Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Lip 2017

Oglašavanje postaje konkurent industriji zabave

Izvor: lider.media · Autor: Sandra Babić  

Oglašavanje postaje konkurent industriji zabave

Ako je suditi po potezima najvećih svjetskih oglašivača, posljednji su hit u videosadržaju formati koji se prema trajanju i sadržaju mogu svrstati nekamo između dugometražnih filmova (npr. ‘Lego Movie’) i klasičnih 30-sekundnih spotova. Budući da se mijenjanjem trajanja promijenio i sâm sadržaj, riječ je o pravoj maloj revoluciji u videooglašavanju u kojoj oglašivači preuzimaju ulogu produkcijskih kuća, digitalni mediji kinodvorane, a korisnici taj sadržaj umjesto u novcu plaćaju darovanim minutama svog vremena. Kako je za NewsCred izjavio potpredsjednik globalne doživljajne agencije Brent Turner, danas publika ne želi samo informaciju ili edukaciju nego i novu vrijednost.

– Brišu se granice između iskustva potrošača, prodaje i marketinga, a kupci očekuju da će tijekom cijelog puta, od trenutka kad ga zapaze pa dok ga eventualno ne kupe, imati koristi od brenda – nastavlja Turner čija agencija u posljednje vrijeme dobiva sve više zahtjeva od klijenata da im se osmisli što dulji videosadržaj. Dulji formati, kaže taj marketingaš, B2B i B2C tvrtkama omogućavaju izgradnju dubljeg odnosa s potrošačima. Kako to izgleda u praksi, NewsCred pokušao je obja sniti na primjeru nekoliko vrhunskih brendiranih filmova koji bez obzira na različite sadržaje i namjenu uspijevaju ostvariti svoj cilj – povezati se s potrošačima.

Preciznije ciljanje
OGLAŠIVAČI BI TREBALI dulji video pretvoriti u serijal jer su tako veći izgledi da će zadržati pozornost potrošača. Trebali bi također iskoristiti dijelove sadržaja. Primjerice, ako lik u filmu igra određenu igru, tu igru lansirati na tržište. Ili ako se referira na neku knjigu ili studiju, uključiti ih u svoj promidžbeni paket.

Prvi je na NewsCredovu popisu serijal brenda Chipotle ‘RAD Lands’ čija je prvotna namjena bila obrazovati najmlađe potrošače o zdravoj prehrani. Chipotle je još 2014. lansirao ‘nebrendirani’ videosadržaj u kojemu se na satiričan način bavi uzgojem hrane, no nedugo nakon toga tvrtka se morala suočiti s nizom optužbi zbog sigurnosti svoje hrane, što je izazvalo pad cijena dionica, ali i gubitak priličnoga dijela potrošača. Stoga je imala zadatak oprati svoj imidž i vratiti stari tržišni položaj. U marketinškoj komunikaciji počela je naglašavati važnost zdrave prehrane, obavještavati publiku o tome gdje se i kako uzgajaju namirnice upotrijebljene u njezinoj proizvodnji te promicati ideju o tome da zdrava hrana mora biti dostupna svima. Najmlađim kupcima, onima do deset godina, pripremila je ‘nebrendirani’ serijal ‘RAD Lands’ čiji je kreator jedan od glavnih animatora na popularnoj televiziji Nickelodeon. U šest 20-minutnih epizoda najmlađi prate avanture Kultivatora, elitnoga intergalaktičkog tima klinaca koji se bore za spas životinja i biljaka u cijeloj galaktici. Serijal je dostupan i na iTunesu (prva je epizoda besplatna), a pušta se i u nekim američkim školama zahvaljujući partnerstvu s Discovery Educationom.

U serijalu nema spomena ijednoga Chipotleova proizvoda jer je tvrtkin cilj promijeniti svijest najmlađih o važnosti očuvanja bioraznolikosti i zdravoj prehrani, proizvode reklamira u konvencionalnim kampanjama. I dok Chipotle cilja na najmlađe (buduće vjerne kupce), Marriott je odlučio osvojiti skupinu starijih maloljetnika ili mlađih punoljetnika (engl. young adult), i to na propulzivnom azijskom tržištu. Nakon uspjeha filma ‘Two Bellman’ iz 2015. taj je lanac hotela godinu poslije lansirao 19-minutni nastavak. Ove je godine pak odlučio izbaciti najdulju, 35-minutnu verziju – ‘Two Bellmen Three’. Film, smješten u Seulu, i to u hotelima u vlasništvu lanca, na YouTubeu je pogledan više od devet milijuna puta. Budući da je dostupan i u njegovim hotelskim sobama, gledanost je, tvrde u Marriottu, još veća. Potrošačima, posebno mlađoj publici, navodno se sviđa napeta radnja trilogije, a s obzirom na to da mnogi i požele odsjesti na lokacijama gdje se nalaze imaginarni junaci, tvrtka je skrojila specijalne pakete s tim atraktivnim sobama i apartmanima.

Ulaganje u potrošače
U trendu je produkcija reklamnih videa duljeg formata koji se radnjom, glumačkom ekipom i budžetima ne razlikuju mnogo od holivudskih uradaka. Promjenom trajanja i sadržaja dogodila se prava mala revolucija.

Nije samo Marriott igrao na kartu vizualno atraktivna sadržaja. Korak dalje otišao je brend BMW uloživši ozbiljan budžet u produkciju filma ‘The Escape’ koji ne samo da je vizualno (produkcijski) atraktivan nego okuplja i vrhunsku zvjezdanu glumačku ekipu poput Clivea Owena, Dakote Fanning ili Vere Farmige. To nije prvi BMW-ov izlet u filmske vode. Kompanija posljednjih 15, 16 godina pokušava postati dijelom filmskoga svijeta s pomoću tvrtke BMW Films. I to čini prilično uspješno. Njezina videoserija ‘The Hire’ doživjela je ovacije na kanskome marketinškom festivalu, a publika ju je pogledala više od stotinu milijuna puta (!) na stranici BMWFilms.com. Na krilima tog uspjeha lansirala je ‘The Escape’ sa spomenutom glumačkom ekipom.

Film je na YouTubeu dosad pogledalo gotovo šest milijuna potrošača, što u tvrtki smatraju golemim uspjehom. Toliko je, naime, duša odlučilo darovati šest minuta svojega života BMW-u, i to na vlastitu inicijativu, bez dolara uloženog u PR i plaćene medije. Ipak, BMW je uložio gomilu novca u produkciju, što je, smatraju u NewsCredu, veliki nedostatak kreiranja videa duljih formata, posebno serijala i filmova. Premda je teško izračunati ROI, posebno u vrlo ambicioznim projektima, oni uspijevaju stvoriti neki ‘šušur’, približiti se publici.

– Videa dugih formata ozbiljno su ulaganje za oglašivače, ali i ulaganje u publiku, njihovo vrijeme, fokus i emociju – poručuje Turner s početka priče i nudi nekoliko strategija koje bi oglašivači mogli primijeniti žele li se okušati u svijetu dugih formata. Za početak, pametno bi bilo dulji video pretvoriti u serijal jer su tako veći izgledi da će potrošači uložiti vrijeme u gledanje (malo-pomalo). Nadalje, oglašivači bi trebali znati iskoristiti dijelove sadržaja. Recimo, ako lik u filmu igra određenu igricu, tvrtka bi trebala lansirati tu igricu. Ako se pak lik referira na neku knjigu ili studiju, tvrtka bi ih trebala uključiti u promopaket.

Naravno, oglašivači bi trebali znati iskoristiti i likove iz svojih filmova ili serijala, produljiti njihov životni vijek s pomoću klasičnih medija i marketinške komunikacije. U svakom slučaju, taj je trend pokazatelj da reklame više nisu samo reklame nego dio industrije zabave.


Komentari članka

Vezani članci

Poznati ilustrator otkrit će kako na apsurdnim projektima zarađuje za život

09.02.2018.

Mr. Bingo globalno je poznati ilustrator koji za život zarađuje smišljajući apsurdne projekte poput onoga u kojem je prodavao vlastito prijateljstvo na godinu dana

Na Danima komunikacija govorit će jedna od najuspješnijih žena marketinške industrije

02.02.2018.

Zadovoljna.hr i Dani komunikacija dovode predavačicu koja je poznata po globalnoj kampanji s nezaboravnim, animiranim likovima M&M's bombona

HGK ubire harač od poduzetnika pa njime plaćaju TV reklame koje kažu da je poduzetnicima teško

23.01.2018.

Nejasno je i čemu reklama ako su svi poduzetnici obavezni biti članovi komore, koja ima sve njihove podatke i može im se obratiti direktno i besplatno kad god hoće i kako hoće, umjesto da troši novac na ovakve skupe promocije

Walt Disney za 52,4 milijarde dolara kupio Murdochov 21st Century Fox

15.12.2017.

Ovom prodajom završava više od pola stoljeća medijske ekspanzije vlasnika Foxa - Ruperta Murdocha, koji ima 86 godina.

Poduzetnica iz Osijeka Kristina Kovačević nakon samozapošljavanja preživjela prvu godinu poslovanja

08.12.2017.

Dio potpore bio je izdvojen za doprinose, što mi je uvelike olakšalo sami početak do pronalaska prvih klijenata. Potpora je bila raspoređena i prije nego sam je primila. Na sreću, unaprijed sam znala što mi je neophodno i na što ću je potrošiti, tako da n

Tag cloud

 1. 1726 članka imaju tag hrvatska
 2. 1752 članka imaju tag turizam
 3. 1481 članka imaju tag financije
 4. 1141 članka imaju tag izvoz
 5. 734 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 927 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 884 članka imaju tag trgovina
 8. 623 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 736 članka imaju tag investicije
 10. 898 članka imaju tag EU
 11. 823 članka imaju tag industrija
 12. 809 članka imaju tag ict
 13. 741 članka imaju tag menadžment
 14. 757 članka imaju tag svijet
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 537 članka imaju tag maloprodaja
 17. 505 članka imaju tag marketing
 18. 467 članka imaju tag krediti
 19. 454 članka imaju tag tehnologija
 20. 297 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 419 članka imaju tag dzs
 24. 341 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 384 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 221 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 298 članka imaju tag agrokor
 32. 274 članka imaju tag osijek
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 357 članka imaju tag vlada
 36. 283 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 281 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija