Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Srp 2018

Počeo je najveći trgovinski rat u povijesti. Što to znači za Hrvatsku?

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Počeo je najveći trgovinski rat u povijesti. Što to znači za Hrvatsku?

CARINE na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, koje je uvela administracija predsjednika Donalda Trumpa, stupile su danas na snagu, čime je započeo trgovinski rat između dviju najvećih svjetskih ekonomija. Odgovor nije trebalo dugo čekati te je i Kina uvela carine na američke proizvode i optužila SAD za pokretanje "najvećeg trgovinskog rata u povijesti".

SAD je započeo "najveći trgovinski rat u povijesti" koji će naštetiti svjetskom lancu vrijednosti, uzdrmati tržišta i pogoditi svjetski gospodarski rast, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Ovakav razvoj događaja mogao bi naštetiti globalnom ekonomskom rasu, na što je prije nekoliko tjedana upozorila i direktorica MMF-a Christine Lagarde koja je rekla da su napetosti u međunarodnoj trgovini prijetnja globalnoj ekonomiji.

“Oblaci su na horizontu i svakim danom postaje sve mračnije. Najveći i najtamniji oblak je pad povjerenja potaknut pokušajima da se promijene način trgovine, međusobni trgovinski odnosi i način funkcioniranja multilateralnih organizacija”, rekla je Lagarde.

Direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo također je prije nekoliko tjedana upozorio da rastuće tenzije u međunarodnoj trgovini "stvaraju potencijalno veliki rizik za ekonomiju i potkopavaju najsnažnije održivo razdoblje rasta trgovine od globalne financijske krize".

Za Hrvatsku je opasnost izbijanje recesije u Europskoj uniji

Hoće li globalni trgovinski rat ostaviti negativne posljedice i na hrvatsko gospodarstvo, upitali smo direktora Hrvatske udruge poslodavaca Davora Majetića. On kaže da u ovom trenutku nema poremećaja, no da je za nas najveća opasnost izbijanje recesije u EU, koja bi se onda mogla preliti i na Hrvatsku, pošto su nam europske zemlje najveći trgovinski partneri i izvor turističkih prihoda.

“U ovom trenutku nema značajnijih poremećaja, no eskalacija se može odraziti na hrvatske izvoznike te općenito prihode države. Ako se s ograničenjima nastavi ciljati EU zemlje koje su ujedno i naši najveći partneri, ali i izvor turističkih prihoda, potencijalna recesija uslijed dugotrajnijih mjera mogla bi se preliti i na Hrvatsku. Potencijalno je veći rizik od recesije u EU koja može proizvesti taj rat, nego od direktnih utjecaja carinskog rata na naše pojedine tvrtke“, kaže Majetić.

Marko Babić, pomoćnik direktorice za međunarodne poslove i EU Hrvatske gospodarske komore, upozorava da je donekle uzdrmana svjetska trgovinska ravnoteža, što bi ipak moglo ostaviti posljedice, no da glavnina hrvatskih proizvoda koji se izvoze u SAD nisu pogođeni carinama.

“Podizanje carina na uvoz određenih proizvoda u SAD (čelik i aluminij) rezultiralo je najavljenom reakcijom, odnosno odgovorom EU-a i ostalih trgovinskih partnera.

Uvođenje trgovinskih barijera i/ili mijenjanje carinskih tarifa znači i prekid uhodane dinamike utemeljene na trgovinskim ugovorima što u svakom slučaju nije uobičajena praksa. Stoga se može ustvrditi kako su potezi i novi smjer u trgovinskoj politici SAD-a uzdrmali u određenoj mjeri svjetsku trgovinsku ravnotežu, dok posljedice takvih promjena mogu biti dalekosežne u cijelom nizu industrijskih grana. Ipak, potrebno je pričekati s dugoročnim prognozama s obzirom na to da su pozitivni pomaci i pregovori svih uključenih strana još uvijek mogući pri čemu bi se mogao postići dogovor, tj. kompromis na zadovoljstvo svih dionika.

Gledajući statistiku hrvatskog izvoza u SAD, među najznačajnijim izvoznim proizvodima nema onih koji su u kategorijama koje uključuju željezo i aluminij. No, s obzirom na povećanje carina koje je EU uvela za različite skupine američkih proizvoda koje dolaze na europsko tržište, dakle ne samo za proizvode od željeza ili čelika i aluminija, već i za određene higijenske proizvode, kozmetičke proizvode, odjeću, određene prehrambene proizvode, prerađeni duhan i dr., moguće je očekivati korekciju cijena za krajnje kupce u Europi”, kaže Babić.

Europa i Rusija zabrinute

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izrazila je u petak u tvitu zabrinutost zbog povećanja carina u trgovini između SAD-a i Kine i upozorila kamo takva eskalacija vodi a zabrinutost je izrazila i Rusija.

"Zabrinjavajući razvoj situacije s eskalacijom carina između SAD-a i Kine. Jasno štetno za svjetsko gospodarstvo. Trgovinski ratovi su loši i nije ih lako dobiti", poručila je.

Rusija je također poručila da će "braniti svoje interese".

"Rusija je poduzela i poduzet će sve potrebne mjere za zaštitu svojih interesa. Tim više što su takve mjere predviđene pravilima i normama Svjetske trgovinske organizacije", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi AFP.

Dodao je da Moskva "s velikom pozornošću prati" mjere poduzete u tom trgovinskom ratu na obje strane i izrazio zabrinutost zbog "posljedica za konkretne sektore svjetskog gospodarstva."

Rusija je, kao odgovor na američke mjere, uvela carine od 25 do 40 posto na više proizvoda koje uvozi iz SAD-a. Carine će, među ostalim, obuhvatiti strojeve za cestogradnju, opremu za naftni i plinski sektor, obradu metala i optička vlakna.

Šteta od američkih trgovinskih ograničenja ruskog izvoza se procjenjuje na 537,6 milijuna dolara, rekao je ministar gospodarskog razvoja Maksim Oreškin.

Carine će Rusiji za sada omogućiti da pokrije dio tih gubitaka, 87,6 milijuna dolara, rekao je Oreškin ne navodeći na koje se vremensko razdoblje to odnosi.

"To je kompenzacija na koju Rusija ima pravo po pravilima Svjetske trgovinske organizacije", rekao je.


Komentari članka

Vezani članci

Nokia zatvara 500 radnih mjesta u SAD-u zbog planiranih ušteda od 1,2 milijarde eura

19.09.2018.

Finski proizvođač telekomunikacijske mrežne opreme Nokia ukinuo je 250 radnih mjesta u SAD-u, a očekuju da će ih ukinuti još 250, izvijestio je američki internetski portal za poslovne vijesti Crain's Chicago Business.

Svjetski ekonomski forum: Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

18.09.2018.

Paralelno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju ''ljudske vještine'', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektroničke trgovine i društvenih medija.

I Coca-Cola razmišlja o ulaganju u kanabis

18.09.2018.

Riječ je o industriji koja polako, ali sigurno ulazi u poslovni mainstream zahvaljujući zaokretu u razmišljanju zakonodavaca (krajem sljedećeg mjeseca rekreativna upotreba postaje legalna u Kanadi, a u devet američkih država to je već slučaj),

Cappelli i Zhaoming Hu: Hrvatska i Kina za jaču turističku i gospodarsku suradnju

17.09.2018.

Hrvatska i Kina žele širenje turističke suradnje, za što je ključno uvođenje izravnih aviolinija, razvoj ponude prilagođene kineskim turistima i pojednostavljenje procedura za dobivanje viza, poručili su uoči turističke konferenciji u Dubrovniku "Kina plu

Azijski indeksi pali, trgovinske tenzije porasle

17.09.2018.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, prekinuvši pozitivni niz, nakon vijesti da bi Washington već početkom tjedna mogao uvesti dodatne carine na kineske proizvode, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Tag cloud

 1. 1800 članka imaju tag hrvatska
 2. 1835 članka imaju tag turizam
 3. 1496 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 954 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 908 članka imaju tag trgovina
 8. 649 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 835 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 553 članka imaju tag maloprodaja
 17. 520 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 419 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 325 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 237 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 311 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP