Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Pro 2016

Nesvakidašnja situacija u Osijeku: Poslodavac nestao preko noći

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Ivana SOLAR  

Nesvakidašnja situacija u Osijeku: Poslodavac nestao preko noći

Desetak Osječana koji su do kraja listopada radili u tvrtki Home comfort product d.o.o. u nesvakidašnjoj je situaciji. Njihov je poslodavac bez najave napustio tvrtku, radnike nije odjavio iz mirovinskoga i zdravstvenog sustava, niti im je vratio porezne kartice, što im, kažu, onemogućava traženje novog posla! Također, plaću za listopad nisu dobili.

Djelatnici su obavljali poslove agenta u pozivnom centru, a kada je posao krenuo loše, direktor tvrtke i jedini član uprave preko noći je nestao.
Poslodavac nedostupan

- Krajem listopada Zsolt Gaspar je preko djelatnice poručio da se tvrtka zatvara i da sljedeći dan dođemo potpisati ugovore o otkazu te da pokupimo svoje stvari. Sutradan smo svi došli, ali on nije. Doznali smo da je pokupio sve svoje dokumente, pečat, porezne kartice i drugo. Od tada ne možemo stupiti u kontakt s njim. Žena koja je vodila računovodstvo tvrtke je u šoku, ne zna što da radi s nama. Gaspar joj je ostavio nevažeće ugovore, pa nam ona govori da nas bez pravovaljanih ugovora ne može odjaviti iz sustava. Redovitom provjerom i zvanjem u Mirovinsko dobivamo informacije da smo i dalje prijavljeni i da nas oni ne mogu odjaviti te da to moramo riješiti s inspektorima rada. U osječkom uredu Inspektorata vraćaju nas u Mirovinsko, gdje nas nakon kruga prepucavanja među djelatnicima, od kojih “nitko nije nadležan za našu situaciju”, prima načelnica, koja kaže kako jedino što oni mogu za nas napraviti jest zaprimiti ispunjeni obrazac o prijavi radnog staža. No on i dalje ne znači odjavu - priča nam jedan od djelatnika Home comfort producta d.o.o. koji sjedi kod kuće, a službeno je još uvijek zaposlen. Istodobno novčanik mu je prazan jer je posljednja plaća koju je primio bila ona za rujan.
Inspekcijski nadzori

- Svi prebacuju odgovornost s jednih na druge, a dotični nas je prevarant Zsolt Gaspar ostavio prijavljene i onemogućio nam daljnje zapošljavanje, nije isplatio plaće, ozbiljno je ugrozio našu egzistenciju i bez konkretnih informacija mi smo i dalje prijavljeni. Preostaje nam, ne znam koji put, samo nekakvo dugo čekanje da institucije počnu obavljati svoj posao - zaključuje ogorčeni Osječanin.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako im je slučaj poznat te kako je u tvrtki Home comfort product d.o.o. u tijeku obavljanje inspekcijskog nadzora zbog sumnje na povredu propisa iz nadležnosti Inspektorata rada. Također, neovisno o aktualnim optpužbama radnika iz ove priče, iz Ministrastva kažu kako je u tvrtki već u kolovozu 2016. obavljen inspekcijski nadzor.

- Inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek u kolovozu 2016. obavila je inspekcijski nadzor kod poslodavca, u kojem je utvrdila da su tijekom nadzora za poslodavca radila dva radnika koja nisu bila prijavljena na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 8. kolovoza 2016. poslodavcu privremeno zabranila obavljanje djelatnosti. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u navedenom inspekcijskom nadzoru, inspektorica je, uz izrečenu navedenu upravnu mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnost, istovremeno nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku podnijela optužni prijedlog protiv poslodavca, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog osnovane sumnje da s radnicima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku niti su im prije početka rada izdali pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu i zbog toga što nisu dostavili podatke o početku osiguranja radnika tijelu obveznog mirovinskog osiguranja u propisanom roku. O utvrđenom je činjeničnom stanju inspektorica rada obavijestila i Poreznu upravu Ministarstva financija i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, radi postupanja iz njihove nadležnosti - stoji u očitovanju koje potpisuje ministar Tomislav Ćorić.

GDJE I KAKO POTRAŽITI POMOĆ?

Iz Hrvatske udruge poslodavaca osuđuju ovakvo ponašanje poslodavca. “Svjedoci smo, uz brojne dobre primjere, i ovakvih postupanja poslodavaca te bi u ovom trenutku jedino oportuno za radnike bilo da otvore stečaj jer će se otvaranjem stečajnog postupka i imenovanjem stečajnog upravitelja moći odjaviti i bar naplatiti svoja potraživanja, ako stečajna masa bude dovoljna. Inače, sam postupak zatvaranja tvrtke uređen je Zakonom o trgovačkim društvima, a obveze poslodavaca prema radniku u slučaju zatvaranja tvrtke Zakonom o radu, prema kojemu poslodavac donosi odluku o otkazu zbog poslovno uvjetovanih razloga, a radnik ostvaruje pravo na otkazni rok i/ili otpremninu (što ovisi o dužini radnog odnosa radnika kod poslodavca). Također, u slučaju većeg broja otpuštanja radnika primjenjuju se odredbe iz čl. 127. Zakona o radu, koje se odnose na kolektivni višak radnika. Inače, poslodavac je dužan dostaviti sve potrebne dokumente radniku u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu s čl. 130. Zakona o radu”, objašnjava Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP-a, Regionalnog ureda Osijek.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pak kažu kako je poslodavac obvezan Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje pri prestanku radnog odnosa dostaviti samo prijavu o prestanku osiguranja, ali ne i dokaz o prestanku radnog odnosa (npr. otkaz ugovora o radu, sporazumni prekid radnog odnosa itd.). Objašnjavaju kako radnik za kojega poslodavac ne podnese prijavu odnosno odjavu osiguranja može zahtijevati da HZMO donese rješenje o priznanju odnosno prestanku svojstva osiguranika.
PREVARENI I U CENTRU ZDRAVLJA TE U BIO LIFE INTERNATIONALU

U ovoj priči oštećeni djelatnici napominju kako ovo nije prvi put da su prevareni, i to obavljajući posao istog profila za mađarskog poslodavca. Naime, neki su od njih radili u javnosti po prijevarama zaposlenih već poznatim tvrtkama Centar zdravlja d.o.o. i Bio Life International d.o.o., vlasnika Ferenca Mesznera, koji im je gotovo po istoj šabloni ljetos ostao dužan dvije i pol plaće te je potom netragom nastao iz Hrvatske!? Iako je u ovakvim slučajevima nezahvalno generalizirati, osobe koje su u jednoj godini kod dva poslodavca izvisile za zarađenu plaću s pravom se pitaju postoji li kakva poveznica između ta dva slučaja i hoće li se nakon njihovih bezbrojnih prijava insprektorima rada istražiti kako i što rade tvrtke-pozivni centri u Hrvatskoj. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava izvještavaju kako je inspekciji nadzor u slučaju Bio Life Internationala d.o.o. i Centra zdravlja d.o.o. obavljen. “Utvrđeno je kako je tijekom nadzora za navedenog poslodavca radilo dvadeset radnika koji nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, zbog čega je 27. listopada 2016. poslodavcu privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti. Zbog osnovane sumnje u počinjenje povreda odredbi članka 14. stavka 3. ZR-a i članka 112. stavka 1. točke 2. ZMO-a inspektor rada će ujedno protiv navedenog poslodavca pokrenuti prekršajni postupak, a o utvrđenom će činjeničnom stanju obavijestiti i druga nadležna tijela. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u inspekcijskom nadzoru koji je obavila u trgovačkom društvu Centar zdravlja d.o.o., inspektorica rada Inspektorata rada, Područnog ureda Osijek podnijela je protiv poslodavca pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Osijeku, i to zbog osnovane sumnje da radnicima nisu isplatili ni zakonom propisanu minimalnu plaću, kao i zbog povrede odredbi članka 33. stavka 4. Zakona o Inspektoratu rada, jer na pisano traženje inspektorice rada u određenom roku nisu pripremili ni dostavili točne i potpune podatke, obavijesti i materijale koji su joj potrebni za obavljanje inspekcijskog nadzora”, kažu iz Ministarstva te napominju kako su i u ovim slučajevima izvijestili Poreznu upravu Ministarstva financija.

pat-pozicija

RADNICI ČEKAJU DA INSTITUCIJE OBAVE SVOJ POSAO


Komentari članka

Vezani članci

EU izjednačava plaće radnika u zemlji i inozemstvu?

17.10.2017.

Prema europskom zakonodavstvu, izaslani radnik se definira kao "zaposlenik koga je poslodavac privremeno poslao u drugu zemlju članicu radi pružanja usluga".

Osijek nikada neće biti Dubrovnik, ali brodovi dolaze

02.10.2017.

Od travnja kada počinje sezona pa do 11. rujna Osijek je ugostio 37 kruzera, a do kraja listopada je najavljeno još 20-ak uplovljavanja, što će sve zajedno biti znatno više nego prošle godine kad je konačan zbroj bio 34 isto kao i godinu ranije

Napuštena gradilišta: Čekaju druge investitore ili ostaju betonske sablasti

25.09.2017.

Razlozi zbog kojih se takve stvari događaju uglavnom su zbog netransparentnih partnerskih ugovora, neispunjavanja ugovorene obveze investitora prema vlasniku zemljišta na kojem je započeta gradnja, stečaja investitora ili odustanak poslovne banke u kredit

Osječka luka ulaže milijardu kuna u nove projekte, evo i koje

22.09.2017.

Osječani u razvoj teretne luke na rijeci Dravi planiraju uložiti gotovo milijardu kuna. Prvi od ukupno tri projekta već je dobio i zeleno svjetlo EU-a

Osijek će u razvoj svoje luke uložiti milijardu kuna

14.09.2017.

Postojeće riječne kruzere prima osam godina, a ova godina koja traje do potkraj listopada trebala bi biti rekordna. Potvrđuju to i podaci da se više puta u ovoj godini dogodilo da istodobno pristanu tri kruzera

Tag cloud

 1. 1667 članka imaju tag hrvatska
 2. 1706 članka imaju tag turizam
 3. 1471 članka imaju tag financije
 4. 1107 članka imaju tag izvoz
 5. 702 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 898 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 864 članka imaju tag trgovina
 8. 612 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 883 članka imaju tag EU
 10. 692 članka imaju tag investicije
 11. 812 članka imaju tag industrija
 12. 791 članka imaju tag ict
 13. 729 članka imaju tag menadžment
 14. 906 članka imaju tag kriza
 15. 716 članka imaju tag svijet
 16. 530 članka imaju tag maloprodaja
 17. 498 članka imaju tag marketing
 18. 462 članka imaju tag krediti
 19. 448 članka imaju tag tehnologija
 20. 285 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 372 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 415 članka imaju tag dzs
 24. 366 članka imaju tag hnb
 25. 380 članka imaju tag obrazovanje
 26. 331 članka imaju tag gospodarstvo
 27. 214 članka imaju tag potpore
 28. 291 članka imaju tag hgk
 29. 298 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 333 članka imaju tag energetika
 32. 271 članka imaju tag osijek
 33. 339 članka imaju tag recesija
 34. 353 članka imaju tag vlada
 35. 279 članka imaju tag agrokor
 36. 268 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 272 članka imaju tag rast
 39. 174 članka imaju tag edukacija
 40. 231 članka imaju tag proizvodnja