Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Lip 2016

Noćenje, prvi red do mora, 10 eura!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Ružica Mikačić  

Noćenje, prvi red do mora, 10 eura!

Da je turistička ponuda u privatnom smještaju značajno nadrasla potražnju, pokazuju ovih dana oglasi za iznajmljivanje apartmana, kuća za odmor i stanova na cijelom Jadranu, koji na pragu srpnja nikad nisu bili jeftiniji.

Tako se krevet u obiteljskom domaćinstvu na odličnim lokacijama od Istre do Dubrovnika ovih dana može dobiti za nevjerojatnih šest eura, a cijeli četverokrevetni apartman u nekom od poznatih ljetovališta za tek 25 eura dnevno.

Cijene su to koje se u Hrvatskoj nisu nudile ni u prvim poratnim godinama, pa je jasno kako se ne radi o manjku zanimanja gostiju, nego o višku kreveta.

Prva je to od već vidljivih posljedica nekontrolirana rasta te vrste smještaja koja se opasno približila brojci od gotovo 600 tisuća postelja koje iznajmljuje 65 tisuća domaćinstava, pa su i sami iznajmljivači koji su se uključili u taj "biznis" ovih dana sve skeptičniji prema zaradi koju će imati u sezoni od tog posla.

Naime, njih je sve više, a gostiju gotovo jednako. Lipanj je zato prošao uglavnom u polupraznim apartmanima, pa po sadašnjim podacima o rezervacijama većina njih može računati na tek 40 do 50 dana popunjenosti, što je uvjerljivo najniži postotak iskorištenosti turističkih kapaciteta u Hrvatskoj.

Čak su i kampovi, koji gotovo isključivo ovise o vremenskoj prognozi, uvjerljivo premašili zauzetost kapaciteta u privatnom smještaju, koji posljednjih godina rastu po dvoznamenkastoj stopi.

- Naš privatni smještaj je neorganiziran, rascjepkan i bez ikakvog marketinga i suvisle prodaje, pa se sve svodi na to koliko je koji vlasnik snalažljiv i koliko se ozbiljno posvećuje tom poslu. Nekih 50 dana zauzetosti ne može se nazvati poslom, toliko je znala naći gostiju i svaka "baba Mara" prije 50 godina. Privatni apartmani samo rastu, portali za buking i rezervacije sve su puniji iznajmljivača, a nitko se time ozbiljno ne bavi. Zato će njihova popunjenost biti svake godine sve manja – govori nam iznajmljivač iz Tučepa kojemu su apartmani popunjeni 150 dana godišnje.

Tradicionalnih lipanjskih gostiju koji su nas masovno pohodili i dolazili u privatni smještaj u lipnju, poput Čeha, Slovaka, Poljaka i građana BiH, ove je godine manje pa u panici od praznih apartmana ovih dana vlasnici i najbolje krevete u prvom redu uz more nude tek za 10 eura.

Oglašene cijene su znatno veće, ali u konačnici se one na licu mjesta znaju i prepoloviti, kažu nam u turističkim mjestima. Tako se ovih dana 4-krevetni apartman u Sukošanu nudi za 30 eura, u Biogradu za 35 eura, u Zatonu za samo 27 eura. Na Pagu je soba do kraja lipnja u apartmanu 12 eura, a u Vodicama četiri osobe mogu ljetovati u apartmanu do početka srpnja za 30 eura.

No, ni u Splitu nisu sve postelje pune, pa se apartman za četvero na Bačvicama iznajmljuje ovih dana za 50 eura, a u Makarskoj uz more za 40 eura, u Kaštelima je krevet u apartmanu šest do osam eura, koliko i u nekim praznim apartmanima na Pelješcu.

Ostaje vjerovati kako će srpanj donijeti bolju popunjenost privatnog smještaja zbog same činjenice da u hotelima odavno već više nema slobodnih soba za glavni dio sezone, pa će se "višak" turista prelijevati prema iznajmljivačima.

Slično bi moglo biti u većim turističkim središtima i u rujnu, za koji je već iz brojnih hotela na Jadranu partnerima u inozemstvu stigao "stop buking" jer je sve zauzeto.

Dioklecijanova palača još uvijek drži cijenu

Kvaliteta smještaja i odnos iznajmljivača prema gostu najvažniji su "alati" koji mogu održati privatne iznajmljivače u "igri". Trenutačno su na području Turističke zajednice grada Splita registrirana čak 20.804 kreveta, od čega je 13.991 krevet u privatnim domaćinstvima.

Prema riječima Josipa Sedlara iz Kluba privatnih iznajmljivača "Split Turizam", gosti traže ljubazne, turizmu predane domaćine koji će im servirati mnoštvo informacija o sadržajima našega grada i okolice, naročito kulturnu i avanturističku ponudu, a očekuju da ih dočeka moderno uređen apartman s brzim internetom i svim tehnološkim blagodatima jednog apartmana.

- Usluga je iz godine u godinu sve kvalitetnija, a s porastom broja turista raste i broj kreveta u smještajnim kapacitetima. Ultra festival nam je velika reklama. Broj noćenja se povećava pa smo, evo, imali sjajan svibanj, a najave su da će ljeto biti zaista rekordno. Kada govorimo o popunjenosti, kapaciteti u centru grada u pravilu se pune prvi, pa se sad događa da oni u manje atraktivnim kvartovima imaju manje upita nego prije - kaže nam Sedlar.

U agenciji "Smokvina Travel" smatraju da su cijene nešto realnije u odnosu na prošlogodišnje jer se povećao broj iznajmljivača, no i dalje vrijede stara pravila.

- Najskuplji smještaj je unutar Dioklecijanove palače i u Marmontovoj, dok se krevet za dvostruko, trostruko manji iznos može naći samo stotinjak metara dalje, u Varošu ili Radunici - veli Denis Orlić iz "Smokvine Travel".

I sami smo provjerili razlike u cijenama pa će tako dvije osobe za noćenje u apartmanu s tri zvjezdice unutar palače morati platiti oko 220 eura, dok će znatno jeftinije proći ako prespavaju, primjerice, na Lučcu ili na početku Vukovarske, gdje je cijena za istu kategoriju smještaja - ispod 40 eura!


Komentari članka

Vezani članci

Prvi gosti došli na Kvarner, domaćini se nadaju uspješnoj sezoni

26.05.2020.

Nakon otvaranja granica prvi su gosti došli i na Kvarner. Sjeverni Jadran posjetili su nautičari, a vrata su otvorili i kvarnerski kampovi.

Koje epidemiološke mjere moraju poštivati privatni iznajmljivači

26.05.2020.

Privatni iznajmljivači su na mukama zbog situacije oko koronavirusa, no što se tiče rezervacija, nešto se malo pomaknulo, ali to je i dalje jako nezadovoljavajuće, komentirala je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajedni

U Istri zbog korone za sada nestalo oko 100 obrta

25.05.2020.

Kad prestanu državne potpore - bit će još gore. NAJVIŠE STRADALI KAFIĆI I JOŠ JEDNA DJELATNOST KOJA JE POSLJEDNJIH GODINA JAKO RASLA

Bradbury: Imamo 319 turističkih zajednica, ali na mailove turista nitko ne odgovara

25.05.2020.

PAUL BRADBURY, hrvatsko-britanski pokretač portala Total Croatia News, ponovno se bavi hrvatskim turizmom, a rezultati su opet poražavajući. U najnovijem tekstu naslova "Imamo 319 turističkih zajednica, ali na mailove turista nema tko odgovoriti" Bradbury

Hrvatski hoteli ipak zasukali rukave i krenuli u nepoznato - prilagođavanje domaćem gostu

21.05.2020.

Turistička industrija je u stanju teške anksioznosti. Smanjiti cijene pa imati barem nešto gostiju, makar i domaćih, ili ne dirati u cijene, pa čekati neka bolja vremena. No, što ako konkurentska hotelska kuća smanji cijenu? Što ako prvi susjed smanji cij

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1064 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 392 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija