Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Pro 2008

Novopridošli igrači mijenjat će odnos snaga u specijaliziranoj trgovini

Izvor: www.liderpress.hr · Autor: Matilda Bačelić  

Novopridošli igrači mijenjat će odnos snaga u specijaliziranoj trgovini

Tijekom ove godine u Hrvatsku su stizale kompanije iz zemalja iz kojih dosad nije bilo mnogo ulagača: Grčke, Portugala, Norveške, Poljske... Najvažniji novi igrač je IKEA, koja ipak na zbivanja na hrvatskom tržištu neće još utjecati iduće, već tek od 2010. godine.

Lukoil, IKEA, Teva, Douglas... neka su od novih imena koja su obogatila domaću poslovnu scenu u ovoj godini. Neki su, doduše, tek najavili da će je svojim dolaskom obogatiti i(li) uzdrmati. Iako se na prvi pogled ne čini da će 2008. godina ostati upamćena po cvjetanju gospodarstva, barem kad je riječ o brojnosti novih igrača na tržištu, zbog nekoliko velikih, uglavnom stranih imena dobit će svoje mjesto u antologiji domaće privrede. Od malog tržišta poput hrvatskoga teško je više i očekivati. Veliki i vjerojatno najiščekivaniji novi igrač je švedska IKEA. Iako se spominjalo i odustajanje od investicije zbog znatno povećane naknade za prenamjenu poljoprivrednoga u građevno zemljište koju propisuje novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Dragan Skalušević, regionalni direktor IKEA-e za Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, kaže da ne odustaju od Rugvice jer kad IKEA ulazi na neko tržište to radi kao dugoročni investitor. IKEA je prije mjesec dana najavila početak gradnje prvog centra u bivšoj Jugoslaviji, u Rugvici pokraj Zagreba 2009. godine i njegovo otvaranje 2011.

- Naša odluka o investiranju u otvaranje trgovačkog centra nadomak Zagreba nikad nije bila upitna. Pratit ćemo razvoj događanja u vezi s novim zakonom te kako će njegove moguće izmjene utjecati na naš projekt u trenutku kada zakon bude izglasan - kaže Skalušević. U gradnju centra u Rugvici planirano je ulaganje od 300 milijuna eura, a nakon Zagreba drugi centar trebao bi se otvoriti u Splitu.

Danci brži od Šveđana

IKEA-u bi u otvaranju trgovačkog centra u Hrvatskoj mogao preteći danski retailer namještaja JYSK. Danski trgovac namještaja u vlasništvu Larsa Larsena, koji na godinu ostvaruje promet od 1,9 milijardi funti, u Hrvatskoj planira otvoriti prve prodajne prostore u prvom kvartalu 2009. godine. Plan JYSK-a je otvoriti 20-ak prodajnih mjesta na području cijele Hrvatske do kraja 2010. godine. Ruskom Lukoilu, koji je na hrvatsko tržište ušao u travnju preuzimanjem Europa mila i njegovih devet benzinskih crpki, širenje ne ide sasvim prema planu.

Cilj od stotinjak benzinskih postaja u Hrvatskoj i dalje stoji, no brzina realizacije je upitna.

- Naše investicije nisu upitne, i dalje ostajemo pri planu od sto benzinskih postaja, ali moramo uzeti u obzir globalne financijske uvjete - kaže Nikolaj Ivčikov, direktor Lukoila Hrvatska. Dosad je Lukoil uspio kupiti jednu postaju Sirovina-benza u Kninu i krenuo je u gradnju šest vlastitih benzinskih crpki. Dok ne riješi problem nedostatka terminala na moru, s obzirom na to da je naftni terminal na Dunavu premalen za Lukoilove ambicije, stari igrači na domaćem tržištu ne moraju se previše bojati ruskoga diva.

Poticajan Zakon o golfu

Izraelska Teva u Hrvatsku dolazi preuzimanjem Barra, a time i Plive. S obzirom na to da proces nije službeno okončan ne znaju se Tevine namjere, no Plivina pozicija sve je samo ne sigurna. Prema predviđanjima analitičara, od Teve će u Hrvatsku stizati više loših nego dobrih vijesti - smanjenje proizvodnje (i specijalizacija na neke lijekove) i otpuštanje znatnog broja zaposlenika, a profitirati bi mogao jedino biotehnološki pogon u Novom Marofu.

Jedna od vodećih europskih maloprodajnih korporacija u segmentu kozmetike Douglas Holding AG na hrvatsko je tržište ušla kupivši u rujnu većinski udio u hrvatskom lancu parfumerija Iris. U planovima za budućnost zacrtano je da se u sljedećih pet godina uz dosadašnja 42 Irisova prodajna mjesta otvori još dvadesetak, manje pod brendom Iris, a veće pod brendom Douglas. Prva Douglas Iris parfumerija otvorena je u Splitu, a u 2009. otvorit će se i u drugim hrvatskim gradovima. Prodavši većinski paket Iris parfumerija bivši većinski vlasnik Vladimir Babić na hrvatsko je tržište doveo kompaniju koja posluje u 23 europske zemlje i SAD-u te ostvaruje godišnji promet od oko tri milijarde eura.

Dok jedne investitore tjera Zakon o poljoprivrednom zemljištu, druge potiče Zakon o golfu. Naime, jedan od igrača koji se ove godine snažno etablirao na hrvatskom tržištu je Jupiter Adria, tvrtka u sastavu britansko-švicarske investicijske grupacije Jupiter Investment Management, koja se bavi gradnjom i dugoročnim upravljanjem luksuznim odmaralištima i ostalim turističkim kapacitetima u Hrvatskoj i drugim dijelovima Jugoistočne Europe, a među kojima su bitna stavka golfski tereni. Jupiter Adria osnovana je 2006., s uredima u Londonu, Luzernu i Zagrebu, ali tek se potkraj ove godine službeno predstavila i objavila planove, a jedan od završnih pripremnih radova bilo je dovođenje Ivane Šoljan, bivše članice Uprave HT-a i glavne izvršne direktorice za T-Com, na čelo tvrtke. Aktualni projekti su im dubrovački Vrtovi sunca, projekt gradnje golfskih terena, hotela i vila Markocija u Istri te dovršetak gradnje hotela u nedavno obnovljenoj marini Preko.

Osim Istre i zadarskog područja, Jupiter Adria, koja je u Hrvatsku već uložila 180 milijuna eura, ulaže u projekt turističkog naselja Čepljesi na otoku Šipanu, u golfski projekt Dajla u Novigradu u Istri, a zainteresirana je i za rivijeru Pašmana i Pinat u sklopu projekta Brijuni rivijera, čime bi ukupni iznos ulaganja trebao višestruko narasti. Što se tiče golfskog projekta, novi Zakon o golfu ide im više nego na ruku jer je Vlada, vjerojatno uz ‘podršku’ investitora, zaključila da je golf pitanje od nacionalnog interesa za koje vrijedi prema posebno povoljnim uvjetima ustupiti državno zemljište ili čak izvlastiti privatne vlasnike. Norveška financijska grupacija Verdispar također je u ovoj godini pokrenula dugoročni investicijski ciklus u Hrvatskoj. Otvorenje centra Lumini, vrijednog 45 milijuna eura, planirano je za prvi kvartal 2010. Drugi njen projekt je poslovno-hotelski kompleks Ozonia u Zagrebu. U Verdisparu kažu da u 2009. godini planiraju razvoj projekata koje su počeli i onih u fazi pripreme te da kriza neće negativno utjecati na zacrtane planove zbog konzervativne politike ulaganja. - Razdoblje koje je pred nama pružiti će i nove poslovne mogućnosti koje želimo dočekati spremni - kaže Vilijana Belas iz Verdispara.

Portugalci u Meritor Mediji

Grčka financijska institucija Marfin Investment Group u Hrvatsku je ušla kupnjom udjela u Sunce Koncernu, jedne od vodećih hrvatskih turističkih grupacija u vlasništvu Jake Andabaka. Potkraj godine poznati talijanski maloprodajni lanac Upim otvorio je u Zagrebu svoju prvu prodavaonicu izvan Italije. Kao razlog za taj potez u Upimu navode činjenicu da je Hrvatska zemlja s visokim indeksima rasta te da postoji jaka kulturološka povezanost koja jamči razumijevanje za talijanski stil i način života. Cilj im je otvoriti tri do pet trgovina u roku od dvije godine, i to u Dalmaciji i Primorsko-goranskoj županiji. Upim karakterizira specifično rješenje koje na jednome mjestu nudi sve za obitelj pa smatra da na hrvatskom tržištu zasad nemaju konkurenciju, a prepreku daljnjem razvoju vidi u smanjivanju kupovne moći. Iako su portugalski investitori vrlo rijetki u Hrvatskoj, ove je godine na tržište ušla grupacija Young Network, preuzevši vlasnički udjel od 75 posto u Meritor Mediji, PR agenciji specijaliziranoj za tvrtke s područja informacijskih tehnologija.

Udio od 25 posto zadržala je Rašeljka Maras Juričić, a transakcija je prva takva na hrvatskom tržištu odnosa s javnošću. U Young Networku vjeruju da će im preuzimanje Meritor Medije otvoriti nove poslovne prilike ne samo u Hrvatskoj nego i na drugim istočnoeuropskim tržištima te na druge sektore poput turizma i prometa. Portugalska tvrtka je prošle godine ostvarila oko tri milijuna eura prihoda. Trend konsolidacije informatičkog tržišta u Europi početkom 2008. zahvatio je i Hrvatsku. Najveća informatička poljska kompanija Asseco kupila je dvije hrvatske informatičke tvrtke - Arbor Informatiku iz Rijeke i zagrebački Logos - za ukupno 18,2 milijuna eura. Startegija širenja najveće informatičke tvrte u Poljskoj jest da u svakoj državi kupuje dvije informatičke tvrtke. Asseco se specijalizirao za izradu informatičkih rješenja za financijsku industriju, a strelovito širenje zahvaljuje veličini poljskog tržišta, dok danas posluje u nekoliko zemalja.

KD Holding utemeljio KD Life

Prije akvizicije u Hrvatskoj Asseco je kupio i srpsku informatičku tvrtku Pexim za 18 milijuna eura i akvizirane tvrtke u zemljama bivše Jugoslavije i Bugarske ujedinio u tvrtku Asseco Adria, koja bi u budućnosti mogla izaći na burzu. Splitska Vlamanda Grupa ove je godine dovela dva poznata nova brenda na hrvatsko tržište. Prvi je popularni lanac kafeterija Costa Coffe Shop, koji je postao prvi takav lanac u Hrvatskoj, a drugi je poznati modni brend obuće Aldo.

Prva hrvatska kafeterija otvorena je u Splitu, a druga bi trebala biti u Zagrebu.Planirano je otvorenje kafeterija u Rijeci i Dubrovniku, te nakon toga i novih u Zagrebu i Splitu. Sljedeće će se godine širenje Coste u Hrvatskoj nastaviti otvaranjem kafeterije u Osijeku i u drugim urbanim centrima, a ukupni je cilj otvoriti njih tridesetak u razdoblju od tri do pet godina, ovisno o razvoju hrvatskog tržišta. Sve bi to trebao voditi Mario Scherr, novi direktor Vlamanda Grupe, kojega su na otvaranja Costa Coffea iz Zvijezde doveli vlasnici Damir Žarko, Mladena Mušura i Zdravka Vuko.

Na tržištu osiguranja pojavio se KD Life, novo osiguravateljno društvo, u vlasništvu slovenske financijske grupe KD Holding. U KD-u očekuju da će tržište životnih osiguranja u Hrvatskoj sljedećih pet godina u prosjeku rasti 400 milijuna kuna pa u prvih pet godina KD Life planira ostvariti 30 tisuća aktivnih polica i gotovo 12 milijuna eura zaračunane premije.

Od zanimljivih pojedinaca investitora, pozornost javnosti najviše je privukao Danko Končar, odmah prozvan kraljem kroma. Naime, Končar je poznat po vlasništvu nad rudnicima u Južnoafričkoj Republici s najvećim zalihama kromove rude u svijetu. Osim ulaganja u milijune četvornih metara zemljišta na Cresu i u Istri, želi ulagati u brodogradnju gradeći nekoliko (bulk carriera) brodova u hrvatskim brodogradilištima, o čemu je dosad pregovarao s 3.majem i Brodotrogirom. Preko svoje tvrtke Kermas Ulaganja iz Zagreba Končar ulazi u partnerstvo s pulskim Uljanikom dokapitalizacijom karlovačkog Adriadiselama, u vlasništvu Uljanika. Kao što je izjavio, Hrvatska za investitora poput njega ima priličan dugoročni potencijal.

Poslije višegodišnjih pokušaja da uđe na hrvatsko medijsko nebo sa svojom kompanijom Pink Media Groupom, srpskom bi se tajkunu Željku Mitroviću moglo posrećiti iduće godine. Nakon neuspješnog preuzimanja kutinske NET televizije sredinom ove godine, Mitrović je u studenome krenuo i zaobilaznim putem otkupivši licenciju za program Fashion TV, koji će se emitirati u svim bivšim zemljama Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj. Ipak, glavni je cilj preuzimanje lokalnih televizija u Hrvatskoj i stvaranje njihove mreže. Završnica bitke trebala bi se dogoditi u 2009. godini pa bi se ambiciozni Mitrović, bude li sreće, dogodine mogao naći na listi novih igrača.


Komentari članka

Vezani članci

Ikea želi Hrvatskoj vratiti gotovo 4 milijuna kuna koje je dobila u pandemiji

17.06.2020.

IKEA je na određenim tržištima odlučila vratiti vladama novac koji je od njih dobila u pandemiji kako bi se sačuvala radna mjesta. Prema pisanju Financial Timesa, predstavnici Ikee su se već javili vlastima u Hrvatskoj, Irskoj, Belgiji, Češkoj, Portugalu,

Ikea u Dubaiju uvela plaćanje - vremenom

24.02.2020.

Čuveni švedski lanac "Ikea" u Dubaiju uvodi mogućnost plaćanja vremenom koje je kupac potrošio da bi stigao do prodajnog objekta. Iako na prvi pogled djeluje kao da se proizvodi dobijaju besplatno, situacija je ipak nešto drugačija.

IKEA osnovala zasebni odjel za razvoj pametnih kućnih proizvoda

26.08.2019.

IKEA želi proširiti svoje poslovanje s pametnim kućnim uređajima te je osnovala zasebni odjel unutar tvrtke koji će se u budućnosti baviti pametnim kućnim proizvodima

Flixbus nije autobusni prijevoznik, a bere vrhnje

30.05.2019.

'Flixbus' je na hrvatsko tržište došao prije dvije godine. Od tada, njihovo ime i zelena boja postaju sve vidljiviji na našim cestama. Ono što je manje vidljivo je način na koji osvajaju tržište. Kad vam netko pobere vrhnje, uzme sve ono što se zarađuje -

Na Valamarovih 5.000 kuna Lukšić odgovara s 8.300 kuna povišice

12.04.2019.

Rukavica je bačena. Valamar Riviera prva je turistička kompanija u Hrvatskoj koja je najavila 13. plaću za svoje zaposlenike. Provjerili smo što možemo očekivati od drugih hotelijera, hoće li i oni po uzoru na Valamar svojim zaposlenicima osigurati dodatn

Tag cloud

 1. 2023 članka imaju tag hrvatska
 2. 2084 članka imaju tag turizam
 3. 1575 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1082 članka imaju tag svijet
 6. 871 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1018 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 725 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1005 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag porezi
 28. 362 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 254 članka imaju tag koronavirus
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 314 članka imaju tag osijek
 33. 427 članka imaju tag dzs
 34. 313 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 396 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici