Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Srp 2017

POČELI SMO U GARAŽI, A SADA RADIMO ZA DISNEY I MICROSOFT

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Matija Boltižar  

POČELI SMO U GARAŽI, A SADA RADIMO ZA DISNEY I MICROSOFT

Darian Škarica na glavu stavlja Microsoftove naočale vrijedne 25.000 kuna i kažiprstom tapka po zraku.

Pokraj njega je laptop na kojem se prikazuje sve što on vidi, točnije jedan veliki konferencijski stol. Nakon još nekoliko udaraca u prazno povlači prst prema stolu i na ekranu laptopa se pojavljuje mala balerina. Još jedan potez prstom i ona počinje plesati dok u pozadini svira glazba. Ja balerinu na stolu ne vidim, ali on da, u naočalama mu nastaje jedan novi svijet.

Vrli novi svijet

Ovako u praksi izgleda miješana realnost, spoj u kojem digitalno kreirani predmeti iz virtualnog svijeta postaju dio realnosti. U uredu smo u zagrebačkoj Filipovićevoj ulici, a čovjek koji je “oživio” balerinu je Darian Škarica, osnivač prvog hrvatskog studija za miješanu realnost DivIT-a, Delta Reality.

- Bavimo se zapravo s tri realnosti: proširenom, virtualnom i odnedavno miješanom - kaže Škarica te odmah objašnjava svaku od njih. U proširenoj realnosti digitalni predmeti postaju u stvarnom vremenu dio realnog svijeta, primjerice kada iz mobitela putem aplikacije izlaze mali likovi. Virtualna stvarnost potpuno je teleportiranje osobe u digitalni svijet i na tom principu su sada napravljene brojne videoigre. I zadnja te najnovija je miješana realnost, trenutak kada digitalni svijet savršeno odgovara u stvarnom svijetu.

3D modeli

Osim balerine, Škarica je u stvarni svijet donio i hrvača koji napreže mišiće, psa koji laje te kućicu s mlinom koji se vrti. Sve ove stavke mogu se nositi po sobi, povećati ili umanjiti, čime je moguće opremiti cijelu sobu novim predmetima a da se u njoj zapravo ne nalazi ništa. Kako bi se to omogućilo, potrebni su sati programiranja, projektiranja i 3D modeliranja, a za jedan projekt ekipi DivIT-a treba dva do tri mjeseca. Lakše im je otkako ih je 10 u timu, ali na početku su bili samo Darian i njegov brat Vedran.

- Prije sam radio na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje sam predavao te bio asistent na njihovu jednom projektu. Iako sam podučavao o novim tehnologijama, nisam imao priliku raditi s njima, a kako sam uistinu veliki zaljubljenik u nove medije, nisam vidio drugi način nego da osnujem vlastitu tvrtku - kaže Škarica. Temelje su postavili prije šest godina, ali u početku je malo tko u Hrvatskoj znao za “drugu” realnost, dok u svijetu nisu još bili prepoznati. Radili su poslove koji bi im došli, većinom interaktivne zidove, sve dok nisu napravili svoj prvi oblik proširene realnosti za jednu hrvatsku komercijalnu televiziju. Bili su lokalni izbori, a u informativnoj emisiji su se oko voditelja pojavili grafikoni koji su pokazivali statistike kandidata zajedno s njihovim fotografijama.

- Tada je to bila velika stvar, a danas je to svima normalno vidjeti na televiziji. Nakon toga se čulo za nas i krenuli su sve veći i veći poslovi - napominje Škarica. Danas surađuju s više od 50 različitih tvrtki, a na popisu se nalaze i velike tvrtke poput Microsofta, Samsunga te Disneyja.

S Disneyjem su surađivali na promociji filma “Čuvari galaksije”, gdje su napravili virtualnu simulaciju u kojoj su građani mogli plesati s malim Grootom, likom iz filma. Za Microsoft su, pak, napravili edukativni proizvod miješane realnosti namijenjen za liječnike, ali i same pacijente. Pomoću njega liječnici kroz naočale mogu samo pogledom na pacijenta znati koja je krvna grupa ili povijest njegovih bolesti, dok se korisniku u slučaju nesreće pojavi medicinski stručnjak koji ga vodi kroz postupak reanimacije.
Pištolji i roboti

U svojoj kolekciji imaju široku lepezu vlastitih proizvoda, od kojih je svaki vezan uz drugu realnost. Tu su videoigre u kojima igrač uroni u budućnost te pištoljima puca po malim letećim robotima, kao i virtualne šetnje po Plitvičkim jezerima te simulacije crtanja u virtualnom svijetu. Imaju osam svojih virtualnih proizvoda, a svi su nastali na katu kuće u prostoriji sa zelenim zidom, mnogo žarulja i jednim super naprednim računalom.

- Drugačiji smo od ostalih tvrtki zato što mi proizvodimo svoje proizvode te radimo po narudžbi za druge tvrtke. Druge tvrtke samo iznajmljuju svoje tehnološke uređaje za virtualnu stvarnost ili proizvode simulacije za svoje videoigre, ali mi radimo baš sve - rekao je Škarica.

Igre i seks

Njihov tip posla još je u povojima u Hrvatskoj, ali Škarica objašnjava kako je on u svijetu postao dio obavezne opreme. Virtualna ili miješana realnost može se koristiti u edukativne svrhe, ali i za zabavu. Primjerice, miješana realnost koristi se u arhitekturi za projektiranje zgrade ili u strojarstvu kako bi se inženjeri učili radu na teškim strojevima.

- Siemens je proveo istraživanje u kojem je jednim zaposlenicima dao video u kojem se objašnjava rad na stroju, a drugima program miješane stvarnosti gdje su sami radili na stroju pred sobom. Ovi drugi su bili znatno uspješniji - ističe Škarica. Ipak, mnogo veća primjena je u svijetu zabave i u pornografiji.

- Postoji program gdje vam virtualna žena ulazi kroz vrata u prostoriju u kojoj se nalazite - kaže kroz smijeh Škarica. Njihov posao je budućnost. AR se sada može vidjeti samo kroz posebne naočale od Microsofta, ali Škarica predviđa da će za četiri godine takve naočale biti dio našeg života.

- Zamislite normalne sunčane naočale s kojima možete vidjeti raspored tramvaja, igrati u vlaku neku videoigru s prijateljima ili čak projektirati zgradu. To je budućnost koja nam je sve bliže, i mi ćemo biti dio te budućnosti- zaključio je Škarica.


Komentari članka

Vezani članci

Od beskućnika do milijunaša: Izbjeglica iz Albanije ostvario američki san

21.08.2017.

Armir Harris, njegova majka i sestra, u SAD su iz Albanije prebjegli ’90-ih. Zbog građanskog rata koji je buknuo u njegovoj zemlji, zatražili su i dobili politički azil. Nisu imali ništa, osim kofera i oko 2 tisuće dolara u džepu.

Poslovna inteligencija: Nakon podružnice u Londonu otvorena i tvrtka u Austriji

15.08.2017.

Otvaranje tvrtke u Beču predstavlja logičan korak u praćenju naše strategije i otvaranju prema novim tržištima. Želimo biti u mogućnosti da postojećim, ali i novim klijentima s tog područja ponudimo najviši stupanj izvrsnosti u pripremi, vođenju i realiza

Pametna klupa postavljena i u Dubaiju, iste večeri dobili hitnu narudžbu za još pet komada

14.08.2017.

Tvrtka u vlasništvu tek 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša i dalje radi odličan posao. Njegove pametne klupe Steora svoje su mjesto našle i u Dubaiju

Iz Walesa je došao u Osijek i zaposlio se kao programer

11.08.2017.

Nicholas Johns-Davies (20) planirao je prvo turistički posjet, ali želio je iskušati nešto novo i ubrzo se zaposlio u IT tvrtki Mladi Velšanin planirao je turistički posjet Hrvatskoj

TOP 100 hrvatskih IT tvrtki prema neto dobiti

01.08.2017.

Ukupna dobit domaćih IT tvrtki na nivou prošle poslovne godine bila je 860,218 milijuna kuna uz rast od čak 21,29 posto. Očekivano, to je najveći ostvareni godišnji rast u posljednje četiri promatrane poslovne godine

Tag cloud

 1. 1643 članka imaju tag hrvatska
 2. 1678 članka imaju tag turizam
 3. 1458 članka imaju tag financije
 4. 1085 članka imaju tag izvoz
 5. 690 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 888 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 856 članka imaju tag trgovina
 8. 603 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 875 članka imaju tag EU
 10. 683 članka imaju tag investicije
 11. 808 članka imaju tag industrija
 12. 778 članka imaju tag ict
 13. 727 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 698 članka imaju tag svijet
 16. 528 članka imaju tag maloprodaja
 17. 494 članka imaju tag marketing
 18. 459 članka imaju tag krediti
 19. 444 članka imaju tag tehnologija
 20. 281 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 414 članka imaju tag dzs
 23. 364 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 364 članka imaju tag hnb
 25. 377 članka imaju tag obrazovanje
 26. 330 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 290 članka imaju tag hgk
 29. 266 članka imaju tag poduzetnici
 30. 287 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 31. 328 članka imaju tag energetika
 32. 267 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 264 članka imaju tag investicija
 36. 263 članka imaju tag eu fondovi
 37. 260 članka imaju tag agrokor
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja