Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Pro 2016

Nesvakidašnja situacija u Osijeku: Poslodavac nestao preko noći

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivana SOLAR  

Nesvakidašnja situacija u Osijeku: Poslodavac nestao preko noći

Desetak Osječana koji su do kraja listopada radili u tvrtki Home comfort product d.o.o. u nesvakidašnjoj je situaciji. Njihov je poslodavac bez najave napustio tvrtku, radnike nije odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im, kažu, onemogućava traženje novog posla! Također, plaću za listopad nisu dobili.

Djelatnici su obavljali poslove agenta u pozivnom centru, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave preko noći je nestao.
Poslodavac nedostupan

- Krajem listopada Zsolt Gaspar je preko djelatnice poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije. Doznali smo da je pokupio sve svoje dokumente, pečat, porezne kartice i drugo. Od tada ne možemo stupiti u kontakt s njim. Žena koja je vodila računovodstvo tvrtke je u šoku, ne zna što da radi s nama. Gaspar joj je ostavio nevažeće ugovore, pa nam ona govori da nas bez pravovaljanih ugovora ne može odjaviti iz sustava. Redovitom provjerom i zvanjem u Mirovinsko dobivamo informacije da smo i dalje prijavljeni i da nas oni ne mogu odjaviti te da to moramo riješiti s inspektorima rada. U osječkom uredu Inspektorata vraćaju nas u Mirovinsko, gdje nas nakon kruga prepucavanja među djelatnicima, od kojih “nitko nije nadležan za našu situaciju”, prima načelnica, koja kaže kako jedino što oni mogu za nas napraviti jest zaprimiti ispunjeni obrazac o prijavi radnog staža. No on i dalje ne znači odjavu - priča nam jedan od djelatnika Home comfort producta d.o.o. koji sjedi kod kuće, a službeno je još uvijek zaposlen. Istodobno novčanik mu je prazan jer je posljednja plaća koju je primio bila ona za rujan.
Inspekcijski nadzori

- Svi prebacuju odgovornost s jednih na druge, a dotični nas je prevarant Zsolt Gaspar ostavio prijavljene i onemogućio nam daljnje zapošljavanje, nije isplatio plaće, ozbiljno je ugrozio našu egzistenciju i bez konkretnih informacija mi smo i dalje prijavljeni. Preostaje nam, ne znam koji put, samo nekakvo dugo čekanje da institucije počnu obavljati svoj posao - zaključuje ogorčeni Osječanin.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako im je slučaj poznat te kako je u tvrtki Home comfort product d.o.o. u tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora zbog sumnje na povredu propisa iz nadležnosti Inspektorata rada. Također, neovisno o aktualnim optpužbama radnika iz ove priče, iz Ministrastva kažu kako je u tvrtki već u kolovozu 2016. obavljen inspekcijski nadzor.

- Inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek u kolovozu 2016. obavila je inspekcijski nadzor kod poslodavca, u kojem je utvrdila da su tijekom nadzora za poslodavca radila dva radnika koja nisu bila prijavljena na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 8. kolovoza 2016. poslodavcu privremeno zabranila obavljanje djelatnosti. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u navedenom inspekcijskom nadzoru, inspektorica je, uz izrečenu navedenu upravnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnost, istovremeno nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku podnijela optužni prijedlog protiv poslodavca, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog osnovane sumnje da s radnicima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku niti su im prije početka rada izdali pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu i zbog toga što nisu dostavili podatke o početku osiguranja radnika tijelu obveznog mirovinskog osiguranja u propisanom roku. O utvrđenom je činjeničnom stanju inspektorica rada obavijestila i Poreznu upravu Ministarstva financija i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, radi postupanja iz njihove nadležnosti - stoji u očitovanju koje potpisuje ministar Tomislav Ćorić.

GDJE I KAKO POTRAŽITI POMOĆ?

Iz Hrvatske udruge poslodavaca osuđuju ovakvo ponašanje poslodavca. “Svjedoci smo, uz brojne dobre primjere, i ovakvih postupanja poslodavaca te bi u ovom trenutku jedino oportuno za radnike bilo da otvore stečaj jer će se otvaranjem stečajnog postupka i imenovanjem stečajnog upravitelja moći odjaviti i bar naplatiti svoja potraživanja, ako stečajna masa bude dovoljna. Inače, sam postupak zatvaranja tvrtke uređen je Zakonom o trgovačkim društvima, a obveze poslodavaca prema radniku u slučaju zatvaranja tvrtke Zakonom o radu, prema kojemu poslodavac donosi odluku o otkazu zbog poslovno uvjetovanih razloga, a radnik ostvaruje pravo na otkazni rok i/ili otpremninu (što ovisi o dužini radnog odnosa radnika kod poslodavca). Također, u slučaju većeg broja otpuštanja radnika primjenjuju se odredbe iz čl. 127. Zakona o radu, koje se odnose na kolektivni višak radnika. Inače, poslodavac je dužan dostaviti sve potrebne dokumente radniku u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu s čl. 130. Zakona o radu”, objašnjava Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP-a, Regionalnog ureda Osijek.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pak kažu kako je poslodavac obvezan Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje pri prestanku radnog odnosa dostaviti samo prijavu o prestanku osiguranja, ali ne i dokaz o prestanku radnog odnosa (npr. otkaz ugovora o radu, sporazumni prekid radnog odnosa itd.). Objašnjavaju kako radnik za kojega poslodavac ne podnese prijavu odnosno odjavu osiguranja može zahtijevati da HZMO donese rješenje o priznanju odnosno prestanku svojstva osiguranika.
PREVARENI I U CENTRU ZDRAVLJA TE U BIO LIFE INTERNATIONALU

U ovoj priči oštećeni djelatnici napominju kako ovo nije prvi put da su prevareni, i to obavljajući posao istog profila za mađarskog poslodavca. Naime, neki su od njih radili u javnosti po prijevarama zaposlenih već poznatim tvrtkama Centar zdravlja d.o.o. i Bio Life International d.o.o., vlasnika Ferenca Mesznera, koji im je gotovo po istoj šabloni ljetos ostao dužan dvije i pol plaće te je potom netragom nastao iz Hrvatske!? Iako je u ovakvim slučajevima nezahvalno generalizirati, osobe koje su u jednoj godini kod dva poslodavca izvisile za zarađenu plaću s pravom se pitaju postoji li kakva poveznica između ta dva slučaja i hoće li se nakon njihovih bezbrojnih prijava insprektorima rada istražiti kako i što rade tvrtke-pozivni centri u Hrvatskoj. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako je inspekciji nadzor u slučaju Bio Life Internationala d.o.o. i Centra zdravlja d.o.o. obavljen. “Utvrđeno je kako je tijekom nadzora za navedenog poslodavca radilo dvadeset radnika koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 27. listopada 2016. poslodavcu privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti. Zbog osnovane sumnje u počinjenje povreda odredbi članka 14. stavka 3. ZR-a i članka 112. stavka 1. točke 2. ZMO-a inspektor rada će ujedno protiv navedenog poslodavca pokrenuti prekršajni postupak, a o utvrđenom će činjeničnom stanju obavijestiti i druga nadležna tijela. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u inspekcijskom nadzoru koji je obavila u trgovačkom društvu Centar zdravlja d.o.o., inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek podnijela je protiv poslodavca pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku, i to zbog osnovane sumnje da radnicima nisu isplatili ni zakonom propisanu minimalnu plaću, kao i zbog povrede odredbi članka 33. stavka 4. Zakona o Inspektoratu rada, jer na pisano traženje inspektorice rada u određenom roku nisu pripremili ni dostavili točne i potpune podatke, obavijesti i materijale koji su joj potrebni za obavljanje inspekcijskog nadzora”, kažu iz Ministarstva te napominju kako su i u ovim slučajevima izvijestili Poreznu upravu Ministarstva financija.

pat-pozicija

RADNICI ČEKAJU DA INSTITUCIJE OBAVE SVOJ POSAO


Komentari članka

Vezani članci

Uz poticaje Grada Osijeka proizvode u Orahovici, a izvoze na švedsko tržište

15.12.2017.

S obzirom na tržišne prilike, tvrtka je preuzela pogon, djelatnike, postrojenje i opremu od nekadašnjeg obrta Čelik Remont Orahovica, čime je nastavila njihovu 40 godina dugu tradiciju osnivajući podružnicu u Orahovici.

Gospodarska grana u Hrvatskoj kojoj nedostaje 10.000 radnika

27.10.2017.

Imamo niz apsurda koje moramo mijenjati želimo li opstati i preuzimati nove poslove. Apsurdno je da zemlja s toliko nezaposlenih, nema radne snage

Majstori otišli za svojim mušterijama i za pet puta većim plaćama!

26.10.2017.

Majstora svih struka sve je manje, a šačica onih koji su građanima dostupni “rasprodana” je mjesecima unaprijed te, u pravilu, prednost daje većim poslovima - jedinima od koje može živjeti i platiti radnike.

EU izjednačava plaće radnika u zemlji i inozemstvu?

17.10.2017.

Prema europskom zakonodavstvu, izaslani radnik se definira kao "zaposlenik koga je poslodavac privremeno poslao u drugu zemlju članicu radi pružanja usluga".

Osijek nikada neće biti Dubrovnik, ali brodovi dolaze

02.10.2017.

Od travnja kada počinje sezona pa do 11. rujna Osijek je ugostio 37 kruzera, a do kraja listopada je najavljeno još 20-ak uplovljavanja, što će sve zajedno biti znatno više nego prošle godine kad je konačan zbroj bio 34 isto kao i godinu ranije

Tag cloud

 1. 1702 članka imaju tag hrvatska
 2. 1731 članka imaju tag turizam
 3. 1477 članka imaju tag financije
 4. 1122 članka imaju tag izvoz
 5. 716 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 910 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 621 članka imaju tag poduzetništvo
 8. 871 članka imaju tag trgovina
 9. 714 članka imaju tag investicije
 10. 889 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 798 članka imaju tag ict
 13. 734 članka imaju tag menadžment
 14. 739 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 533 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 465 članka imaju tag krediti
 19. 451 članka imaju tag tehnologija
 20. 289 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 380 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 382 članka imaju tag obrazovanje
 25. 366 članka imaju tag hnb
 26. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 323 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 28. 215 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 273 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 292 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 276 članka imaju tag rast
 39. 266 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija