Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Svi 2009

Pet javnih tvrtki duguje čak 6 milijarda kuna

Izvor: www.tportal.hr · Autor: tportal.hr  

Pet javnih tvrtki duguje čak 6 milijarda kuna

Situacija je posebno dramatična u Ini, čiji su neplaćeni računi dosegnuli tri milijarde kuna, te HEP-u koji ima oko dvije milijarde kuna neplaćenih dospjelih obveza. Ukupni iznos neplaćenih računa u državi prva tri mjeseca dosegnuo je 15,5 milijardi kuna
Premijer Ivo Sanader pozabavit će se sve većim problemom nelikvidnosti u gospodarstvu početkom lipnja, za kada je predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca obećao sastanak na tu temu. Sve dulji rokovi plaćanja računa ili potpuni zastoj u plaćanju obveza natjerali su poslodavce da rješenje pokušaju pronaći u razgovorima s premijerom, a on im je, kako doznajemo, obećao da će se naći kad završi drugi krug lokalnih izbora, piše Novi list

Iznos neplaćenih računa u državi sve više raste, pa su tako u prva tri mjeseca dosegnuli 15,5 milijardi kuna, ali poslodavačku udrugu posebno brine to što pet velikih javnih poduzeća – Ina, HEP, HŽ, HAC i HC ne plaćaju svoje obveze na vrijeme. Od Vlade žele čuti što namjerava učiniti kako bi te kompanije počele plaćati svoje obveze prema dobavljačima i izvođačima u roku od 60 dana, kako je to predviđeno antirecesijskim mjerama, jer bi to značilo da onda i manje tvrtke mogu svoje obveze platiti na vrijeme.

Vjeruje u bolje sutra - Damir Polančec
Poslodavci neslužbeno otkrivaju kako su izračunali da su neplaćene, a dospjele obveze tih pet poduzeća dosegnule milijardu eura, no naši izvori iz Vlade tvrde da je taj iznos manji, makar je prešao šest milijardi kuna. I jedni i drugi ističu kako je situacija posebno dramatična kad su u pitanju Ina i HEP, a slažu se i da Ina prednjači.

Priznao je to i potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji vjeruje da će se situacija popraviti nakon što te dvije tvrtke dobiju kredite do kraja lipnja.

No, o tome koliko tih pet javnih poduzeća pojedinačno duguju i kome, te koliko duguju državi, rijetki žele službeno govoriti. Iz Ministarstva financija upućuju na uprave društva, a kad je riječ o neplaćenim porezima i doprinosima pozivaju se na poreznu tajnu.

Na pitanje kolike su njihove dospjele neplaćene obveze iz Ine nisu odgovorili konkretno nego su nas uputili na podatke o kratkoročnim obvezama iz svog financijskog izvješća, u kojem stoji da su njihove obveze prema dobavljačima krajem ožujka bile 3,5 milijarde kuna, a prema državnom proračunu 1,4 milijarde kuna.

No, koliko je tih obveza već dospjelo, a koje će na naplatu stići uskoro iz Ine nisu pojasnili. Neslužbeno pak doznajemo da su Inini neplaćeni računi dosegnuli tri milijarde kuna, od čega su dvije prema dobavljačima, a milijarda kuna prema državnom proračunu.

Što se tiče HEP iz te tvrtke ni nakon pet dana nisu odgovorili ništa o svojim obvezama prema partnerima, a neslužbeno se doznaje da je situacija u HEP-u nešto bolja nego u Ini, odnosno da ta tvrtka ima oko dvije milijarde kuna neplaćenih dospjelih obveza.

Hrvatske autoceste također nisu otkrile koliki su njihovi problemi s plaćanjem, ali se u resornom Ministarstvu prometa neslužbeno doznaje da ta tvrtka svojim izvođačima duguje oko pola milijarde kuna, te da je nakon podizanja kredita početkom godine uspjela doći na nulu i platiti svoje dospjele obveze, ali da sada to čini nešto sporije jer se usporio i dotok novca iz proračuna.

U HAC-u nisu spremni govoriti o svojim obvezama
S obzirom da Ina duguje državi za poreze, odnosno trošarine, u što ulazi i naknada od 60 lipa za autoceste po litri goriva, ne čudi ni zastoj u plaćanju kada je u pitanju HAC. Sporija naplata poreza od Ine, utječe i na Hrvatske ceste, koje također imaju pravo na naknadu od prodaje goriva u istom iznosu kao i HAC.

U Hrvatskim cestama nisu spremni govoriti o svojim obvezama, ali se neslužbeno doznaje da su njihove obveze manje od onih u HAC-u te da iznose nekoliko stotina milijuna kuna.

Iako su sve spomenute tvrtke, osim Ine, u stopostotnom vlasništvu države, jedini detaljan odgovor dobili smo iz Hrvatski željeznica. U toj kompaniji otkrivaju da su trenutna ukupna dugovanja društava HŽ Holdinga prema dobavljačima oko 690 milijuna kuna, te da je od tog iznosa na naplatu već dospjelo oko 370 milijuna kuna.

Istovremeno od kupaca potražuju oko 300 milijuna kuna, od čega je na naplatu dospjelo 195 milijuna kuna. – U prva tri mjeseca 2009. godine dobavljačima se plaćalo prosječno u roku od 119 dana, a ugovoreni rokovi plaćanja su prosječno 90 dana, poručuju iz HŽ-a, uz objašnjenje da društva iz njihovog Holdinga svoje obveze podmiruju sukladno priljevu sredstava ostvarenih prijevozom putnika i robe i doznakama iz državnog proračuna

– Razlozi dužih rokova plaćanja od ugovorenih su otežana naplata potraživanja od kupaca transportnih usluga te usporena dinamika doznake sredstava iz državnog proračuna, otkrivaju iz HŽ-a.

HŽ najviše duguje svojim najvećim dobavljačima, primjerice, Ini, Dalekovodu, IGH-u, Končaru, Đuri Đakoviću. I taj podatak govori o tome kako se već stvorio začarani krug dugovanja, jer dok HŽ duguje primjerice Ini, ona duguje državnom proračunu, koji pak sporije prebacuje sredstva na račun HŽ-a ili HAC-a i HC-a koji onda duguju svojim dobavljačima i izvođačima radova.

Na kraju novac najsporije dolazi do najmanjih poduzeća u tom lancu, a mnoga od njih koja zapošljavaju po desetak radnika i godinama uspješno posluju na kraju može uništiti nemogućnost da naplate dva ili tri milijuna kuna za obavljene poslove.


Komentari članka

Vezani članci

Nove tarife poduzetnicima poskupljuju struju 20-30%

21.03.2019.

Primjena novih tarifnih stavki za kategoriju poduzetništva kreće s početkom travnj

Na A3 zarada gotovo milijardu kuna

07.01.2019.

Rekorder po naplaćenoj cestarini u kolovozu bila je autocesta A6 s prihodima od 155,7 mil. kuna

U Rafineriji Sisak može raditi najviše 120 ljudi, ovo je razlog zbog kojeg je Ina ne želi potpuno ugasiti

24.12.2018.

Ina je u srijedu objavila poslovni plan za 2019. godinu u sklopu kojeg se prerada sirove nafte seli iz Rafinerije Sisak u Rijeku, dok bi u onoj sisačkoj, u kojoj radi oko 500 ljudi, trebao ostati industrijski centar s drugim djelatnostima. Predrag Sekulić

Totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom

05.12.2018.

Povuklo se već sedam opskrbljivača: evo što je u pozadini i kako će se to odraziti na potrošače

Ovo su najprofitabilnije tvrtke u državi: Ina zaradila gotovo kao cijeli turizam, Tommy skočio na drugo mjesto u Hrvatskoj u svojoj branši

05.12.2018.

Inina lanjska neto dobit iznosila je 1,42 milijarde kuna, dok su poduzetnici u hotelijerstvu i ugostiteljstvu zaradili 1,47 milijardi kuna. Turizam je prošle godine tom zaradom šesta djelatnost u zemlji, nakon trgovine, prerađivačke industrije, opskrbe el

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1203 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 944 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 901 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 864 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija