Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Svi 2020

Od pogona u kući do moderne proizvodnje etablirane kozmetike

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Darko Bičak  

Od pogona u kući do moderne proizvodnje etablirane kozmetike

Obiteljska farmaceutska tvrtka Biovitalis iz Varaždina je uspjela izgraditi svoju poziciju i prepoznatljivost na hrvatskom i okolnim tržištima kao kvalitetan hrvatski proizvođač kozmetike i dodataka prehrani koji poštuje sva pravila struke. Promatrajući isključivo financijske pokazatelje, kažu u Varaždinu, tvrtka Biovitalis se prema stvorenom EBIT-u nalazi među top 10 tvrtki koje su u Hrvatskoj registrirane u djelatnosti Proizvodnja parfema i toaletno-kozmetičkih preparata.

Tvrtka je osnovana 1996. i predstavlja uspješan primjer obiteljskog i ženskog poduzetništva. Direktorica i vlasnica tvrtke, magistra farmacije Ivana Zagorec Kolednjak, 2012. vlasnički je i upravljački preuzela tvrtku od majke koja se umirovila.

“Biovitalis se razvijao postupno i prošao je sve faze razvoja: od proizvodnje u obiteljskoj kući s jednim zaposlenim do etabliranog proizvođača s 15 zaposlenih, gdje se proizvodnja odvija u suvremenom pogonu”, ističe Zagorec Kolednjak. Kad se govori o ulaganjima, tvrtka posjeduje značajno znanje i bogato iskustvo u dijelu pripreme i provedbe projekata koji su ili subvencionirani ili sadrže bespovratnu komponentu. Pojašnjava da je Biovitalis uspješno koristio programe Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, ali i programe EBRD-a koji je upravo Biovitalis odabrao kao primjer dobre prakse.

Novi pogon i rast broja zaposlenih

Posljednji uspješan projekt je rekonstrukcija i dogradnja proizvodno-poslovne zgrade poduzeća Biovitalis s ciljem jačanja konkurentnosti poduzeća na domaćem i stranom tržištu koji je sufinanciran iz EU fonda za regionalni razvoj.

“Provedbom projekta tvrtka je osigurala značajno veće proizvodne kapacitete koji će podržati strateške planove o širenju vlastitog asortimana koji se u Hrvatskoj prodaje isključivo u ljekarnama pod našim brendom, ali i podržati mogućnost širenja na nova strana tržišta”, ističe direktorica varaždinske tvrtke, kojoj je u menadžerskim izazovima velika potpora suprug Stjepan, inače direktor prodaje Biovitalisa, te njihova djeca Dora, Vida, Lada i Adam. Naglašava da je uspješna provedba rezultirala izgrađenim modernim proizvodnim pogonom i novim skladištem kapaciteta 200 paletnih mjesta, nabavljena je suvremena proizvodna oprema, te provedena edukacija zaposlenika.

U Varaždinu posebno ističu da je kao posljedica provedene investicije tvrtka povećala broj zaposlenih. Investicija je financirana sredstvima iz strukturnih fondova, vlastitim učešćem, ali i dugoročnim kreditom Addiko banke.

Glavna djelatnost Biovitalisa je proizvodnja kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda te dodataka prehrani. Proizvodi i prodaje pod brendom Biovitalis, ali se bavi i uslužnom proizvodnjom za poznatog kupca. Portfelj vlastitih brendiranih proizvoda trenutačno broji 38 artikala i kontinuirano se širi.

“Samo tijekom ove godine tržištu ćemo ponuditi sedam novih proizvoda pod vlastitim brendom. Osim na domaćem tržištu, naši proizvodi se prodaju i na tržištima Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Od ukupne prodaje Biovitalis asortimana na izvoz otpada 15% i pozitivno je da udio izvoza raste iz godine u godinu”, kaže Ivana Zagorec Kolednjak.

Ljekarne, specijalizirane trgovine i web

Iako bi im to možda povećalo prodaju, u Biovitalisu se nisu odlučili za plasman proizvoda preko drogerija i trgovačkih lanaca već su se koncentrirali na ljekarne, specijalizirane trgovine i one zdravom hranom. U zadnje vrijeme bilježe značajan rast prodaje preko korporativne web stranice.

“Kontinuiramo pratimo trendove i implementiramo ih u naše prodajne procese, jer morate biti tamo gdje su vaši kupci. To su primarno žene, koje kupuju proizvode za sebe ili svoju obitelj i to najčešće u ljekarni ili online putem pametnih telefona. Za izradu nove mrežne stranice i web trgovine smo također koristili potporu iz strukturnih fondova. Stoga nam i ubuduće fokus ostaje na kvaliteti i djelotvornosti proizvoda i daljnjoj izgradnji pozitivne percepcije brenda Biovitalis”, ističe varaždinska poduzetnica.

Što se tiče konkurencije, kažu da je ona u ljekarničkom lancu iznimno jaka i da se bore s velikim etabliranim brendovima u vlasništvu multinacionalnih i hrvatskih kompanija. No, napominju, kvalitetan i djelotvoran proizvod uspijeva pronaći put do kupca i tu im najviše pomažu zadovoljni potrošači koji ih preporučuju drugima i tako prenose dobar glas o brendu.

Iako mnoge tvrtke imaju problema s osiguranjem dovoljno stručne radne snage, u Biovitalistu ističu da oni slove kao dobar i kvalitetan poslodavac te da se vjerojatno zato nisu dosad susretali s ovim problemom.


Komentari članka

Vezani članci

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

29.06.2020.

U PROTEKLIH dvadesetak godina brojne su hrvatske tvrtke ulagale u Bosni i Hercegovini. No trendovi se sada mijenjaju pa sve više bosanskohercegovačkih tvrtki ulaže u Hrvatsku.

Potraga mlade Brođanke za otiračem završila pokretanjem uspješnog biznisa; sada se diljem Hrvatske i regije otimaju za njezinim jedinstvenim CROtiračima

23.06.2020.

Mlada dizajnerica iz Slavonskog Broda živi i radi u Zagrebu, a svoj talent na originalan način prenosi u novi vid umjetnosti izrađujući personalizirane otirače koji već neko vrijeme osvajaju domaće i kupce iz regije. Mirela Vučić za tportal je ispričala p

Sam napisao EU projekt i dobio sredstva za kupnju mehanizacije i zemljišta

19.06.2020.

Nakon uspješno dobivenih i iskorištenih sredstava za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje u obiteljskom rasadniku tvrtke Agro-Car d.o.o., ali i osiguranja istog, Zvonimir Car razmišlja o prijavi i na druge natječaje Programa ruralnog razvoja.

Dok drugi čekaju strance, domaći gosti u Mlinima spašavaju sezonu: hotelijeri ih mame nižim cijenama smještaja i povoljnim izletima. Svima dobro!

18.06.2020.

– Odlučili smo se na ovo ne znajući kako će tržište reagirati, ali smo htjeli pokušati. Ispalo je kako treba, zato što smo prvi to napravili, a drugi su ostali i dalje zatvoreni. Njima za ovakav proces treba puno više odlučivanja jer su to korporacije, a

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici