Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Ruj 2020

Novi formati selekcije - I intervjui za posao postali su hibridni

Izvor: www.lider.media · Autor: Edis Felić  

Novi formati selekcije - I intervjui za posao postali su hibridni

Komunikacija se ubrzala, makar tekla na više kanala, sudeći po provedbi selekcijskih postupaka. No neke tajne o kandidatima ni najbolji digitalni probir ne može dokučiti

Videopozivi i videosnimke tijekom pandemije postali su svakodnevica i u traženju posla. Kako stvari sada stoje, to će postati normalno i nakon što nas korona ostavi na miru. U Hrvatskoj pošti kažu da su u početnoj fazi pandemije potpuno obustavili selekcijske postupke, a onda su ih nakon popuštanja mjera prilagodili pa se sad održavaju i na daljinu. Naravno, zaštitna su sredstva (maske i dezinficijensi) obvezna, a intervjue obavljaju i telefonom. Kažu da su, svladavši početne zapreke, iz svega izvukli nešto korisno jer su im najveći dobitak u novoj organizaciji posla bile dodatna fleksibilnost i efikasnost tvrtke i radnika.

– Fleksibilnost poslodavca, ali i potencijalnih kandidata, više se ne uzima zdravo za gotovo, nego je jedan od ključnih alata za manevriranje u poslovnom svijetu. Upravo zbog više svijesti o potrebi svakodnevnog prilagođavanja svih nas komunikacija je postala još jednostavnija. Fleksibilnijom komunikacijom pronalaženje novoga kadra i izdvajanje potencijalnih kandidata postali su lakši nego prije – kažu u Hrvatskoj pošti.

Ušteda vremena
Ima kompanija koje su promjene počele uvoditi i prije pandemije, poput Plive, čija direktorica Ljudskih potencijala Blagica Petrovac Šikić kaže da već neko vrijeme u sklopu selekcijskog postupka primjenjuju telefonski probir, online testiranje znanja i kognitivnih sposobnosti te niz drugih digitalnih alata. Online intervjuiranje uveli su za pozicije koje su predviđene za rad u Hrvatskoj, ali čiji će nadređeni biti izvan nje, na drugim Tevinim lokacijama. Ipak, ističe Petrovac Šikić, taj oblik selekcije ima i nedostataka jer su primijetili da se u online intervjuiranju gubi dio neverbalne komunikacije iz koje bi se mogli iščitati i neki odgovori na pitanja koja se nisu postavila.

– Pozitivne su strane što štedimo vrijeme jer kandidat brže prolazi selekcijske korake i mogućnost lakše prilagodbe terminu koji poslodavac ima na raspolaganju za održavanje selekcijskog procesa. Moglo bi se razgovarati o tome može li ta promjena utjecati na to da kompanija lakše privuče kandidate koji su još neodlučni u vezi s promjenom posla i hoće li se zbog toga što postupak kraće traje možda lakše odlučiti i prijaviti na natječaj – kaže Petrovac Šikić.

Ništa nije isto
Online selekcija, kažu u Ini, ima mnogo prednosti i za ispitivače i za kandidate, primjerice uštedu vremena koje se inače gubi na organizaciju intervjua ili putovanje na mjesto njegova održavanja, jer kandidati mogu biti intervjuirani gdje godi bili. Nemogućnost putovanja i dolaska na razgovor iz udaljenih gradova često je bio razlog odustajanja kandidata, ali sada to više nije slučaj. I Inini Ljudski resursi na digitalizaciji postupka rade već nekoliko godina. Jedina su novost u postupku, kažu, intervjui na daljinu virtualnim kanalima jer to nije isto kao uživo.

– Kako bismo voditeljima koji sudjeluju u selekciji olakšali prilagodbu, a kandidatima učinili to iskustvo što boljim, u Ini je napravljen vodič s mnogim praktičnim savjetima i smjernicama o tome kako provesti online intervju – navode u Ini.
U Ini razmatraju o zadržavanju tog oblika intervjua i kombinirali bi ga s razgovorima uživo u posljednjem krugu izbornog postupka, baš kao i u Erste&Steiermärkische banci čija direktorica Sektora ljudskih potencijala Maja Crnjak naglašava da je u upotrebi digitalne tehnologije stručnost odgovornih za selekciju presudna jer moraju bez izravnog kontakta procijeniti kvalitetu i slabosti kandidata te odabrati prave.

U Erste banci zadovoljni su promjenom pristupa selekciji i, što je najvažnije, ističe Crnjak, kandidati koje su zaposlili u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo su kvalitetni.

– U budućnosti očekujemo da ćemo se u selekcijskim postupcima za neke pozicije moći orijentirati isključivo na kvalitetu kandidata, a ne na mjesto rada. Ne smijemo zaboraviti ni važnost uvođenja novih zaposlenika u tvrtkino poslovanje i kulturu, što u okolnostima rada od kuće također dobiva novu dimenziju. U Erste grupi upravo uvodimo online onboarding kojim novim kolegama želimo pružiti drukčiju, virtualnu, ali i dalje toplu dobrodošlicu – kaže Crnjak.


Komentari članka

Vezani članci

Kreditiranje likvidnosti - Banke novac više ne uplaćuju izravno, već na posebne račune za isplatu dobavljačima

30.10.2020.

Poduzetnik koji je htio ostati anoniman za Lider je rekao da mu je banka, iako s njom posluje više od dva desetljeća, tražila da kao instrument osiguranja kredita za likvidnost ponudi nekretninu u zalog, točnije stan u kojem živi, i to za kreditiranje obr

DETALJNI UVJETI: Donosimo tko se sve može prijaviti za potpore za pomoć gospodarstvu

26.10.2020.

Radi očuvanja radnih mjesta zbog proglašene epidemije uzrokovane Koronavirusom (COVID – 19) i potpori gospodarstvu za mjesec srpanj i kolovoz 2020. Vlada RH donijela je posebnu mjeru za sektore koje su posebno pogođeni navedenom epidemijom te potporu za s

Hotelijeri zadovoljni s mjerama Vlade: To je ključ zadržavanja radnih mjesta

23.10.2020.

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja nastavak Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjene koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u drugom i trećem kvartalu, što je i najvažnija karika u lancu za zadržavanja radnih mjesta, ističe u sr

Smrdi na novi ‘lockdown‘, a i bez njega mnogi već stavljaju ključ u bravu

22.10.2020.

Pooštravanje epidemioloških mjera za mnoge djelatnosti ‘de facto‘ znači nemogućnost poslovanja jer je za njih parcijalni ‘lockdown‘ već počeo. Nove Vladine mjere potpora gospodarstvu svi pozdravljaju, ali rijetki za sebe u njima vide i spas

Kaštelanski vinari složni: Dati crljenak za izradu dezinficijensa?! Nema šanse!

22.10.2020.

Interventne mjere Ministarstva poljoprivrede više odgovaraju velikim vinarijama, kažu Jakša Bedalov, Vlado Perišin i Ivan Kovač Matela koji rješenje problema pada prodaje i završene jematve te dolaska nove sirovine koju treba preraditi vide u drugim način

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici