Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Velj 2019

OGORČENI: Prka Đurašić – Poduzetnike se muze kroz poreze i kažnjava jer pune državnu blagajnu

Izvor: lider.media · Autor: Jozo Knez  

OGORČENI: Prka Đurašić – Poduzetnike se muze kroz poreze i kažnjava jer pune državnu blagajnu

Slijedom tekstova i reakcija koji je pokrenuo intervju Kristine Ercegović, vlasnice Business caféa, javilo nam se još mnoštvo nezadovoljnih poduzetnica i poduzetnika koji imaju osjećaj da se bore s vjetrenjačama.

Jedna od njih je i Anita-Slavica Prka Đurašić, vlasnica i direktorica škole stranih jezika ‘EuroBIZ Centar’ u Zagrebu, koja šestu godinu plovi poduzetničkim vodama. Ona smatra kako je poduzetnička klima u Hrvatskoj ‘loša i nimalo poticajna’, ali da daleko od toga nije ni investicijska klima.

– Mi poduzetnici crpimo snagu i energiju iz nas samih, visoko smo motivirani i imamo samoinicijativu. Međutim, potrebni su nam i vanjski uvjeti, kao što je čvrst pravni okvir, nagrađivanje u obliku smanjenja poreza i doprinosa i društveno priznanje. Umjesto toga, izloženi smo stalnim promjenama zakonske regulative što jako loše utječe na naše poslovanje, izjednačava nas se s onim poduzetnicima koji su nešto pronevjerili, nisu plaćali radnike, ostali dužni porez, te nam se blati tako ugled u javnosti što opet vrlo negativno utječe na našu konkurentnost i poslovanje – smatra vlasnica EuroBIZ-a.

Sve to dovodi do toga da se o poduzetnicima stvara slika lopova, ali lopova kojeg treba dobro izmusti kroz poreze i kazniti ga što radi, zapošljava i puni državnu blagajnu. Stalne promjene zakona koje često imaju retroaktivno djelovanje, te njihova implikacija utječu loše i na poslovanje poduzetnika.

– Osim toga, pozivaju se nezaposleni s burze da uz pomoć poticaja otvaraju svoj biznis, a s druge strane ih dočeka nesigurnost na tržištu, visoki porezi i nefleksibilan Zakon o radu, zbog čega ih većina već u prvoj godini postojanja zatvori. Stječe se tako dojam, da je državi samo važno nezaposlene skinuti sa statistike HZZO-a, te ih gurnuti u rizik samozapošljavanja. A to nije i ne može biti temelj motivacije zbog koje netko kreće u poduzetništvo – govori Anita-Slavica Prka Đurašić.

Javite nam se sa svojim poduzetničkim pričama o ‘mlaćenju mrtvog konja’, o problemima s kojima ste se susreli, ispričajte svoje sudare s birokracijom kako se ne bi ponovili vašim kolegama. Vaša reagiranja očekujemo na našoj adresi elektronske pošte webredakcija@lider.media

– Lošu poduzetničku klimu povećava i činjenica, da se poduzetnike iskorištava i tereti ih se dodatno povećanjima poreza i doprinosa koja očito za cilj imaju samo napuniti državni proračun iz kojeg se onda dijele ta sredstva za krpanje, primjerice neuspješnog poslovanja naših brodogradilišta Uljanik i 3. maj, te za neopravdano velike plaće i prevelik broj radnih mjesta u državnom i javnom sektoru, financirajući time i nabrekli administrativni aparat i tromu birokraciju koja nije na usluzi, nije servilna svojim građanima odnosno poduzetnicima koji ih plaćaju – kaže ona.

Svi poduzetnici u Hrvatskoj imaju skoro iste probleme, pa su zahtjevi koje bi uputili prema vladajućima, mahom isti.

– Mi od naše Vlade želimo da nam bude partner, a ne prepreka u poslovanju. Nadam se da će zahtjevi poduzetnika prema Vladi i ministrima pasti na plodonosno tlo. U tom našem traženju važno je ostati, kao i u biznisu, hladne glave i tražiti ispunjenje zahtjeva kao što to činimo na poslovnim sastancima ili pregovorima s klijentima. Poduzetnici i Vlada moraju biti partneri koji su u dijalogu. Međutim, mnogi su tu koji nisu nikada radili u privatnom sektoru, nemaju ni dana staža u njemu, pa im je zasigurno teško shvatiti te zahtjeve i adekvatnom brzinom i servilnošću odgovoriti na njih. Stoga i u Vladi i kod svih mjerodavnih trebamo partnere koji dolaze iz privatnog sektora, koji su bar neko vrijeme proveli u njemu i koji razumiju naša traženja. Jer ta su traženja i zahtjevi ipak tu za opći boljitak svih nas. I za razvoj gospodarstva, i za privatni sektor, i za zapošljavanje, i za ostanak u Hrvatskoj i za stvaranje budućnosti našoj djeci. Smatram osobno da nas je dovoljno kao kritična masa s konkretnim zahtjevima s kojima tražimo izlaz i ove situacije. Stoga nas se ne može zanemariti – zaključuje Anita-Slavica Prka Đurašić.

Kako bi se poduzetnička klima popravila, nužno je:
• osluškivati poduzetnike kao generatore gospodarstva
• nagrađivati njihov težak i predan rad smanjenjem poreza i doprinosa
• smanjiti radna mjesta u administrativnom aparatu, te velik dio njih zaposliti u privatnom sektoru gdje trenutno zbog velikog vala iseljavanja manjka radne snage,
• smanjiti i bitno pojednostavniti birokratske procese
• stvoriti čvrst pravni okvir za stabilno poslovanje kojim će se poduprijeti poduzetništvo
• privući investicije i potaknuti strana ulaganja u Hrvatsku
• fleksibilizirati Zakon o radu u skladu s realnim potrebama na tržištu
• rasteretiti rad tako što će se smanjiti progresivno oporezivanje dohotka i socijalnih doprinosa
• potaknuti izvoz uz jaku kunu koja utječe na prihode i poslovanje izvoznika, jer smo malo tržište koje je prinuđeno na izvoz.

Sutra Lider donosi priču Slavice Gerkeš, vlasnice turističke agencije Dominium, te suvlasnice u tvrtki za upravljanje nekretninama Dominatto.


Komentari članka

Vezani članci

Njemački turisti ove godine velika nepoznanica za Hrvatsku

21.02.2019.

Ovo će za hrvatski turizam biti godina izazova i neizvjesnosti, u znaku stalnog preslagivanja tržišta na koje treba reagirati brzo i kvalitetno, kažu poslovni ljudi iz svijeta turizma u Münchenu u srijedu otvorenom turističkom sajmu FREE, najvećem poslovn

Prošle godine plaće porasle 2,8%, očekuje se i daljnji rast

21.02.2019.

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je u prošloj godini 6.242 kune, što je za 257 kuna ili realno 2,8 posto više nego godinu dana prije, a i u ovoj se godini očekuje rast plaća

Želite povući novac iz EU fondova? Spremaju se velike promjene, a neke od njih neće vam se svidjeti

20.02.2019.

Europska komisija predložila je dosta radikalan zaokret u sufinanciranju projekata za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Tako će projekti u manje razvijenim regijama moći dobiti maksimalno 70 posto europskog novca, a do sada su mogli dobiti čak 85 posto

U cijeloj prošloj godini otkaz je u državnoj službi dobio samo jedan zaposlenik

20.02.2019.

Nasuprot brojnim otkazima u privatnim tvrtkama, u cijeloj prošloj godini otkaz je u državnoj službi dobio samo jedan zaposlenik. Razlog je “teška povreda službene dužnosti”.

Hrvati razvijaju cyber-oružje za borbu protiv hakera. O čemu se točno radi?

18.02.2019.

Radimo cyber-oružje kojim se mogu služiti sigurnosni stručnjaci kako bi otkrili ranjivosti u aplikacijama, popravili ih i spriječili zloupotrebe. Maliciozni hakeri ne miruju, vrlo su inovativni, uporni i povezani. I oni izrađuju i koriste alate kako bi ol

Tag cloud

 1. 1856 članka imaju tag hrvatska
 2. 1880 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1195 članka imaju tag izvoz
 5. 808 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 670 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 889 članka imaju tag svijet
 11. 942 članka imaju tag EU
 12. 858 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 477 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 532 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 325 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 324 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi