Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Velj 2019

OGORČENI: Prka Đurašić – Poduzetnike se muze kroz poreze i kažnjava jer pune državnu blagajnu

Izvor: lider.media · Autor: Jozo Knez  

OGORČENI: Prka Đurašić – Poduzetnike se muze kroz poreze i kažnjava jer pune državnu blagajnu

Slijedom tekstova i reakcija koji je pokrenuo intervju Kristine Ercegović, vlasnice Business caféa, javilo nam se još mnoštvo nezadovoljnih poduzetnica i poduzetnika koji imaju osjećaj da se bore s vjetrenjačama.

Jedna od njih je i Anita-Slavica Prka Đurašić, vlasnica i direktorica škole stranih jezika ‘EuroBIZ Centar’ u Zagrebu, koja šestu godinu plovi poduzetničkim vodama. Ona smatra kako je poduzetnička klima u Hrvatskoj ‘loša i nimalo poticajna’, ali da daleko od toga nije ni investicijska klima.

– Mi poduzetnici crpimo snagu i energiju iz nas samih, visoko smo motivirani i imamo samoinicijativu. Međutim, potrebni su nam i vanjski uvjeti, kao što je čvrst pravni okvir, nagrađivanje u obliku smanjenja poreza i doprinosa i društveno priznanje. Umjesto toga, izloženi smo stalnim promjenama zakonske regulative što jako loše utječe na naše poslovanje, izjednačava nas se s onim poduzetnicima koji su nešto pronevjerili, nisu plaćali radnike, ostali dužni porez, te nam se blati tako ugled u javnosti što opet vrlo negativno utječe na našu konkurentnost i poslovanje – smatra vlasnica EuroBIZ-a.

Sve to dovodi do toga da se o poduzetnicima stvara slika lopova, ali lopova kojeg treba dobro izmusti kroz poreze i kazniti ga što radi, zapošljava i puni državnu blagajnu. Stalne promjene zakona koje često imaju retroaktivno djelovanje, te njihova implikacija utječu loše i na poslovanje poduzetnika.

– Osim toga, pozivaju se nezaposleni s burze da uz pomoć poticaja otvaraju svoj biznis, a s druge strane ih dočeka nesigurnost na tržištu, visoki porezi i nefleksibilan Zakon o radu, zbog čega ih većina već u prvoj godini postojanja zatvori. Stječe se tako dojam, da je državi samo važno nezaposlene skinuti sa statistike HZZO-a, te ih gurnuti u rizik samozapošljavanja. A to nije i ne može biti temelj motivacije zbog koje netko kreće u poduzetništvo – govori Anita-Slavica Prka Đurašić.

Javite nam se sa svojim poduzetničkim pričama o ‘mlaćenju mrtvog konja’, o problemima s kojima ste se susreli, ispričajte svoje sudare s birokracijom kako se ne bi ponovili vašim kolegama. Vaša reagiranja očekujemo na našoj adresi elektronske pošte webredakcija@lider.media

– Lošu poduzetničku klimu povećava i činjenica, da se poduzetnike iskorištava i tereti ih se dodatno povećanjima poreza i doprinosa koja očito za cilj imaju samo napuniti državni proračun iz kojeg se onda dijele ta sredstva za krpanje, primjerice neuspješnog poslovanja naših brodogradilišta Uljanik i 3. maj, te za neopravdano velike plaće i prevelik broj radnih mjesta u državnom i javnom sektoru, financirajući time i nabrekli administrativni aparat i tromu birokraciju koja nije na usluzi, nije servilna svojim građanima odnosno poduzetnicima koji ih plaćaju – kaže ona.

Svi poduzetnici u Hrvatskoj imaju skoro iste probleme, pa su zahtjevi koje bi uputili prema vladajućima, mahom isti.

– Mi od naše Vlade želimo da nam bude partner, a ne prepreka u poslovanju. Nadam se da će zahtjevi poduzetnika prema Vladi i ministrima pasti na plodonosno tlo. U tom našem traženju važno je ostati, kao i u biznisu, hladne glave i tražiti ispunjenje zahtjeva kao što to činimo na poslovnim sastancima ili pregovorima s klijentima. Poduzetnici i Vlada moraju biti partneri koji su u dijalogu. Međutim, mnogi su tu koji nisu nikada radili u privatnom sektoru, nemaju ni dana staža u njemu, pa im je zasigurno teško shvatiti te zahtjeve i adekvatnom brzinom i servilnošću odgovoriti na njih. Stoga i u Vladi i kod svih mjerodavnih trebamo partnere koji dolaze iz privatnog sektora, koji su bar neko vrijeme proveli u njemu i koji razumiju naša traženja. Jer ta su traženja i zahtjevi ipak tu za opći boljitak svih nas. I za razvoj gospodarstva, i za privatni sektor, i za zapošljavanje, i za ostanak u Hrvatskoj i za stvaranje budućnosti našoj djeci. Smatram osobno da nas je dovoljno kao kritična masa s konkretnim zahtjevima s kojima tražimo izlaz i ove situacije. Stoga nas se ne može zanemariti – zaključuje Anita-Slavica Prka Đurašić.

Kako bi se poduzetnička klima popravila, nužno je:
• osluškivati poduzetnike kao generatore gospodarstva
• nagrađivati njihov težak i predan rad smanjenjem poreza i doprinosa
• smanjiti radna mjesta u administrativnom aparatu, te velik dio njih zaposliti u privatnom sektoru gdje trenutno zbog velikog vala iseljavanja manjka radne snage,
• smanjiti i bitno pojednostavniti birokratske procese
• stvoriti čvrst pravni okvir za stabilno poslovanje kojim će se poduprijeti poduzetništvo
• privući investicije i potaknuti strana ulaganja u Hrvatsku
• fleksibilizirati Zakon o radu u skladu s realnim potrebama na tržištu
• rasteretiti rad tako što će se smanjiti progresivno oporezivanje dohotka i socijalnih doprinosa
• potaknuti izvoz uz jaku kunu koja utječe na prihode i poslovanje izvoznika, jer smo malo tržište koje je prinuđeno na izvoz.

Sutra Lider donosi priču Slavice Gerkeš, vlasnice turističke agencije Dominium, te suvlasnice u tvrtki za upravljanje nekretninama Dominatto.


Komentari članka

Vezani članci

Ovaj hrvatski startup stare tvornice uvodi u 21. stoljeće

16.07.2019.

Trenutno zapošljavaju 20-ak ljudi, a kako se žele širiti, namjeravaju krenuti i u prikupljanje kapitala. Do sada su, kao što smo već spomenuli, uložili oko milijun kuna svog novca, no za udvostručenje broja zaposlenih koje je u planu, trebat će i investit

Loše izvješće MMF-a za Hrvatsku i regiju, predviđa se snažan pad radne snage

16.07.2019.

Smanjenje broja radne snage u sljedeća tri desetljeća moglo bi biti još snažnije te dosegnuti 25 posto, a Zhang napominje da to znači da će radna populacija morati podržavati više nego dvostruko veći broj starijih osoba nego što to trenutno čini.

Za poduzetnike je 2018. godina bila najuspješnija u 17 godina

15.07.2019.

Veliki poduzetnici svojim rezultatima dominiraju u hrvatskom gospodarstvu - prošle godine zapošljavali su 263.465 radnika

Sezona je u isto vrijeme rekordna i katastrofalna. Evo zašto

12.07.2019.

MINISTAR turizma Gari Cappelli neki dan je predstavio turističke rezultate za prvih pola godine prema kojima je naš turizam u porastu, iako cijeli turistički sektor tvrdi da je pravo stanje na terenu lošije nego lani te da su slabije popunjeni i privatni

Kalendari i čestitke s austrijskim motivima nastaju u Slavoniji

08.07.2019.

Zoran Bašić u Trnjanima u prvoj hrvatskoj tvornici za magnet suvenire izvozi u Beč.

Tag cloud

 1. 1920 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 952 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 679 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 503 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija