Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Stu 2016

'Otvorit će se između 6.500 i 11.500 novih radnih mjesta'

Izvor: www.tportal.hr · Autor: S. S.  

'Otvorit će se između 6.500 i 11.500 novih radnih mjesta'

Zdravko Marić, ministar financija, gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' HTV-a rekao je da će pojačana potrošnja i investicijska aktivnost, koji se očekuju kao prvi efekti porezne reforme, donijeti između 6,5 i 11,5 tisuća novih radnih mjesta, u smislu BDP-a između milijarde i pol i dviju milijardi kuna te između 400 i 800 milijuna kuna poreznih prihoda

14:58 Komentirajući reakcije na svoju podeblju imovinsku karticu, u kojoj je i skupocjeni ručni sat, rekao je da nema ništa protiv imovinskih kartica, ali nije za njihovu estradizaciju i objavu jer može se, primjerice, dogoditi da ga netko napadne i opljačka. On je za to da uvid u imovinske kartice ima neko povjerenstvo, koje će strogo kažnjavati nepravilnosti.

'Netko me možda napadne, zna se da imam na ruci sat. Ja nemam zaštitu niti je tražim. O državnim dužnosnicima objavljivao bih neke druge stvari. Danas sam opušten u vašoj emisiji, mogu se i nasmijati, a tko zna kakav sam ja inače u svom psihičkom stanju? Idemo vidjeti psihoprofil ministra financija - je li on kadar donositi neke odluke? Vidjeli ste kako radim sklekove, znači, vodim računa o tome. Trebamo malo pogledati neke druge elemente, hajdemo gledati životopise, je li netko kvalificiran', rekao je Marić.

'U Agrokoru sigurno ne rade kontra zakona'

14:56 Odgovarajući na pitanje Darija Juričana, autora filma o vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, o prekomjernom crpljenju vode od strane koncesionara Agrokora, odgovorio je da to nije pod ingerencijom Ministarstva financija, iako su iz Ministarstva poljoprivrede poručili da se nadzor obavlja u suradnji s Ministarstvom financija. Suočen s tom reakcijom, Marić je rekao da će stručne službe njegovog ministarstva raditi svoj posao, on je siguran da one to tako rade.

Što se tiče bonova koji se koriste kao sredstvo plaćanja u Konzumu, iako to nije dozvoljeno, Marić je rekao da je on legalist. 'Siguran sam da u Agrokoru, kao najvećoj regionalnoj kompaniji, nikad ne bi dozvolili sebi da rade nešto kontra zakona. Dapače', rekao je Marić.

14:54 Marić nije želio otkriti kolika mu je bila plaća u Agrokoru. Rekao je da između tog posla i dužnosti ministra ima sličnosti. 'Posao je odgovoran, naporan, dosta intenzivan', rekao je. 'Ima nešto u svakom čovjeku što ga pokreće', odgovorio je na pitanje 'što mu bi' da prihvati novi posao za najmanje dvostruko manju plaću. Kazao je da su ga četiri godine rada u Agrokoru strašno obogatile i da je puno naučio. 'Ne slažem se da je ova reforma za korporativni sektor. Ne, imam jake argumente i uvijek sam ih spreman sučeliti', dodao je samoinicijativno Marić.

Povećana izdvajanja za obranu

14:52 Uspoređujući vlastito iskustvo rada u privatnoj korporaciji s državnom upravom, rekao je da mu nije bilo jednostavno donijeti odluku da bude ministar financija. Pohvalio je revne suradnike u Ministarstvu. 'Često čujem da je državna uprava neučinkovita. Ja to ne mogu reći. Nisam neki veliki pametnjaković niti mag da bih mogao nešto napraviti sam. S druge strane, imam vrlo jasnu ideju o tome kako stabilizirati javne financije', rekao je Marić, dodajući da bi on prvo uštedio na kamatama, ali za to je potrebno ispuniti niz drugih elemenata.

14:51 'Rashodnu stranu proračuna treba zauzdati. Ove godine u proračunu smo dirali sve, izuzev mirovina i plaća. Sve je na stolu', rekao je ministar financija, dodajući da se povećanja predviđaju u području obrane.

'Naravno da ćemo predvidjeti određena povećana sredstva, poglavito u elementu obrane. Mislim da u smislu obrane moramo malo pojačati proračun, jer debelo zaostajemo iza tih prosječnih dva posto BDP-a po NATO standardima. Čuli smo sada i na javnoj geopolitičkoj razini vrlo jasne poruke', rekao je Marić.

Stiže godina preokreta

14:49 Iduće godine na naplatu dolazi 27 milijardi kuna duga? 'Godina 2017. u pogledu javnih financija bit će ne samo izazovna godina, nego i godina preokreta: 2016. ne samo da se obistinilo ono što smo govorili u ožujku, nego smo u konačnici i isporučili: deficit ispod svih najavljenih razina, iznad svih očekivanja. Ključ javnih financija u Hrvatskoj je rashodna strana proračuna', naglasio je Marić.

14:45 'Nikad namjera nije bila ukidanje Poreznog USKOK-a', ponovio je Marić, odgovarajući na pitanje o izmještanju tog tijela iz Ministarstva financija u Poreznu upravu. Dodao je da je stvar u depolitizaciji: 'Što ja imam s pojedinačnim istragama? Zašto bih ja kao ministar bio upoznat s tim?' zapitao je Marić. Porezni USKOK će unutar Porezne uprave biti neovisan; neće biti šumova u komunikaciji ni curenja informacija, uvjerava Marić, apelirajući da im se osigura mir za nastavak rada.

14:41 O ukidanju porezne olakšice na kupnju prve nekretnine, rekao je da se ona ukida zbog pravednosti jer dosad olakšica nije vrijedila za novogradnju. Umjesto toga, Vlada uvodi mjeru subvencioniranja kupovine prve nekretnine za nekoliko godina - ovisno o kriterijima poput broja djece. Godišnje će ta mjera državu koštati oko 35 do 40 milijuna kuna, rekao je Marić, naglašavajući da tu mjeru treba promatrati i kroz demografske i gospodarske efekte u smislu jačanja građevinske industrije.

'Hrvati su kreativni'

14:34 Govoreći o masovnim registracijama motornih vozila u Daruvaru, rekao je da su Hrvati kreativni. 'Ništa kontra zakona, ali traže mogućnosti da prođu bolje. Mislim da se ta praksa treba mijenjati', kazao je Marić

14:31 'Sačuvana je progresivnost da onaj koji zarađuje više, plaća najviše poreza', ustvrdio je ministar financija, opovrgavajući da može doći do smanjenja mirovina. 'Osigurali smo da se nikome od umirovljenika ne smanjuje mirovina', naglasio je Marić.

14:28 O povećanju minimalne plaće razgovarat će se na Gospodarsko-socijalnom vijeću, najavio je Marić. Obznanio je da mu je plaća oko 17.000 kuna.

14:25 Koliko će se u prosjeku smanjiti troškovi domaćinstva za režije? Na godišnjoj razini, za 350 do 400 kuna godišnje, odgovorio je ministar financija.

Blagajnici nema tko ga digne plaću

14:21 'Menadžer u Agrokoru s 50.000 kuna plaće dobit će do 5.000 kuna veću plaću, a radnica u Konzumu... Jeste li razmišljali o tome?' pitao je voditelj Aleksandar Stanković. 'Sve smo to razmišljali. Nije jednostavno riješiti svu problematiku kroz sustav poreza na dohodak', odgovorio je Marić. Kako će uvjeriti blagajnicu da je porezna reforma pravedna? 'Teško, ako gledamo samo ta dva dijela, odvojeno', priznao je Marić.

14:17 Sav teret porezne reforme ide isključivo na razinu državnog proračuna, ustvrdio je Marić.

14:11 Zbog smanjenja poreza na dobit i dohodak, očekuje se rupa u proračunu od oko dvije milijarde kuna. Kako će je pokrpati? 'To država može podnijeti', kazao je Marić, dodajući da 2017. očekuju gubitak, ali i da će se dio toga vratiti.

14:05 Ministar Marić ispričao je vic: kada su Japanca upitali koje su mu tri najvažnije stvari, na prvo mjesto stavio je Japan, potom posao, a onda obitelj. Za sebe je rekao da ima dosta bosanske krvi, pa kad je vic 'preveo na bosanski', on priča i o sebi: na prvom mjestu je obitelj, na drugom posao, a na trećem - Japan.

14:01 Marić kaže da njegova obitelj pati više od njega zbog njegova posla. 'Nastojim biti što je moguće više involviran, ali sad je ovakva priroda posla da veći dio tereta pada na suprugu', rekao je Marić


Komentari članka

Vezani članci

Ekonomisti: Oprostom poreza i doprinosa država mora osigurati da kompanije prežive

01.04.2020.

Ako lockdown u Hrvatskoj potraje ‘samo’ do početka lipnja, kako se sada najavljuje iz Vladinih krugova, Hrvatska u ovoj godini može očekivati pad gospodarske aktivnosti između pet i 10 posto, procjene su dijela ekonomskih stručnjaka.

Plenković najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu za idući tjedan

27.03.2020.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade najavio drugi set mjera pomoći gospodarstvu koje bi po njegovim riječima trebale biti predstavljene idući tjedan.

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Porezni stručnjak o mjerama: Zašto konobar vrijedi manje od državnog službenika?

26.03.2020.

Zašto u ovoj krizi nema otpuštanja u državnoj upravi i u nekim drugim dijelovima javnog sektora? Zašto je jedan konobar, jedan zubar ili jedan cvjećar iz privatnog sektora manje vrijedan od bilo kojeg službenika iz državne uprave? Na žalost, zbog izuzetno

Vuk Vuković: Vladine mjere za ekonomiju pokazuju da su potpuno izgubljeni u krizi

24.03.2020.

U novootvorenoj grupi na Facebooku, Inicijativa "Glas Poduzetnika" koja je dala prijedloge vlastitih mjera na temelju mišljenja preko 5000 članova koja je grupa skupila u samo jedan dan, napravljena je mini anketa s pitanjem koliko dugo hrvatske male i sr

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1039 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 13. 982 članka imaju tag EU
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 601 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 274 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija