko vrata

15.09.2017.

Danas, od tristotinjak malih obiteljskih hotela, na tržištu ima velik broj onih koji su promijenili vlasnika, čekaju kupca koji ne dolazi ili pretvaraju mali hotel u pansion. Nitko ne pomišlja pretvarati apartmane u male hotele, jer se to nikom ne isplati

Dubrovnik i Kaštel Gomilica među finalistima za najljepšu europsku filmsku lokaciju desetljeća

15.09.2017.

Filming Europe – European Film Commissions Network (EUFCN) uvrstio je dvije hrvatske lokacije – Dubrovnik i Kaštel Gomilicu (Kaštilac) među 11 finalista koji se natječu za titulu najljepše europske filmske lokacije desetljeć

Tag cloud

 1. 1654 članka imaju tag hrvatska
 2. 1692 članka imaju tag turizam
 3. 1464 članka imaju tag financije
 4. 1095 članka imaju tag izvoz
 5. 694 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 891 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 609 članka imaju tag poduzetništvo
 8. 856 članka imaju tag trgovina
 9. 876 članka imaju tag EU
 10. 688 članka imaju tag investicije
 11. 809 članka imaju tag industrija
 12. 785 članka imaju tag ict
 13. 728 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 708 članka imaju tag svijet
 16. 528 članka imaju tag maloprodaja
 17. 497 članka imaju tag marketing
 18. 462 članka imaju tag krediti
 19. 446 članka imaju tag tehnologija
 20. 284 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 369 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 414 članka imaju tag dzs
 24. 364 članka imaju tag hnb
 25. 379 članka imaju tag obrazovanje
 26. 330 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 290 članka imaju tag hgk
 29. 266 članka imaju tag poduzetnici
 30. 293 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 31. 331 članka imaju tag energetika
 32. 269 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 266 članka imaju tag agrokor
 36. 267 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja