Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2020

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Matea Kopić  

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Dezinfekcija ruku pri ulasku, zaštitne maske i rukavice, držanje distance i zabrana dodirivanja izloženih proizvoda – sve navedeno su mjere kojih se strogo pridržavaju kupci na osječkoj tržnici. Dok do prije nekoliko mjeseci nismo mogli ni zamišljati da će nam kupovina, ali i svakodnevica izgledati ovako, danas smo dobro upućeni u situaciju vezanu za Covid–19 i slijedimo upute Stožera civilne zaštite u zaštiti sebe i drugih.

Osijek ima osam tržnica, u gotovo svakoj četvrti po jednu. No, u vrijeme pandemije radi samo jedna - ona glavna na Gajevom trgu. Posjetili smo ju i uvjerili se kako su Osječani odgovorni kupci i građani.

Iz Donjeg u Gornji grad
OPG Mikšić Mirko iz Osijeka, odnosno prigradskog naselja Brijesta, na klupama je ponudio domaće povrće iz vlastitoga vrta. Prije ove krize Mirko je svakodnevno odlazio na tržnicu u Donjem gradu gdje već ima i svoje stalne kupce, no sada se dobro snalazi i na glavnoj tržnici. Kaže kako na oba mjesta ima jednak broj kupaca, ali da su ga pronašle i njegove stare mušterije, a nove prepoznale kvalitetu njegovih proizvoda.

"Kada je krenula situacija s koronavirusom, djeca su mi otvorila internetsku stranicu preko koje smo prodali veliku količinu naših proizvoda. Online prodaja doista nam je puno značila prije nego smo došli na ovu tržnicu i jako smo zadovoljni."

Kaže kako su se bez obzira na promjenu sredine dobro snašli. Isto tako smatra da se domaći proizvođači trebaju malo potruditi da bi se njihova proizvodnja istaknula. "Mislim da bi svi mi kao domaći proizvođači trebali imati više potpore i mogućnosti za plasiranje naših proizvoda na neka veća tržišta, te bi samim time imali veću učinak kao što to imaju prilike činiti proizvođači u drugim zemljama EU."

Zaživjela prodaja na društvenim mrežama
Osim iz Osijeka i okolice, mjesto na tržnici imaju i proizvođači iz okolnih mjesta. OPG Damjanović Kata iz Ivankova, odnosno prodavačica Lucija, kupcima je ponudila sezonske šparoge. "S obzirom na trenutno stanje, zadovoljni smo prodajom jer kupci prepoznaju našu domaću proizvodnju čime pomažu svim malim proizvođačima. Osim prodaje na tržnici, prodavali smo i prodajemo i dalje preko naše facebook stranice te vršimo dostavu, ali uglavnom starijim ljudima ili onima koji nisu u mogućnosti posjetiti tržnicu", kaže Lucija. Dodaje kako je i iz ove situacije proizašlo nešto dobro jer planiraju nastaviti dostavljati svojim kupcima.

OPG Brisuda iz Čepina bavi se u proizvodnjom cvijeća. U razgovoru s njihovim kupcima doznajemo da su najkvalitetnije i najbolje sadnice koje će uljepšati dvorišta upravo kod gospođe Ruže. "Ne možemo se požaliti na prodaju, prodaja je dobra. Kupci dolaze na naš štand i odlaze zadovoljni. I mi vršimo online prodaju pomoću naše facebook stranice preko koje svakodnevno prodajemo više nego na tržnici", doznajemo. Priznaje da su trenutno svi prodavači malo ograničeni s prostorom, prvenstveno zbog zaštitnih folija koje onemogućavaju kupcima dodirivanje proizvoda, ali i zbog propisane distance.

Osim povrća i cvijeća, osječka je tržnica bogata kvalitetnim voćem. Ovoga puta posebno su se istaknule jagode koje svakodnevno privlače sve njihove ljubitelje. Posebno su popularne one iz Petrijevaca, proizvodi ih OPG Šunjić, a prodaje vrijedni Zdravko Jurmanović koji tvrdi da imaju najbolje jagode na tržnici. Kaže kako kupci koji su ih posjećivali i prije, dolaze i sada te da se njihov broj nije smanjio.

Kupci vrlo ozbiljno shvatili preporuke stožera
Znamo da su na tržištu osim proizvođača, odnosno prodavača, važni i kupci. Iz prve ruke doznajemo da su svi proizvodi izuzetno kvalitetni, a prodavači ljubazni.

"Trenutno stanje je malo bolje jer nema gužve i lakše je doći do određenih proizvoda. Zadovoljna sam i voljela bih da tako i ostane", kaže Matea koja svakog tjedna posjeti osječku tržnicu.

Na pitanje pridržavaju li se kupci zadanih mjera, svi proizvođači odgovaraju potvrdno i dodaju da su kupci vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili preporuke stožera.

"Pridržavam se mjera, dobro se snalazim na tržnici i dosta često dolazim. Pozitivna stvar je ta što nema preprodavača, nego samo pravi proizvođači i smatram da je to dobro i za njih, ali i za kupce", doznajemo od Ljiljane koja po svježe namirnice radije dolazi na tržnicu, nego u trgovačke centre.

Vikendom su gužve veće, stoga pojedinci koji ih žele izbjeći odlaze u kupovinu preko tjedna. Važno je napomenuti da dosada nije bilo nikakvih problema i da smo i u ovoj situaciji pokazali zajedništvo i međusobno razumijevanje.


Komentari članka

Vezani članci

Da ne ugase tvrtku, prenamijenili su proizvodnju

26.05.2020.

Svaka je kriza za neke i nova prilika. Tvrtka iz Vinkovaca morala je, zbog otkazivanja narudžbi i manjka posla, nešto poduzeti ili se ugasiti. Osmislili su dezinfekcijsku barijeru za obuću koja se postavlja ispred ulaznih vrata. Zanimanje na tržištu je go

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Hrvati zahvaljujući promotivnim cijenama pohrlili na Plitvice

26.05.2020.

U protekla dva tjedna, zahvaljujući promotivnim cijenama, Plitvička jezera posjetilo je više od 45 tisuća građana. Popunjeni su bili i okolni smještajni kapaciteti, a unatoč smanjenju gospodarskih aktivnosti zbog bolesti Covid-19, mnoge započete investici

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

22.05.2020.

Korištenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem SAD-a postavljaju ih na brojnim farmama. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija