Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Srp 2017

Nikad nije bilo lakše biti svoj šef, a neki i sumanuto zarađuju

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Karlo Vajdić  

Nikad nije bilo lakše biti svoj šef, a neki i sumanuto zarađuju

Uber. Čavao u gumi hrvatskih taksista, kompanija čije se kontroverze protežu puno dalje od ovog dijela svijeta, koja od samog početka poslovanja nailazi na otpor ustaljenih struktura, s problematičnim šefom, korporativnom kulturom, i koja unatoč svemu i dalje vrijedi nekoliko desetaka milijardi dolara. Istina, procjena vrijednosti Ubera nije tako jednostavna. Dionicama se još uvijek ne trguje na nekoj od burzi, nego one vlasnike mijenjaju u privatnim transakcijama zbog čega je valuacija puno neodređenija, no postoje i neke čvrste brojke kojih se ipak može uhvatiti.

Jedna od njih je ona o prihodima od 6,5 milijardi dolara u 2016. Poznato je također da je kompanija tijekom godina prošla nekoliko krugova financiranja u kojima su prodavani vlasnički udjeli i to za iznose prema kojima se ukupna vrijednost Ubera u jednom trenutku procjenjivala na čak 62,5 milijardi dolara. I iako je nedavno, nakon niza skandala, osnivač i glavni izvršni direktor Travis Kalanick odstupio s pozicije, i iako je lani uz snažan rast prihoda i dalje ostvarivao gubitak u poslovanju (od 2,8 milijardi dolara), Uber je i dalje jedno od ključnih imena koja se veže uz pojavu jedne nove ekonomije.

I tu nije sam – Uber, Lyft, Airbnb – sve su to pojmovi koji se posljednjih godina vežu uz nešto što je dobilo popularan naziv ekonomija dijeljenja (eng. sharing economy) i pod čijom egidom redovno niču nove tvrtke s novim uslugama i, naravno, nadom da će na tome dobro zaraditi. No što je to ekonomija dijeljenja i zašto se toliko priča o njoj?

Za početak, ekonomija dijeljenja nije apsolutno ništa novog. Sam izraz nema neko posebno isključivo značenje i posljednjih godina se koristi za širok spektar tvrtki koje, doduše, povezuje sličnost u poslovnom modelu, no ne postoji jasna granica koje bi tvrtke trebale spadati u tu kategoriju, a koje ne. Jer ekonomija dijeljenja je jednostavno evolucija prastarog poslovnog modela usluge iznajmljivanja. Određene osobe posjeduju neku imovinu i za naknadu je ustupaju drugima na korištenje.

Pa zašto se onda govori o novoj ekonomiji, a ne o arhaičnom 'rentanju'? Odgovor smo već spomenuli - riječ je o nastavku razvoja. U tome su vrlo važnu ulogu odigrala dva trenda iz prošlog desetljeća. Iako su ideje postojale već otprije i iako su se sporadični projekti javljali s vremena na vrijeme u raznim dijelovima svijeta, sve veća urbanizacija, ali i želja za zaštitom okoliša su prije petnaestak godina u prvi plan stavili ideje dijeljenja automobila i bicikla.

Ideja dijeljenja automobila u kojem umjesto klasičnog iznajmljivanja u kojem korisnik odlazi u ured tvrtke koja se time bavi te tamo unajmljuje automobil, sada automobil čeka korisnika negdje u gradu da bi se ovaj prevezao na željenu destinaciju i tamo ostavio vozilo koje će onda koristiti netko drugi dobila je novi život osnivanjem kompanija Zipcar i Flexcar u SAD-u. Obje kompanije su osnovane 2000. godine i počele su nuditi opisanu uslugu, jedna u Bostonu, druga u Seattleu. Usluga se relativno brzo širila, a na tržištu su se počeli javljati i drugi igrači.

Slična situacija je bila i s biciklima. Ideja je postojala već i ranije i koristila se, ali postala je široko poznata tek kad su tijekom prošlog desetljeća u nizu velikih gradova diljem svijeta, najčešće u kampanjama promocije zdravog života i zaštite okoliša, pokrenuti javni gradski projekti dijeljenja bicikla koje su korisnici mogli unajmiti na jednoj lokaciji, koristiti ih neko kratko vrijeme, te ostaviti na sasvim drugoj lokaciji gdje bi ih onda dalje koristio netko drugi.

I iako su ti, i neki drugi slični poduzetnički napori (primjerice, dijeljenje ureda, odnosno kratkotrajno iznajmljivanje uredskog prostora na određenoj lokaciji), čak i imali određenog uspjeha, prava revolucija stigla je s pojavom pametnih mobitela. Čitav proces iznajmljivanja neke imovine, a posebno kad se radi o pokretnoj imovini poput raznih vozila, dobio je sasvim novu dimenziju zahvaljujući informatičkom napretku te mogućnosti da se u svakoj sekundi zna gdje se netko ili nešto nalazi.

Tome je potrebno pridodati i još jedan vrlo važan element – amaterizaciju poduzetništva – u čemu su ključne uloge odigrali Airbnb i Uber. Iako na prvi pogled amaterizacija ne sluti na dobro (a to je i ono što je Airbnb, Uber i njima slične usluge uvalilo u puno problema diljem svijeta), ona je bila samo još jedna poduzetnička ideja koja je odgovarala na pitanje kako lako i brzo zaraditi.

Uslugama iznajmljivanja imovine su se do pojave Airbnba i Ubera bavile specijalizirane kompanije. Airbnb i Uber su postavili pitanje zašto i obični građani ne bi mogli dodatno zaraditi na imovini koju posjeduju bilo iznajmljujući nekretnine ili njihove dijelove koje ne koriste, bilo koristeći vlastita vozila za laku dodatnu zaradu bez potrebe da za to otvaraju obrte ili tvrtke. Kako je razvoj tehnologije doveo do toga da je uz malo korištenja interneta ili aplikacije na pametnom mobitelu postalo jako lako pronaći 'kupca' odnosno korisnika usluge, ekonomiju dijeljenja više ništa nije moglo zaustaviti u naglom uzletu.

Nakon samo nekoliko godina uspjeh se ne može zanemariti. Uber i Lyft te njihov kineski pandan Didi Chuxing kao neki od najvećih svjetskih pružatelja usluga organizacije prijevoza, Airbnb za pronalazak smještaja, niz drugih manjih ili većih tvrtki koje nude slične usluge kao i 'dijeljenje' stambenog ili uredskog prostora, svi pokušavaju zauzeti svoje mjesto na tržištu za koje interes, čini se, ne jenjava.

Kao i svaki put kad tehnologija prokrči put da bi za njom kaskala regulativa, problema ima. Lokalne, a ponekad i nacionalne vlasti, kao i starosjedilački poduzetnici nerijetko su manja ili veća prepreka na lokacijama na kojima se pojave Airbnb, Uber ili neki od njihovih konkurenata. Rezultati takvih srazova su također različiti – od zabrana pružanja usluge do toga da se jednostavno prijeđe preko svega i nove igrače se pokuša uklopiti u postojeće okvire.

Koliko je sve to skupa uspješno? Nije lako jednoznačno odgovoriti na to pitanje. Prvi je problem obuhvata. Ne može se reći gdje ekonomija dijeljenja počinje ili završava. Kao što smo već napisali – stroga granica ne postoji pa je teško odrediti koje se sve tvrtke može smatrati dijelom ekonomije dijeljenja, a koje ne. Jednako tako, na tržištu se gotovo svakodnevno javljaju nove ideje i novi igrači. Od automobila i bicikala danas se došlo do dijeljenja ureda, prijevoza hrane, prijevoza na moru, dijeljenja stambenog prostora i drugih.

Možda bi kao ilustraciju za kraj najbolje bilo predočiti brojke kompanije s kojom smo počeli. Uber danas pruža usluge u više od 450 gradova, 76 država i na šest kontinenata. Za prvu milijardu vožnji trebalo mu je pet godina, za drugu samo šest mjeseci, a prije mjesec i pol premašio je brojku od pet milijardi obavljenih prijevoza. Unatoč nizu prepreka i kontroverzi s kojima se kompanija bori, potražnja za uslugom i lakoća njenog korištenja je više nego očita. A u takvim okolnostima može se očekivati da će ekonomija dijeljenja nastaviti rasti.


Komentari članka

Vezani članci

Istraga Porezne: Više od pola iznajmljivača preko Airbnba i Bookinga taji zaradu, kreće se u naplatu

16.04.2018.

Kako su službeno pojasnili iz Porezne uprave, to je tijelo konkretno otkrilo da više od polovice iznajmljivača na platformama na kojima oglašavaju apartmane nije dostavilo informaciju o svom poreznom broju ili je platformama predalo pogrešan broj

Uberov autonomni automobil ubio pješakinju, kompanija zaustavila sva testiranja

20.03.2018.

Kasno sinoć po lokalnom vremenu Uberov samovozeći automobil Volvo XC90 sudjelovao je u prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama u američkoj saveznoj državi Arizoni

Ogroman interes iznajmljivača za Airbnb, ali i za BeeRent!

26.02.2018.

Predstavnici Airbnb-a, menadžer za istočnu i srednju Europu Luka Brkić iz Berlina te menadžerica Marijana Vukan iz Dublina, sjedišta Airbnba, sinoć su savjetovali iznajmljivače kako jednostavno i uz male tajne povećati prodaju

Vodila je noćni klub, slikarstvo joj je hobi, a danas živi od taksiranja

29.01.2018.

Znali su joj u početku govoriti neka se ostavi volana i primi kuhače. Ali nije se previše obazirala na priglupa muška dobacivanja, već je nastavila raditi ono što voli. Danas je iza 52-godišnje Snježane Jovanović osmogodišnji staž na zagrebačkim ulicama

Sa sinom sam prije dvije godine otvorio rent-a-car. S relativno malo novca s 10 smo već narasli na 100 auta, evo kako

18.01.2018.

Uslugu rent-a-cara - generalno jednu od najpopularnijih usluga najma - preferira sve veći broj ljudi, turista i poslovnjaka, mlađih generacija više sklonih ideji rentanja - ‘toči i vozi’ - nego posjedovanja

Tag cloud

 1. 1774 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 943 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 641 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 515 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 320 članka imaju tag poticaji
 21. 393 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 393 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 235 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 312 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 303 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 356 članka imaju tag BDP