Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Ou 2009

Nepravilnom rasvjetom nepovratno se gubi 50 posto električne energije

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Vanja Majetić  

Nepravilnom rasvjetom nepovratno se gubi 50 posto električne energije

Kad se govori o zagađenju, obično se misli na hrpe smeća i smogom zagađeni zrak, no ne i na zagađenja svjetlom. Upravo je svjetlosno zagađenje, ponajviše u velikim gradovima, gorući problem jer je u velikim gradovima nemar prema toj vrsti zagađenja izuzetno izražen. Odgovorne osobe, naime, često vođene štednjom odabiru javnu rasvjetu koja uništava okoliš do nesagledivih posljedica, čime se zagađuje nebo i nestaje efekt noći.

Pojedine europske zemlje poput Italije, Češke i susjedne nam Slovenije shvatile su razmjere problema i zakonski uredile kakve se vrste javnih rasvjetnih tijela mogu koristiti. Iako mnogi nisu ni čuli za svjetlosno zagađenje, upravo je ono krivac za nestanak pojedinih životinjskih vrsta i za učestale prometne nesreće. Uzroci tog zagađenja su neodgovarajući dizajn rasvjetnih tijela i njihova nepravilna montaža. Brojna rasvjetna tijela su dizajnirana tako da svjetlost emitiraju u gotovo svim smjerovima, čime se ona nepotrebno rasipa i šteti okolišu.

Neodgovarajuća vanjska rasvjeta može biti energetski vrlo neučinkovita - potrošnja električne energije može biti čak između 30 i 40 posto viša nego uz uporabu potpuno zaštićenih rasvjetnih tijela s odgovarajućim izvorom svjetlosti, koji daju istu ili čak bolju razinu rasvjetljenosti. Većina proizvođača u svom asortimanu proizvoda nudi potpuno zaštićena rasvjetna tijela i njihova cijena nije viša u usporedbi s nezaštićenim ili poluzaštićenim rasvjetnim tijelima.

Također, takva rasvjeta nije nikakva posebna »visoka« tehnologija, koja bi zahtijevala posebne alate i postupke za postavljanje i održavanje. Štoviše, troškovi iskorištavanja potpuno zaštićenih rasvjetnih tijela niži su od troškova iskorištavanja ostalih, neodgovarajućih rasvjetnih tijela.

Utjecaj na sigurnost
Dakle, postavljenjem odgovarajuće »dobre« rasvjete ostvaruju se značajne uštede, kako energetske tako i novčane. Neodgovarajuća javna rasvjeta može nepovoljno utjecati na javnu i privatnu sigurnost, kao i na sigurnost u prometu. Naime, ako je mjesto ili objekt neodgovarajuće rasvijetljen, umjesto kontrole objekta imamo učinak svjetlosti koja bliješti na sve strane i time onemogućava pregled i kontrolu štićenog objekta. Većina javne rasvjete namijenjena je osvjetljavanju prometnica i osiguravanju sigurnosti u prometu. No, loše projektirana i postavljena rasvjeta proizvodi snažno bliještanje, otežavajući tako pravodobno uočavanje drugih sudionika u prometu te opasnosti na cesti. Nagli prijelazi iz svjetla u tamu također smanjuju sigurnost u prometu, jer izazivaju kratkotrajno sljepilo. Stoga, izvor svjetla u rasvjetnom tijelu ne smije biti vidljiv, a svjetlost treba biti usmjerena prema dolje, na cestu. Upravo su to odlike potpuno zaštićenih rasvjetnih tijela.

Koliki je gubitak energije zbog nepravilne rasvjete, pokazuje podatak o tome da se nepovratno gubi čak 50 posto električne energije.

Takav je slučaj i u Hrvatskoj, jer većina naselja ima javnu rasvjetu u obliku kugli ili polukugli napravljenih od pleksiglasa, koja se smatra najneučinkovitijom i ekološki najlošijom. Takve svjetiljke, postavljene u nepravilnom položaju pod kutom od 30 stupnjeva, isijavaju svjetlost prema nebu, što zagađuje horizont i dezorijentira te rastjeruje neke vrste ptica iz njihovih staništa koje se kreću prema zvijezdama. A zvijezde se ne vide zbog izmaglice koju stvara neodgovarajuća rasvjeta. No, nisu samo životinje osjetljive na nepravilnu rasvjetu. Posljednjih godina provedeno je više istraživanja o utjecaju nepravilno postavljenih rasvjetnih tijela na čovjeka. Pokazalo se da nepravilna rasvjeta utječe na ozbiljne poremećaje sna i životnog ritma, a neke studije čak navode mogućnost hormonalnih poremećaja, osobito povezanih s melatoninom, koji se luči dok spavamo, a ta stanja mogu uzrokovati razne bolesti.

Ekološki svjesnije europske države već su prihvatile odluke prema kojima je isključivo dopušteno paralelno postavljanje rasvjetnih tijela u odnosu prema horizontu, čime se osvjetljava isključivo ciljana površina, bez nepotrebnog emitiranja svjetlosti sa strane i prema nebu.

Uz ekološku komponentu, postavljanjem tih rasvjetnih tijela znatno se štedi energija, što se računa u milijunima eura, a jeftinije je i održavanje. Hvalevrijedan projekt smanjenja svjetlosnog zagađenja u Hrvatskoj je zaživio prije šest godina u Istri, gdje je provedena ekološko-astronomska akcija »Neka naša Istra blista, ali ne po noći«. Akciju je organizirala Turistička zajednica Istarske županije na poticaj voditelja višnjanske zvjezdarnice Korada Korlevića. Od tada, općine Višnjan, Kanfanar, Žminj i Sveti Lovreč postavljaju ekološka 'full cut off' rasvjetna tijela, čime su uklonile problem svjetlosnog zagađenja. Na njih bi se trebale ugledati i druge hrvatske sredine.


Komentari članka

Vezani članci

‘Najbrži prst’ jedini put do novca: Prijave za maksimalnih 204.000 kuna po kućanstvu startaju 1. rujna u 9 ujutro

21.08.2020.

Ovaj program samo je dio aktivnosti koje Hrvatska poduzima kako bi kao država postigla planirano smanjenje potrošnje energije.

Planirate ugraditi solarne panele na kuću? Požurite se, država daruje do 75.000 kuna

09.07.2020.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošlog tjedna objavio je javni poziv za sufinanciranje ugradnje solarnih panela na obiteljskim kućama, za što je ove godine osigurano 10 milijuna kuna. Što trebate učiniti ako želite postati energetski ne

Darko Grivičić: Pogoni za agro pelete u Hrvatskoj bi otvorili tisuće radnih mjesta

14.06.2019.

To je jedna stvar koju je ludo da mi ne radimo u Hrvatskoj. Kad bi napravili više ovakvih postrojenja po Slavoniji, smanjili bismo energetsku ovisnost Hrvatske za pet do sedam milijardi kuna i zaposlili bi pet do deset tisuća ljudi, kaže Darko Grivičić.

Totalni fijasko liberalizacije tržišta električnom energijom

05.12.2018.

Povuklo se već sedam opskrbljivača: evo što je u pozadini i kako će se to odraziti na potrošače

Vukovarsko kogeneracijsko postrojenje ENNA grupe bit će dovršeno do kraja listopada

23.08.2018.

Radilište kogeneracijskoga postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase koje se gradi u Vukovarskoj gospodarskoj zoni obišli su u utorak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor investicija u ENNA grupi Damir Kurtović i naj

Tag cloud

 1. 2049 članka imaju tag hrvatska
 2. 2128 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1322 članka imaju tag izvoz
 5. 1103 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 302 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici