Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Pro 2018

Ovo je čovjek koji je obišao cijelu zemlju kako bi djecu podučavao robotiku

Izvor: www.index.hr · Autor: M.Repecki  

Ovo je čovjek koji je obišao cijelu zemlju kako bi djecu podučavao robotiku

JEDNA od ključnih osoba pokreta Croatian Makers, zahvaljujući kojem su deseci tisuća djece dobili priliku učiti uz pomoć najsuvremenijih edukacijskih tehnologija i svrstati se uz bok školaraca iz najrazvijenijih zemalja poput Danske ili Singapura, jest Vlado Lendvaj, informatičar iz Popovače.

Lendvaj je 14 godina bio profesor u srednjoj školi u Ivanić Gradu, gdje je predavao matematiku i informatiku. Uvijek je bio daleko ispred sustava javnog školstva u kojem je radio, zbog čega ga je na kraju i morao napustiti kako bi se mogao nastaviti razvijati u svojoj struci.

"Ministarstvo nije imalo sluha za stvari koje sam radio, pa sam napustio posao u školi"

“Završio sam matematiku na PMF-u i još me moja bivša nastavnica, čim je doznala da sam na kraju studija, pozvala da dođem raditi u školu, tako da sam prvih 14 godina radnog iskustva dobio u školi koju sam pohađao kao učenik. Predavao sam matematiku i informatiku, bio sam i voditelj informatičke učionice te se bavio sa svim stvarima oko informatike. Spojili smo školu na Carnet još 1996. godine. Napravio sam mrežu računala u svim razredima. Učenici su pred više od 15 godina na hodniku imali računala da za vrijeme odmora mogu ići na internet. Moji učenici su kao srednjoškolci u to doba držali svoje Linux servere spojene na internet, imali su web server, e-mail server i komunikacijske servere koji su prije 15-ak godina bili interesantni. Već tada smo radili stvari o kojima se sada tek razmišlja da se uvedu”, kaže Lendvaj.

Posao u školi odlučio je napustiti kada je vidio da ministarstvo nema sluha za stvari koje je radio.

“Kada sam razgovarao s ljudima u ministarstvu i Carnetu da nam se pomogne, da još više razvijamo te stvari i da se to proširi na druge škole, rekli su da oni nisu zainteresirani za to da nam pomognu jer imamo sve što oni planiraju u sljedećih dvadeset godina. Rekli su da se oni žele koncentrirati na druge stvari i zato sam morao otići iz školstva da bih mogao napredovati u struci”, kaže Lendvaj.

Obišao je cijelu Hrvatsku kako bi i djeca u najmanjim mjestima dobila modernu edukaciju

S Nenadom Bakićem povezao se na početku stvaranja Croatian Makersa i kreirali su robotičko natjecanje, u koje su se kasnije uključile brojne škole iz gotovo cijele zemlje. Održao je bezbrojne radionice programiranja kroz koje su prošle stotine nastavnika i tisuće djece, a kroz projekt STEM autom obilazi cijelu zemlju kako bi i u najmanjim mjestima djeca dobila priliku upoznati se s modernim tehnologijama.

“Nenad je prije otprilike četiri godine objavio na svom blogu da je nabavio nešto opreme za škole i sve ostale koji rade s djecom i da je voljan to podijeliti. Ja sam mu se javio i rekao da mi u Popovači (Robotičko-informatički klub Popovača op.a.) već takve stvari radimo, ali da nam uvijek nedostaje opreme. Pozvao nas je da dođemo kod njega doma, došli smo i dobili smo opremu. Bili smo prvi koji smo u pokretu Croatian Makers dobili opremu. Već tada, kad smo se prvi put susreli, razgovarali smo kako tu opremu iskoristiti da se ne podijeli i ostane po ormarima, nego da se osmisli način kako s time raditi, u obliku natjecanja koje bi bilo edukativno, a ne kompetitivno. Kompetitivnost bi bila sporedna. Tražili smo dugo vremena, skoro dvije godine, na čemu bi se to natjecanje moglo temeljiti. Bila je hrpetina kineskih raznih robotića koji su bili jeftini, ali nedovoljno kvalitetni. Bilo je i drugih robota koji su bili kvalitetni, ali preskupi da bi se postigla masovnost. Onda sam 2015. našao mBotove i poslao Nenadu poruku - to je to. Nenad je među rijetkim ljudima koji je u stanju shvatiti kada im se tako nešto kaže i objasni. Shvatio je i prihvatio i tako je krenulo. Mislim da smo Nenad, Paolo Zenzerović, naš šef operacija i ja postigli nekakvu sinergiju zbog koje smo uspjeli sve to postići s Croatian Makersima”, kaže Lendvaj.

Ne čudi i da ima uspješnu djecu - sve troje su bili državni prvaci u programiranju, a gimnazijalac Dorijan je i prvi učenik u Hrvatskoj koji ima medalje iz sva četiri STEM područja.

“Vilim, najstariji sin, student je prve godine FER-a, mlađ sin Dorijan je prvi razred XV. gimnazije u Zagrebu (MIOC), a kći Dora je 7. razred. Svi su oni bili državni prvaci u programiranju. Oni su u sve to ušli kroz igru. To je ono što naše školstvo i većina školskih sustava nisu svjesni, da sve stvari koje se trebaju naučiti se mogu zapakirati na puno zanimljiviji način - posve iste stvari - ali će onda čovjeku biti lakše učiti, stvorit će sinapse. Kao igra je to lakše nego u obliku nekih crno-bijelih slova i brojeva na papiru: zapamti to, ponovi i potrudi se da čim prije zaboraviš, da bi mogao učiti sljedeće”, kaže Lendvaj.

Problemi školstva: Svu djecu prisiljava se da rade iste stvari, a ne valja ni sustav ocjenjivanja

Što se tiče hrvatskog školstva, kaže da bi se ključni i duboki problemi koji postoje mogli riješiti bez prevelikih financijskih ulaganja. Smatra da je glavni problem školstva to što se svu djecu prisiljava da rade iste stvari, bez obzira na interese i sposobnosti.

“U hrvatskom školstvu postoje duboki problemi koji bi se mogli riješiti bez gotovo ikakvih ulaganja. Jedan od problema je taj da se prisiljava svu djecu da rade gotovo iste stvari. Postoje načini kako se to može riješiti. Primjerice, uvođenjem austrijskog i njemačkog sustava, u kojima se djeca podijele na A, B i C grupe i onda se bave onime što je na njihovu nivou. U ovom današnjem školstvu sva djeca su zakinuta jer potpuno različitih interesa i sposobnosti dođu u isti razred. Najslabiji su zakinuti jer ono o čemu se većinu vremena govori oni ne razumiju. Najbolji su zakinuti jer je ono o čemu se većinu vremena govori je njima dosadno, a ona većina prosječnih je isto zakinuta jer puno vremena nastavnici trebaju potrošiti da pomognu najslabijima, pa onda dio vremena moraju potrošiti da rade s naprednijima. Na kraju u takvom sustavu nitko ne dobije ono što treba. Također, potrebna je promjena paradigme da djeca prema dobi idu u iste razrede i slušaju isto gradivo. Puno više moglo bi se organizirati prema njihovim sposobnostima i interesima, poput izvannastavnih aktivnosti, u kojima oni ne bi dobivali ocjene za to čime se bave, ali bi se mogle formirati grupice onih koji se žele time baviti, kao što su danas glazbeni zborovi u kojima mogu sudjelovati svi, od 5. do 8 razreda, u jednoj grupi. Također se tako mogu okupiti i informatičari jer nije nužno da oni budu samo iz jedne generacije u grupi. Učenicima treba dati više takvih aktivnosti, a manje onog što je u redovnoj nastavi”, kaže Lendvaj.

Drugi veliki problem je, kaže Lendvaj, i sustav ocjenjivanja koji stvara sukobe između učenika i roditelja s jedne strane i nastavnika s druge strane.

“Problem je i ocjenjivanje. Previše energije se troši na sporedne stvari i na kraju se sve svede na to da svi imaju petice i imamo puno frustracija, a nismo dobili brojku koja bi stvarno bila iskoristiva i koja bi nešto govorila o razini znanja. Jako puno bi se napravilo kada bi se iz nekih predmeta ocjene potpuno izbacile, a iz onih u kojima ministarstvo i agencije misle da su potrebne neka naprave nekoliko jednakih testova kroz nekoliko godina koje će poslati svim školama i neka se učenici tako ocjenjuju. Tako bi se posve promijenio odnos učenika, roditelja i nastavnika jer bi postali suradnici. Vidimo sada i u ovim protestima da je nastalo ratno stanje između nastavnika, roditelja i učenika, iako uopće nema potrebe za time jer se može jednostavno organizirati školstvo u kojem bi oni bili suradnici i imali bi isti cilj. Njima bi onda bio cilj da u suradnji postignu što bolje rezultate na tim testovima, a ne da ratuju”, zaključuje Lendvaj.


Komentari članka

Vezani članci

OSA – Obrazovanjem do SAmoinicijative: Predavanje dr. Harmena Jousme i završetak 2. ciklusa edukacije Voditelj EU projekata

20.03.2019.

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, dr. Harmen Jousma, doktor znanosti iz područja farmacije, nedavno umirovljeni predavač na Fakultetu matematike i društvenih znanosti Sveučilišta Leiden, Nizozemska (Faculty of Mathema

Većina prekvalificiranih za kuhare i slastičare oni su s visokom stručnom spremom, a posao nađu dok kažeš 'keks'

11.03.2019.

Slastičarstvo za mene nije samo posao, ja ga živim. Za svaki posao bitno je da uz znanje, upornost i talent uključite i srce, kaže Kvesić.

Stipendiraju učenike da bi kasnije imali vozače

18.02.2019.

Nedostatak radnika u mnogim sektorima prisilio je poslodavce da stipendijama osiguraju radnu snagu. S pet je učenika riječke Prometne škole stipendijski ugovor potpisala građevinska tvrtka iz Krka.

Škole moraju biti most između učenika i potreba turizma

14.02.2019.

Strukovna zanimanja ne promoviraju se dovoljno i smatraju se manje vrijednima. Svatko tko se danas odluči za strukovnu školu mora u tome vidjeti perspektivnost

Ovako izgleda danska budućnost. Pogledajte njihovu školu

17.01.2019.

U školi Hellerup uopće ne postoje klasične razredne prostorije, nego samo prostori za učenje u kojima su učenici potpuno neovisni. Mogu čak i sami donijeti uređaje na kojima žele raditi i prepušteno im je na volju i povjerenje u kojim dijelovima škole će

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 943 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija