Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Lis 2019

Ovih 7 hrvatskih tvrtki su među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: poslovni.hr  

Ovih 7 hrvatskih tvrtki su među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe sudjelovale su tvrtke iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

U glavnoj kategoriji natječaja (Technology Fast 50), među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki ove godine se plasiralo po prvi put čak 37 novih tvrtki te je postalo posve jasno kako je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih tvrtki koje oblikuju budućnost. Od toga su 4 tvrtke koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu (Rising Stars - posebna kategorija za brzorastuće tvrtke koje još nisu dovoljno zrele da bi bile uvrštene u glavnu kategoriju Fast 50). Ovo također ukazuje na dobro zdravlje tehnološkog sektora u regiji, jer tvrtke koje su pokrenule poslovanje prije samo nekoliko godina ostvarile su značajan rast i postale etablirane brzorastuće tehnološke tvrtke.

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki cijele regije, istaknuo je litvansku tvrtku Voltas IT kao najbrže rastuću sa prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem periodu od 2015. - 2018. od 5.734%. Voltas IT razvio je pristupačan i jednostavan automobilski sustav dijagnostike za vozače te se njihov ubrzani rast i dalje nastavlja jer se svakodnevno 1000 novih korisnika spaja na njihov sustav.

Drugi na ljestvici su prošlogodišnji pobjednici Prusa Research, s.r.o., iz Češke, sa stopom rasta od 4.527%. Ova se tvrtka definitivno etablirala kao jedna od najkonzistentnijih inovativnih kompanija u globalnoj industriji 3D ispisa.

Treće mjesto na ljestvici pripalo je drugoj češkoj tvrtki, BLINDSPOT, osnovanoj 2014. godine koja se bavi razvojem širokog spektra rješenja upotrebom umjetne inteligencije (AI), a četvrto mjesto zauzeo je slovački itrinity, s.r.o., koji pruža SaaS rješenja (Software as a service) za internetske trgovce.

Hrvatska potrošačka platforma za online kupovinu BAZZAR.HR zauzela je izvrsno 5. mjesto sa prosječnom stopom rasta od 2.821%.

Hrvatska

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno sedam tvrtki, od kojih šest tvrtki u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u posebnoj kategoriji Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation).

Hrvatska tvrtka Rimac Automobili dobitnik je u posebne nagrade Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation).
U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se:

BAZZAR.HR na 5. mjestu sa rastom od 2.821 posto, Q na 16. mjestu (927%), Ars Futura d.o.o. na 27. mjestu (685%), AG04 Innovative Solutions d.o.o. na 35. mjestu (551%), Delta Reality na 47. mjestu (449%) te Agrivi d.o.o. na 50. mjestu (432%).

Pobjednik posebne nagrade Najdistruptivnija inovacija, hrvatska tvrtka Rimac Automobili, prva je tvrtka iz Hrvatske koja je pobijedila u ovoj kategoriji. Rimac Automobili sudjeluju u Deloitteovom natječaju već četiri godine, te su uz ovo priznanje i prethodne tri godine ostvarivali plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih.

U glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih tvrtki, kako smo već prethodno naveli, najbolji plasman ostvarila je hrvatska potrošačka platforma za online kupovinu BAZZAR.HR na 5. mjestu, slijede ih Q i Ars Futura, koji su i prethodne godine ostvarili plasman na glavnoj listi, dok su AG04 Innovative Solutions d.o.o., Delta Reality i Agrivi d.o.o. ove godine ostvarili svoj prvi plasman na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih.

Sve o pokretačima tvrtke BAZZAR.HR pročitajte u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika u ponedjeljak, 21.10.2019. godine.

Zemlje

Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz devet zemalja Srednje Europe i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 19 iz Češke, 11 iz Poljske, 6 iz Hrvatske, 5 iz Litve, 3 iz Slovačke i Mađarske te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Estonije.

Posebne kategorije

Tvrtke stare tri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu. Nagrada „Zvijezda u usponu“ dodjeljuje se onim tvrtkama koje su „premlade“ da bi bile uvrštene u izvješće o pedeset najbrže rastućih tvrtki po prihodima, ali koje će se vjerojatno u idućim godinama naći u glavnoj kategoriji među 50 najbrže rastućih.

Na listi Zvijezda u usponu ove godine na prva dva mjesta su fintech tvrtke, prvi je FF Trader iz Češke sa prosječnom stopom rasta od 1.950% a na drugom slovenska tvrtka Borza terjatev, d.o.o. sa rastom od 1296%. Treće mjesto zauzela je slovačka tvrtka Shop Support s.r.o., sa rastom od 1,121%.

Na listi Pet najvećih (The Big 5) su brzo rastuće velike tvrtke, koje se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim tvrtkama uvrštenima u pedeset najbrže rastućih. Ovogodišnji pobjednik kategorije je Prusa Research, s.r.o., koji su zauzeli i drugo mjesto na listi glavne kategorije Fast 50. Slijede estonski pioniri robotike Cleveron AS sa

2016. godine pokrenuli smo nagradu u kategoriji Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation MDI) iz dva glavna razloga. Prvo, željeli smo identificirati i nagraditi tvrtke s najboljim šansama da evoluiraju u buduće tehnološke lidere. I drugo, svojim vrhunskim know-how-om, svježim pristupom poslovanju, dokazanim iskustvom i vlasničkim tehnologijama ove tvrtke mogu postati izvrsni partneri za današnje tržišne lidere.

Od 100 tvrtki koje su se prijavile za ovogodišnju nagradu za MDI, priznanje je dobila hrvatska tvrtka Rimac Autmobili. Ova tvrtka istinska je elektroenergetska tvrtka koja proizvodi električne hiper-automobile i nudi cjelovita tehnološka rješenja svjetskim proizvođačima automobila. Veteran prethodnih natječaja Fast 50-a između 2016. i 2018. godine, Rimac je predstavio svoje najnovije vozilo tijekom godine. C_Two je automobil koji živi s tehnologijom i koji može postići najveću brzinu od 412 km/s.

Dobitnik Nagrade za društvenu inovaciju je poljska Warsaw Genomics, tvrtka koja je razvila tehnologiju za genetičko testiranje i koja čita ljudske gene kako bi utvrdila pogreške odgovorne za mnoge bolesti. Njihovi vlastiti algoritmi suštinska su inovacija tvrtke koja omogućuje testiranje do 20 puta jeftinije od standardnih tehnika. Što proizlazi kako bi se pregled cjelokupne populacije na rizik od raka mogao učiniti financijski održivim.

Pionirski duh u akciji

“Svake je godine jedan od najuzbudljivijih aspekata natječaja Deloitte Technology Fast 50 u Srednjoj Europi to što dobijemo povlašteni uvidu izvanredna mlada društva koja brzo rastu i koja će postati općepoznata imena u budućnosti” istaknuo je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda.

I dodao: “Ove nas je godine osobito obradovalo to što se skoro tri četvrtine (74 %) najuspješnijih društava na ljestvici našlo prvi put, što samo dodatno svjedoči o iznimnoj brzini kojom se poduzeća s najboljim idejama i inovativnim rješenjima mogu razvijati. Velika je čast biti dijelom toga te je zbilja nadahnjujuće vidjeti na djelu visokokvalitetnu inovaciju i predvodnički stav u brojnim poduzećima u Srednjoj Europi.“


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski startup airt predstavio fintech rješenje za banke

21.02.2020.

Hrvatski AI startup airt predstavio je svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Airt su

Zbog karcinoma sam ostao bez šake, sviranja i gejmanja. Sad kroz startup želim pomoći ljudima poput mene

11.02.2020.

Startup Rukoplastika iz zagrebačkog Rudeša izrađuje kompjuterska pomagala za ljude s poteškoćama

Svi koji budu primljeni dobit će do 10.000 eura pa sve do 50.000 eura

03.02.2020.

Sam program povezat će startupe u Hrvatskoj s onima u još deset država srednje, istočne i južne Europe, a uključuje uz mentoriranje i pristup mreži kontakata na međunarodnoj razini i edukaciju.

Hrvatski startup postao službeni mjeritelj posjećenosti internetskih stranica u Britaniji

23.01.2020.

DotMetrics je izvorna hrvatska metodologija koju je razvila tvrtka FistNet skupa s Ipsos Adriom. Riječ je o rješenju koje prikuplja podatke o posjećenosti internetskih stranica tako da bilježi i pohranjuje cjelokupan promet web stranice, povezujući ga s d

Hrvatski startup u Las Vegasu izložio svoj proizvod: 'Privukli smo Amazon i Apple'

13.01.2020.

Najbolji sajam ikad! Ogroman izložbeni prostor, kao nekoliko Zagrebačkih velesajma, a i ogromna je količina proizvoda koju se ovdje može naći. Ne biste vjerovali što sve ljudi ovdje izlažu – dojavili su nam svoje dojmove s lasvegaškog CES-a dečki iz hrvat

Tag cloud

 1. 1970 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1275 članka imaju tag izvoz
 5. 862 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1018 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 859 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 638 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija