Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ou 2011

Odličan modni dizajn postaje standard

Izvor: www.privredni.hr · Autor: P.V./I.V.  

Odličan modni dizajn postaje standard

Dvije godine nakon rađanja ideje o suradnji hrvatskih modnih dizajnera i domaće tekstilne industrije, pred publikom i kupcima pojavili su se prvi, vrlo atraktivni rezultati. Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je trodnevni sajam mode Fashion.hr industrija, na kojem su predstavljeni kreativni vrhunci šezdesetak domaćih modnih kuća. Posebno mjesto zauzele su kreacije nastale suradnjom šestero renomiranih dizajnera (Ivice Klarića, Zorana Mrvoša, Igora Galaša, Roberta Severa, Ane Marije Ricov i Juraja Zigman) s pet tekstilnih tvornica (to su Arena iz Pule, Rio Rijeka, Marli, Bambi i San Peter). Izložbu odjevnih predmeta, obuće, nakita, torbica i druge kožne galanterije, pratili su okrugli stolovi o raznim elementima modne i tekstilne industrije. Uvečer su bile organizirane modne revije. Snažnije povezivanje kreativaca i domaće tekstilne industrije podržali su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora i Grad Zagreb.

Nosimo hrvatsko
Prvi uspjesi u izradi dobro dizajniranih serija, koje bi trebale postati industrijski standard i izvozni adut, potaknuli su Vinka Filipića, direktora cijelog projekta, da za iduću godinu najavi oblikovanje znaka Hrvatska modna kuća, koji bi bio temelj za akciju Nosimo hrvatsko. Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević ocijenio je da to neće biti lagan zadatak, no uz zajednički trud mogla bi se pronaći niša za hrvatske modne brendove koji bi se prije svega odlikovali kvalitetom izrade. "Ne možemo računati na jeftini rad. Tekstilne radnice dobivaju plaće koje su za trećinu manje od ionako nevelikog prosjeka prerađivačke industrije. Ne mogu se one uspoređivati s još jeftinijim radnicama u Indoneziji. Ali zato kvaliteta i dobar dizajn uvijek mogu naći kupce. Ovo bi mogla biti dobra godina za kretanje u tom smjeru", rekao je Vidošević.

Jedan od kanala za promociju vrhunske mode bit će Cvjetni prolaz, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. "Samo, ondje u lokalima neće biti mjesta jer će ih zauzeti oni što su sjedili na ulici i prosvjedovali, dok sam se ja borio da se taj Cvjetni prolaz oživotvori", rekao je Bandić. Podsjetio je i na manifestaciju Zlatna igla, koja promovira kvalitetne kreacije obrtničkih radionica. Nina Režek-Wilson, profesorica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, smatra da bi Grad mogao dizajnere promovirati isto kao Bruxelles ili Antwerpen. Ondje postoje ulice u kojima su gradske vlasti besplatno dale prostore dizajnerima za izlaganje njihovih kreacija. Uskoro su postali nezaobilazna turistička destinacija.

Omjer dizajna i cijene
Uz marketinške i kreativne prepreke za probijanje do probirljivih kupaca, domaći se dizajneri moraju nositi i s posljedicama ekonomske krize. Prema riječima Silvije Tržec iz Hrvatske obrtničke komore, od 1200 obrtnika registriranih za proizvodnju tekstila i odjevnih predmeta, samo trećina je još aktivna. Pritisnuti su visokim poreznim davanjima, primjerice, PDV-om koji treba platiti na repromaterijal prije nego se proda konačni proizvod. Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK-a, smatra da bi proizvođačima trebalo pomoći smanjivanjem poreza i doprinosa koji opterećuju cijenu rada. Nužan je i uporan rad na promociji domaćne modne industrije, odnosno povezivanje dizajna i marketinga.

Kriza je, s druge strane, bila poticaj za razvoj tvrtke Amadeus, koja je i u lošim vremenima uspjela narasti na 800 zaposlenih. Ključ njihova uspjeha, prema riječima Jagode Divić, direktorice dizajna, bilo je neprestano osluškivanje odjevnih potreba "prosječnog hrvatskog čovjeka". Nakon proizvodnje jeftinih traperica kojima se osvojilo početno mjesto na tržištu, krenulo se u stvaranje brenda, dizajniranje i promoviranje preko pažljivo planiranih marketinških akcija. Dobar omjer dizajna i cijene, model je koji može biti putokaz mnogima za brži izlazak iz krize, zaključeno je na sajmu mode Fashion.hr industrija.


Komentari članka

Vezani članci

Trogir je postao brand

28.11.2019.

Trogir je dobio novi vizualni identitet i cjelovitu strategiju brendiranja. Projekt nazvan "Obilježili majstori" godinu i pol brusilo je više od stotinu ljudi. Tako je dalmatinski biser na Unescovu popisu zaštićene svjetske baštine postao prva destinacija

U Brnaze po vjenčanice hrle cure iz cijele Dalmacije

11.11.2019.

Jer na tom potezu godinama uspješno rade četiri salona vjenčanica, jedno vrijeme bilo ih je čak šest, a i jedini aktualni salon u Trilju vodi vlasnica iz Brnaza. Bilo je salona vjenčanica i u Sinju i još nekim naseljima, ali samo bi se pojavili, trajali n

Kreativna industrija: Najbrže rastući sektor

28.10.2019.

Kulturne i kreativne industrije, u koje među ostalim spadaju filmska industrija, dizajn i arhitektura, jedan su od globalno najbrže rastućih sektora.

Kako je posrnuo jedan od najpoznatijih brendova ženskog donjeg rublja: Propustili su ključnu promjenu u pristupu

06.03.2019.

Najpoznatiji brend ženskog donjeg rublja nije uspio održati korak. Evo zašto.

Nakon izviđačke prošlosti otok Obonjan je postao cjelogodišnji raj za korporacije

04.09.2018.

Otkako je upravljanje destinacijom na 43 koncesijske godine preuzela tvrtka Obonjan Rivijera, iza koje stoje Sound Channel, britanski promotori i organizatori festivala, slovenski turoperator CMT i domaća operativna kompanija Gratiosus, Obonjan je sve zan

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1996 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1264 članka imaju tag izvoz
 5. 859 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1010 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1022 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 611 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 379 članka imaju tag poticaji
 21. 513 članka imaju tag tehnologija
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 365 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg