Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Lip 2020

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

Izvor: www.lider.media · Autor: Kata Pranić  

Nikola Božić: Ako gosti ne mogu do Đurine hiže, mogu delicije s OPG-a do njih

Zatvaranje restorana Đurina hiža na obiteljskom OPG-u u Varaždinskom Toplicama zbog pandemije koronavirusa umalo je upropastilo obiteljski posao, no Nikola Božić odlučio je dostavljati proizvode sa svojeg OPG-a po cijeloj Hrvatskoj. Krenulo je odlično. Prednost je bila što je već proizvodio domaće meso, mesne prerađevine, sokove i vino. Taj posao razvijat će dalje i kad kronavirus prođe

Prije trinaest je godina Nikola Božić u Varaždinskim Toplicama, kamo se njegova obitelj preselila iz Varaždina, otvorio restoran Đurina hiža koji je postao sastavni dio obiteljskog OPG-a. Na taj potez odlučio se jer se njegov otac Nebojša bavio vinogradarstvom, vinarstvom i proizvodnjom suhomesnatih delicija. Međutim, zbog niske cijene vina vinogradarstvo nije bilo isplativo pa je mladi Božić odlučio prodavati ga u vlastitom restoranu koji je i otvorio s tim ciljem. Dok je radio u restoranu i na obiteljskom imanju, Nikola se školovao na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima i prvih sedam godina Božići su radili dvostruku smjenu kako bi opstali na pozitivnoj nuli. Nikolina majka Milica i otac radili su u kuhinji, a on na šanku i u nabavi.

Restoran je ubrzo postao poznat po kvalitetnoj domaćoj hrani i ugođaju, gosti su bili srednje i više platežne moći, a najviše ih je dolazilo iz Zagreba. Domaću autohtonu hranu i vino koje su kušali u restoranu mogli su kupiti i ponijeti kući, što su mnogi i činili. Ipak, sve to vrijeme Božići, opterećeni kreditima, poslovali su na rubu propasti, ali izdržali su i na kraju uspjeli.

Na rubu propasti
Danas OPG Nikola Božić zapošljava šestero radnika, uskoro će još dvoje koji će raditi u marketingu i na društvenim mrežama OPG-a, a radi sudjelovanja na festivalima ulične hrane Nikola Božić, također vlasnik višestruko nagrađivanoga brenda Reshetka kojim se predstavlja na takvim festivalima po Hrvatskoj, angažirat će i dodatne suradnike. OPG Nikola Božić danas se bavi ugostiteljstvom te proizvodnjom, preradom i prodajom domaćih premium proizvoda. Koronakriza mladom je poduzetniku velika kušnja: restoran je morao zatvoriti, što ga je dovelo na rub propasti jer je promet pao na samo 23 posto u odnosu na vrijeme prije krize. No nije odustao, ne samo zbog svoje obitelji nego i zbog zaposlenika. Drugi je put obitelj Božić prema Nikolinoj ideji reorganizirala poslovanje upustivši se u dostavu svojih proizvoda i proizvoda drugih OPG-ova koje dostavlja po cijeloj Hrvatskoj.

– Po prirodi sam vrlo uporan i sve zapreke gledam kao prilike. Nije bilo jednostavno kad su nam svima preko noći zbog pandemije koronavirusa zatvorili restorane, no nisam dugo razmišljao. Odlučio sam da nikoga neću otpustiti jer već imam razrađene poslovne planove do kraja godine i vjerujem da ću većinu njih i ostvariti, a da bih to postigao, jako su mi važni ljudi. Prednost je bila u tome što smo već imali proizvodnju domaćeg mesa, mesnih prerađevina i domaćih sokova i vina te sam odlučio pokrenuti dostavu u Zagreb, Slavoniju, Istru i Dalmaciju. U promidžbi su mi pomogli mediji koji su podijelili moju priču i približili je čitateljima. Iznenadio me velik interes koji mi je dao vjetar u leđa i dodatnu snagu, kao i kupci koji, nakon što jednom kušaju naše proizvode, više puta ponavljaju narudžbe – kaže Nikola.

Slaganje ponude
Dok restoran zbog izvanrednih mjera nije radio, zaposlenici su sudjelovali u projektu distribucije proizvoda po Hrvatskoj nazvanom ‘Deda ide po svetu’. Pakirali su robu, vodili narudžbe, a prema potrebi i dostavljali u pedesetak hrvatskih gradova. Ponovno otvorenje restorana Đurina hiža neće utjecati na dostavu proizvoda diljem Hrvatske jer je interes kupaca vrlo velik, iznad svih očekivanja.

– Mislio sam da će to biti privremena aktivnost u kriznom razdoblju prouzročenom koronavirusom, ali zbog velikog interesa kupaca nastavit ćemo dostavljati domaće proizvode i uz postojeće povremeno ćemo uvoditi nove – kaže Nikola.

Planovi idu dalje
Bez Nikoline poduzetnosti i kreativnosti teško da bi posao obitelji Božić preživio koronakrizu koja je u nevolju gurnula i najveće tvrtke. Da se nije dosjetio organizirati dostavu vlastitih proizvoda, Nikola bi morao otpustiti zaposlenike i u stresu i neizvjesnosti čekati bolje dane. No njegov novi poslovni potez pokazao se izvrsnom dopunom obiteljskom poslu pa će dostava vlastitih proizvoda i drugih OPG-ova funkcionirati i dalje. Iako su mnogi poduzetnici zbog neizvjesnosti prouzročene pandemijom vrlo oprezni u planiranju novih poslova, posebno investicija, Nikola priprema proširenje kapaciteta restorana Đurina hiža i gradnju smještajnih kapaciteta. Razmišlja o razvoju nekih edukativnih programa, razvija se i u smjeru konzaltinga. Ukratko, ima još mnogo planova, no zasad ih ne želi otkriti.


Komentari članka

Vezani članci

Sada je i službeno! Ponovno kreću mjere aktivne politike zapošljavanja i mjere samozapošljavanja

30.06.2020.

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti u manjem iznosu od traženog ukoliko se radi o djelatnostima koje ne zahtijevaju visoka početna ulaganja

Domaći proizvodi maslinarke s Hvara prepoznati i u svijetu

30.06.2020.

Hvarska maslinova ulja Eve Marije Čurin postigla su zlatne rezultate na međunarodnom natjecanju maslinara u New Yorku. No, tu ne staje s priznanjima - njezini vrhunski proizvodi nižu uspjeh za uspjehom.

Bosansko ulaganje u Hrvatskoj: Iz call centra u Zagrebu osvajaju Njemačku i SAD

29.06.2020.

U PROTEKLIH dvadesetak godina brojne su hrvatske tvrtke ulagale u Bosni i Hercegovini. No trendovi se sada mijenjaju pa sve više bosanskohercegovačkih tvrtki ulaže u Hrvatsku.

Problem ličkog mlijeka

29.06.2020.

Gotovo dvije stotine malih i srednjih ličkih OPG-ovaca malo će odahnuti nakon što su ličko-senjska županija i neke njezine općine i gradovi odlučili ove i iduće godine subvencionirati prijevoz otkupa mlijeka. Tako se želi spasiti proizvodnja gotovo tri i

Umjesto pet, Davoru Škari kilogram 'marašaka' daje 50 kuna!

26.06.2020.

Možda i više, kaže Škara. Proizvode s dodanom vrijednošću prodaje na kućnom pragu, sajmovima i suvenirnicama u Zadru, Pagu i Biogradu na moru. Osim likera Cherryja i Maraskina na njegovom OPG-u proizvode i džem, vino i kvasinu od vlastitih marašaka. Nije

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2074 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1297 članka imaju tag izvoz
 5. 1076 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1046 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 863 članka imaju tag investicije
 10. 719 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 695 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 789 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 504 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 282 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 406 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 382 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 385 članka imaju tag hnb
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 310 članka imaju tag opg
 35. 238 članka imaju tag koronavirus
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 302 članka imaju tag hgk
 38. 347 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici