Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Kol 2017

Pogledajte male domaće superluksuzne hotele koje bogataši obožavaju

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Pogledajte male domaće superluksuzne hotele koje bogataši obožavaju

Na svjetskom tržištu ekskluzivnog i luksuznog turističkog smještaja od ove godine konkurira i hrvatski brend pod nazivom Stories, Croatian Unique Hotels. Iza njega se krije 17 malih jadranskih hotela, okupljenih u Grupaciju jedinstvenih luksuznih hotela pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koji zajedničkim snagama jurišaju na goste dubljeg džepa

Pod istu kapu okupio ih je Nenad Nizić, vlasnik splitskog luksuznog hotela Vestibul, prošle godine uvrštenog među deset najboljih povijesnih hotela na svijetu.

Njegova ideja bila je da se po uzoru na poznate svjetske luksuzne grupacije, kao što su The Leading Hotels of the World, Relais & Châteaux ili Small Luxury Hotels of the World, i na čijim su listama već neki članovi Storiesa, stvori domaće udruženje.

'Vestibul je od 2010. dio grupacije Small Luxury Hotels. Pomislio sam zašto sličnu priču ne bismo implementirali u Hrvatsku. Glavni cilj Storiesa je pozicionirati se na međunarodnom tržištu kao luksuzni hoteli Hrvatske koji nude vrhunsku uslugu i jedinstvenu ponudu. Bogati gosti, a većinom u naše hotele dolaze Amerikanci, traže jedinstvene doživljaje vrijedne prepričavanja. Već sad imamo kapacitete za takav turizam', rekao je za tportal Nizić.

Glavni kriteriji za ulazak na listu Storiesa su da hotel ima četiri ili pet zvjezdica, najviše 60 soba, restoran koji pruža poseban gurmanski doživljaj te jedinstvenu prodajnu ponudu u najmanje jednoj od sljedećih kategorija: povijest, kultura, priroda, konceptualni dizajn, doživljaj i inovativnost.

'Trebat će nam nekoliko godina da razvijemo brend i postanemo globalno prepoznatljivi. Da smo na pravom putu, dokazuju nam pozivi u New York, Miami, London i Cannes. U New Yorku i Miamiju smo putovali na poziv najjače američke agencije za luksuzni turizam, Virtuoso. Predstavljanja u Londonu i Cannesu tek nas čekaju', ističe Nizić.

Svi Storiesovi hoteli rade cijelu godinu, a prihodi po sobi kreću im se od 50.000 do 65.000 eura godišnje. Ukupno imaju preko 600 soba, čija cijena ide od 250 eura do čak 1500 eura za noć.

'Na razini grupacije popunjenost nam je oko 60 do 65 posto. Cilj nam je doći do 75 posto. Upravo preko Storiesa želimo privući goste izvan sezone, posebno u segmentu gourmet doživljaja i kulture', naglasio je Nizić.

Želja mu je da u dogledno vrijeme svih 17 hotela ima direktan buking preko internetske stranice grupacije.

Sada im je ukupni godišnji promet oko 20 milijuna eura, a Nizić se nada da će 15-ak posto dolaziti od direktnog bukinga.

'Tim dijelom financirat ćemo daljnji razvoj Storiesa. Moramo zaposliti ljude, angažirati marketinške stručnjake, djelatnike koji će voditi buking… Čeka nas još puno posla kako bismo postali svjetski poznata grupacija', rekao je Nizić.

U tome im pomaže američka glumica Eva LaRue, poznata po ulozi detektivke u CBS-ovoj kriminalističkoj seriji 'CSI: Miami'. Nizić ju je upoznao u travnju ove godine u Rovinju prilikom predstavljanja brenda Stories na europskom samitu Međunarodne udruge luksuznih hotela u Rovinju.

'Kad smo joj prezentirali naš brend, ona se oduševila. Svjetska je putnica i o svojim putovanjima piše na jako popularnom blogu. Ponudili smo joj da bude naša ambasadorica i odmah je to prihvatila. U Hrvatskoj je boravila 15 dana i proputovala je dio između Splita i Dubrovnika. Njezino ime nam puno znači', istaknuo je Nizić.

Ovi hoteli su članovi brenda Stories, Croatian Unique Hotels:
Adriana Hvar Spa Hotel

Adriana, marina hotel & spa u sastavu Sunčanog Hvara otvoren je prije deset godina. Nalazi se uza samu rivu s koje se pruža pogled na katedralu sv. Stjepana, Arsenal, Pjacu i hvarsku luku. Hotel ima 50 de luxe soba i devet apartmana te luksuzni Sensori spa, koji se prostire na tri kata i 1400 kvadratnih metara. Sunčani Hvar u vlasništvu je Prime Tourist Resortsa, odnosno češkog milijardera Radovana Viteka i njegovog CPI Property Groupa.

Adriatic Hotel, Rovinj

Nakon preuređenja vrijednog 30 milijuna kuna Adriatic je otvorio vrata gostima prije dvije godine. Zgrada stogodišnjeg Adriatica jedna je od najprepoznatljivijih građevina u Rovinju, a pročelje je zadržalo svoj autentičan izgled iz 1913. godine. Hotel posluje pod skutima hotelijerske kuće Maistra u vlasništvu Adrisa.

Bastion Boutique, Zadar

Hotel Bastion otvoren je 2008. i diči se s četiri zvjezdice. Smješten je na srednjovjekovnim zidinama kaštela iz 13. st. u povijesnom centru Zadra. Vlasnik mu je zadarski poduzetnik Jadranko Lisica, koji je kupio i preuredio zgradu nekadašnjeg samačkog hotela propale tvornice Bagat. Gostima je na raspolaganju ukupno 28 smještajnih jedinica - 23 dvokrevetne sobe i pet apartmana.

Bevanda hotel, Opatija

Hotel je nastao na temeljima istoimenog restorana, otvorenog 1971. godine. Prije četiri godine je preuređen i nadograđen, u što je uloženo 3,5 milijuna eura. Ima deset bogato opremljenih soba nazvanih po slavnim osobama (Vladimir Nabokov, Sergej Jesenjin, Isadora Duncan, Albert Einstein, Gustav Mahler...). U vlasništvu je riječkog poduzetnika Zorana Maržića.

Lešić Dimitri Palace, Korčula

Hotel Lešić Dimitri Palace smješten je u blizini kuće Marka Pola i stare katedrale unutar gradskih zidina Korčule. Radi od 2009. godine, a u vlasništvu je britanskog bankara Michaela Unswortha i njegove supruge Maše (porijeklom s Korčule). Supružnici su u kupnju i uređenje palače stare više od 600 godina uložili oko 6,5 milijuna eura. Hotel ima samo šest luksuznih apartmana.

Life Palace, Šibenik

Life Palace smješten je u renesansnoj gradskoj palači iz 15. stoljeća u samom središtu Šibenika. Hotel je otvoren prije dvije godine. Ima 17 soba uređenih u renesansnom stilu, a na vrhu palače nalazi se wellness. Vlasnik hotela je splitska tvrtka Tatami trade, na čijem je čelu Mario Erceg.

Martinis Marchi, Šolta

Njemački biznismen Hartmut Lademacher kupio je dvorac Martinis Marchi u Maslinici na Šolti, izgrađen još 1706. godine, prije 16 godina. U obnovu dvorca uložio je oko deset milijuna eura, a prve je goste hotel primio 2007. godine. Martinis Marchi ima sedam apartmana površine od 30 do 208 metara četvornih. U blizini je marina s 50 vezova, u čije je uređenje Lademacher uložio četiri milijuna eura.

Alhambra Boutique Hotel, Mali Lošinj

Hotel Alhambra u uvali Čikat izgrađen je davne 1911. godine. U njegovo preuređenje hotelska tvrtka Jadranka, u vlasništvu ruskog fonda UK Prosmvyaza, investirala je 23 milijuna eura. Otvoren je u rujnu 2015. te ima 36 delux soba i 15 apartmana.

Kazbek Boutique Hotel, Dubrovnik

Vila Kazbek sagrađena je 1573. godine, a nalazi se na lapadskoj obali. Nakon denacionalizacije promijenila je više vlasnika, sve dok je nije kupila švedska tvrtka Välinge Invest u vlasništvu Darka Pervana, Hrvata koji je od mladosti živio u Švedskoj. Pervan se obogatio radeći u drvnoj industriji, a u obnovu vile uložio je 12 milijuna eura. Hotel je otvoren 2009. godine.

Navis Design Hotel, Opatija

Na granici između Opatije i Rijeke, na Preluku, u listopadu 2015. otvoren je Hotel Navis. Riječ je o investiciji opatijskog hotelijera Krunoslava Kapetanovića vrijednoj oko šest milijuna eura. Objekt arhitektonski predstavlja kombinaciju kruzera i razlomljene kuće, a ima ukupno četrdeset soba i četiri apartmana.

San Rocco, Brtonigla (Istra)

Hotel San Rocco u vlasništvu Tullija Ferneticha i njegove obitelji otvoren je 2004. godine. Nekadašnje obiteljsko imanje Fernetichi su pretvorili u ekskluzivan turistički kompleks. Hotel se danas nalazi u tri zgrade. U bivšoj vili gospodara imanja, u kojoj su počeli, staroj štali za boškarine i kući za čuvanje zaprežnih kola i poljoprivrednih alata danas je ukupno 14 luksuznih soba. Investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.

The Pucić Palace, Dubrovnik

Hotel The Pucić Palace u povijesnoj jezgri Dubrovnika, otvoren 2001. godine, u vlasništvu je turske tvrtke Uzel turizam, koja je u obnovu i preuređenje luksuznog objekta uložila 8,5 milijuna eura. The Pucić Palace ima 17 soba, dva apartmana i dva restorana, a može primiti 39 gostiju.

Valamar Isabella, Poreč

Hotel Isabella otvoren je u sklopu Island Resorta, Valamarove investicije vrijedne 35 milijuna eura, u lipnju 2015. godine. Riječ je o obnovljenom plemićkom ljetnikovcu iz 19. stoljeća smještenim na otoku Sveti Nikola blizu Poreča. Hotel ima deset luksuznih apartmana. Valamar Riviera u vlasništvu je grupe dioničara, od kojih je najpoznatiji grof Georg Eltz.

Meneghetti Wine Hotel, Bale (Istra)

Stancija Meneghetti izgrađena je krajem 19. stoljeća. Prije 16 godina preuzeli su je i potpuno preuredili zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo i njegova supruga Romana. Od prošle godine hotel ima 25 luksuznih smještajnih jedinica u rasponu od deset soba i apartmana pa sve do petnaest raskošnih rezidencija, s vlastitim terasama i vrtovima.

Vestibul Palace, Split

Hotel Vestibul otvoren je 2005. godine. Smješten je u srcu Dioklecijanove palače, na mjestu nekadašnjih carskih odaja. Hotel ima sedam vrhunski opremljenih soba. Vlasnik Nenad Nizić, po struci ekonomist i financijaš, u njega je uložio oko 1,2 milijuna eura.

Villa Dubrovnik

Villa Dubrovnik, s 56 soba koje gledaju na Stari grad, jedan je od najboljih dubrovačkih hotela i 20-ak godina bila je u većinskom vlasništvu zagrebačkog poduzetnika Dragutina Biondića. Kad je njegova Centar banka 2013. završila u stečaju, pritisnut financijskim problemima Biondić je Villu Dubrovnik 2014. za nepoznat iznos prodao turskoj Dogus grupi.

D-Resort, Šibenik

D-Resort, u sklopu marine Mandalina, uključuje hotel sa 63 luksuzne sobe, šest apartmana i tri ekskluzivne vile. Riječ je o investiciji Dogus grupe čija ukupna vrijednost iznosi 45 milijuna eura. Kompleks je otvoren u srpnju 2015. godine.


Komentari članka

Vezani članci

Valamar Riviera i AZ mirovinski fondovi kupuju Hotele Makarska

14.02.2018.

Valamar u akviziciju Hotela Makarska ulazi u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima, s kojima je 2016. zajednički realizirana i akvizicija većinskog udjela u rapskom Imperialu.

Liburnia Hoteli ostvarili 9 posto više noćenja i dobit od 16,4 milijuna kuna

14.02.2018.

Bruto operativna dobit (GOP) je veća u odnosu na 2016. za 19 posto te iznosi 139,9 milijuna kuna, dok je prethodne godine bila 117,7 milijuna kuna.

Zbog poreznog rasterećenja povećat će se plaće sezonskih radnika

12.02.2018.

Udruga ugostiteljstva i turizma HUP-a inicirala je izmjene poreznog tretmana troškova smještaja i toplog obroka sezonskih radnika kako se ne bi tretirali kao plaća u naravi, već kao nužni troškovi poslovanja

Ostane li kao sada ‘gubimo’ 200 hotela i čak 2,5 milijardi eura investicija!

12.02.2018.

Ostane li stopa PDV najviša na Mediteranu turizam će do 2030. propustiti 2,5 milijardi eura potencijalnih investicija, pokazuju analize

Turisti u 2017. dnevno trošili 79 eura

08.02.2018.

Po vrstama smještaja analizirana je i dnevna potrošnja turista u kampovima gdje je lani prosječno iznosila 58 eura te u privatnom smještaju 74 eura.

Tag cloud

 1. 1726 članka imaju tag hrvatska
 2. 1750 članka imaju tag turizam
 3. 1480 članka imaju tag financije
 4. 1140 članka imaju tag izvoz
 5. 731 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 927 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 883 članka imaju tag trgovina
 8. 623 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 734 članka imaju tag investicije
 10. 898 članka imaju tag EU
 11. 822 članka imaju tag industrija
 12. 809 članka imaju tag ict
 13. 739 članka imaju tag menadžment
 14. 757 članka imaju tag svijet
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 537 članka imaju tag maloprodaja
 17. 505 članka imaju tag marketing
 18. 467 članka imaju tag krediti
 19. 454 članka imaju tag tehnologija
 20. 295 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 419 članka imaju tag dzs
 24. 340 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 384 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 220 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 274 članka imaju tag osijek
 32. 297 članka imaju tag agrokor
 33. 334 članka imaju tag energetika
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 282 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 174 članka imaju tag edukacija