Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Srp 2009

Novi hotel Lug na zasadama bogate baranjske tradicije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Novi hotel Lug na zasadama bogate baranjske tradicije

U Baranji niče novi, drugi zaredom, hotel. I dok onaj prvi, sada već etabliran belomanastirski hotel Patria, svojom vanjštinom predstavlja model gradskog hotela, hotel koji u Lugu grade bračni par Karlo i Lidija Kosina trebao bi potpuno zadržati stil autohtone baranjske arhitekture. Vrlo slikovito - kupljena je tipična kuća iz tog većinski mađarskog sela, a prizemlje i pročelje budućeg hotela zadržat će, osvježni, u cijelosti prvobitni izgled!

- Ukupna površina kojom raspolažemo je deset tisuća četvornih metara, od kojih će hotel zauzimati 1.300 kvadrata. U ovoj igri brojkama 300 kvadrata će biti ugostiteljski dio, a ostalo je predviđeno za smještajni. Ili pojednostavljno, planiramo napraviti 13 smještajnih jedinica, restoran te dvoranu za održavanje poslovnih sastanaka, prezentacija i slično, precizira Lidija Pomper Kosina, direktorica tvrke Vaco. Slučajno ili ne, ali naziv tvrtke dolazi od glagola latinskog korijena koji znači osloboditi (nekoga) od rada. Upravo na toj krilatici osmišljen je koncept hotela. Naime, vlasnici smatraju kako samo 14 kilometara udaljenosti od Osijeka može biti mamac da netko od poslovnih ljudi, pa i cijeli tim, dan u uredu može zamijeniti danom u Lugu. Naime, u nastavku hotela već je sada uređen izletnički dio prostora, nekoliko je sjenica koje osim struje imaju i (danas gotovo neizbježne) priključke za Internet - dovoljno za omogućavanje normalnog terenskog rada. Zadržan je i postojeći voćnjak, čiji će plodovi biti na raspolaganju gostima, ocrtavaju se linije za dva teniska terena, predviđen je koral za rekreativno jahanje...

Autohtono i moderno
Hotel će zadržati autohtonu arhitekturu, počevši od visokog potkrovlja, seljačkog grabovog parketa, nova stolarija vizualno će zadržati starinske okvire i dimenzije, sobe će biti uređene stiliziranim namještajem od hrastovine, klasičan čardak bit će u funkciji mini terase...

- Naravno da će sobe, pa i sam hotel, imati i sve tehničke pogodnosti modernog doba, počevši od klima-uređaja, opremljenosti kupaonica, modernih televizora, sefova, mini barova, nabraja Lidija Kosina. Restoran, baš kao i posebna dvorane za sastanke, odnosno konferencije, koji bi trebali primiti približno 100 gostiju, neće svoju gastroponudu temeljiti isključivo na tradicionalnoj baranjskoj kuhinji. Ipak od okusa Baranje neće se bježati. Dodatni adut gastroponude bit će mini restoran u podrumskom dijelu (ponovno se radi o tome da će se iskoristi postojći podrum), koji će biti i kušaonica vina, ali i kulena!

Kulen - zaštitni znak
Tvrtka Vaco unatrag dvije godine bavi se proizvodnjom kulena isključivo na tradicijskim postulatima i od baranjskih svinja. Prve godine kulene su promotivno podijelili, ove godine 150 plasirano je odabranim klijentima po južnoj Dalmaciji.

- Budući da će taj proizvod ujedno biti zaštitni znak našeg hotela, planiramo u sljedećim godinama ustaliti proizvodnju na oko 800 kilograma. Iz te proizvodnje planiramo iskoristi i mast te druge delicije koje možemo ponuditi u našoj gastroponudi, kaže Lidija.

Radovi u punom jeku
Građevinski su radovi u punom jeku. Gotovo za sve radove angažirane su baranjske tvrtke, i dobar dio budućih zaposlenika bit će Baranjci, a opet prednost imaju Lužani. Dinamika radova je takva da bi se koncem kolovoza trebali završiti građevinski radovi i potom bi se krenulo na unutarnje uređenje. Dva mjeseca kasnije planira se završetak radova, dok bi koncem godine moglo biti i svečano otvorenje. Lidija Pomper Kosina ne skriva kako im je cilj zaslužiti visoku kategorizaciju od četiri zvjezdice, budući da osim svojih poslovnih partnera namjeravaju privući i lovce, avanturiste iz drugih dijelova Hrvatske, ali u znatnom broju očekuju osječke obitelji koje bi ovdje mogle provesti ugodan dan, pa zašto ne i vikend. I da, hotel bi trebao nositi ime prema mjestu u kojem se nalazi - hotel Lug.


Komentari članka

Vezani članci

Baranja biciklističkim rekreativcima nudi užitak, ali i izazove

30.04.2019.

Za sljedeća tri mjeseca najavljen je niz biciklijada, a u “stalnoj su ponudi” vožnja čamcima, šetnja, trčanje

Spoznaje iz Slavonije: Nismo dovoljno svjesni koliko EU mijenja našu okolinu

29.04.2019.

Brojni primjeri u Slavoniji pokazuju da bi krajobraz bez projekata koje je Europska unija u cijelosti ili djelomično financirala od kada je Hrvatska njezina članica bio puno siromašniji.

U “Biseru Dunava” u godinu dana sto posto više noćenja

05.04.2019.

Među gostima brojni su oni iz Kine, Njemačke, SAD-a i Kanade, a uglavnom je riječ o biciklistima

18. sajam Proizvodi hrvatskog sela uz topljenje masti i pravljenje čvaraka

27.03.2019.

Sajam Proizvodi hrvatskog sela tradicionalno se održava nekoliko tjedana prije Uskrsa kako bi građani za blagdane mogli nabaviti domaće visokokvalitetne proizvode kojih nema na policama trgovačkih lanaca

"Problema s radnicima nemamo, za povišice godišnje izdvajamo oko 2,5 mil. kn. Ali ne ostaju samo zbog novca"

25.03.2019.

Svi su radnici iz okruženja, radišni Zagorci. Nadam se da ćemo rasti i zapošljavati još više naših ljudi kako posao ne bi morali tražiti vani

Tag cloud

 1. 1899 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 928 članka imaju tag svijet
 11. 955 članka imaju tag EU
 12. 877 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija