Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Pro 2016

Nesvakidašnja situacija u Osijeku: Poslodavac nestao preko noći

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivana SOLAR  

Nesvakidašnja situacija u Osijeku: Poslodavac nestao preko noći

Desetak Osječana koji su do kraja listopada radili u tvrtki Home comfort product d.o.o. u nesvakidašnjoj je situaciji. Njihov je poslodavac bez najave napustio tvrtku, radnike nije odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im, kažu, onemogućava traženje novog posla! Također, plaću za listopad nisu dobili.

Djelatnici su obavljali poslove agenta u pozivnom centru, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave preko noći je nestao.
Poslodavac nedostupan

- Krajem listopada Zsolt Gaspar je preko djelatnice poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije. Doznali smo da je pokupio sve svoje dokumente, pečat, porezne kartice i drugo. Od tada ne možemo stupiti u kontakt s njim. Žena koja je vodila računovodstvo tvrtke je u šoku, ne zna što da radi s nama. Gaspar joj je ostavio nevažeće ugovore, pa nam ona govori da nas bez pravovaljanih ugovora ne može odjaviti iz sustava. Redovitom provjerom i zvanjem u Mirovinsko dobivamo informacije da smo i dalje prijavljeni i da nas oni ne mogu odjaviti te da to moramo riješiti s inspektorima rada. U osječkom uredu Inspektorata vraćaju nas u Mirovinsko, gdje nas nakon kruga prepucavanja među djelatnicima, od kojih “nitko nije nadležan za našu situaciju”, prima načelnica, koja kaže kako jedino što oni mogu za nas napraviti jest zaprimiti ispunjeni obrazac o prijavi radnog staža. No on i dalje ne znači odjavu - priča nam jedan od djelatnika Home comfort producta d.o.o. koji sjedi kod kuće, a službeno je još uvijek zaposlen. Istodobno novčanik mu je prazan jer je posljednja plaća koju je primio bila ona za rujan.
Inspekcijski nadzori

- Svi prebacuju odgovornost s jednih na druge, a dotični nas je prevarant Zsolt Gaspar ostavio prijavljene i onemogućio nam daljnje zapošljavanje, nije isplatio plaće, ozbiljno je ugrozio našu egzistenciju i bez konkretnih informacija mi smo i dalje prijavljeni. Preostaje nam, ne znam koji put, samo nekakvo dugo čekanje da institucije počnu obavljati svoj posao - zaključuje ogorčeni Osječanin.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako im je slučaj poznat te kako je u tvrtki Home comfort product d.o.o. u tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora zbog sumnje na povredu propisa iz nadležnosti Inspektorata rada. Također, neovisno o aktualnim optpužbama radnika iz ove priče, iz Ministrastva kažu kako je u tvrtki već u kolovozu 2016. obavljen inspekcijski nadzor.

- Inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek u kolovozu 2016. obavila je inspekcijski nadzor kod poslodavca, u kojem je utvrdila da su tijekom nadzora za poslodavca radila dva radnika koja nisu bila prijavljena na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 8. kolovoza 2016. poslodavcu privremeno zabranila obavljanje djelatnosti. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u navedenom inspekcijskom nadzoru, inspektorica je, uz izrečenu navedenu upravnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnost, istovremeno nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku podnijela optužni prijedlog protiv poslodavca, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog osnovane sumnje da s radnicima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku niti su im prije početka rada izdali pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu i zbog toga što nisu dostavili podatke o početku osiguranja radnika tijelu obveznog mirovinskog osiguranja u propisanom roku. O utvrđenom je činjeničnom stanju inspektorica rada obavijestila i Poreznu upravu Ministarstva financija i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, radi postupanja iz njihove nadležnosti - stoji u očitovanju koje potpisuje ministar Tomislav Ćorić.

GDJE I KAKO POTRAŽITI POMOĆ?

Iz Hrvatske udruge poslodavaca osuđuju ovakvo ponašanje poslodavca. “Svjedoci smo, uz brojne dobre primjere, i ovakvih postupanja poslodavaca te bi u ovom trenutku jedino oportuno za radnike bilo da otvore stečaj jer će se otvaranjem stečajnog postupka i imenovanjem stečajnog upravitelja moći odjaviti i bar naplatiti svoja potraživanja, ako stečajna masa bude dovoljna. Inače, sam postupak zatvaranja tvrtke uređen je Zakonom o trgovačkim društvima, a obveze poslodavaca prema radniku u slučaju zatvaranja tvrtke Zakonom o radu, prema kojemu poslodavac donosi odluku o otkazu zbog poslovno uvjetovanih razloga, a radnik ostvaruje pravo na otkazni rok i/ili otpremninu (što ovisi o dužini radnog odnosa radnika kod poslodavca). Također, u slučaju većeg broja otpuštanja radnika primjenjuju se odredbe iz čl. 127. Zakona o radu, koje se odnose na kolektivni višak radnika. Inače, poslodavac je dužan dostaviti sve potrebne dokumente radniku u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu s čl. 130. Zakona o radu”, objašnjava Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP-a, Regionalnog ureda Osijek.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pak kažu kako je poslodavac obvezan Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje pri prestanku radnog odnosa dostaviti samo prijavu o prestanku osiguranja, ali ne i dokaz o prestanku radnog odnosa (npr. otkaz ugovora o radu, sporazumni prekid radnog odnosa itd.). Objašnjavaju kako radnik za kojega poslodavac ne podnese prijavu odnosno odjavu osiguranja može zahtijevati da HZMO donese rješenje o priznanju odnosno prestanku svojstva osiguranika.
PREVARENI I U CENTRU ZDRAVLJA TE U BIO LIFE INTERNATIONALU

U ovoj priči oštećeni djelatnici napominju kako ovo nije prvi put da su prevareni, i to obavljajući posao istog profila za mađarskog poslodavca. Naime, neki su od njih radili u javnosti po prijevarama zaposlenih već poznatim tvrtkama Centar zdravlja d.o.o. i Bio Life International d.o.o., vlasnika Ferenca Mesznera, koji im je gotovo po istoj šabloni ljetos ostao dužan dvije i pol plaće te je potom netragom nastao iz Hrvatske!? Iako je u ovakvim slučajevima nezahvalno generalizirati, osobe koje su u jednoj godini kod dva poslodavca izvisile za zarađenu plaću s pravom se pitaju postoji li kakva poveznica između ta dva slučaja i hoće li se nakon njihovih bezbrojnih prijava insprektorima rada istražiti kako i što rade tvrtke-pozivni centri u Hrvatskoj. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako je inspekciji nadzor u slučaju Bio Life Internationala d.o.o. i Centra zdravlja d.o.o. obavljen. “Utvrđeno je kako je tijekom nadzora za navedenog poslodavca radilo dvadeset radnika koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 27. listopada 2016. poslodavcu privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti. Zbog osnovane sumnje u počinjenje povreda odredbi članka 14. stavka 3. ZR-a i članka 112. stavka 1. točke 2. ZMO-a inspektor rada će ujedno protiv navedenog poslodavca pokrenuti prekršajni postupak, a o utvrđenom će činjeničnom stanju obavijestiti i druga nadležna tijela. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u inspekcijskom nadzoru koji je obavila u trgovačkom društvu Centar zdravlja d.o.o., inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek podnijela je protiv poslodavca pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku, i to zbog osnovane sumnje da radnicima nisu isplatili ni zakonom propisanu minimalnu plaću, kao i zbog povrede odredbi članka 33. stavka 4. Zakona o Inspektoratu rada, jer na pisano traženje inspektorice rada u određenom roku nisu pripremili ni dostavili točne i potpune podatke, obavijesti i materijale koji su joj potrebni za obavljanje inspekcijskog nadzora”, kažu iz Ministarstva te napominju kako su i u ovim slučajevima izvijestili Poreznu upravu Ministarstva financija.

pat-pozicija

RADNICI ČEKAJU DA INSTITUCIJE OBAVE SVOJ POSAO


Komentari članka

Vezani članci

Najlakše je poslovati u Varaždinu, a najteže u Splitu - Osijek najuspješniji u uknjižbi prava vlasništva

06.07.2018.

Analizirano je 25 gradova u Portugalu, Slovačkoj, Češkoj i Hrvatskoj - kod nas su Zagreb, Split, Osijek, Varaždin i Rijeka

Čak 403 nove tvrtke

29.06.2018.

Moja tvrtka postoji godinu i deset mjeseci, a bavimo se izgradnjom telekomunikacijske mreže u Hrvatskoj i Njemačkoj. Imali smo sreće da smo do prvog posla u Njemačkoj došli putem jednog poznanstva, a sada možemo reći da smo zbog kvalitete koju smo pokazal

Ipak se može. Mladi ljudi ostaju u Slavoniji i pokreću vlastite poslove

21.06.2018.

Marin Bilandžić i Ena Kokanović iskoristili su mjere za samozapošljavanje i postali sami svoji šefovi

Otvoren Ikea dostavni centar

07.06.2018.

Proizvodi će se moći podići radnim danom od 12 do 20, a subotom od 9 do 16 sati. Dostava do 1 tone iznosi 99 kuna

Ovo su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj​: Prva tri mjesta zauzele njemačke kompanije

18.05.2018.

Gotovo četvrtina ispitanika kao presudni faktor atraktivnosti poslodavca navela je harmonične odnose na radnom mjestu, a za 23 posto najvažnija je sigurnost radnog mjesta.

Tag cloud

 1. 1774 članka imaju tag hrvatska
 2. 1799 članka imaju tag turizam
 3. 1491 članka imaju tag financije
 4. 1163 članka imaju tag izvoz
 5. 759 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 943 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 903 članka imaju tag trgovina
 8. 641 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 770 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 833 članka imaju tag industrija
 12. 820 članka imaju tag ict
 13. 812 članka imaju tag svijet
 14. 747 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 551 članka imaju tag maloprodaja
 17. 515 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 320 članka imaju tag poticaji
 21. 393 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 393 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 235 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 312 članka imaju tag agrokor
 30. 295 članka imaju tag hgk
 31. 284 članka imaju tag osijek
 32. 303 članka imaju tag eu fondovi
 33. 337 članka imaju tag energetika
 34. 266 članka imaju tag poduzetnici
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 298 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 356 članka imaju tag BDP