Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Pro 2018

Ovu supermodernu vinariju u Kutjevu nazivaju svemirskim brodom. Pogledajte zašto

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Ovu supermodernu vinariju u Kutjevu nazivaju svemirskim brodom. Pogledajte zašto

SUPERMODERNA vinarija Galić, koja je početkom studenoga otvorena u samom središtu Kutjeva, mogla bi biti točka preokreta u turističkom razvoju tog dijela Slavonije.

Zlatna dolina, kako su još Rimljani nazivali požešku kotlinu koja je i središte proizvodnje graševine, možda je jedno od turistički najzapostavljenijih krajeva u Hrvatskoj. No poduzetnik Josip Galić odlučio je to promijeniti i na temeljima obiteljske tradicije proizvodnje vina, napraviti vinariju kako bi se na neki način odužio svom kraju.

"Bilo bi isplativije da sam ovo napravio u Istri ili Dalmaciji, ali htio sam da bude ovdje"

“Prije otprilike tri godine odlučili smo se za ovu lokaciju, u središtu Kutjeva. Ja sam iz ovih krajeva i htio sam da nešto ostane iza mene, za povijest. Odlučio sam napraviti ovu vinariju. To bi bilo daleko isplativije da je napravljeno u Istri ili Dalmaciji, ali htio sam da bude baš ovdje. Projekt je radio studio 'Dva arhitekta', Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić. Radi se o našim nagrađivanim arhitektima s kojima sam radio i neke druge projekte pa sam odlučio s njima napraviti i ovu vinariju”, kaže Galić.

Kontinentalni turizam se u nekim drugim zemljama, poput susjedne Mađarske, razvija oko vinarija. One su nositelji turističke ponude, a takvu perspektivu ima i Kutjevo koje je poznato po graševini - sorti na kojoj se temelji više od polovine proizvodnje vina u Hrvatskoj.

U neposrednoj blizini vinarije Galić nalazi se i dvorac Kutjevo Agram grupe, koji još nije otvoren za javnost - koristi se za korporativne potrebe, no to bi se u dogledno vrijeme moglo promijeniti. Također, na ovom području su još neke poznate vinarije, što sve pruža potencijal za međusobnu suradnju i pretvaranje tog kraja u vrlo zanimljivu turističku destinaciju.

"Slavonija je zapostavljena, ali nadam se da će biti bolje"

“Polako se diže ovaj kraj. Mi smo napravili ovu vinariju, PPK Kutjevo ulaže u novu opremu. Tu su i drugi vinari poput Krauthakera, Adžića, ima jako puno dobrih imena. Ova naša vinarija je sad perjanica i računamo da će se razviti kontinentalni turizam. Kad netko posjeti našu vinariju i ostane recimo tri dana, sigurno neće biti tri dana samo kod nas u vinariji. Bit će jedan dan kod nas, drugi dan drugdje i tako se stvara destinacija. Mogli smo i do sada napraviti puno više, Slavonija je zanemarena i zapostavljena, ali ja se nadam da se to da popraviti”, kaže Galić.

Galićeva ideja je da ostanu manja vinarija koja će se prije svega baviti kvalitetom vina.

“Imamo 60 hektara vinograda, 370 tisuća loza, ove godine smo imali 500 tisuća kilograma grožđa, odnosno 300 tisuća litara vina. Mi smo onako manja boutique priča. Nismo baš skroz mala vinarija, nismo ni srednja, ali smo malo veći od male i mislimo takvi i ostati. Idemo na kvalitetu od srednjih prema višim cijenama, ali mislimo ostati manja vinarija.

Što se tiče trenutne prodaje, oko osam posto plasiramo van, u inozemstvo, a cilj nam je 18 posto, dok je ostatak prodaje u Hrvatskoj. Krajnji cilj nam je dosegnuti 333 tisuće litara i ne ići dalje. Želimo razvijati turizam i gastronomiju te dizati kvalitetu vina”, kaže Galić.

Za uspjeh su najvažniji ljudi

Iako imaju “svemirsku” vinariju, Galić ističe da su za uspjeh ipak najvažniji ljudi.

“Našu vinariju - od arhitekture do opreme - neki su nazvali svemirskim brodom. Nama je to već postalo normalno, mi to svaki dan gledamo, ali kada netko dođe, ostane iznenađen. Što se tiče opreme, jest 'svemirski brod', ali prije svega ističemo da bez ljudi, bez enologije, i da imaš svu opremu svijeta, badava ti je to. Na čelu vinarije Galić je Andrej Markulin, a glavni enolog je Slaven Jeličić. Andrej je matematičar i sve preračunava u novac, a Slaven je umjetnik i njemu nije bitan novac, nego mu je važno da napravi najbolje vino. Ja sam vizionar čije vizije oni pretvaraju u stvarnost. Tu su, naravno, i ostali djelatnici vinarije i vinograda kojih je sada ukupno 38. Prošle godine kupili smo Stupničke dvore, to je bivši Zdjelarević, tamo radimo jednu turističku priču s hotelom i restoranom. Jedna od mojih firmi drži i Akademiju Graševine, to je restoran u Venju, četiri kilometara odavde, odnosno od centra Kutjeva, tako da se nakon degustacije tamo može otići jesti i prespavati”, kaže Galić.


Komentari članka

Vezani članci

Pevec gradi centar u Vukovaru vrijedan 35 milijuna kuna, otvorit će 50 novih radnih mjesta

17.01.2019.

Trgovački lanac Pevec najavio je u srijedu da kreće u izgradnju novog prodajnog centra u Vukovaru, investiciju koja se u prvoj fazi izgradnje procjenjuje na 35 milijuna kuna, a centar bi trebao biti otvoren u zadnjem tromjesečju ove godine i u njemu će bi

Zagorje postalo omiljena destinacija po dolascima i noćenjima

16.01.2019.

Krapinsko-zagorska županija među vodećim je kontinentalnim županijama po broju turističkih dolazaka i noćenja, čime se nastavlja višegodišnji trend porasta tih pokazatelja, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Krapinskim Toplicama.

Valamar Riviera: Još 120 milijuna kuna za uređenje kapaciteta na Rabu

15.01.2019.

U ovoj godini ukupna ulaganja u Valamarovim odredištima dosegnut će 793 milijuna kuna, a investicijski projekti usredotočeni su na repozicioniranje portfelja. Valamar Riviera tako će zaokružiti trogodišnji investicijski ciklus vrijedan više od dvije milij

Zakon o vinu donosi veliko rasterećenje od 33 posto

08.01.2019.

Ukida se naknada za kontrolu stavljanja vina u promet, a taj se novac vraća sektoru

Francuzi na površini malo većoj od Hvara okreću milijarde na luksuznim mjehurićima

04.01.2019.

Francuski vinogradari i vinarije godišnje proizvedu tristotinjak milijuna butelja šampanjca čija vrijednost doseže iznos od gotovo pet milijardi eura, s time da je proizvodnja podijeljena između najpoznatijih imena okrenutih izvozu i manjih nezavisnih vin

Tag cloud

 1. 1844 članka imaju tag hrvatska
 2. 1867 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 795 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 803 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 880 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 527 članka imaju tag marketing
 18. 455 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 340 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast