Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Pro 2018

Počeli su s miješalicom za sladoled. Sad imaju 945 radnika i izvoze u 50 zemalja

Izvor: www.index.hr · Autor: Nenad Jarić Dauenhauer  

Počeli su s miješalicom za sladoled. Sad imaju 945 radnika i izvoze u 50 zemalja

RANIH 1990-ih dvoje vizionara pokrenulo je malen privatni posao, takoreći u baraci, s vrlo primitivnom opremom, da bi 30-ak godina kasnije imali gotovo tisuću zaposlenika i stotinjak brendova koji se izvoze u 50-ak zemalja.

Zvuči poput legendi o nastanku Silicijske doline u SAD-u, no u ovom slučaju riječ je o Hrvatskoj, a lokacija u Svilnu na ulazu u Rijeku ima nadimak Farmaceutska dolina. Za hrvatske okolnosti ova je priča posebno lijepa i prava rijetkost jer nema mrlja u povijesti – nije krenula iz kriminalne privatizacije i pretvorbe, niti iz beskamatnih političkih kredita, a ne prate je ni skandali kakvih se zna naći u razvoju farmaceutskih kompanija.

Legendarni početak s miješalicom u baraci

Ime tvrtke je Jadran Galenski Laboratorij (JGL), a posao je pokrenut još u socijalističkoj Jugoslaviji s idejom da se lanac ljekarni Jadran u Rijeci snabdijeva tzv. galenskim pripravcima kakvi se uobičajeno pripremaju u samim ljekarnama, na licu mjesta. Izdvojili su se i osnovali tvrtku 1991., a danas su jedan od vodećih europskih proizvođača sterilnih proizvoda za oči, nos i uši. No također proizvode i cijelo mnoštvo generičkih lijekova za liječenje brojnih bolesti, od respiratornih, preko kardioloških, do psihičkih.

Generički lijekovi su farmaceutski proizvodi kojima su istekla patentna prava te ih može proizvoditi svaki drugi proizvođač pod uvjetom da zadovoljava vrlo stroga pravila dobre proizvođačke i dobre kliničke prakse. Kako za njihov razvoj i registraciju nisu potrebna istraživanja koja su provedena već na originalnom lijeku, troškovi su znatno niži pa su zato dostupniji.

Priča o JGL-u počela je pripremanjem kreme za dječje guze i drugih galenskih pripravaka u miješalici za sladoled u jednoj baraci. Miješalica s elektromotorom, nalik na one kakve se viđaju na gradilištima, godinama je gradila tvrtku, da bi s vremenom, kroz medijske priče, postala svojevrsni simbol tvrtke. U međuvremenu, kako se kompanija razvijala, prodana je, zamijenjena i nadopunjena brojnim suvremenijim uređajima, tako da joj više nitko nije mogao ući u trag. No 2015., kada je otvarano golemo zdanje koje svojim futurističkim oblikom, sastavljenim od članaka nalik na teleskopske, što izlaze jedan iz drugoga, simbolizira ideju prirodnog rasta kakav bi trebao biti u srži svake uspješne firme, neki zaposlenici odlučili su ući u trag legendarnoj miješalici. Imali su sreće, našli su je i obnovili, iznenadili su i dirnuli osnivače JGL-a, Ivu Usmianija i Zdravka Saršona, a stroj je konačno svoje mjesto našao među eksponatima u izložbenom koridoru koji predstavlja povijest razvoja kompanije i vremeplov lansiranja raznih proizvoda (na slici gore).

Rastu im tržišni udjeli

Povijest, uspjehe, ali i probleme kompanije, u suncem okupanoj prozračnoj zgradi velikih prozora, nekolicini okupljenih novinara u petak je predstavila neočekivano nepretenciozna i skromna Marina Pulišić, članica Upravnog odbora tvrtke i jedna od prvih članica kompanije (slika gore), zajedno s kolegicama Mašom Safundžić Kučuk, direktoricom istraživanja i razvoja, te Deom Demić, voditeljicom korporativnih komunikacija.

Danas, kaže Pulišić, u JGL Grupi imaju ukupno 945 zaposlenih u Hrvatskoj i u svijetu, a prosječna neto plaća hrvatskih zaposlenika je oko 10.000 kuna. Osoblje koje radi u Hrvatskoj u velikoj većini od oko 70 posto čine visokoobrazovani, a udio žena je gotovo 80 posto. Od osnutka do danas tvrtka je rasla s vrlo visokim prosječnim stopama od 22 posto.

Ova je godina za JGL Grupu bila vrlo dobra. U prvih šest mjeseci realizirala je 349,3 milijuna kuna prihoda, započela je prodaju na 17 novih tržišta, lansirala je 28 novih proizvoda i realizirala 12 projekata u vlastitom razvoju. S ukupnim prihodima od oko 500 milijuna kuna, u 10 mjeseci 2018. ostvarili su rast od oko 20 posto u odnosu na 2017.

Sa Sveučilištem u Rijeci i znanstvenicima imaju odličnu suradnju, a u istraživanja i razvoj ulažu oko 6 posto ukupnih prihoda.

Poznati brendovi

Posebno popularni proizvodi su im sprej za nos Meralys, kapi za oči Vizol te iznad svih paleta proizvoda za nos na bazi morske vode Aqua Maris. Prema sadašnjim projekcijama, kaže Pulišić, do kraja godine očekuju da će obilježiti prodaju 155-milijuntog komada Aqua Marisa od kada je počela njegova proizvodnja 1999. godine.

Pulišić s posebnim ponosom govori o kapima za nos Meralys koje, kako tvrdi, snažno i pouzdano otklanjaju simptome prehlade i curenja nosa. Njihovi aktivni sastojci sužavaju krvne žile i smanjuju natečenost sluznice, dok morska voda sluznicu opskrbljuje oligoelementima i regenerira njezine prirodne mehanizme čišćenja. Proizvod je bez konzervansa čime je osigurana sigurnost upotrebe.

„Naše je tržište jako otvoreno i imamo snažnu konkurenciju u svakom segmentu. Često se uspoređujemo sa slovenskim proizvođačima. Njihove pozicije na domicilnom tržištu su značajno bolje od naših, njihovi proizvodi su, gotovo u pravilu, prvi izbor slovenskih kupaca i potrošača“, ističe Pulišić, podsjećajući da su Slovenci generalno skloniji paziti da kupuju domaće proizvode, osobito ako su konkurentni cijenom.

Eko imidž

JGL posebne napore ulaže u ekološku prepoznatljivost i održivost koja je dio njihova logotipa. Primjerice, iz više generičkih lijekova nastoje ukloniti konzervanse koji bi kod osjetljivijih ljudi mogli uzrokovati alergije. To postižu raznim rješenjima među kojima je i napredna tehnologija Bag-on-Valve kakva se koristi u liniji proizvoda od morske vode Aqua Maris. Sadržaj je sterilan, što se osigurava strogim režimom rada u sterilnim uvjetima, zbog kojih su i nama, tijekom posjeta, od glave do pete preko odjeće navučene posebne kute i maske.

„Standardi čistoće vrlo su visoki, a kontrola je vrlo stroga“, tumači nam vodič.

„Bilo bi dovoljno da procuri samo jedna snimka na kojoj netko ulazi u pogon bez odgovarajuće zaštite, da se na duže zaustavi rad, što bi stvorilo goleme gubitke“, dodao je.

U nekim dijelovima pogona maske za disanje mijenjaju se i po tri puta na dan, a ruke u rukavicama prskaju se svako malo sredstvima za dezinfekciju, praktički za svaku intervenciju u liniji proizvodnje. Temeljito sterilizirani sadržaj, koji se ne smije pokvariti i po više mjeseci od otvaranja spremnika, smješten je u posebnoj vrećici koja je pod pritiskom dušika izvana tako da ni u jednom trenutku ne dolazi do miješanja tvari.

Ponosni su i na činjenicu da je postojeća zgrada s uredima, proizvodnim pogonima i skladištima s kapacitetom za 5.000 paleta uređena po najvišim standardima energetske učinkovitosti, kakvih se ne bi posramio ni zeleni Google, a trenutno grade jednu opremljenu solarnim pločama.

Zaposlenici se iz jednog dijela Pharma Valleya, koji se proteže na gotovo 100.000 četvornih metara, u drugi, koji se nalazi na suprotnoj strani riječke magistrale, prevoze biciklima kroz pothodnik ispod ceste.

„Ideja je bila da nam za to ne trebaju auti, no nismo bili sigurni kako će zaposlenici prihvatiti bicikle. Odlično je ispalo. Štoviše mnogi tih nekoliko stotina metara idu pješice“, pojasnila je Pulišić.

Ponosno nam pokazuju i najsuvremenije automate i robote koji prepoznaju nepravilnosti u proizvodu ili pak prebacuju kutije na palete i palete u skladište

Glavni problemi

Najveća tržišta JGL-a nalaze se u bivšim zemljama Sovjetskog saveza, posebno u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu. To je, tumači Pulišić, jedan od razloga zbog kojih su osjetljivi na volatilnost tečaja rublja. Cijena proizvoda u Rusiji ne smije se mijenjati, a ako vrijednost rublja značajnije padne, prihodi se drastično smanjuju te ponekad čak nastaju gubici. S druge strane, trenutno cijena nafte bilježi trend rasta što bi moglo pozitivno utjecati na njihova glavna tržišta.

Zbog problema volatilnosti lokalnih valuta nastoje se što snažnije proširiti na stabilnija tržišta, osobito europsko i azijsko. Pokušali su i u SAD-u, mogli su i krenuti, no zaključili su da je ondje vrlo teško i skupo oduprijeti se napadima konkurencije. Iako su za naše pojmove velika tvrtka, za svjetske su maleni, a veličina, koja podrazumijeva i brojnost proizvoda i količine proizvodnje svakog od njih, garancija je nižih cijena i, prirodno, konkurentnosti. To je, ističe, jedan od ključnih razloga zbog kojih velike farmaceutske kompanije kupuju manje i pretvaraju se u prave svjetske divove. I oni dobivaju ponude, no isto tako i sami nastoje kupiti druge.

Na pitanje koji im je najveći problem u samoj Hrvatskoj, Pulišić spremno odgovara isto ono što se uobičajeno čuje od svakog hrvatskog poduzetnika – cijena rada.

„Davanja državi previše su velika, što podrazumijeva da je rad vrlo skup.“

Za kraj poručuje kako se nada da će njihov uspjeh, koji su ostvarili više unatoč nego zahvaljujući sustavu, biti pozitivan poticaj za druge u Hrvatskoj, osobito u njihovoj Rijeci, koja je slijedom raznih nepovoljnih političkih i gospodarskih okolnosti od lučkog i industrijskog predvodnika pretvorena u grad koji stagnira.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrebački Q Software otvorio ured u New Yorku

21.02.2019.

Zagrebačka IT tvrtka Q Software, jedna od najbrže rastućih IT kompanija u Europi prema Deloitteu, od početka ove godine posluje i na novoj lokaciji

Hrvati razvijaju cyber-oružje za borbu protiv hakera. O čemu se točno radi?

18.02.2019.

Radimo cyber-oružje kojim se mogu služiti sigurnosni stručnjaci kako bi otkrili ranjivosti u aplikacijama, popravili ih i spriječili zloupotrebe. Maliciozni hakeri ne miruju, vrlo su inovativni, uporni i povezani. I oni izrađuju i koriste alate kako bi ol

Novi ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila vrijedan 71,8 milijuna kuna

06.02.2019.

Ovim dodatnim ugovorom tvrtka će nastaviti proizvodni ritam od dva vagona dnevno, po prvi puta postignut u prosincu prošle godine.

Filip Ljubić objašnjava zašto ne očekuje pomoć države njegovom brzorastućem Q Softwareu

05.02.2019.

Krenuli smo prije četiri do pet godina pomalo sanjarski: idemo okupiti najbolje developere u Hrvatskoj na jedno mjesto i onda ćemo mi skupa s tim ljudima stvoriti velike stvari. Čak smo u početku i unajmili prekrasan stan u centru Zagreba, opremili ga kao

Hrvatski proizvođači putem Spara izvezli proizvode u vrijednosti 68 milijuna eura

17.01.2019.

Veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spara prošle su godine izvezli proizvode u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, i to u Austriju, Mađarsku, Sloveniju

Tag cloud

 1. 1856 članka imaju tag hrvatska
 2. 1880 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1195 članka imaju tag izvoz
 5. 808 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 937 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 889 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 858 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 532 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 324 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi