Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Svi 2020

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Matea Kopić  

Novo normalno na tržnici: manje gužve, kupci i prodavači pridržavaju se mjera

Dezinfekcija ruku pri ulasku, zaštitne maske i rukavice, držanje distance i zabrana dodirivanja izloženih proizvoda – sve navedeno su mjere kojih se strogo pridržavaju kupci na osječkoj tržnici. Dok do prije nekoliko mjeseci nismo mogli ni zamišljati da će nam kupovina, ali i svakodnevica izgledati ovako, danas smo dobro upućeni u situaciju vezanu za Covid–19 i slijedimo upute Stožera civilne zaštite u zaštiti sebe i drugih.

Osijek ima osam tržnica, u gotovo svakoj četvrti po jednu. No, u vrijeme pandemije radi samo jedna - ona glavna na Gajevom trgu. Posjetili smo ju i uvjerili se kako su Osječani odgovorni kupci i građani.

Iz Donjeg u Gornji grad
OPG Mikšić Mirko iz Osijeka, odnosno prigradskog naselja Brijesta, na klupama je ponudio domaće povrće iz vlastitoga vrta. Prije ove krize Mirko je svakodnevno odlazio na tržnicu u Donjem gradu gdje već ima i svoje stalne kupce, no sada se dobro snalazi i na glavnoj tržnici. Kaže kako na oba mjesta ima jednak broj kupaca, ali da su ga pronašle i njegove stare mušterije, a nove prepoznale kvalitetu njegovih proizvoda.

"Kada je krenula situacija s koronavirusom, djeca su mi otvorila internetsku stranicu preko koje smo prodali veliku količinu naših proizvoda. Online prodaja doista nam je puno značila prije nego smo došli na ovu tržnicu i jako smo zadovoljni."

Kaže kako su se bez obzira na promjenu sredine dobro snašli. Isto tako smatra da se domaći proizvođači trebaju malo potruditi da bi se njihova proizvodnja istaknula. "Mislim da bi svi mi kao domaći proizvođači trebali imati više potpore i mogućnosti za plasiranje naših proizvoda na neka veća tržišta, te bi samim time imali veću učinak kao što to imaju prilike činiti proizvođači u drugim zemljama EU."

Zaživjela prodaja na društvenim mrežama
Osim iz Osijeka i okolice, mjesto na tržnici imaju i proizvođači iz okolnih mjesta. OPG Damjanović Kata iz Ivankova, odnosno prodavačica Lucija, kupcima je ponudila sezonske šparoge. "S obzirom na trenutno stanje, zadovoljni smo prodajom jer kupci prepoznaju našu domaću proizvodnju čime pomažu svim malim proizvođačima. Osim prodaje na tržnici, prodavali smo i prodajemo i dalje preko naše facebook stranice te vršimo dostavu, ali uglavnom starijim ljudima ili onima koji nisu u mogućnosti posjetiti tržnicu", kaže Lucija. Dodaje kako je i iz ove situacije proizašlo nešto dobro jer planiraju nastaviti dostavljati svojim kupcima.

OPG Brisuda iz Čepina bavi se u proizvodnjom cvijeća. U razgovoru s njihovim kupcima doznajemo da su najkvalitetnije i najbolje sadnice koje će uljepšati dvorišta upravo kod gospođe Ruže. "Ne možemo se požaliti na prodaju, prodaja je dobra. Kupci dolaze na naš štand i odlaze zadovoljni. I mi vršimo online prodaju pomoću naše facebook stranice preko koje svakodnevno prodajemo više nego na tržnici", doznajemo. Priznaje da su trenutno svi prodavači malo ograničeni s prostorom, prvenstveno zbog zaštitnih folija koje onemogućavaju kupcima dodirivanje proizvoda, ali i zbog propisane distance.

Osim povrća i cvijeća, osječka je tržnica bogata kvalitetnim voćem. Ovoga puta posebno su se istaknule jagode koje svakodnevno privlače sve njihove ljubitelje. Posebno su popularne one iz Petrijevaca, proizvodi ih OPG Šunjić, a prodaje vrijedni Zdravko Jurmanović koji tvrdi da imaju najbolje jagode na tržnici. Kaže kako kupci koji su ih posjećivali i prije, dolaze i sada te da se njihov broj nije smanjio.

Kupci vrlo ozbiljno shvatili preporuke stožera
Znamo da su na tržištu osim proizvođača, odnosno prodavača, važni i kupci. Iz prve ruke doznajemo da su svi proizvodi izuzetno kvalitetni, a prodavači ljubazni.

"Trenutno stanje je malo bolje jer nema gužve i lakše je doći do određenih proizvoda. Zadovoljna sam i voljela bih da tako i ostane", kaže Matea koja svakog tjedna posjeti osječku tržnicu.

Na pitanje pridržavaju li se kupci zadanih mjera, svi proizvođači odgovaraju potvrdno i dodaju da su kupci vrlo ozbiljno i odgovorno shvatili preporuke stožera.

"Pridržavam se mjera, dobro se snalazim na tržnici i dosta često dolazim. Pozitivna stvar je ta što nema preprodavača, nego samo pravi proizvođači i smatram da je to dobro i za njih, ali i za kupce", doznajemo od Ljiljane koja po svježe namirnice radije dolazi na tržnicu, nego u trgovačke centre.

Vikendom su gužve veće, stoga pojedinci koji ih žele izbjeći odlaze u kupovinu preko tjedna. Važno je napomenuti da dosada nije bilo nikakvih problema i da smo i u ovoj situaciji pokazali zajedništvo i međusobno razumijevanje.


Komentari članka

Vezani članci

Produžen rok za prijavu na natječaj za tip operacije 8.5.1

25.09.2020.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je druge izmjene Natječaja za provedbu Podmjere 8.5. Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava.

Dalmatinski poduzetnici: Čeka nas crna zima! Pojedini među nama od Velike Gospe nisu inkasirali ni 10.000 kn

24.09.2020.

Prekid redovnog poslovanja, drastično smanjenje prometa i prihoda, ali i otkazi radnicima, tek su neki u moru problema s kojima su suočeni Mario Blažević, vlasnik dvorane za vjenčanja, novootvorenog restorana i tvornice za proizvodnju kolača u Kaštelima,

Radić: Veliki minus Hrvatske je potrošačka moć

22.09.2020.

Poljoprivreda je pokretač gospodarstva na svim razinama, to vidimo i u ovoj krizi. Počevši od digitalizacije, očuvanja okoliša, zdravlja, nacionalne sigurnosti, različitih inovacija i tehnologija. To je ono u kojem smjeru se sve više prepoznaje u kojem sm

Zašto se Njemačka tako brzo oporavlja?

21.09.2020.

Gospodarski pad će biti velik - to je jasno. Ali za razliku od Francuske ili Italije gdje se za 2020. očekuje recesija u dvoznamenkastim iznosima, Njemačka će vrlo vjerojatno imati pad manji od deset posto.

Dolazi četvrta poljoprivredna revolucija - tko će od nje imati koristi?

21.09.2020.

Nova bi tehnologija mogla privući mlađe, tehnički vještije farmere, dok bi kod starijih koji nemaju vještine prikladne za novi stil proizvodnje, izazvale strah i opterećenje, tvrde u američkom Nacionalnom savezu poljoprivrednika.

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici