Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Srp 2017

POČELI SMO U GARAŽI, A SADA RADIMO ZA DISNEY I MICROSOFT

Izvor: www.jutarnji.hr · Autor: Matija Boltižar  

POČELI SMO U GARAŽI, A SADA RADIMO ZA DISNEY I MICROSOFT

Darian Škarica na glavu stavlja Microsoftove naočale vrijedne 25.000 kuna i kažiprstom tapka po zraku.

Pokraj njega je laptop na kojem se prikazuje sve što on vidi, točnije jedan veliki konferencijski stol. Nakon još nekoliko udaraca u prazno povlači prst prema stolu i na ekranu laptopa se pojavljuje mala balerina. Još jedan potez prstom i ona počinje plesati dok u pozadini svira glazba. Ja balerinu na stolu ne vidim, ali on da, u naočalama mu nastaje jedan novi svijet.

Vrli novi svijet

Ovako u praksi izgleda miješana realnost, spoj u kojem digitalno kreirani predmeti iz virtualnog svijeta postaju dio realnosti. U uredu smo u zagrebačkoj Filipovićevoj ulici, a čovjek koji je “oživio” balerinu je Darian Škarica, osnivač prvog hrvatskog studija za miješanu realnost DivIT-a, Delta Reality.

- Bavimo se zapravo s tri realnosti: proširenom, virtualnom i odnedavno miješanom - kaže Škarica te odmah objašnjava svaku od njih. U proširenoj realnosti digitalni predmeti postaju u stvarnom vremenu dio realnog svijeta, primjerice kada iz mobitela putem aplikacije izlaze mali likovi. Virtualna stvarnost potpuno je teleportiranje osobe u digitalni svijet i na tom principu su sada napravljene brojne videoigre. I zadnja te najnovija je miješana realnost, trenutak kada digitalni svijet savršeno odgovara u stvarnom svijetu.

3D modeli

Osim balerine, Škarica je u stvarni svijet donio i hrvača koji napreže mišiće, psa koji laje te kućicu s mlinom koji se vrti. Sve ove stavke mogu se nositi po sobi, povećati ili umanjiti, čime je moguće opremiti cijelu sobu novim predmetima a da se u njoj zapravo ne nalazi ništa. Kako bi se to omogućilo, potrebni su sati programiranja, projektiranja i 3D modeliranja, a za jedan projekt ekipi DivIT-a treba dva do tri mjeseca. Lakše im je otkako ih je 10 u timu, ali na početku su bili samo Darian i njegov brat Vedran.

- Prije sam radio na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje sam predavao te bio asistent na njihovu jednom projektu. Iako sam podučavao o novim tehnologijama, nisam imao priliku raditi s njima, a kako sam uistinu veliki zaljubljenik u nove medije, nisam vidio drugi način nego da osnujem vlastitu tvrtku - kaže Škarica. Temelje su postavili prije šest godina, ali u početku je malo tko u Hrvatskoj znao za “drugu” realnost, dok u svijetu nisu još bili prepoznati. Radili su poslove koji bi im došli, većinom interaktivne zidove, sve dok nisu napravili svoj prvi oblik proširene realnosti za jednu hrvatsku komercijalnu televiziju. Bili su lokalni izbori, a u informativnoj emisiji su se oko voditelja pojavili grafikoni koji su pokazivali statistike kandidata zajedno s njihovim fotografijama.

- Tada je to bila velika stvar, a danas je to svima normalno vidjeti na televiziji. Nakon toga se čulo za nas i krenuli su sve veći i veći poslovi - napominje Škarica. Danas surađuju s više od 50 različitih tvrtki, a na popisu se nalaze i velike tvrtke poput Microsofta, Samsunga te Disneyja.

S Disneyjem su surađivali na promociji filma “Čuvari galaksije”, gdje su napravili virtualnu simulaciju u kojoj su građani mogli plesati s malim Grootom, likom iz filma. Za Microsoft su, pak, napravili edukativni proizvod miješane realnosti namijenjen za liječnike, ali i same pacijente. Pomoću njega liječnici kroz naočale mogu samo pogledom na pacijenta znati koja je krvna grupa ili povijest njegovih bolesti, dok se korisniku u slučaju nesreće pojavi medicinski stručnjak koji ga vodi kroz postupak reanimacije.
Pištolji i roboti

U svojoj kolekciji imaju široku lepezu vlastitih proizvoda, od kojih je svaki vezan uz drugu realnost. Tu su videoigre u kojima igrač uroni u budućnost te pištoljima puca po malim letećim robotima, kao i virtualne šetnje po Plitvičkim jezerima te simulacije crtanja u virtualnom svijetu. Imaju osam svojih virtualnih proizvoda, a svi su nastali na katu kuće u prostoriji sa zelenim zidom, mnogo žarulja i jednim super naprednim računalom.

- Drugačiji smo od ostalih tvrtki zato što mi proizvodimo svoje proizvode te radimo po narudžbi za druge tvrtke. Druge tvrtke samo iznajmljuju svoje tehnološke uređaje za virtualnu stvarnost ili proizvode simulacije za svoje videoigre, ali mi radimo baš sve - rekao je Škarica.

Igre i seks

Njihov tip posla još je u povojima u Hrvatskoj, ali Škarica objašnjava kako je on u svijetu postao dio obavezne opreme. Virtualna ili miješana realnost može se koristiti u edukativne svrhe, ali i za zabavu. Primjerice, miješana realnost koristi se u arhitekturi za projektiranje zgrade ili u strojarstvu kako bi se inženjeri učili radu na teškim strojevima.

- Siemens je proveo istraživanje u kojem je jednim zaposlenicima dao video u kojem se objašnjava rad na stroju, a drugima program miješane stvarnosti gdje su sami radili na stroju pred sobom. Ovi drugi su bili znatno uspješniji - ističe Škarica. Ipak, mnogo veća primjena je u svijetu zabave i u pornografiji.

- Postoji program gdje vam virtualna žena ulazi kroz vrata u prostoriju u kojoj se nalazite - kaže kroz smijeh Škarica. Njihov posao je budućnost. AR se sada može vidjeti samo kroz posebne naočale od Microsofta, ali Škarica predviđa da će za četiri godine takve naočale biti dio našeg života.

- Zamislite normalne sunčane naočale s kojima možete vidjeti raspored tramvaja, igrati u vlaku neku videoigru s prijateljima ili čak projektirati zgradu. To je budućnost koja nam je sve bliže, i mi ćemo biti dio te budućnosti- zaključio je Škarica.


Komentari članka

Vezani članci

Branson o srži biznisa, definiciji poduzetnika, skorašnjem letu u svemir i temeljnom dohotku

12.10.2017.

Danas ga nazivaju kumom poduzetništva, na što on kaže da ta riječ nije postojala kada je on započinjao svoje prve poslovne pothvate i u dobi od 16 godina osnovao Student Magazine.

ALAN SUMINA, VLASNIK NANOBITA 'U 9 godine prihod nam je skočio 57 milijuna kuna. Evo kako smo uspjeli'

09.10.2017.

100% prihoda nam dolazi izvana i oni su lani iznosili 57 milijuna kuna, što je rast od 20 posto u odnosu na 2015. Mjesečno imamo tri milijuna korisnika, dok ukupno imamo oko 60 milijuna preuzimanja.

Pronalazim posao za Hrvate. Ovo je minimalna plaća koja se nudi

02.10.2017.

Njegov mladi tim odlučio se povezati s kineskim tvrtkama kako bi im pomogao pronaći radnu snagu. U tu su svrhu na Facebooku osnovali stranicu pod nazivom “Pronađi posao u Kini”

Combisov softver iFlight nakon Hrvatske i regije ostvario uspjeh i u Kazahstanu

02.10.2017.

iFlight je inovativno IT rješenje za zrakoplovstvo koje objedinjuje sustave za upravljanje sigurnošću i kvalitetom kod zračnih operatora kao što su zrakoplovne kompanije ili zračne luke

Na trčanju se može zaraditi i mjerenjem vremena

29.09.2017.

Nezadovoljstvo kvalitetom mjerenja vremena na natjecanjima rekreativnih trkača taj je poduzetnik pretvorio u posao. Odustao je od karijere u banci i prije tri godine osnovao tvrtku Stotinka

Tag cloud

 1. 1666 članka imaju tag hrvatska
 2. 1704 članka imaju tag turizam
 3. 1470 članka imaju tag financije
 4. 1107 članka imaju tag izvoz
 5. 702 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 897 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 861 članka imaju tag trgovina
 8. 611 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 880 članka imaju tag EU
 10. 691 članka imaju tag investicije
 11. 811 članka imaju tag industrija
 12. 791 članka imaju tag ict
 13. 728 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 715 članka imaju tag svijet
 16. 530 članka imaju tag maloprodaja
 17. 498 članka imaju tag marketing
 18. 462 članka imaju tag krediti
 19. 448 članka imaju tag tehnologija
 20. 285 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 372 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 415 članka imaju tag dzs
 24. 366 članka imaju tag hnb
 25. 380 članka imaju tag obrazovanje
 26. 331 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 291 članka imaju tag hgk
 29. 298 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 333 članka imaju tag energetika
 32. 271 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 277 članka imaju tag agrokor
 36. 268 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja