Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Ruj 2018

Od male firme u podrumu do makarske tvornice sladoleda

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Od male firme u podrumu do makarske tvornice sladoleda

TVORNICA sladoleda Premis iz Makarske u 26 godina je od male obiteljske tvrtke koja je krenula doslovno iz podruma obiteljske kuće prerasla u ozbiljan pogon s 15 zaposlenih i kapacitetom proizvodnje od dvije tisuće litara sladoleda na sat. Svoj sladoled plasiraju u slastičarnice i kafiće, a kupci su im i bolji hoteli koji žele imati višu kvalitetu sladoleda.

Zoran Premeru, sin osnivača tvrtke koji je danas i voditelj prodaje, kaže da je ideja za ovaj posao došla iz Italije.

''1990. godine moj otac Miroslav Premeru skupa s partnerima otvorio je trgovinu u Makarskoj u kojoj je prodavao talijanske sladolede Raffaelle Magrini. Prilikom posjeta izaslanstva grada prijatelja Roseto degli Abruzzi Makarskoj moj otac zajedno s partnerima upoznao je Raffaellea Magrinija, vlasnika tvornice sladoleda, s kojim je dogovorena suradnja uvoza sladoleda. Dvije godine poslije moj otac se odvojio od partnera i osnovao tvrtku Premis koja je preuzela posao sa sladoledom. Tada je gospodin Magrini predložio da otvorimo vlastitu proizvodnju u podrumu obiteljske kuće ponudivši strojeve, vitrine i kamione na dugoročnu otplatu i kompletnu edukaciju. Uz pomoć talijanskog partnera krenuli smo u proizvodnju sladoleda pokrivajući Makarsku rivijeru. Ideja mog oca bila je da radi zajedno sa svojim sinovima od kuda i dolazi naziv Premis (Premeru Miroslav i sinovi)'', kaže Zoran.

"Išli smo na kvalitetu, a ne na nižu cijenu"

U Premisu su shvatili da se na otvorenom tržištu s većim igračima vrlo teško boriti snižavanjem cijena pa su odlučili ići na kvalitetu - u svojoj ponudi imaju i bezglutenske te veganske sladolede - i ta strategija se pokazala kao pun pogodak.

''Na tržištu je nastala borba s cijenama gdje su se svi trudili biti što jeftiniji kupujući jeftine sirovine. Ubrzo smo shvatili da nam nije pametno ulaziti u tu bitku jer ćemo sigurno izgubiti. Procijenili smo da je bolje ulagati u kvalitetu bez obzira na to što će to rezultirati višim cijenama. U početku je bilo teško, ali sve veći broj kupaca je prepoznao kvalitetu naših sladoleda i tada je počeo naš rast. Danas sladoled proizvodimo od sirovina koje dolaze iz čitavog svijeta, ovisno gdje su najkvalitetnije bez obzira na njihovu cijenu jer smo prepoznali da ima kupaca koji će platiti i duplu cijenu samo da imaju takav proizvod u ponudi. Prvi smo proizvođači bio organic sladoleda u Hrvatskoj te u ponudi imamo i sladolede bez glutena i veganske sladolede'', kaže Zoran.

Glavninu proizvoda plasiraju u slastičarnice, kafiće i hotele, a uskoro bi mogli krenuti i s prodajom u inozemstvo s obzirom na to da se pojavio i interes stranih kupaca.

''Većina naše proizvodnje su sladoledi namijenjeni za HORECA segment te su nam najveći kupci slastičarnice i caffe barovi. Zatim hoteli sa četiri ili pet zvjezdica koji žele ponuditi gostima bolju kvalitetu sladoleda. Za maloprodaju proizvodimo jedino robnu marku za trgovački lanac Tommy pod nazivom Bondi Premium. Naime, Tommy je prepoznao našu kvalitetu i odlučio ponuditi kupcima kvalitetniji proizvod.

Koriste fondove EU za uvođenje novih tehnologija

Ugostiteljske sladolede proizvodimo u četiri vrste pakiranja koja su jedinstvena na tržištu zahvaljujući novim tehnologijama. Svake godine ulažemo u nove tehnologije uz pomoć Ministarstva gospodarstva i Fondova europske unije. Pratimo sva događanja na tržištu i velike svjetske sajmove. Mala smo tvrtka koja se lako prilagođava novim svjetskim trendovima te zbog toga svake godine donosimo novitete na hrvatsko tržište.

Naša ugostiteljska pakiranja napravljena su tako da imate dojam kao da ste ih napravili sami. Koristimo sirovine za zanatsku proizvodnju na strojevima za industrijsku proizvodnju. Na taj način naši kupci ne trebaju skupu tehnologiju i prostor za proizvodnju, a opet imaju drugačiji sladoled.

U posljednjih godinu dana sve veći broj turista prepoznao je naše proizvode i kontaktirao nas vezano za prodaju naših proizvoda u inozemstvu (Dubai, Rim, Varšava...). Najveći problem je u tome što nas kontaktiraju kupci koji bi željeli prodavati naše proizvode krajnjim kupcima, a nemaju logistiku da uskladište veće količine. Sukladno tome još nemamo dogovoren izvoz, ali smo u stalnim pregovorima pa mislim da ćemo uskoro imati nešto konkretno'', kaže Zoran.

Kupcima dajemo i besplatnu edukaciju osoblja

Osim sladoleda, Premis prodaje i opremu za slastičarstvo, ali svojim kupcima pruža i besplatnu edukaciju radnika, što je vrlo značajno u današnjim uvjetnima nedostatka kvalificirane radne snage.

''Kada imate kvalitetan proizvod i opremu, a prilikom prodaje krajnjem kupcu ga prodajete na loš način tada čitav koncept pada u vodu. Ugostitelji se sve više žale na needuciranu radnu snagu i problem pronalaska radnika. Kako bi riješili taj problem u našoj tvornici u Makarskoj napravili smo učionicu koju smo opremili malim strojevima za proizvodnju sladoleda. Naime u našoj ponudi imamo i strojeve, vitrine i sirovine za sladoled pa smo htjeli pokriti i taj segment. Danas našim kupcima nudimo besplatnu edukaciju djelatnika kako proizvoditi sladoled, kako sladoled ukrašavati i održavati uredno i čisto. U budućnosti planiramo učionicu ponuditi i školama koje nemaju tako opremljen prostor. Napravili smo čitav koncept i standard kao treba prodavati naš sladoled te ujedno pripomogli u rješavanju jednog od najvećih problema s kojim se danas suočavamo'', kaže Zoran.


Komentari članka

Vezani članci

Za uzgoj povrća 150 milijuna kuna

25.05.2020.

U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu u cilju povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

22.05.2020.

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Nizozemac u Hrvatskoj otvorio tvrtke, želi usred krize zaposliti puno ljudi

18.05.2020.

"Evo zbog covida će se mnoge kompanije odlučiti da im zaposlenici i nakon epidemije rade od doma. Zašto onda ti ljudi recimo ne bi mogli raditi iz Hrvatske? Hrvatska bi mogla ponuditi neke beneficije strancima da dođu živjeti i raditi iz Hrvatske za stran

Do sada zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri oblika zajma tvrtkama pogođenima koronakrizom

07.05.2020.

Najviše zahtjeva zaprimljeno je za COVID zajam i za ESIF mikro, potom za mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Posjetili smo farmu u Vladislavcima, na kojoj pola posla odrađuje robot; ondje svaka krava ima ime, najproduktivnija je Bobica, mladi i ne pomišljaju na odlazak, a koronakriza ih nije ni takla

03.05.2020.

Ivica Kruljac iz Vladislavaca nedaleko od Osijeka krenuo je u mljekarski posao prije 19 godina. Tada su se još u ranu zoru morali ustajati kako bi pomuzli sve krave. Sada nešto duže spavaju jer je petero radnika na farmi dobilo pomoć - robota. Posjetili s

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2044 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1060 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 887 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija